Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми надання Інформації суб’єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)

Редакція ПК
Наказ від 24.12.2010 р. № 1024

Нова форма звітності для ріелтерів

Наказ Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 р. № 1024

«Про затвердження форми надання Інформації суб'єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)»

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 р. за № 1442/18737

 

З метою виконання підпункту 170.1.6 пункту 170.1 статті 170 розділу IV Податкового кодексу України та відповідно до статті 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити форму надання Інформації суб'єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) (додається).

<...>

4. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування*.

* З 21.01.2011 р.

<...>

 

Голова О. О. Папаіка

 

коментар редакції

З 21 січня 2011 року є чинною нова форма звітності, а саме Інформація суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) (далі — Інформація), затверджена наказом Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 р. № 1024.

Нагадуємо, що така форма розроблена на виконання п.п. 170.1.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК), відповідно до якого на суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтерів), покладено зобов’язання надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби.

Узагальнимо основні умови звітування:

— Інформація надається суб’єктами господарювання, тобто юридичними особами та фізичними особами — підприємцями, що провадять операції з нерухомістю. Щодо себе юридичні особи наводять наступні відомості: найменування, місцезнаходження та податковий номер; фізичні особи — підприємці — прізвище, ім’я, по батькові; місце проживання, податковий номер (фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті, наводять серію та номер паспорта);

— відомості мають стосуватися виключно наданих послуг з оренди нерухомості. Таким чином, дані відносно торгівлі нерухомим майном та інформаційно-консультаційної діяльності в Інформації не відображаються. Інакше кажучи, якщо протягом звітного періоду агентство нерухомості або ріелтер не зафіксували укладання договору оренди, то надавати таку Інформацію вони не повинні.

Окрім того, до Інформації мають потрапити тільки відомості, що стосуються договорів оренди нерухомого майна, в яких орендодавцем виступає фізична особа;

— як зазначено в

ПК, строки подання Інформації збігаються зі строкам, передбаченими для подання податкового розрахунку. Відтак Інформація має подаватися щоквартально, а саме протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Але! У п.п. 170.1.6 ПК вказано, що вона надсилається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації вищезазначених суб’єктів господарювання. За браком роз’яснень з боку податківців відносно способу подання Інформації та посилаючись на норми п. 49.3 ПК доходимо висновків, що зазначена форма має бути надіслана поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У свою чергу, згідно з п. 49.5 ПК платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного органу державної податкової служби не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової звітності. Тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Відтак, з урахуванням вищезазначеного, а також

п. 49.20 ПК, за І квартал 2011 року Інформація має бути надіслана поштою не пізніше 3 травня 2011 року ;

— за порушення порядку та/або строків подання Інформації ріелтер несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності. Відповідно до

п. 119.2 ПК неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками Інформації тягне за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень, а в разі повторного порушення протягом року — 1020 гривень.

Сподіваємося, що на момент подання Інформації всі спірні питання будуть врегульовані компетентними органами.

 

Яна Клиженко

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі