Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна у прикладах

Редакція ПК
Стаття

Податкова накладна у прикладах

Оформлені з порушенням вимог податкові накладні не надають платнику права на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту. Тому вкрай важливо, щоб податкові накладні, виписані постачальником товарів/послуг, відповідали встановленим правилам їх заповнення. Тим більше, що під документальну позапланову виїзну перевірку ризикує підпасти і продавець при поданні заяви зі скаргою покупцем.

Наведемо практичні приклади заповнення реквізитів нової форми податкової накладної.

Тетяна Войтенко, член редакційної колегії

 

Спочатку нагадаємо, що

податкова накладна складається виключно особою, яка зареєстрована як платник податку в податковому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Щоправда, з цього правила є один виняток. Так, зареєстрований платник податку може делегувати філіям та іншим структурним підрозділам, що входять до його складу, самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та здійснюють розрахунки з постачальниками/споживачами, право виписки податкових накладних з присвоєнням таким структурним підрозділам окремого числового (!) номера, який згодом відображається у знаменнику порядкового номера податкової накладної.

Податкову накладну має право виписувати також особа — платник ПДВ, яка веде:

— облік результатів спільної діяльності та відповідальна за утримання й унесення податку до бюджету при виконанні договорів про

спільну діяльність;

— окремий облік з ПДВ при здійсненні господарських операцій, пов'язаних з використанням майна, отриманого в управління за договорами управління майном, і відповідальна за утримання та внесення податку до бюджету (

управитель майна).

При наданні

нерезидентом послуг, місце постачання яких розташовано на митній території України, податкова накладна виписується зареєстрованим платником податку — покупцем (отримувачем).

Податкова накладна може друкуватися поліграфічним методом, за допомогою комп'ютера або складатися іншим методом.

Покажемо на практичних прикладах, як мають заповнюватися обов'язкові реквізити податкової накладної.

 

Поля для відміток у верхній лівій частині

 

Як і раніше, податкова накладна складається у двох примірниках (оригінал і копія) у день виникнення податкових зобов'язань. Оригінал податкової накладної надається покупцю (отримувачу) товарів/послуг на його вимогу, а копія податкової накладної залишається у їх продавця як звітний податковий документ. При цьому у верхній лівій частині податкової накладної робляться відповідні відмітки (потрібне поле виділяється поміткою «Х») таким чином:

img 1

Рис. 1. Оригінал ПН, що видається покупцю

img 2

Рис. 2. Копія ПН, що залишається
у продавця

Податкова накладна, яка за вимогами

п. 201.10 і п. 11 підрозділу 2 розділу XX ПК підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН), надається покупцю тільки після такої реєстрації. При цьому у верхній лівій частині такої податкової накладної робляться відповідні відмітки (виділяються поміткою «Х»).

Варто уточнити, що

п. 11 підрозділу 2 розділу XX ПК реєстрація податкових накладних в ЄРПН запроваджується для платників ПДВ — продавців, в яких сума ПДВ в одній податковій накладній у I кварталі 2011 року перевищує 1 млн грн., з 1 квітня 2011 року складе більше 500 тис. грн., з 1 липня 2011 року буде понад 100 тис. грн., а з 1 січня 2012 року — більше 10 тис. грн. Податкова накладна, в якій сума ПДВ не перевищить 10 тис. грн., включенню до ЄРПН не підлягає.

При цьому зауважте, що

до ЄРПН уносяться тільки ті податкові накладні, що видаються покупцю. Відомості, що містяться в податкових накладних, які не видаються покупцю та обидва примірники яких залишаються у продавця, до ЄРПН не заносяться . Тобто поля у верхній лівій частині податкової накладної «Включено до ЄРПН» і «Залишається у продавця (тип причини)» одночасно заповнені бути не можуть. Припустимо такий варіант заповнення полів:

img 3

Рис. 3. Оригінал ПН, уключеної до ЄРПН

img 4

Рис. 4. Копія ПН, уключеної до ЄРПН

У тому випадку, коли обидва примірники податкової накладної залишаються у продавця, у верхній лівій частині

оригінала такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» і зазначається тип причини:

01

— Виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною;

02

— Постачання неплатнику податку;

03

— Натуральна виплата в рахунок оплати праці фізичним особам;

04

— Постачання в межах балансу для невиробничого використання;

05

— Ліквідація основних фондів за самостійним рішенням платника податків;

06

— Переведення основних фондів до складу невиробничих;

07

— Експортні постачання;

08

— Постачання для операцій, що не є об'єктом обкладення податком на додану вартість;

09

— Постачання для операцій, звільнених від обкладення податком на додану вартість;

10

— Визнання умовного постачання товарних залишків та/або основних фондів;

11

— Виписана за щоденними підсумках операцій.

Заповнені в таких обставинах поля у верхній лівій частині податкової накладної виглядатимуть таким чином (наприклад: 07 — Експортні постачання):

img 5

Рис. 5. Оригінал ПН, що залишається
у продавця

img 6

Рис. 6. Копія ПН, що залишається
у продавця

Зауважте, на оригіналі податкової накладної, що залишається у продавця, крім вказівки у спеціальному полі типу причини і помітки «Х», жодних інших поміток не робиться.

 

Дата виписки

 

Оскільки поле «Дата виписки податкової накладної» передбачає наявність 8 клітинок і не містить спеціальних клітинок з крапкою для розділення дня, місяця та року (як, наприклад, визначено в полі «Дата подання копії реєстру» форми реєстру виданих і отриманих податкових накладних, затвердженої

наказом ДПАУ 24.12.2010 р. № 1002), вважаємо, що цей реквізит повинен заповнюватися таким чином:

img 7

 

Порядковий номер

 

За вимогами п. 3 Порядку № 969 порядковий номер податкової накладної присвоюється відповідно до її номера в реєстрі виданих і отриманих податкових накладних. При цьому потрібно зважати на те, що п. 201.15 ПК і п. 3 Порядку № 1002 передбачають щомісячний період для складання та подання такого реєстру до податкового органу. А це означає, що в кожному наступному місяці складається новий реєстр виданих і отриманих податкових накладних і в ньому нумерація починається з «1» (одиниці). Як наслідок, нумерація податкових накладних за кожен місяць теж має розпочинатися заново, а порядковий номер вписуватися таким чином:

 img 8

Зверніть увагу: якщо платником виписуватиметься податкова накладна у зв'язку з перевищенням звичайної ціни над фактичною, то в порядковому номері такої податкової накладної відмітка «ЗЦ» тепер не проставляється, для цього вписується тип причини «01» у полі «

Залишається у продавця (тип причини)».

Згідно з нормами

п. 3 Порядку № 969 платники ПДВ з особливими ПДВ-режимами складають окремі податкові накладні за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування, і зазначають у порядковому номері накладної після дробу (перед номером філії, якщо такий є) код відповідної діяльності — 2, 3 або 4. Скажімо, податкова накладна, складена платником податку щодо діяльності у сфері сільського, лісового господарства, а також рибальства згідно зі ст. 209 ПК, що має код діяльності 2, матиме такий порядковий номер:

 img 9

При складанні окремих податкових накладних за видами діяльності, що передбачають

спеціальний режим оподаткування, філією або структурним підрозділом порядковий номер податкової накладної встановлюється з урахуванням присвоєного числового номера філії (структурного підрозділу) і визначається виключно числовим значенням після коду спецдіяльності. Наприклад, податкова накладна філії з числовим номером «25», матиме порядковий номер:

img 10 

У податкових накладних, виписаних

філіями або структурними підрозділами за операціями із загальних видів діяльності з присвоєним їм платником податку двозначного числового номера, у другій комірці після знаку дробу ставиться нуль, відповідно, якщо код однозначний, то у другій і третій комірках ставляться нулі. При цьому перша комірка після знаку дробу має бути порожня. Так, якщо філії присвоєно числовий номер «25», то порядковий номер буде записано таким чином:

img 11 

 

Заповнення рядків у ситуації залишення оригінала та копії в особи, яка виписала ПН

 

У тих випадках, коли всі примірники податкових накладних залишаються в особи, яка їх виписала, і при цьому в полі «Залишається у продавця (тип причини) зазначено тип причини 02 — 11, у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» за вимогами пп. 8.1 і 8.3 Порядку № 969 проставляється нуль (в одній крайній правій комірці):

img 12

Рис. 7. Фрагмент заповнення ПН при постачанні товарів/послуг неплатнику ПДВ

Нуль

проставляється також при виписці податкової накладної покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, але тільки в рядках «Індивідуальний податковий номер продавця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)»:

img 13

Рис. 8. Фрагмент заповнення ПН при отриманні послуг від нерезидента

 

Вид цивільно-правового договору

 

У полі, відведеному для вказівки виду цивільно-правового договору, вписується один з його видів за предметною класифікацією: «Договір купівлі-продажу», «Договір постачання», «Договір оренди», «Договір підряду» тощо. За роз'ясненнями податківців, якщо договірні відносини між контрагентами оформляються рахунком-фактурою, то в цьому полі зазначається «рахунок фактура», а в полях, передбачених для дати і номера договору, ставляться дата і номер рахунка фактури. Підприємства роздрібної торгівлі в підсумкових податкових накладних в цьому полі ставлять прокреслення.

Разом з цим, в окремих полях зазначається номер і дата відповідного договору:

img 14

 

Заповнення окремих граф податкової накладної

 

Як відомо, для

оподатковуваних операцій і звільнених від оподаткування складаються окремі податкові накладні, тобто при одночасному постачанні одному покупцю як оподатковуваних товарів/послуг, так і звільнених від оподаткування, продавець складає окремі податкові накладні (не допускається заповнення в одній податковій накладній одночасно графи 10 і граф 7, 8 і 9). А от при здійсненні операцій, що не є об'єктом обкладення ПДВ, податкова накладна взагалі не виписується.

При цьому в разі виписки податкової накладної

на пільгове постачання, у розділі III і графі 10 робиться запис «Без ПДВ» і обов'язково зазначається посилання на відповідний пункт та/або підпункт, статтю, підрозділ, розділ ПК яким передбачено пільгу, у спеціально відведеному рядку — виноска «**» унизу нової форми податкової накладної:

Розділ

Дата відвантаження (виконання, постачання (оплати*) товарів/послуг

Номенклатура постачання товарів/послуг продавця

Одиниця виміру товару

Кількість (об'єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

Загальна сума коштів, що підлягає сплаті

20 %

0 % (постачання на митній території України)

0 % (експорт)

звільнення від ПДВ**

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

I

07.02.2011

Брухт чорних металів

кг

500

8,00

4000,00

4000,00

<…>

Усього по розділу I

Х

Х

Х

4000,00

II

Зворотна (заставна) тара

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

ІІІ

Податок на додану вартість

Х

Х

Х

Без ПДВ

IV

Загальна сума з ПДВ

Х

Х

Х

4000,00

4000,00

<…>

 

** П. 15, підрозділ 2, розділ ХХ ПКУ


(відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи Податкового кодексу України, якими передбачено звільнення від оподаткування)

Рис. 9. Фрагмент заповнення ПН при пільгованих постачаннях

 

У разі постачання товарів/послуг, оподаткування яких передбачено

за нульовою ставкою, в розділі III і графах 8 і 9 податкової накладної проставляється нуль:

Розділ

Дата відвантаження (виконання, постачання (оплати*) товарів/послуг

Номенклатура постачання товарів/послуг продавця

Одиниця виміру товару

Кількість (об'єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

Загальна сума коштів, що підлягає сплаті

20 %

0 % (постачання на митній території України)

0 % (експорт)

звільнення від ПДВ**

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

I

04.02.2011

Редуктор
РК-600

шт.

2

85000,00

170000,00

170000,00

<…>

Усього по розділу I

Х

Х

Х

170000,00

II

Зворотна (заставна) тара

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

ІІІ

Податок на додану вартість

Х

Х

Х

0

IV

Загальна сума з ПДВ

Х

Х

Х

170000,00

170000,00

Рис. 10. Фрагмент заповнення ПН при постачанні товарів на експорт

 

У разі здійснення платником податку операції з постачання товарів/послуг, до якої одночасно застосовуються

як нульова ставка, так і ставка 20 відсотків, складається одна податкова накладна, в якій заповнюються відповідні графи.

При виписуванні податкової накладної на суму

перевищення звичайної ціни над фактичною у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг» прописується також: «перевищення звичайної ціни над фактичною за товарами, послугами, зазначеними в податковій накладній № _______» (відображається порядковий номер податкової накладної, виписаної на суму постачання цих товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості).

Оскільки в новій формі податкової накладної відсутні розділи для відображення транспортних витрат і суми знижки, то їх слід наводити в її розділі I. Причому транспортні витрати слід показувати одним рядком (адже по суті це вид послуг, який отримує покупець). Знижка ж як така в податковій накладній не відображається, а просто

за кожною товарною позицією має бути відображена ціна з урахуванням знижки.

Приклад заповнення податкової накладної в загальному випадку наведено на с. 49.

Не слід забувати також про те, що згідно з

п. 201.1 ПК і п. 16 Порядку № 969 усі складені примірники податкової накладної підписуються особою, уповноваженою платником податку здійснювати постачання товарів/послуг, і скріплюються печаткою такого платника податку — продавця. Водночас, податкова накладна не підписується покупцем товарів/послуг і не скріплюється його печаткою.

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 969

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969.

Порядок № 1002

— Порядок ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1002.

 

img 15

Рис. 11. Заповнення ПН при постачанні товарів у загальному випадку

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі