Теми статей
Обрати теми

Акцизний податок: основні зміни

Редакція ПК
Стаття

АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК: основні зміни

Замість акцизного збору в Податковому кодексі (далі — ПК) запроваджено акцизний податок. У цілому суть «акцизу» залишилася незмінною. ПК тільки уточнює, що це податок на споживання. На відміну від збору, акцизний податок стає безумовним і не передбачає виконання державою будь-яких умов або юридично значимих дій у відповідь.

Але це все теорія. З практичної точки зору найпомітнішою новиною стало значне підвищення акцизних ставок на бензин. У такий спосіб законодавець вирішив покрити недолік надходжень до бюджету через скасування щорічного обов’язку сплати транспортного податку. А на думку громадськості, маючи на меті наповнення бюджету за принципом «наздогнати і перегнати», це підвищення вартості бензину для кінцевих споживачів може спровокувати значне зростання цін майже на всі товари та багато послуг. Але на цьому не зупинятимемося.

У цій статті ми звертаємо увагу читачів на інші важливі зміни щодо сплати акцизного податку.

Ірина БАСОВА, Ольга АНДРУСЬ, економісти-аналітики

 

Перш за все зробимо стислий огляд у цілому.

 

Платники

 

Коло платників акцизного податку дещо розширено. Зокрема, платниками цього податку тепер будуть особи, які реалізовують конфісковані, безхазяйні або такі підакцизні товари (продукцію), що перейшли у власність держави. Також до платників тепер відносять осіб, які порушили митні режими ввезення звільнених від оподаткування підакцизних товарів (продукції) або умови цільового використання таких товарів.

 

Об’єкти обкладення

 

До об’єктів обкладення ПК відносить операції з реалізації не тільки вироблених в Україні підакцизних товарів, але й конфіскованих, безхазяйних і законно успадкованих державою, а також увезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України.

Як об’єкт передбачено також наднормативні обсяги і вартість втрачених під час виробництва спирту та алкогольної продукції.

Тепер звільнено від оподаткування операції з увезення підакцизних товарів для офіційного (службового) використання дипломатичними представництвами, консульствами, виходячи з принципу взаємності для кожної окремої держави, а також операції з реалізації скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення.

 

Перелік підакцизних товарів і ставки

 

У цілому перелік підакцизних товарів не змінився. У

ПК підакцизні товари укрупнено систематизовано в 4 групи і, що дуже зручно для користування, усі наведено в одній статті (досі, щоб скласти список підакцизних товарів, потрібно було прочитати окремо 4 закони).

Відповідно до

ст. 215 ПК передбачено підвищення ставок на:

бензин і дизельне паливо в середньому на 37 — 40 %;

спирт, алкогольні напої та тютюнові вироби на 6,9 %.

Не піднято

тільки акциз на пиво.

 

База обкладення

 

База обкладення, що діє на сьогодні для акцизного збору, перекочувала в незмінному вигляді до

ПК. Крім цього, ПК виділив як базу обкладення «вартість (кількість) товарів, які можна було б виробити з наднормативно втраченого з вини виробника спирту та алкогольних напоїв», а також «вартість товарів зіпсованих, знищених або втрачених понад нормативи».

 

Інші зміни

 

Норма про маркування алкогольних напоїв міцністю більше 8,5 % діяла й раніше, але

ПК уточнює, що не здійснюється маркування вироблених в Україні більш «слабких» алкогольних напоїв (від 1,2 % до 8,5 %).

ПК

уточнює дату виникнення податкового зобов’язання для зіпсованих, знищених, втрачених підакцизних товарів — це дата складання відповідного акта.

Важливо зазначити, що відповідно до положень

ПК сплата сум податку шляхом взаємних заліків, зустрічних зобов’язань, векселями та решта форм розрахунків з акцизного податку, що не передбачають сплату грошових коштів, заборонені .

У порядку сплати податку при ввезенні маркованої продукції

ПК доповнює, що акцизний податок сплачується при придбанні акцизних марок, а в разі необхідності доплати, вона здійснюється на день подання митної декларації.

Подробиці в таблиці.

 

Категорія

До набуття чинності ПК

Після набуття чинності ПК

1

2

3

Нормативне
регулювання

Декрет про акцизний збір

Закон № 178/96,

Закон № 30/96,

Закон № 313/96,

Закон № 216/96

Розділ VI

Назва податку

Акцизний збір

Акцизний податок

Суть поняття

Непрямий податок на окремі товари (продукцію), визначені законом як підакцизні, який включається до ціни цих товарів (продукції)

Непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених цим Кодексом як підакцизні, який включається до ціни таких товарів (продукції) (п.п. 14.1.4 ПК)

Перелік підакцизних товарів

Спирт етиловий та алкогольні напої, пиво солодове, спиртові дистиляти, бензини, гас

Спирт етиловий та інші спиртові дистиляти,
алкогольні напої, пиво

Пиво

Нафтопродукти, скраплений газ

Тютюнові вироби

Тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну

Деякі транспортні засоби і кузови до них

Автомобілі легкові, кузови до них, причепи
та напівпричепи, мотоцикли

У цілому перелік підакцизних товарів не змінився. У ст. 215 ПК додано тільки один підакцизний товар — скраплений газ

Платники

У ПК залишилися традиційні платники акцизного податку: особи, які виробляють (у тому числі з давальницької сировини) (п.п. 212.1.1 ПК) та/або ввозять на митну територію України (як суб’єкти господарювання або як фізичні особи) (пп. 212.1.2 і 212.1.3 ПК) підакцизні товари (продукцію). Водночас, перелік платників у ПК уточнено та розширено

Слід зазначити, що в ПК не передбачений випадок отримання фізичними особами підакцизних товарів із-за кордону у вигляді поштових або інших відправлень або несупроводжувального багажу (п. «г» ст. 2 Декрету № 18-92)

Нерезиденти, які здійснюють виготовлення підакцизних товарів (послуг) на митній території України

Особа, яка реалізовує підакцизні товари, що були ввезені на митну територію України зі звільненням від оподаткування до закінчення строку, встановленого законом згідно з п. 213.3 ст. 213 ПК (п.п. 212.1.5).

Особа, на яку покладається дотримання вимог митних режимів, що передбачають звільнення від оподаткування, в разі порушення таких вимог (п.п. 212.1.6).

Особа, на яку покладається виконання умов з цільового використання підакцизних
товарів у разі порушення таких умов
(п.п. 212.1.8)

Юридичні або фізичні особи, які купують (одержують в інші форми володіння, користування або розпорядження) підакцизні товари у податкових агентів

Особа, яка реалізовує конфісковані підакцизні товари (продукцію), визнані безхазяйними, або які переходять у власність держави за правом успадкування чи на інших законних підставах (п.п. 212.1.4)

Об’єкт оподаткування

Реалізація* вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), у тому числі з давальницької сировини

Обороти з реалізації (передачі) товарів (продукції) для власного вжитку, промислової переробки (крім оборотів з реалізації (передачі) для виробництва підакцизних товарів, за винятком нафтопродуктів), а також для своїх працівників

У п.п. 213.1.2 цю норму в цілому збережено і доповнено випадком передачі підакцизних товарів як внески до статутного капіталу

Вартість товарів (продукції), що імпортуються (ввозяться, пересилаються) на митну територію України, у тому числі в межах бартерних (товарообмінних) операцій або без оплати їх вартості або з частковою оплатою. Операції з увезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України

Операції з увезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України

До ПК додано нові об’єкти обкладення акцизним податком такі як операції з реалізації:

— конфіскованих, безхазяйних, успадкованих підакцизних товарів (п.п. 213.1.4);

— товарів, раніше звільнених від обкладення акцизним податком (п.п. 213.1.5), а також обсяги та вартість втрат підакцизних товарів при перевищенні встановлених норм (п.п. 213.1.6)

* ПК використовує поняття «операції» з реалізації, з вивозу тощо, тоді як раніше чинні документи використовують поняття «оборот» від реалізації тощо

 

Не є об’єктом оподаткування та звільняються
від оподаткування

Як і раніше, не обкладаються і звільняються від сплати акцизу операції з:

1) вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) за наявності належним чином оформленої митної декларації (п.п. 213.2.1 ПК);

2) ввезення підакцизних товарів (продукції), якщо вони:

— звільнені від «імпортного» ПДВ у зв’язку з розміщенням у митних режимах: транзиту, митного складу, знищення або руйнування, відмови на користь держави, магазину безмитної торгівлі, тимчасового ввезення, переробки на митній території України (п.п. 213.3.3 ПК);

повертаються експортеру у зв’язку з виявленими недоліками, що перешкоджають їх реалізації в країні імпортера (п.п. 213.2.2 ПК);

3) реалізації легкових автомобілів спеціального призначення (

для інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів, швидка медична допомога і для потреб підрозділів МНС), оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, коштів фондів загальнообов’язкового державного страхування (п.п. 213.3.1 ПК)

 

Підакцизні товари (продукція), ввезені:

— для офіційного (службового) використання дипломатичними представництвами, консульствами виходячи з принципу
взаємності за кожною окремою державою*
(п.п. 213.3.2);

як сировина для виробництва
підакцизних товарів
(крім нафтопродуктів, вироблених на митній території України)
(п.п. 213.3.6);

фізичними особами на митну територію України підакцизних товарів (продукції) в обсягах, що не перевищують норми безмитного ввезення (п.п. 213.3.7);

міжнародної технічної або гуманітарної допомоги підакцизними товарами, крім алкогольних напоїв і тютюнових виробів (п.п. 213.3.9)

*Дія цієї норми є пільгою, передбаченою для представництв тих держав, які можуть надати аналогічні умови для українських дипломатичних представництв. Необхідно уточнити, що торкається ця норма також і підакцизних товарів особистого використання членами дипломатичних представництв і консульських установ

 

Вартість і обсяги ввезених і конфіскованих на території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів, щодо яких не визначено власника, а також тих, які перейшли
до держави за правом спадкоємства

У ПК при реалізації конфіската сплачується акциз, а от якщо такі товари не підлягають реалізації (операції безоплатної передачі для знищення), то тоді вони не обкладатимуться акцизним податком (п.п. 213.3.4)

Імпортні демонстраційні зразки алкогольних напоїв і тютюнових виробів за умови їх некомерційного використання на території України

Що стосується тестових (демонстраційних) зразків, то п.п. 213.3.10 застосовує цю норму тільки для тютюнових виробів

Підакцизна продукція, яка була придбана інвестором у власність на умовах угоди про розподіл продукції, у разі вивезення за межі митної території України

У ПК не йдеться про звільнення від сплати акцизного податку при вивозі такої підакцизної продукції

Реалізація скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення
(п.п. 213.3.11)

База оподаткування

При обчисленні податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість (без податку на додану вартість і з урахуванням акцизного податку):

— реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами;

— товарів (продукції), які ввозяться на митну територію України* за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), що ним імпортуються

При обчисленні податку із застосуванням специфічних ставок за виробленими на митній території України або ввезеними на митну територію України підакцизними товарами (продукцією) базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, обсягу, кількості товару (продукції), об’єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках

При обчисленні податку із застосуванням одночасно адвалорних і специфічних ставок
податку базою оподаткування є база, визначена окремо залежно від виду ставок акцизного збору

* Митна вартість товарів, що ввозяться на митну територію України, визначається відповідно до Митного кодексу України.

 

Ставки

Новий ПК використовує такі самі види ставок, що й були до цього в законодавстві
(адвалорні та специфічні).

Ставки акцизного податку є єдиними на всій території України.

Розміри ставок встановлюються за видами підакцизних товарів відповідно до їх кодів за УКТ ЗЕД. Наведемо деякі з них:

Бензин, євро/т

із вмістом сірки 0,013 грам/літр*

132

182 (збільшилася на 37,9 %)

*Що відповідає Євро-2 і Євро-3 і менше (Євро-4, Євро-5)

 

Дизельне паливо, євро/т

із вмістом сірки більше 0,2 %

65

90 (підвищений на 38,5 %)

із вмістом сірки від 0,035 % до 0,2 %

50

69 (підвищений на 38 %)

із вмістом сірки від 0,005 % до 0,035 %

45

62 (збільшилася на 37,8 %)

із вмістом сірки менше 0,005 %

30

42 (збільшилася на 40 %)

Тютюнові вироби (збільшили на 6,9 %)

Сигарети з фільтром, грн./тис. од.

90

96,21

Сигарети без фільтру, грн./тис. од.

40,25

43,03

Сигари, грн./кг

140

149,66

Тютюн, замінники тютюну, 45 грн./кг

50

53

Тютюн для куріння, грн./кг

70

74,83

Жувальний і нюхальний тютюн, грн./кг

20

21,38

Мінімальне податкове зобов’язання зі сплати акцизу на сигарети без фільтру підвищиться
з 57,5 до 61,47 грн./тис. од., на сигарети з фільтром — з 150 до 160,35 грн./тис. од.

Спирт етиловий, алкогольні напої (збільшили на 6,9 %)

кріплені вина і вермути грн./літр

2

2,14

ігристі та газовані вина грн./літр

2,9

3,1

спирт і лікеро-горілчані вироби грн./літр100 % спирту

39,4

42,12

Дата виникнення податкових зобов’язань

При виробництві підакцизних товарів (продукції) на митній території України

Подія, яка відбулася раніше: — відвантаження (передача) від підприємства-виробника;

зарахування коштів на його банківський рахунок (незалежно від укладених договорів і умов, за якими здійснюється така передача, безпосередньо споживачу або через комісіонера).

У разі продажу товарів (продукції) за готівкові кошти:дата їх оприбутковування в касі платника, за відсутності такої — дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника

На відміну від раніше чинного законодавства, ПК не вважає датою виникнення зобов’язання отримання передоплати за реалізований підакцизний товар.

Зобов’язання виникають на дату реалізації підакцизних товарів (продукції), незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у ст. 225 і 229 ПК (п. 216.1)

Серед нововведень у ПК:

1) норма п. 216.2 щодо зіпсованого, знищеного, втраченого* підакцизного товару (продукції) — дата складання відповідного

акта. ПК передбачає два випадки, коли таке податкове зобов’язання не виникає:

— якщо платник зафіксував втрати документально і надав контролюючим органам докази втрати такого товару внаслідок форс-мажорних обставин;

— якщо втрати пов’язані з технологічним процесом або іншими природними причинами, але тільки в межах затверджених норм;

2) норма п. 216.6 про використання підакцизних товарів (продукції) для власних виробничих потреб — дата їх передачі для такого використання, крім використання для виробництва підакцизних товарів (продукції)

Якщо підакцизні товари використовуються для виробництва підакцизних товарів, то податкове зобов’язання виникне при реалізації вироблених товарів

У разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України — дата подання органу державної митної служби митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов’язання органом державної митної служби (п. 216.4 ПК)

Як і раніше, при передачі підакцизних товарів (продукції), вироблених з давальницької сировини, датою виникнення податкових зобов’язань є дата їх відвантаження виробником замовнику або за його дорученням іншій особі (п. 216.5 ПК)

* Втраченим є товар (продукція), місцезнаходження якого платник податку не може встановити.

 

Марка акцизного податку

Виробники та імпортери алкогольних напоїв (із вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць) і тютюнових виробів проводять маркування кожної пляшки, пачки (упаковки) (пп. 226.1, 226.6 ПК)

Зауважимо, що «алкогольні» марки містять інформацію про місяць і рік її випуску, а «тютюнові» — про квартал і рік

Не підлягають маркуванню (п. 226.10 ПК):

1) алкогольні напої та тютюнові вироби, що поставляються для реалізації магазинами безмитної торгівлі безпосередньо українськими виробниками

2) еталонні (моніторингові) або тестові зразки тютюнових виробів, не призначені
для продажу у роздріб;

3) алкогольні напої і тютюнові вироби, які ввозяться в Україну і розміщуються у митному режимі магазину безмитної торгівлі

До набуття чинності ПК питання маркування будь-яких зразків законодавством не було висвітлене. Крім того, ПК врегульовує питання наявності в магазинах безмитної торгівлі немаркованої імпортованої продукції

Обчислення
податку

Суми акцизного податку визначаються платником податку самостійно виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування і ставок цього податку, що діють на дату:

у загальному випадку — виникнення податкових зобов’язань (п. 217.1 ПК);

у випадку з давальницькою сировиною відвантаження готової продукції її замовнику
або за його дорученням іншій особі (п. 217.2 ПК)

Якщо ставки податку встановлено в іноземній валюті, то сплата здійснюється в національній валюті та розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу (п. 217.3 ПК)

Особливо звертаємо увагу бухгалтерів на норму п. 217.4 згідно з якою заборонені взаємні заліки, зустрічні зобов’язання та всі форми розрахунків з акцизного податку, що не передбачають сплату грошових коштів

Податок з підакцизних товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, обчислюється в національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим НБУ на дату подання органу державної митної служби митної декларації до митного оформлення (п. 218.2 ПК).

Увезення транзитних підакцизних товарів здійснюється без сплати акцизного податку* (п. 219.1 ПК)

Зверніть увагу! У п. 217.5 ПК передбачено норму про необхідність проведення коригування податкових зобов’язань при поверненні товарів з недоліками продавцю у звітному періоді, у якому відбулося таке повернення.

Сума коригування обчислюється платником податку із застосуванням максимальних роздрібних цін, ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку, які діяли на дату виникнення податкового зобов’язання щодо таких товарів (продукції).

Сума коригування зазначається в декларації з акцизного податку за звітний період, у якому відбулось таке повернення.

Аналогічну норму передбачено і для імпортера — платника акцизного податку, який повертає неякісну продукцію, непридатну для реалізації її на митній території України (п. 218.4 ПК). При цьому сума акцизного податку за бажанням імпортера повертається йому на поточний рахунок у банку або зараховується при придбанні наступних партій марок акцизного податку

* У цілому законодавчі вимоги, що працюють для «імпортного» ПДВ, працюють і для «імпортного» акцизу.

 

Порядок і строк сплати податку

Строк сплати акцизу в ПК порівняно з діючими нормативами для збору майже не змінився (п. 222.1 ПК):

для виробників протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, для подання податкової декларації за місячний податковий період;.

— при виробництві алкогольних напоїв з використанням спирту етилового неденатурованого — при придбанні марок акцизного податку;

— для власників готової продукції, виробленої з давальницької сировини, сплачує податок виробнику (переробнику) не пізніше дати відвантаження* йому, або за його дорученням іншій особі, готовою продукцією.

*Умовою для відвантаження є документальне підтвердження банківської установи про перерахування відповідної суми податку на розрахунковий рахунок виробника.

Податок з увезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) сплачується платниками податку, як і раніше,

до або в день подання митної декларації
(п. 222.2 ПК).

Єдине, що ПК уточнює порядок сплати податку при ввезенні маркованої продукції:
акцизний податок сплачується при придбанні акцизних марок, а в разі необхідності доплати, вона здійснюється на день митного оформлення

Складання
і подання
звітності

Базовий податковий період для сплати податку відповідає календарному місяцю (п. 223.1 ПК)

Порядок складання і подання декларації з акцизного податку залишився без змін. Виробники
(на території України) та імпортери алкогольних і тютюнових виробів самостійно розраховують суму податкового зобов’язання і щомісячно подають декларацію до органів державної податкової служби за місцем реєстрації не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним (п. 223.1 ПК)

 

Використані нормативні документи

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Декрет про акцизний збір

— Декрет КМУ «Про акцизний збір» від 26.12.92 р. № 18-92.

Закон № 178/96

— Закон України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» від 07.05.96 р. № 178/96-ВР.

Закон № 30/96

— Закон України «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» від 06.02.96 р. № 30/96-ВР.

Закон № 313/96

— Закон України «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР.

Закон № 216/96

— Закон України «Про ставки акцизного збору на деякі транспортні засоби та кузови до них» від 24.05.96 р. № 216/96-ВР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі