Теми статей
Обрати теми

1ДФ: оновлена версія

Редакція ПК
Стаття

1ДФ: оновлена версія

У зв’язку з набранням чинності 

ПК цілком очікуваною була поява нових та оновлених форм податкової звітності. Не став винятком і давно відомий роботодавцям податковий розрахунок за формою № 1ДФ.

Сьогодні поговоримо про його оновлену версію.

Яна Клиженко, економіст-аналітик

 

На виконання

п.п. «б» п. 176.2 ПК Державна податкова адміністрація України наказом від 24.12.2010 р. № 1020 затвердила:

— форму

Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (далі форма № 1ДФ);

Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (далі Порядок № 1020).

Зверніть увагу:

Порядок № 1020 та нова форма № 1ДФ наберуть чинності з 1 квітня 2011 року.

 

Подання

 

Перш за все зазначимо, що податковий розрахунок за формою № 1ДФ, як і раніше, має подаватися

щоквартально, а саме протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Уперше податковий розрахунок за новою формою треба буде надати за підсумками І кварталу 2011 року. Останній день подання податкового розрахунку за I квартал 2011 року — 10 травня 2011 року.

Нагадуємо, що відповідно до

п.п. «ґ» п. 176.2 ПК у разі неподання або несвоєчасного подання податкового розрахунку податкові агенти мають нести відповідальність відповідно до закону (детальніше читайте в «Податковому кодексі» № 2 (2), січень 2011).

До речі,

з 1 квітня 2011 року податковий розрахунок за формою № 1ДФ мають подавати всі податкові агенти, а саме: юридичні особи (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), самозайняті особи, представництва нерезидентів — юридичних осіб, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі.

Однією з найвагоміших новацій, які відрізняють нову форму № 1ДФ від старої, є те, що

з 1 квітня 2011 року вона має подаватися незалежно від того, виплачує чи не виплачує податковий агент доходи платникам податку протягом звітного періоду (п. 2.2 Порядку № 1020). Раніше, якщо дохід:

— не виплачувався, то податковий розрахунок не подавався;

— виплачувався не всім платникам податку, то податковий розрахунок подавався лише по тих платниках податку, яким нараховані (сплачені) доходи.

Місце подання

залишилось незмінним — орган Державної податкової служби (далі — ДПС) за місцезнаходженням юридичної особи або її відокремлених підрозділів чи податковою адресою фізичної особи — податкового агента. Зверніть увагу: податковий розрахунок за відокремлені підрозділи, не уповноважені нараховувати, утримувати і сплачувати податок до бюджету, у вигляді окремої порції має подавати юридична особа до органу ДПС за своїм місцезнаходженням, а за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу надсилати копію податкового розрахунку (п. 2.6 Порядку № 1020).

Розрахунок подається на паперовому носії (заповнюється машинописним текстом чи

друкованими літерами без помарок, закреслень, виправлень і уточнень; обов’язково вказуються порядкові номери сторінок), проте за добровільним рішенням податкового агента він може надаватися в електронній формі (п.п. 2.3.2 Порядку № 1020). Нагадуємо: раніше в п.п. 2.3.2 Порядку № 451 було прописано не можливість, а обов'язок податкового агента формувати податковий розрахунок в електронному вигляді, якщо в нього є комп'ютерна техніка. Зараз така вимога відсутня.

 

Коригування

 

Порядок коригувань поданого і прийнятого податкового розрахунку також

не зазнав значних змін. Коригування проводяться на підставі самостійно виявлених податковим агентом помилок, а також на підставі повідомлень про помилки, виявлені органом ДПС.

Якщо виправлення або уточнення відбувається

до закінчення граничного строку подання податкового розрахунку, то надається звітний новий податковий розрахунок. При цьому раніше у Порядку № 451 чітко зазначалося, що звітний новий податковий розрахунок подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Хоча Порядок № 1020 такого уточнення не містить, але воно є цілком справедливим. Зверніть увагу: штрафувати податкових агентів у цьому випадку не мають права (абз. 4 п. 2.1 Порядку № 1020).

Якщо ж коригування проводиться

після закінчення граничного строку подання податкового розрахунку, то надається уточнюючий податковий розрахунок. До речі, уточнюючий податковий розрахунок може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди. При цьому штрафних санкцій, визначених п. 50.1 ПК, а також пені вже уникнути не вдасться.

Порядок заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим. Звітний новий та уточнюючий податковий розрахунок подаються на підставі інформації з попередньо поданого податкового

розрахунку і містять інформацію лише по рядках та реквізитах, які уточнюються.

 

Заповнення

 

Порядок № 1020

розроблено з урахуванням нововведень ПК. Зокрема, відтепер у формі передбачено поля для заповнення серії та номера паспорта фізичної особи — податкового агента, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомила про це відповідний орган ДПС і має відмітку у паспорті. Також значно розширено Довідник ознак доходів, який наведено в Додатку до Порядку № 1020.

До речі, податківці чомусь позбавили

Порядок № 1020 конкретних прикладів, які були розглянуті у його попереднику. Звісно, на процедуру заповнення це жодним чином не впливає, проте конкретика з боку компетентних органів — додаткова ланка у взаєморозумінні між податківцями і платниками податку.

Далі в таблиці наведемо поля податкового розрахунку за формою № 1ДФ, які зазнали змін:

 

Реквізит податкового
розрахунку

По-старому (Порядок № 451)

По-новому (Порядок № 1020)

1

2

3

Напис «Порція»

Номер порції при обов'язковій реєстрації розрахунку в органі ДПС проставляється працівником органу ДПС, відповідальним за приймання розрахунку*

Номер порції проставляється податковим агентом* (п.п. 3.1.3)

* Власне кажучи, номер порції завжди проставлявся податковими агентами, хоча на самій формі зазначалося інше. Таким чином, Порядок № 1020 просто синхронізував теорію та практику. Номер порції, як і раніше, отримується при обов'язковій реєстрації розрахунку в органі ДПС.

Сума податкового боргу станом на 01.01.2011 (гр., коп.)

Заповнюється лише у податковому розрахунку за I квартал 2011 року.
В клітинках відображається податковий борг відповідно до п. 1 підрозд. 1 розд. XX ПК

«Працювало у штаті»*

Облікова кількість штатних працівників облікового складу юридичної особи чи самозайнятої фізичної особи визначається відповідно до:

Інструкції № 171**

Інструкції № 286**

«Працювало за сумісництвом»

Зазначається кількість працівників за сумісництвом (крім внутрішніх сумісників) та за договорами цивільно-правового характеру в звітному періоді

«Працювало за цивільно-правовими договорами»*

Відображається кількість працівників за цивільно-правовими договорами у звітному періоді

* Зазначені графи заповнюються тільки в разі наявності у юридичної особи чи у самозайнятої фізичної особи найманих працівників та лише для першої порції податкового розрахунку.
** Фактично нічого не змінилося, адже Інструкція № 171 втратила чинність з прийняттям Інструкції № 286. Тобто зміни мають суто формальний характер.

3а «Сума нарахованого доходу»

Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування

податку з доходів фізичних осіб, збору до Пенсійного фонду України чи внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування

податку на доходи фізичних осіб, суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, суми податкової соціальної пільги за її наявності

 

У березневому номері ми «озброїмо» наших читачів детальною консультацією з прикладами заповнення податкового розрахунку за

новою формою № 1ДФ.

 

Новини для самозайнятих осіб

 

Окремо зупинимося на

самозайнятих особах.

Відповідно до

п.п. 14.1.226 ПК самозайнята особа — це платник податку, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

У свою чергу,

незалежна професійна діяльність передбачає участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою — підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Перш за все, повторимося, що з 1 квітня 2011 року всі самозайняті особи мають подавати податковий розрахунок за формою № 1ДФ, за умови, що в них є наймані працівники. З урахуванням цього у формі передбачено відповідні клітинки, рядки та графи для заповнення, зокрема:

— у так званій

титульній частині, такі податкові агенти проставляють позначку у відповідній клітинці «Самозайнята фізична особа» та зазначають своє прізвище, ім'я та по батькові, а також податкову адресу;

— у

кінці податкового розрахунку проставляють податковий номер або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), підпис, ініціали, прізвище, телефон.

 

Наостанок ще раз звертаємо увагу читачів:

стара форма № 1ДФ, затверджена наказом № 451, з 1 квітня 2011 року втрачає чинність.

 

використані нормативні документи

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI .

Порядок № 1020

— наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» від 24.12.2010 р. № 1020.

Порядок/наказ № 451 —

наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» від 29.09.2003 р. № 451.

Інструкція № 171

— Інструкція із статистики чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві України, затверджена наказом Міністерства статистики України від 07.07.95 р. № 171.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі