Теми статей
Обрати теми

Звітні періоди, строки подання декларації та сплати ПДВ

Редакція ПК
Стаття

Звітні періоди. Строки подання декларації та сплати ПДВ

 

Звітні (податкові) періоди

 

Згідно з п. 202.1 ПК базовим звітним (податковим) періодом для платників ПДВ є календарний місяць. Що стосується квартального звітного періоду, то звичного для всіх «кварталу» (для платників з невеликими обсягами — як це було за аналогією з положеннями п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ, що діяли до 01.01.2011 р.) більше немає, а такий період (швидше як виняток з правил) зберігся тільки для наступних двох категорій платників податків:

1) для осіб, які мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток, згідно з абз. «б» п. 154.6 розд. III ПК. Можливість вибору квартального періоду з ПДВ такими платниками податків прямо передбачено п. 202.2 розд. V ПК.

Важливо зазначити, що квартальний податковий період може застосовуватися тільки з

першого податкового періоду наступного календарного року, тобто тільки з початку року. Оскільки 0 % ставка податку на прибуток почала діяти з 1 квітня 2011 року, тобто не з початку року, то вперше застосувати «квартал» з ПДВ платники зможуть починаючи з 2012 року (такий же висновок міститься і в листі ДПАУ від 24.01.2011 р. № 1705/7/16-1517). Для переходу на квартальний період з ПДВ такі платники повинні подати заяву до податкового органу разом з декларацією за результатами останнього податкового періоду календарного року (п. 202.2 ПК). Форму заяви наведено в додатку 1 до Порядку № 41.

У разі втрати платником права на застосування нульової ставки податку на прибуток такий платник повинен буде

самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення;

2)

для єдиноподатників-юросіб (платників ПДВ) на ставці 6 %  при цьому прямої «квартальної» норми щодо «спрощенців» ПК не містить, а про те, що на час єдиноподатництва й до моменту переходу на загальну систему оподаткування за єдиноподатниками «зберігається» квартальний податковий період з ПДВ, повідомлялося в листі ДПАУ від 24.01.2011 р. № 1705/7/16-1517, де також при цьому уточнювалося, що заяву про застосування квартального податкового періоду «спрощенцям» подавати не потрібно.

Окрім місяця та кварталу (для «особливих» платників),

ПК передбачено ще два «нестандартні» періоди.

Так, згідно з

абз. «а» п. 202.1 ПК, якщо особа реєструється як платник ПДВ з дня іншого, ніж перший день календарного місяця, першим податковим періодом є період, що починається з дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного (!) календарного місяця.

Тобто новозареєстровані платники ПДВ, які реєструються в перший день місяця, подають першу декларацію з ПДВ за цей місяць. Якщо платник ПДВ реєструється не в перший день місяця, то в цьому випадку він уперше декларацію подає не за місяць, а за частину першого місяця, в якому він зареєстрований платником ПДВ, і за повний наступний місяць. Так, наприклад, якщо у платника день реєстрації припадає на 2 червня, то він уперше повинен відзвітувати за частину червня і за весь липень — у строк, установлений для місячного звітного періоду (для липня). Тобто протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем липня.

Тепер про другий нестандартний період. В

абз. «б» п. 202.1 ПК зазначено: якщо податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім податковим періодом є період, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання.

Тобто платник ПДВ, що виключається з Реєстру в останній день календарного місяця, повинен подавати декларацію за цей місяць. Якщо ж виключення з Реєстру припадає на дату раніше, ніж останній день місяця, то платник ПДВ повинен відзвітувати тільки за цю частину місяця. Наприклад, якщо вилучення з Реєстру відбувається 25 червня, це означає, що платник ПДВ востаннє повинен відзвітувати за період з 1 по 25 червня. Щодо строків подання декларації за такий нестандартний період, то думаємо, що податківці не відійдуть у цьому питанні від своєї колишньої позиції, що існувала в період дії

Закону про ПДВ. Адже ця норма ідентична тій, що була у старому Законі. Так, у своєму листі ДПАУ (п. 6) від 28.07.2008 р. № 349/4/15-0214 зазначала, що граничний строк подання декларації — протягом 20 (40 — для квартальних платників) календарних днів місяця, наступного за місяцем вилучення платника ПДВ з Реєстру.

 

Строки подання декларації та сплати ПДВ

 

Усі платники ПДВ подають декларацію. У ній відображаються операції, за якими суми ПДВ підлягають сплаті до бюджету або бюджетному відшкодуванню. Форми декларації з ПДВ і Порядок їх заповнення затверджено наказом № 41. На сьогодні діють чотири форми декларації з ПДВ:

— повна декларація з ПДВ;

— скорочена декларація з ПДВ — подається тими платниками ПДВ, які згідно зі ст. 209 ПК застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства;

— спеціальна — подається сільськогосподарськими підприємствами, які відповідають вимогам ст. 209 ПК, але не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського господарства;

— декларація з ПДВ переробних підприємств, які згідно з п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПК застосовують спеціальний режим сплати ПДВ.

Важливо зазначити, що у скороченій, спеціальній декларації та декларації переробного підприємства зазначаються тільки операції щодо спеціального режиму. Інші операції сільгоспвиробники та переробники наводять у повній декларації, у кінці якої робиться позначка про одночасне подання скороченої або спеціальної декларації, або декларації переробного підприємства.

До кожної із зазначених декларацій затверджено спеціальну форму уточнюючого розрахунку, а також додатки, що подаватимуться разом з декларацією або уточнюючим розрахунком у разі заповнення певних рядків.

Податкова декларація подається в такі строки: (пп. 203.1, 202.1, 49.18 ПК, п. 5 розд. II Порядку № 41):

1)

місячні платники протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця;

2)

квартальні платники протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Якщо останній день звітного періоду припадає на вихідний або святковий день, останній день для подання звітності переноситься на перший операційний (банківський) день, наступний за таким вихідним або святковим днем (

п. 49.20 ПК).

Платник зобов'язаний подавати декларацію за кожен звітний період незалежно від того, чи здійснював він господарську діяльність у звітному періоді (

п. 49.2 ПК, п. 13 розд. ІІІ Порядку № 41). Це правило не стосується додатків до декларації — вони подаються тільки при заповненні відповідних рядків декларації (п. 13 розд. ІІІ Порядку № 41), а також в окремих випадках (наприклад, додаток Д8 подається при відмові постачальника надати податкову накладну).

Щодо строків сплати ПДВ, то згідно з

п. 203.2 ПК платник ПДВ зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій ним податковій декларації з ПДВ, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. 203.1 ПК для подання податкової декларації.

Отже, останнім днем сплати податкових зобов'язань за деклараціями з ПДВ буде:

30-й календарний день, наступний за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

50-й календарний день, наступний за останнім днем звітного (податкового) кварталу.

Спеціальної норми, яка б передбачала перенесення строку сплати, коли останній день такого строку припадає на вихідний, у ПК немає. Тому, якщо терміни сплати ПДВ припадають на вихідні, сплата податкових зобов’язань має бути здійснена до їх настання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі