Теми статей
Обрати теми

Податкова декларація з ПДФО: рядок за рядком

Редакція ПК
Стаття

Податкова декларація з ПДФО: рядок за рядком

Починаючи зі звіту за січень, податкові агенти зобов'язані подавати Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб.

Про те, яким чином формуються показники новозапровадженої податкової звітності, поговоримо в цій статті.

Тетяна Войтенко, член редакційної колегії

 

Обов'язок з подання

за кожен звітний місяць Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб (далі — Декларація з ПДФО) про загальні суми доходів, нарахованих (виплачених, наданих) на користь платників податку, і загальні суми податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), утримані з цих доходів, а також про обсяги перерахованого податку до бюджету покладено на податкових агентів п.п. «д» п. 176.2 ПК.

Форма згаданої Декларації з ПДФО затверджена, як відомо,

наказом № 58 (див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі» № 4, 2011, с. 3 — 6), а от порядку щодо її заповнення у вигляді нормативно-правового акта, на жаль, на сьогодні не існує. Замість цього ДПАУ випущено та доведено листом № 4485 методичні рекомендації (див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі» 2011, № 5, с. 29 — 32), що висвітлюють питання заповнення та подання податковими агентами Декларації з ПДФО, озброївшись якими, опишемо по рядках процес її складання. Але перед цим окреслимо коло осіб, до обов'язків яких належить подання такої Декларації.

 

Хто подає Декларацію з ПДФО

 

Як прямо застережено п. 176.2 ПК, Декларація з ПДФО подається податковими агентами, тобто юридичними особами (їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами), самозайнятими особами, представництвами нерезидентів, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу обкладення іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що нараховуються (виплачуються) такій особі (п.п. 14.1.180 ПК).

Зауважте: зазначена Декларація з ПДФО подається згідно з вимогами п.п. «д» п. 176.2 ПК незалежно від того, чи виплачував податковий агент протягом звітного періоду доходи платникам податків. При цьому п.п. 2.1 листа № 4485 уточнює, що за відсутності нарахування доходів Декларація з ПДФО все одно подається, але без відображення в ній показників: з проставлянням прочерків у відповідних незаповнених її рядках (п.п. 1.4 листа № 4485).

Подання податковими агентами Декларації з ПДФО за період, у який здійснювалася ліквідація (припинення діяльності) податкового агента, проводиться до оформлення його ліквідації (припинення діяльності).

Важливо врахувати, що Декларація з ПДФО подається податковими агентами до органу державної податкової служби (далі — орган ДПС) за місцем їх реєстрації. При цьому уповноважені підрозділи юридичної особи — філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, яким в установленому порядку надано повноваження з нарахування, утримання та сплати (перерахування) ПДФО до бюджету, — самостійно подають Декларації з ПДФО щодо громадян, яким нараховуються (виплачуються) доходи цими підрозділами, до органу ДПС за своїм місцезнаходженням. У реквізитах Декларації з ПДФО дані про такий уповноважений підрозділ зазначаються як про податкового агента (п. 8 листа № 4485).

У ситуації, коли філії, відділення, інші відокремлені підрозділи юридичної особи не наділені повноваженнями з нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету ПДФО, Декларацію з цього податку за неуповноважений відокремлений підрозділ має подати юридична особа до органу ДПС за місцезнаходженням кожного з таких відокремлених підрозділів, де юридична особа стає на облік як податковий агент. У цьому випадку в реквізитах Декларації з ПДФО зазначаються дані юридичної особи, яка перебуває на обліку в органі ДПС за такий неуповноважений підрозділ (п. 8 листа № 4485).

Забігаючи наперед, зауважимо, що показники рядків 01 — 07 Декларації з ПДФО юридичної особи (головного підприємства), до складу якої входять відокремлені підрозділи, не уповноважені нараховувати (сплачувати) ПДФО, заповнюються без урахування доходів, нарахованих (виплачених, наданих) працівникам неуповноважених відокремлених підрозділів, і податків, нарахованих (перерахованих) з таких доходів (п. 4 листа № 4485).

 

Строки подання Декларації з ПДФО

 

Декларація з ПДФО подається окремо за кожен місяць протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.п. 49.18.1 ПК). При цьому в п.п. 2.1 листа № 4485 звернено увагу на те, що за календарний рік окрема Декларація з ПДФО не подається.

У тому випадку, коли останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ПК).

Що стосується Декларації з ПДФО за січень 2011 року, то зважаючи на пізнє оприлюднення наказу № 58 , яким затверджено форму такої Декларації (опубліковано 18.02.2011 р.), податковим агентам її необхідно було подати не пізніше строку, встановленого для подання декларації за лютий 2011 року (тобто не пізніше 21 березня 2011 року, оскільки 20 березня 2011 року — неділя). Про це з посиланням на норми п. 46.6 ПК проінформувала ДПАУ в листі від 17.02.2011 р. № 4486/7/17-0217 (див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 5, с. 28).

 

Заповнення вступної частини Декларації з ПДФО

 

Для наочності заповнення реквізитів вступної частини Декларації з ПДФО подамо в табличній формі.

 

Вступна частина Декларації з ПДФО

Рядок
Декларації з ПДФО

Підпункт
листа № 4485

Що зазначається в рядку

1

2

3

Рядок 1

П.п. 3.1.1

Рядок 1 є спеціальним полем для проставляння відмітки про тип декларації. Залежно від того, яка Декларація з ПДФО подається, в одній з клітинок ставиться відмітка «Х»:

— «Звітна»;

— «Звітна за неуповноважений відокремлений підрозділ»;

— «Звітна нова»;

— «Звітна нова за неуповноважений відокремлений підрозділ»;

— «Уточнююча»;

— «Уточнююча за неуповноважений відокремлений підрозділ».

При поданні Декларації з ПДФО за звітний місяць позначка «Х» проставляється в полі «Звітна». Так само чинить і головне підприємство, подаючи Декларацію «за себе». А от при поданні ним Декларації за неуповноважений відокремлений підрозділ відмітка робиться в полі «Звітна за неуповноважений відокремлений підрозділ».

Якщо після подання Декларації з ПДФО за поточний звітний період, але до закінчення граничного строку подання декларації за цей же період податковий агент виявляє помилки і подає нову Декларацію з виправленими показниками,
то позначка «Х» проставляється в клітинці «Звітна нова» або «Звітна нова
за неуповноважений відокремлений підрозділ» спеціального поля.

У разі самостійного виявлення податковим агентом помилки в поданій Декларації з ПДФО вже після закінчення строку її подання і прийняття рішення, скориставшись нормами п.п. «а» п. 50.1 ПК, виправити її надсиланням уточнюючого розрахунку, роль останнього виконає Декларація з ПДФО з відміткою у спеціальному полі «Уточнююча» або «Уточнююча за неуповноважений відокремлений підрозділ». Особливо зауважте, що за таких обставин рядки 01 — 08 і 14 такої уточнюючої Декларації не заповнюються.

Також урахуйте, що за наявності декількох відміток у спеціальних полях Декларація з ПДФО вважатиметься неправильно заповненою. Інакше кажучи, в рядку «Тип податкової декларації» допустима тільки одна відмітка

Рядок 2

П.п. 3.1.2

Тут зазначається, за який звітний (податковий) період (місяць) року подається Декларація з ПДФО, а в разі подання уточнюючої Декларації проставляється, за який звітний (податковий) період уточнюються дані. Інакше кажучи, вписується номер місяця (2 цифри) і звітний рік (4 цифри). Наприклад, при складанні звітної Декларації за січень 2011 року необхідно записати: місяць — «01», рік — «2011».

Особливо наголосимо, що заповнене в Декларації з ПДФО, що подається, може бути тільки одне з полів: або «Звітній (податковий) період:», або «Звітній (податковий) період, що уточнюється:»

Рядок 3

П.п. 3.1.3

Сюди вписується повне найменування податкового агента юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові самозайнятої особи. Одночасно з цим проставляється відповідна відмітка в одній з клітинок: «Юридична особа» або «Самозайнята особа»

Рядок 4

П.п. 3.1.4

У цьому рядку як податковий номер податкові агенти:

юридичні особи зазначають код з ЄДРПОУ*;

самозайняті особи зазначають десятирозрядний реєстраційний номер облікової картки платника податків (з ДРФО);

самойзаняті особи, які за своїми релігійними переконаннями відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку в паспорті, зазначають серію та номер паспорта.

При цьому заповненню підлягає одне з відповідних полів

Рядок 5

П.п. 3.1.5

У цьому рядку податкові агенти:

юридичні особи (уповноважені відокремлені підрозділи) зазначають своє місцезнаходження згідно з відомостями, що містяться в ЄДРПОУ, поштовий індекс, міжміський код, телефон, факс і електронну адресу;

самозайняті особи зазначають місце проживання, за яким вони стають на облік в органі ДПС як платники податків, поштовий індекс, міжміський код, телефон, факс та електронну адресу

Рядок 6

П.п. 3.1.6

Сюди вписується місцезнаходження неуповноваженого відокремленого підрозділу, за який головним підприємством подається Декларація з ПДФО, а також поштовий індекс, міжміський код, телефон, факс та електронна адреса юридичної особи, яка подає Декларацію за такий неуповноважений підрозділ

Рядок 7

П.п. 3.1.7

У цьому рядку проставляється встановлена податковим агентом дата виплати доходів за звітний період (дата виплати заробітної плати за другу половину місяця). При цьому необхідно пам'ятати, що за вимогами Закону України від 23.09.2010 р. № 2559-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» заробітна плата має бути виплачена не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Слід також враховувати, що строк виплати зарплатної плати не переноситься у разі, якщо день її виплати припадає на вихідний, святковий або неробочий. За таких обставин заробітна плата має виплачуватися напередодні. Виходячи з цього, у рядку 7 реквізитів Декларації з ПДФО не може бути зазначена дата пізніша, ніж 7 число місяця, наступного за звітним. Так, наприклад, при заповненні Декларації за січень 2011 року граничною датою, яка може бути проставлена в цьому рядку, є 07.02.2011

Рядок 8

П.п. 3.1.8

Тут зазначається найменування і код ЄДРПОУ органу ДПС, до якого подається Декларація з ПДФО

Рядок 9

П.п. 3.1.9

До цього рядка записується загальна кількість окремих Декларацій з ПДФО, поданих юридичною особою за неуповноважені відокремлені підрозділи*. Наприклад, юридична особа, яка подала Декларації з ПДФО за місцезнаходженням двох своїх неуповноважених відокремлених підрозділів, до зазначеного рядка повинна буде вписати «00002»

Рядок 10

П.п. 3.1.10

У полях рядка 10 окремо проставляється кількість осіб, які працювали у звітному періоді:
— у штаті (крім тих, які перебували у відпустці для догляду за дитиною)*;
— за цивільно-правовими договорами*.
Причому якщо із заповненням поля щодо кількості осіб, які працювали за цивільно-правовими договорами, більш-менш все зрозуміло — вписуємо кількість тих, які працювали за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, то жодних вказівок щодо обчислення показника про штатних працівників лист № 4485 не дає. Водночас вважаємо за можливе скористатися приписами п.п. 3.1.6 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, і проставляти у відповідному полі облікову кількість штатних працівників облікового складу юридичної особи або самозайнятої фізичної особи на перше число звітного місяця

*Заповнення клітинок здійснюється зліва направо. Якщо значимих цифр менше ніж клітинок, зліва додаються нулі.

 

Заповнення блоків «Показники» та «Інші показники»

 

Розпочинаючи заповнення блоку «Показники» Декларації з ПДФО, слід ураховувати, що на відміну від Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, не всі доходи, що відображаються в останньому, підлягають включенню до такої Декларації. Так, доходи, податок з яких зобов'язаний сплачувати їх отримувач — фізична особа самостійно, до Декларації з ПДФО потрапляти не повинні. Простіше кажучи, у щомісячній Декларації з ПДФО відображаються тільки ті оподатковувані доходи, з яких податкові агенти зобов'язані утримувати податок.

Важливо також зазначити, що при поданні Декларації з ПДФО з відміткою «Уточнююча» або «Уточнююча за неуповноважений відокремлений підрозділ» рядки з 01 по 08, а також рядок 14 заповненню не підлягають, оскільки для таких випадків передбачені свої «уточнююче-штрафні» рядки з кодами 09 — 13.

Усі суми в Декларації з ПДФО (про нараховані та виплачені доходи, нарахований та перерахований до бюджету ПДФО, донарахований ПДФО за попередні податкові періоди і надмірно сплачений ПДФО за такі періоди, нараховану пеню і штрафи) відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками через кому), незалежно від того, в якій формі або в якій валюті здійснювалися нарахування та виплати доходів.

А тепер пройдемося безпосередньо за рядками блоків «Показники» та «Інші показники» Декларації з ПДФО і визначимося зі складом даних, що включаються до них. Порядок заповнення рядків 01 — 08 описано в п. 4 листа № 4485, а рядків 14 і 15 — у його п. 6.

 

Блоки «Показники» та «Інші показники» Декларації з ПДФО

Код рядка

Що зазначається в рядку

1

2

Рядок 01

У цьому рядку наводиться загальна сума доходів, нарахованих на користь фізичних осіб у звітному (податковому) періоді без вирахування ПДФО, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) та податкової соціальної пільги.

Доходи, які за приписами ПК не підлягають оподаткуванню податковим агентом, до цього рядка не включаються. А от що стосується доходів нарахованих за минулі та майбутні періоди, то вони мають бути відображені в цьому рядку разом з нарахованими доходами за звітний період
у повному обсязі. Як приклад зазначених доходів можна назвати лікарняні, нараховані за минулий місяць, а також відпускні, що «переходять» на наступний місяць.

Зауважте: у разі нарахування доходів у звітному періоді заповнення рядка 01 є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі чи ні.

Якщо говорити бухгалтерською термінологією, то показник цього рядка формується на основі кредитових оборотів за субрахунками 661 (уключаючи суму нарахованих відпускних,
що «переходять» на наступний місяць), 663, 671, 685 (у частині оподатковуваних доходів) за відповідний звітний місяць

Рядок 02

Тут показується загальна сума доходів, фактично виплачених (наданих) фізичним особам у звітному місяці, у тому числі за попередні періоди. Так, при складанні Декларації з ПДФО за січень 2011 року до цього рядка слід уключити, зокрема, суму заробітної плати за другу половину грудня 2010 року, виплачену в січні 2011 року.

Зверніть увагу: у рядку 02 Декларації відображається сума виплачених доходів за мінусом внесків (у 2011 році — ЄСВ, а в попередні роки — на пенсійне та соціальне страхування) і ПДФО, тобто їх «чиста» сума.

Знову ж таки доходи, що не обкладаються ПДФО, у цьому рядку не зазначаються.

Якщо із заробітної плати працівника здійснюються тільки обов'язкові утримання (сьогодні це ПДФО та ЄСВ) і не здійснюються інші відрахування (за виконавчими документами, за заявою працівника тощо), то отримати шукану величину, спираючись на дані бухгалтерського обліку, буде неважко. Наприклад, про виплачену на руки у звітному періоді суму заробітної плати в таких обставинах свідчитиме оборот за дебетом субрахунків 661, 663 в кореспонденції з кредитом субрахунків 301, 311, а дивідендів — оборот за дебетом субрахунку 671 і кредиту
субрахунків 301, 311.

Доречно зазначити, що у своїх консультаціях податківці не заперечують проти проставляння в цьому рядку суми виплачених доходів фізичним особам «чистими» на руки. Звідси випливає, що наведеним алгоритмом обчислення необхідного показника можуть скористатися всі без винятку підприємства

Рядок 03

У цьому рядку зазначається загальна сума податку, нарахованого (утриманого) у звітному місяці з доходів, наведених у рядку 01 Декларації з ПДФО.

У бухгалтерському обліку така величина є ні чим іншим, як оборотом за кредитом субрахунку 641, аналітичним рахунком обліку «ПДФО», за звітний місяць, безумовно, за мінусом суми повернених з бюджету переплат за цим податком, якщо такі є
(Дт 311 — Кт 641)

Рядок 04

У цьому рядку наводиться загальна сума фактично сплаченого (перерахованого) у звітному місяці до бюджету ПДФО, у тому числі за попередні періоди.

Виходячи з даних бухгалтерського обліку, значення цього показника обчислюється як оборот за дебетом субрахунку 641, аналітичний рахунок обліку «ПДФО», у кореспонденції з кредитом субрахунку 311

Рядок 05

До цього рядка включаються суми ПДФО, нарахованого (утриманого) в попередніх податкових періодах, а сплаченого (перерахованого) у поточному звітному місяці (при заповненні декларації за січень 2011 року тут необхідно відобразити, зокрема, ПДФО, утриманий із зарплати за грудень 2010 року і перерахований у січні 2011 року).

Показник цього рядка розраховується шляхом аналізу первинних документів, на основі яких у бухгалтерському обліку зроблено записи за дебетом субрахунку 641, аналітичний рахунок обліку «ПДФО», і кредитом субрахунку 311.

Щоправда, податківці наполягають на тому, щоб при заповненні Декларації з ПДФО за всі подальші звітні місяці (крім січня 2011 року) до рядка 05 не включався ПДФО із зарплати за другу половину попереднього місяця, виплаченої у строки, зазначені в рядку 7 реквізитів Декларації за такий минулий період. Інакше така сума податку подвоїть податкові зобов'язання: спершу вона потрапить до рядка 07 через рядок 03 Декларації за місяць нарахування заробітної плати, а вдруге — через рядок 05 Декларації за місяць її виплати). Проте акцентуємо увагу: все це дійсне для випадків, коли підприємство дотримуватиметься рекомендацій податківців із заповнення рядка 06 і як наслідок рядка 07 Декларації з ПДФО (про що йтиметься нижче)

Рядок 06

Сюди, виходячи з назви рядка, має потрапляти сума податку, нарахована (утримана) з доходів у звітному (податковому) періоді, але не сплачена (перерахована) до бюджету у зв'язку з невиплатою (ненаданням) доходів повністю або частково у строк, визначений у рядку 7 реквізитів Декларації з ПДФО. У разі повної виплати нарахованих у звітному місяці доходів і відповідно сплати (перерахування) податку з цих доходів у такому звітному періоді показники рядків 06 і відповідно 14 дорівнюватимуть нулю (тобто заповнені з прочерками).

Водночас, на думку податківців (див. консультацію у «Віснику податкової служби України», 2011, № 8, с. 11), з огляду на те, що в рядку 7 реквізитів Декларації з ПДФО зазначається дата для виплати заробітної плати за другу половину місяця, до рядка 06 має бути включено тільки ПДФО з нарахованих, але не виплачених доходів, відмінних від заробітної плати, а також ПДФО із заробітної плати, що не буде виплачена в задекларований строк. У випадку своєчасної виплати заробітної плати за другу половину місяця (у строк, зазначений у рядку 7) ПДФО з неї в рядку 06 блоку «Показники» Декларації з ПДФО не відображається. У результаті в рядку 14 сума зарплати за другу половину звітного місяця, що буде виплачена своєчасно в наступному місяці, не відображається.

Ми з такою позицією податківців категорично не погоджуємося і вважаємо, що до рядка 06 Декларації з ПДФО має бути включена сума нарахованого (утриманого) ПДФО з усіх невиплачених (ненаданих) у звітному місяці доходів, у тому числі з невиплаченої на перше число місяця, наступного за звітним, заробітної плати за другу половину звітного місяця. Адже значення рядка 06 безпосередньо впливає на величину показника рядка 07, де відображається податкове зобов'язання податкового агента зі сплати ПДФО за звітний період, що в результаті такого підходу до заповнення буде необґрунтовано завищеним.

Нагадаємо, що згідно з нормами ПК обов'язок податкового агента зі сплати (перерахування) ПДФО до бюджету виникає:
при виплаті оподатковуваного доходу (п.п. 168.1.2 ПК);
протягом банківського дня, наступного за днем нарахування (виплати, надання) оподатковуваного доходу в негрошовій формі або виплати готівкою з каси податкового агента (п.п. 168.1.4 ПК).

А оскільки виплати оподатковуваного доходу у звітному місяці не було, то говорити про виникнення податкового зобов'язання зі сплати ПДФО не доводиться.

За великим рахунком, якщо в підприємства відсутні переплати та недоплати з ПДФО до бюджету, показник рядка 06 Декларації з ПДФО має відповідати кредитовому сальдо за субрахунком 641, аналітичний рахунок обліку «ПДФО», на кінець звітного місяця. Це правило «працює», якщо не брати до уваги позицію податківців

Рядок 07

У цьому рядку зазначається сума ПДФО, що підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету за підсумками звітного місяця, — податкове зобов'язання. Така сума визначається розрахунковим шляхом і є узгодженою сумою податку, що має бути сплачена (перерахована) податковим агентом з фактично виплачених (наданих) у звітному місяці доходів. За логікою виходить, що випадку своєчасної та повної сплати ПДФО ці рядки 07 повинні будуть дорівнювати показнику рядка 04 Декларації з ПДФО. У ситуації, якщо наведений у рядку 07 показник перевищить суму, зазначену в рядку 04 (суму ПДФО, перераховану до бюджету у звітному місяці), то це означатиме утворення недоплати з ПДФО, що підлягає стягненню зі сплатою штрафів і пені. Якщо ж значення рядка 07 буде менше показника рядка 04, то це свідчить про переплату податку до бюджету у звітному періоді.

Усе було б добре, якби так само міркували й податківці. Але в зазначеній вище консультації вони наполягають на тому, що в рядок 07 (а отже, до податкових зобов’язань) повинна потрапляти також сума ПДФО з нарахованої за другу половину звітного місяця заробітної плати, що буде виплачена тільки в наступному місяці у строк, зазначений у рядку 7 реквізитів Декларації з ПДФО.

Звичайно, з таким підходом погодитися не можна, оскільки, нагадаємо, зобов’язання податкового агента зі сплати ПДФО виникає виключно при виплаті доходу або ж у банківський день, наступний за днем нарахування (виплати, надання) доходу в негрошовій формі або виплати доходу з каси. Про відображення в Декларації з ПДФО податку з нарахованих, але не виплачених у звітному періоді доходів і як наслідок про узгодження такого податкового зобов’язання йтися не може. Власне, це випливає й із самої форми Декларації з ПДФО, де в рядку 07 ця формула, за якою розраховується сума, що підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного (податкового) періоду ПДФО.

Водночас, велика імовірність того, що податківці розцінюватимуть невідображення податковим агентом, який своєчасно виплачує заробітну плату за другу половину місяця, суми ПДФО з такої зарплати в рядку 07, як заниження податкового зобов’язання за звітний місяць, та вимагатимуть подання уточнюючої Декларації з ПДФО. При цьому слід мати на увазі, що уточнення показників рядка 07 раніше поданої Декларації з ПДФО в наступних звітних періодах (після закінчення граничного строку її подання), у результаті якого сума, що підлягає сплаті до бюджету ПДФО, збільшується, тягне за собою накладення штрафу та нарахування пені.

Однак не варто забувати при цьому, що податковий агент, який не згоден з порядком заповнення Декларації з ПДФО, що нав’язується податківцями, має право скористатися приписами п. 46.4 ПК і подати разом з такою Декларацією доповнення до неї, з поясненням мотивів його подання та проставлянням кількості сторінок зазначеного доповнення у відповідному полі.

Крім того, слід пам’ятати, що згідно з п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПК штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються в розмірі не більше 1 грн. за кожне порушення. Одночасно з цим згідно з п. 5 підрозділу 10 розділу ХХ ПК штрафні санкції, які можуть бути накладені на платників податків за порушення нормативних актів центрального податкового органу починають застосовуватися до них за результатами податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти набули чинності

Рядок 08

Тут головним підприємством зазначається загальна сума нарахованого (утриманого) ПДФО за всіма відокремленими підрозділами, не уповноваженими нараховувати та перераховувати податок до бюджету

Рядок 14

У цьому рядку відображається сума неоплачених доходів за звітний місяць, сума ПДФО з яких показана в рядку 06 Декларації з ПДФО. Як наслідок, якщо в рядку 06 проставлено прочерк, то й рядок 14 теж має бути прокреслений.

Сума неоплачених доходів відображається в цьому рядку за мінусом внесків і ПДФО, тобто їх «чиста» сума (див. консультацію у «Віснику податкової служби України», 2011, № 8, с. 11).

Якщо говорити про неоплачену заробітну плату, то в бухгалтерському обліку вона є кредитовим сальдо за субрахунками 661 і 663 на кінець звітного місяця

Рядок 15

За цим рядком наводиться сума ПДФО, нарахованого, але не сплаченого податковим агентом до бюджету (станом на 01.01.2011 р.) усупереч порядку, що діяв до набуття чинності ПК. За приписами п. 1 підрозділу 1 розділу ХХ ПК такий податок на дату набуття чинності ПК вважається податковим боргом за погодженим податковим зобов'язанням і підлягає відображенню в податковому розрахунку за результатами першого звітного кварталу, протягом якого набуває чинності ПК, а також стягується з податкового агента із застосуванням заходів відповідальності, передбачених ПК.

Зверніть увагу: поточна заборгованість за грудень 2010 року, що підлягає виплаті в січні 2011 року, у цьому рядку не відображається.

Аналізований рядок заповнюється податковими агентами одноразово тільки при поданні Декларації з ПДФО за січень 2011 року

 

Унесення змін до Декларації з ПДФО

 

При

виявленні податковим агентом помилки в раніше поданій Декларації з ПДФО до закінчення граничного строку її подання (протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця), він зобов'язаний подати нову Декларацію з виправленими показниками. При цьому раніше подана Декларація з ПДФО скасовується, а жодні штрафні санкції не застосовуються (п. 50.1 ПК).

Якщо ж податковий агент

самостійно виявить помилки, що містяться в раніше поданих ним Деклараціях з ПДФО, після закінчення граничного строку їх подання, то він має право:

1) подати

уточнюючі Декларації з ПДФО окремо за кожен звітний (податковий) період, в якому виявлена помилка (це може бути як звітний місяць, так і попередні місяці), із заповненим блоком «Показники розрахунків податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» (рядки 09 — 13). При цьому сума недоплати і штраф у розмірі 3 % від такої величини мають бути сплачені до подання уточнюючої Декларації (п.п. «а» п. 50.1 ПК);

2) вказати

уточнені показники у складі Декларації з ПДФО за звітний місяць, додавши до неї Розрахунки податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб за звітний період, в якому виявлено помилку (далі — Розрахунок), за затвердженою наказом № 58 формою, окремо за кожен звітний (податковий) період, в якому виявлено помилку. При цьому в разі складання Розрахунків за декілька звітних (податкових) періодів до рядків 9 — 13 звітної/звітної нової Декларації з ПДФО заносяться загальні (підсумкові) суми за всіма Розрахунками. Самовиправляючись у такий спосіб, податковому агенту доведеться сплатити штраф у розмірі 5 % від суми недоплати (п.п. «б» п. 50.1 ПК).

Тим часом відповідно до норм

п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПК штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються в розмірі не більше 1 грн. за кожне порушення. На наш погляд, штраф у розмірі 1 грн. повинен діяти і в зазначених випадках самовиправлення замість штрафів у розмірі 3 % і 5 % суми недоплати.

Важливо також пам'ятати, що податковий агент за час недоплати (заниження) ПДФО зобов'язаний самостійно нарахувати пеню, передбачену

п.п. 129.1.3 ПК.

А тепер розглянемо приклад заповнення Декларації з ПДФО.

Приклад.

Вихідні дані про нараховані та виплачені доходи в січні 2011 року, а також про суми утриманого та перерахованого до бюджету ПДФО наведемо в таблиці нижче.

 

№ з/п

Показник

Оборот за звітний період

дебет

кредит

1

2

3

4

Субрахунки 661, 663

1

Вхідне сальдо

1379178,75

2

Нараховано доходи в січні 2011 р.(заробітна плата за січень 2011 р., лікарняні за грудень 2010 р. і січень 2011 р., відпускні за січень 2011 р. і лютий 2011 р.)

2206607,71

3

Утримано ПДФО з таких нарахованих у січні 2011 р. доходів

288674,03

4

Утримано ЄСВ з таких нарахованих у січні 2011 р. доходів

77402,00

5

Виплачено заробітну плату в січні 2011 р., усього

1763321,74

6

Здійснено відрахування із заробітної плати працівників за січень 2011 р. (аліменти, профспілкові внески тощо)

53970,42

7

Разом оборот за період

2183368,19

2206607,71

8

Вихідне сальдо

1402418,27

 

У тому числі сума лікарняних, що фінансуються ФСС (виплата — 18.02.2011 р.)

42443,00

Субрахунок 641, аналітичний рахунок обліку «ПДФО»

1

Вхідне сальдо

12647,18 (переплата)

227671,81

2

Нараховано ПДФО в січні 2011 р.

288674,03

У тому числі із суми лікарняних, що фінансуються ФСС

7417,41

3

Сплачено ПДФО до бюджету в січні 2011 р., усього

302307,92

 

У тому числі за грудень 2010 р.

227671,81

4

Разом оборот за період

302307,92

288674,03

5

Вихідне сальдо

12647,18 (переплата)

214037,92

У тому числі із суми лікарняних, що фінансуються ФСС (виплата — 18.02.2011 р.)

7417,41

 

Отже, усі необхідні дані є, тому на їх підставі заповнимо Декларацію з ПДФО за січень 2011 року з відображенням показників рядків 06, 07 і 14 у двох варіантах: за нашим баченням (214037,92 грн., 302307,92 грн. і 1402418,27 грн. відповідно) і на думку ДПАУ (7417,41 грн., 508928,43 грн. і 42443,00 грн. відповідно). При цьому уточнимо, що сума страхових коштів для фінансування виплати допомог (матеріального забезпечення) працівникам при настанні страхового випадку отримана від Фонду загальнообов'язкового соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та виплачена працівникам 18.02.2011 р., тобто набагато пізніше встановленого строку для виплати заробітної плати за другу половину місяця (07.02.2011 р.), що була виплачена своєчасно.

Зверніть увагу, що при виборі підприємством підходу податківців до заповнення Декларації з ПДФО, сума податку із заробітної плати за другу половину січня 2011 р. у розмірі 206620,51 грн. (214037,92 грн. - 7417,41 грн.) до рядка 05 Декларації за лютий 2011 р. включатися не повинна, щоб не потрапити до податкових зобов'язань двічі.

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 58

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб» від 31.01.2011 р. № 58.

Лист № 4485

— лист ДПАУ «Про заповнення Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб» від 17.02.2011 р. № 4485/7/17-0217.

 

img 1

img 2

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі