Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Виплати звільненим працівникам та ЄСВ

Редакція ПК
Стаття

ВИПЛАТИ ЗВІЛЬНЕНИМ ПРАЦІВНИКАМ ТА ЄСВ

Чи підлягають обкладенню єдиним соціальним внеском виплати, нараховані звільненим працівникам?

 

Згідно зі

ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) і п. 2.1 Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5), платниками єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) є, у тому числі:

— роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;

— працівники, які працюють у вище зазначених юридичних осіб та у фізичних осіб — підприємців на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Колишні роботодавці та особи, які не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, у числі платників не зазначені.

Водночас згідно з

ч. 2 ст. 7 Закону № 2464 і п.п. 4.3.4 Інструкції № 21-5, для осіб, яким після звільнення нараховано зарплату (дохід) за відпрацьований час, установлено спеціальний порядок нарахування ЄСВ. Для таких осіб ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення зарплати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Ураховуючи зазначені положення

Закону № 2464 та Інструкції № 21-5, як виняток ЄСВ нараховується та утримується з виплат, що нараховуються за відпрацьований до моменту звільнення час фізичним особам.

Прикладом таких виплат є премії, що нараховуються за підсумками роботи за квартал, рік. З метою нарахування ЄСВ такі премії діляться на кількість місяців, за які вони нараховані. Оподатковувані виплати ЄСВ, нараховані звільненим працівникам, відображаються у звіті за формою додатка 4 до

Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — додаток 4).

Виплати за невідпрацьований час, такі як компенсація за невикористані дні щорічної відпустки, нараховані працівникам після їх звільнення, не обкладаються ЄСВ ані в частині нарахувань, ані в частині утримань. Відповідно в додатку 4 такі виплати не відображаються.

 

Людмила ПОЛЬОВИК,

заступник директора департаменту —
начальник відділу методології забезпечення
платежів департаменту надходження доходів ПФУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі