Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок

Редакція ПК
Стаття

Єдиний податок

Податковий кодекс набув чинності. Як належить працювати платникам єдиного податку з 1 січня 2011 року, розглянемо в цій статті.

Марина Казанова, економіст-аналітик

 

З 1 січня 2011 року працюємо за старими правилами

 

ПК передбачено залишити спрощену систему оподаткування в тому вигляді, в якому вона існувала раніше. Перехідними положеннями ПК встановлено, що глава 1 «Спрощена система оподаткування» р. XIV ПК вилучається з ПК. Тому з 1 січня 2011 року діятимуть старі правила роботи на єдиному податку. А це означає, що обрати спрощену систему, як і раніше, зможуть як фізичні особи-підприємці, так і юридичні особи. При цьому у своїй діяльності їм слід керуватися нормами Указу № 727, дотримуючись установлених ним умов (див. таблицю). Ставки єдиного податку також залишаються колишніми. Жодні нові обмеження за видами діяльності з 01.01.2011 р. не вводяться.

 

Умови перебування на єдиному податку з 01.01.2011 р.

Показник

Вимоги

юридичні особи

фізичні особи — підприємці

Обсяг виручки за рік

Не більше 1 млн грн.

Не більше 500 тис. грн.

Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси від здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)

Чисельність
працівників

Середньооблікова чисельність працівників за рік не повинна перевищувати 50 осіб

Одночасно не більше 10 осіб

До розрахунку включаються штатні працівники, зовнішні сумісники та особи, які працюють за цивільно-правовими договорами

Розраховується за кількістю діючих трудових договорів, укладених між підприємцем і працівником. При цьому цивільно-правові договори не враховуються

Заборонені види діяльності

Діяльність у сфері грального бізнесу

Обмін іноземної валюти

Виробництво, експорт, імпорт і оптова торгівля підакцизними товарами

Роздрібна торгівля підакцизними ПММ

Торгівля (як оптова, так і роздрібна) будь-якими ПММ (уключаючи й непідакцизні)

Торгівля лікеро-горілчаними і тютюновими виробами

Видобуток і виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння

Оптова і роздрібна торгівля промисловими виробами з дорогоцінного каміння

Діяльність з перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування та антикваріату

Спільна діяльність без створення юридичної особи, що передбачає об’єднання вкладів або майна учасників з метою отримання прибутку або досягнення загальної мети

 

Щоправда,

п. 1 підрозділу 8 р. XX «Перехідні положення» ПК уточнено, що діяти норми Указу № 727 будуть до того моменту, доки Верховна Рада України не внесе відповідні зміни до р. XIV ПК.
Тому, протягом якого періоду буде збережено колишні правила роботи на єдиному податку, однозначно поки що сказати не можна.

При цьому слід зазначити, що працювати з 1 січня 2011 року платники єдиного податку будуть змушені з урахуванням деяких особливостей, на яких ми й зупинимося.

 

Податки, від яких звільняються єдиноподатники

 

З 1 січня 2011 року платники єдиного податку звільняються від сплати таких податків і зборів (п. 1 підрозділу 8 р. XX «Перехідні положення» ПК):

1) податку на прибуток (для юридичних осіб);

2) ПДФО (у частині доходу підприємця, отриманого від здійснення діяльності, зазначеної у Свідоцтві платника єдиного податку);

3) ПДВ з операцій з поставки товарів і послуг, місце надання яких розташоване на митній території України за винятком ПДВ, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6 %.

При цьому зазначимо, що підприємці-єдиноподатники з 1 січня 2011 року позбавлені можливості добровільної реєстрації платником ПДВ, оскільки не підпадають під визначення «особа» для цілей ПДВ;

4) земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності;

5) плати за користування надрами;

6) збору за спеціальне використання води;

7) збору за спеціальне використання лісових ресурсів;

8) збору за проведення деяких видів підприємницької діяльності (нинішній аналог плати за патенти).

При цьому принципових відмінностей порівняно з Указом № 727 (ст. 6), який містив давно недіючі податки, цей перелік не містить. Деякі податки, наприклад, комунальний податок, від сплати якого раніше звільнялися юрособи-єдиноподатники, узагалі не передбачено ПК.

 

Єдиний соціальний внесок

 

З 1 січня 2011 року платники єдиного податку, як і решта суб’єктів господарювання, мають сплачувати

єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у порядку, передбаченому Законом про ЄСВ. ЄСВ за своїх найманих працівників, як фізичні особи — підприємці, так і юридичні особи повинні сплачувати в повному обсязі як у частині нарахувань, так і в частині утримань:

— у частині нарахувань — у межах від 36,76 % до 49,7 % від суми нарахованої працівнику суми заробітної плати (залежно від класу професійного ризику діяльності);

— у частині утримань — 3,6 % від суми заробітної плати.

Крім того, підприємці-єдиноподатники мають сплачувати ЄСВ «

за себе» у розмірі не менше 34,7 % мінімальної заробітної плати (забезпечує страхування в Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування на випадок безробіття).

 

Особливості сплати єдиного податку

 

Ставки єдиного податку залишаються колишніми. Підприємці, які мають найманих працівників, як і раніше, повинні здійснювати доплату єдиного податку за кожного найманого працівника в розмірі 50 % ставки єдиного податку. При цьому сплачувати єдиний податок необхідно тільки в тій частині, яка згідно з Указом № 727 спрямовується до бюджету (пп. 3, 4 п. 1 підрозділу 8 р. XX «Перехідні положення» ПК). Нагадаємо, що згідно з Указом № 727 єдиний податок розподіляється між бюджетом і фондами соціального страхування:

— 43 % спрямовується до бюджету;

— 42 % до Пенсійного фонду України;

— 15 % на обов’язкове соціальне страхування (у тому числі 4 % — до Фонду безробіття).

Тобто до бюджету необхідно перераховувати тільки 43 % єдиного податку (крім єдиного податку, що сплачується в січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, — для юросіб і крім авансової суми, що сплачується у грудні 2010 року за січень 2011 року, — для фізичних осіб; тобто в цих застережених випадках суб’єктам підприємництва належить сплачувати ще повні суми). А ту частину єдиного податку, яка раніше спрямовувалася до Пенсійного фонду і Фонду «тимчасової непрацездатності», сплачувати не потрібно, оскільки соціальне страхування платників єдиного податку забезпечується завдяки сплаті ЄСВ.

Отже, підприємець, який, наприклад, сплачує єдиний податок за ставкою 200 грн., у січні повинен буде сплатити до бюджету 86 грн. (200 грн. х 43 %) єдиного податку за лютий. Якщо, звичайно, місцеві ради і податківці на місцях не придумають що-небудь фіскально-протилежне.

Те саме стосується і юридичних осіб.

 

Обмеження для підприємців-єдиноподатників

 

Крім неможливості добровільно заеєструватися платниками ПДВ, для підприємців-єдиноподатників ПК встановлено ще одне обмеження щодо можливості співпраці з підприємствами (підприємцями на загальній системі). Пунктом 139.12 ПК передбачено, що підприємствам (підприємцям на загальній системі) заборонено включати до складу податкових витрат витрати з придбання товарів (робіт, послуг) у підприємця-єдиноподатника, за винятком послуг, отриманих від підприємця-єдиноподатника у сфері інформатизації. Для юридичних осіб таке обмеження діятиме з 01.04.2011 р. (з моменту набуття чинності р. III ПК). А от коли наберуть чинності такі обмеження для підприємців на загальній системі, однозначно стверджувати не можна. З одного боку, п. 177 ПК, що приписує підприємцям-загальносистемникам формувати витрати за переліком із р. III ПК (який і містить п. 139.12 ПК), набуває для них чинності з 01.01.2011 р., а отже і заборона повинна діяти з цієї дати. Але, з іншого боку, сам р. III починає діяти тільки з 1 квітня 2011 року. Сподіваємося, що найближчим часом податкові органи нададуть роз’яснення з цього питання. Однак у будь-якому разі коло потенційних платників пдіприємця-єдиноподатника у зв’язку з цими обмеженнями рано чи пізно значно звузиться.

 

Облік і звітність платників єдиного податку

 

Порядок ведення обліку підприємцями на єдиному податку залишився без змін. Юридичні особи зобов'язані вести бухгалтерський облік і Книгу обліку доходів і витрат згідно з Порядком № 477. Підприємці — Книгу ф. № 10 за формою, наведеною в додатку 10 до Інструкції № 12. Якщо підприємець займається торговельною діяльністю із залученням найманих працівників-реалізаторів, необхідно мати Книгу за ф. 10 на кожного працівника. Як і раніше, підприємці звільнені від ведення бухгалтерського обліку.

Звітувати платники єдиного податку, як і до цього, мають, подаючи:

юридичні особи — Розрахунок сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва  — юридичною особою щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом (ст. 4 Указу № 727);

підприємці-єдиноподатники Звіт суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку протягом 5 днів після закінчення звітного кварталу (п. 9 Порядку № 599).

 

Штрафні санкції за несплату єдиного податку підприємцем-єдиноподатником

 

З прийняттям

ПК підприємцям-єдиноподатникам за несплату (неперерахування) сум єдиного податку в порядку та у строки, установлені законодавством, тепер загрожує штраф у розмірі 50 % ставки єдиного податку (ст. 122 ПК).

 

Використані нормативні документи

ПК —

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Указ № 727/98 —

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98.

Закон про ЄСВ

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 477

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи
та Порядку її ведення» від 13.10.98 р. № 477.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

Порядок № 599 —

наказ ДПАУ «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі» від 29.10.99 р. № 599.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі