Теми статей
Обрати теми

Податкові накладні: актуальні роз’яснення від ДПАУ

Редакція ПК
Стаття

Податкові накладні: актуальні роз’яснення від ДПАУ

За матеріалами Єдиної бази податкових знань, розміщеної на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua

 

Додаткові клітинки в реквізиті «Вид цивільно-правового договору»

 

Яким чином заповнити номер договору у полі «№» рядка «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної, якщо такий номер містить більше 6 цифр або відсутній?

Форма податкової накладної та Порядок її заповнення затверджені

наказом ДПА України від 21.12.10 р. № 969. Електронний формат податкової накладної не містить обмежень щодо кількості знаків у полі «№» рядка «Вид цивільно-правового договору», а тому до цього поля може бути внесено більше 6 цифр. Якщо номер договору відсутній, то у полі «№» рядка «Вид цивільно-правового договору» необхідно проставляти прочерк.

 

Крапки в реквізиті «дата виписки» податкової накладної

 

Чи дозволяється використовувати в реквізиті «дата виписки» податкової накладної інші позначення (крапки, дроби), крім числових?

Відповідно до

пп. 201.1, 201.4 ст. 201 розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках, зокрема, дата виписування податкової накладної. Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця. Оригінал податкової накладної видається покупцю, копія залишається у продавця товарів/послуг. Згідно з пп. 201.6, 201.7 ст. 201 розд. V ПКУ податкова накладна є податковим документом і одночасно відображається у податкових зобов’язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця. Податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Для заповнення реквізиту «дата виписки податкової накладної» у формі податкової накладної, затвердженій наказом ДПА України від 21.12.10 р. № 969 «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення», передбачено вісім клітинок, які заповнюються у числовому форматі: число, місяць рік, без зазначення будь-яких інших позначень (крапок, дробів).

 

Вільні клітинки в порядковому номері податкової накладної

 

Чи заповнюються вільні клітинки (а саме ставиться прочерк, «0», «Х» тощо) у порядковому номері податкової накладної, якщо такий номер містить менше 7 цифр?

Форма податкової накладної та Порядок її заповнення затверджені

наказом ДПА України від 21.12.10 р. № 969. Питання щодо присвоєння порядкових номерів податковим накладним розглядалося в листі ДПА України від 11.01.11 р. № 547/7/16-1117*. Заповнення вільних клітинок у порядковому номері податкової накладної, якщо такий номер містить менше 7 цифр, не передбачено.

* Див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі», № 3, 2011, с. 18.

 

Заповнення реквізиту «Вид цивільно-правового договору» при укладенні договору в усній формі

 

Який вид договору, дату та номер необхідно зазначати у рядку «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної у разі постачання товарів/послуг за усною домовленістю сторін?

Відповідно до

ст. 205 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV, із змінами та доповненнями (далі — ЦКУ ) правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Форма податкової накладної затверджена наказом ДПА України від 21.12.10 р. № 969 «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення». При заповненні рядка «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної у разі постачання товарів/послуг за усною домовленістю сторін слід зазначати: у полі «Вид договору» — «Договір купівлі — продажу», «Договір на виконання робіт» тощо; у полі «від» — дату виконання усної домовленості. Згідно із ст. 206 ЦКУ усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність; у полі «№» — прочерк.

 

Податкова накладна філії

 

Який порядок виписки податкової накладної що надається відокремленому підрозділу (філії) або видається відокремленим підрозділом (філією), якому платник податку делегував право виписування податкових накладних?

Відповідно до

п. 201.8 ст. 201 розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому ст. 183 цього Кодексу.

Згідно з

п. 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПА України від 21.12.10 № 969 (далі — Порядок № 969), якщо не зареєстровані платниками податку на додану вартість філії та інші структурні підрозділи платника податку самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник податку, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право виписки податкових накладних. Для цього платник податку повинен кожній філії та структурному підрозділу присвоїти окремий числовий номер, про що письмово повідомити орган державної податкової служби за місцем його реєстрації як платника податку на додану вартість.

Відповідно до

п. 3 Порядку № 969 при складанні податкової накладної філією чи структурним підрозділом платника податку порядковий номер податкової накладної встановлюється з урахуванням присвоєного числового номера і визначається числовим значенням через дріб. У чисельнику порядкового номера податкової накладної проставляється порядковий номер, а в знаменнику — числовий номер філії чи структурного підрозділу. При цьому цифри в клітинках податкової накладної потрібно вирівнювати по правому краю, і якщо відсутні дані для заповнення перших кількох клітинок, їх потрібно залишити пустими.

Також необхідно враховувати, що при складанні податкових накладних філією чи іншим структурним підрозділом платника податку: при заповненні реквізиту «

Особа (платник податку) — продавець» разом із назвою головного підприємства, зареєстрованого як платник ПДВ, необхідно зазначити назву філії або структурного підрозділу, які відповідно до наданого їм права виписують податкову накладну; при заповненні реквізиту «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» зазначається місцезнаходження юридичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, а також може зазначатися адреса філії або структурного підрозділу, якому делеговано право виписування податкових накладних.

Ураховуючи визначений порядок заповнення податкової накладної та специфіку податкового обліку у платників, які мають філії чи відокремлені підрозділи, при складанні податкової накладної, яка надаватиметься філії чи структурному підрозділу платника податку, необхідно враховувати: при заповненні реквізиту «

Особа (платник податку) — покупець» разом із назвою головного підприємства, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, необхідно зазначити назву філії або структурного підрозділу, яка фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною по договору та отримує товари (послуги); при заповненні реквізиту «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» вказується місцезнаходження юридичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, поряд з яким може вказуватися адреса філії або структурного підрозділу, яка фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною по договору та отримує товари (послуги).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі