Теми статей
Обрати теми

Перерахунок податкових зобов'язань і податкового кредиту

Редакція ПК
Стаття

Перерахунок податкових зобов'язань і податкового кредиту

 

Загальні положення

 

Згідно з п. 192.1 ПК коригування суми податкових зобов'язань постачальника та податкового кредиту покупця, здійснюється в тому випадку, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи:

перегляд цін;

повернення товарів особі, яка надала їх;

повернення попередньої оплати.

Правила перерахунку податкових зобов'язань платника податку — постачальника розрізняються залежно від того, був отримувач товарів/послуг на момент постачання платником ПДВ чи ні.

Покупець — платник ПДВ.

Якщо отримувач товарів на момент постачання товару був платником ПДВ, то коригування здійснюється на підставі п. 192.1 ПК залежно від результату проведеного перерахунку:

1. Якщо внаслідок перерахунку

сума компенсації зменшується на користь платника податку — продавця, то (п.п. 192.1.1 ПК):

постачальник — зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, в якому було проведено перерахунок, та надсилає покупцю Розрахунок коригування податку;

покупець — відповідно зменшує суму податкового кредиту.

2. Якщо в результаті перерахунку

сума компенсації збільшується на користь платника податку — продавця, то (п.п. 192.1.2 ПК):

постачальник збільшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду протягом якого було проведено такий перерахунок, та надсилає покупцю Розрахунок коригування податку;

покупець — відповідно збільшує суму податкового кредиту .

Статус покупця на дату проведення перерахунку принципового значення для постачальника не має: він у будь-якому випадку здійснить коригування податкових зобов'язань. Головне, щоб покупець був платником ПДВ на дату постачання товару.

Важливо звернути увагу ще й на таке. Якщо на кінець звітного податкового періоду, в якому здійснено перерахунок, постачальник не є платником ПДВ, то відкоригувати податкові зобов'язання він

не зможе (п. 192.2 ПК).

Покупець — неплатник ПДВ.

Якщо покупець на момент постачання товару не був платником ПДВ, то відкоригувати ПДВ можна буде тільки у двох випадках (п. 192.2 ПК):

1. Якщо такому покупцю надано

повну грошову компенсацію вартості повернених товарів.

2. Якщо перегляд ціни пов'язаний з гарантійною заміною товару.

Якщо в разі повернення від неплатника ПДВ всі умови для коригування виконуються, то постачальник, виписує Розрахунок коригування у двох примірниках, і залишає обидва в себе.

 

Складання Розрахунку-коригування

 

Коригування ПДВ супроводжується складанням Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою, згідно з додатком 2 до податкової накладної (далі — РК). Порядок виписки РК регулює Порядок № 969. РК складається у двох примірниках: оригінал видається покупцю, а копія залишається у продавця. РК має бути підписано продавцем і покупцем, але завірено тільки печаткою продавця.

РК складається особою, яка виписала податкову накладну. Складається РК на дату зміни податкових зобов'язань, тобто в разі повернення раніше поставлених товарів або попередньої оплати — у день такого повернення, у випадку перегляду ціни — у день проведення перерахунку. І це не пов'язано з тим, здійснюється така операція в тому самому звітному періоді, в якому була виписана податкова накладна, чи в іншому.

Декілька слів про реєстрацію РК в ЄРПН . Якщо РК складається до ПН, що підлягає реєстрації в ЄРПН (детальніше про ЄРПН див. на с. 84), такий Розрахунок надається покупцю тільки після його реєстрації в ЄРПН. Якщо РК складається на суму ПДВ, що перевищує зазначений вартісний критерій для реєстрації в ЄРПН, такий Розрахунок підлягає реєстрації в ЄРПН тільки після реєстрації в ньому накладної, до якої він виписується.

РК може друкуватися одним з таких способів: поліграфічним, за допомогою комп'ютера та іншим методом.

Продавець товарів (послуг) присвоює номер розрахунку коригування. Згідно з п. 26 Порядку № 996 номер РК має відповідати порядковому номеру запису в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних. Так, якщо РК іде під записом 5 у Реєстрі, то йому також потрібно присвоїти номер 5. Значення після дробу в порядковому номері РК заповнюється тільки в тому випадку, якщо він складається:

1) за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування;

2) філіями.

Детальніше про заповнення порядкового номера РК див. на с. 67.

При заповненні РК на титульному аркуші необхідно зазначити такі параметри: до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни.

Нюанси заповнення РК наведено в пп. 26 — 29 Порядку № 969. Зокрема, там зазначено, що:

— показники у графах 6, 7, 9 — 11 РК заповнюються у вартісному вираженні згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку. При цьому:

— у графі 6 зазначається фактична ціна без урахування ПДВ, за якою раніше було здійснено постачання;

— у графі 7 зазначається сума різниці між договірною ціною без ПДВ і фактичною ціною (також без ПДВ), за якою здійснено постачання.

Наведемо приклад.

Після відвантаження товарів 03.06.2011 р. підприємством ТОВ «Ліра» ФОП Петрову А. С. з'ясувалося, що:

1) 20 пляшок пива «Best» — 0,5 л не відповідають вимогам ДСТУ (у пляшках з пивом спостерігається значний осад);

2) замість 40 пляшок пива «Люкс» — 0,5 л за ціною 5,00 грн. (без ПДВ)/пляш. поставлено 40 пляшок пива «Best» — 0,5 л за ціною 4,00 грн. (без ПДВ)/пляш.

ЧП Петров А. С. 15.06.2011 р. повернув 20 пляшок пива «Best» — 0,5 л неналежної якості постачальнику. Крім того, він звернувся за адресою ТОВ «Ліра» з листом про повернення надмірно сплачених грошових коштів у результаті пересортиці товару. ТОВ «Ліра» перерахувало ЧП Петрову А. С. грошові кошти 15.06.2011 р.

Виходячи з наведених умов складемо розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної № 10 від 03.06.2011 р.

 

Фрагмент податкової накладної

img 1 

 

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі