Теми статей
Обрати теми

Орендні (лізингові) операції та ПДВ

Редакція ПК
Стаття

Орендні (лізингові) операції та ПДВ

До нашої редакції надходять дзвінки читачів з проханням розповісти, які зміни відбулися в порядку обкладення ПДВ орендних (лізингових) операцій у зв’язку з набуттям чинності ПК. У цій консультації розберемося з цими питаннями.

Марина Казанова, економіст-аналітик

 

Оперативна оренда (лізинг)

 

Найбільше запитань викликає оперативна оренда (лізинг). Очевидно, що такі запитання пов’язані з тим, що на відміну від

Закону про ПДВ, наведені в ПК визначення «постачання товарів» і «постачання послуг» не містять прямої згадки про оренду. Більше того, в п. 196.1.2 ПК говориться про те, що передача майна в оперативний лізинг (оренду) взагалі не є об’єктом обкладення ПДВ. Чи означає це, що в разі надання майна в оперативну оренду взагалі не потрібно нараховувати ПДВ? Давайте розберемося з усім по черзі.

Дійсно в

п. 196.1.2 ПК зазначено, що передача майна в лізинг (оренду), крім передачі у фінансовий лізинг, не є об’єктом оподаткування ПДВ:

«196.1. Не є об’єктом оподаткування операції з:

196.1.2. передачі майна у схов (відповідальне зберігання), а також

у лізинг (оренду), крім передачі у фінансовий лізинг;

повернення

майна із схову (відповідального зберігання) його власнику, а також майна, попередньо переданого в лізинг (оренду) лізингодавцю (орендодавцю), крім переданого у фінансовий лізинг; <…>».

Тобто у момент

передачі об’єкта в оперативний лізинг жодних податкових наслідків з ПДВ у сторін не виникає. При цьому важливо зазначити, що, виходячи з норм ПК, передача об’єкта в оперативну оренду взагалі не має статусу постачання, а отже, і не є об’єктом оподаткування. Отже, навіть якщо б не було «звільняючого» п. 196.1.2 ПК, то сама передача все одно не обкладалася б ПДВ. Так само було й раніше. Закон про ПДВ містив норму (п.п. 3.2.2) про те, що передача об’єкта в оперативну оренду не є об’єктом обкладення ПДВ, а сама передача згідно з п. 1.4 Закону про ПДВ не підпадала під визначення постачання товарів. Отже, у цьому питанні все залишилося без змін.

А от

орендні платежі, здійснювані в межах оперативної оренди, обкладаються ПДВ, оскільки є платою за «постачання» послуг у вигляді надання права користування майном (пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ). А «постачання» послуг є об’єктом оподаткування на підставі пп. 185.1 «б», 186.4 ПКУ.

«

Стаття 185. Визначення об’єкта оподаткування

185.1. Об’єктом оподаткування є операції платників податку з:

<…>

б)

постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу;

<…>

«

186.4. Місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2 і 186.3 цієї статті».

Якщо місце постачання орендних послуг

знаходитиметься на митній території України, то орендні платежі підлягають обкладенню ПДВ за ставкою 20 %. При цьому згідно з п.п. 18.6.2 ПК місцем постачання орендних послуг є:

1) при наданні в оренду нерухомого майна — фактичне розташування такого майна (

абз. «в» п.п. 186.2.2 ПКУ);

2) при наданні в оренду рухомого майна (крім транспортних засобів і банківських сейфів) — місце реєстрації орендаря як суб’єкта господарювання, а за відсутності такого — місце постійного або переважного проживання (

п.п. «г» п. 186.3 ПКУ);

3) при наданні в оренду транспортних засобів або банківських сейфів — місце реєстрації орендодавця (

п. 186.4 ПКУ).

Податкові зобов’язання в орендодавця і право на податковий кредит в орендаря виникають за правилом першої події. У зв’язку з цим при отриманні орендної плати (якщо це перша подія)орендодавець повинен видати податкову накладну на всю суму, а орендар за наявності такої податкової накладної має право віднести сплачений (нарахований) ПДВ до складу податкового кредиту.

Таким чином, порядок оподаткування ПДВ орендних операцій залишився без змін. Сама передача об’єкта в оперативний лізинг ПДВ не обкладається, а орендні платежі оподатковуються в загальному порядку.

 

Фінансова оренда (лізинг)

 

Згідно з п.п. 14.1.191 ПК фактична передача матеріальних активів іншій особі на підставі договору про фінансовий лізинг є постачанням товарів. Крім цього, в ПК фінансовий лізинг прямо названий як об’єкт обкладення ПДВ:

«Стаття 185. Визначення об’єкта оподаткування

185.1. Об’єктом оподаткування є операції платників податку з:

а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю…»

Отже, сама передача об’єкта у фінансовий лізинг обкладається ПДВ. Лізингодавець на дату фактичної передачі об’єкта у фінансовий лізинг (п. 187.6 ПК) нараховує на всю вартість об’єкта лізингу податкові зобов’язання, а лізингоотримувач на дату фактичного отримання об’єкта у фінансовий лізинг (п. 198.2 ПК) відображає на всю вартість об’єкта податковий кредит.

Тепер щодо лізингових (орендних) платежів. Перш за все зазначимо, що згідно зі ст. 16 Закону про фінлізинг лізингові платежі можуть уключати:

а) суму, що відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

б) платіж як винагороду за отримане в лізинг майно;

в) компенсацію відсотків за кредитом;

г) інші витрати, безпосередньо пов’язані з виконанням договору лізингу.

Умовно лізинговий платіж можна поділити на дві складові:

— відшкодування вартості об’єкта лізингу;

— винагорода за фінансовий лізинг (тобто винагорода орендодавцю з фінансової оренди (лізингу) за отримане в лізинг майно — відсотки, комісія).

Щодо частини лізингового платежу, що є відшкодуванням вартості об’єкта лізингу, зазначимо таке. Оскільки нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за об’єктом фінансового лізингу здійснюється під час його передачі, то частина лізингового платежу, безпосередньо пов’язана з відшкодуванням вартості об’єкта лізингу, не підлягає обкладенню ПДВ, оскільки ПДВ лізингоотримувач перераховує лизингодавцю у складі суми відшкодування вартості об’єкта фінлізингу.

Що стосується частини орендного платежу, що представляє відсотки (комісію) за надання послуги фінансового лізингу, то в п.п. 196.1.2 ПК прямо зазначено, що «нарахування та сплата процентів або комісії у складі орендного (лізингового) платежу у межах договору фінансового лізингу» не є об’єктом обкладення ПДВ, причому в повному розмірі без будь-яких обмежень. Раніше, нагадаємо, відповідно до п.п. 3.2.2 Закону про ПДВ під оподаткування не потрапляла сума відсотків, що не перевищує подвійну облікову ставку НБУ.

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

 

ПК —

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (втратив чинність).

Закон про фінлізинг —

Закон України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.97 р. № 723/97-ВР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі