Теми статей
Обрати теми

Продаж валюти в декларації з ПДВ

Редакція ПК
Відповідь на запитання

ПРОДАЖ ВАЛЮТИ В ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ

 

Чи потрібно операцію з продажу іноземної валюти відображати в рядку 3 декларації з ПДВ?

 

Сама по собі назва ряд. 3 ПДВшної декларації «Операції, що не є об'єктом оподаткування (

ст. 196 розділу V ПК)» дійсно може ввести в оману щодо конкретного переліку операцій, які мають у ній відображатися. Жодної підказки з цього приводу не дає і форма додатка Д6, в якій конкретизуються показники ряд. 3 декларації. Проте сума, що відображається у цьому рядку, безпосередньо впливає на розподіл вхідного ПДВ між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями.

Тому звернемо увагу на те, що колонка А декларації, до якої вписується необхідна сума, називається «Обсяги

постачання». Тобто до рядка 3 мають потрапляти не будь-які операції, перелічені у ст. 196 ПК, а тільки ті, що вважаються постачанням. Цей висновок підтверджується другим абзацом п. 3.1 розд. V Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41 (саме в цьому пункті йдеться про порядок заповнення ряд. 3):

«При визначенні обсягу постачання товарів/послуг за звітний (податковий) період платник зобов'язаний враховувати значення терміна «постачання товарів» відповідно до вимог

п.п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 розділу I ПК та значення терміна «постачання послуг» відповідно до вимог п. п 14.1.185 п. 14.1 ст. 14 розділу I ПК».

Звернувшись до

п.п. 14.1.191 ПК , ми побачимо, що для нашого випадку начебто підходить найзагальніше визначення терміна «постачання товарів», відповідно до якого постачанням є будь-яка передача права на розпорядження товарами, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару. Тому наступним кроком буде з'ясування того, чи вважається для податкових цілей інвалюта товаром. Для цього пройдемося ланцюжком визначень:

1) з

п.п. 14.1.244 ми з'ясовуємо, що товари — це матеріальні та нематеріальні активи;

2) у

п.п. 14.1.111 звертаємо увагу на те, що до числа матактивів включаються основні засоби та оборотні активи в будь-якому вигляді (включаючи електричну, теплову та іншу енергію, газ, воду), що не є коштами, цінними паперами, дериватами та нематеріальними активами;

3) з

п.п. 14.1.120 дізнаємося, що валюта не вписується у визначення терміна «нематеріальні активи» (право власності на результати інтелектуальної діяльності, інші аналогічні права, право користування майном і майновими правами);

4) нарешті, з

п.п. 14.1.93 з'ясовуємо, що під коштами розуміється гривня або іноземна валюта.

Таким чином, для податкових цілей валюта належить до категорії «коштів», які товаром не вважаються. Отже, продаж інвалюти не є постачанням і не повинен відображатися за ряд. 3 декларації з ПДВ.

 

Олексій Кузнєцов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі