Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв'язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств

Редакція ПК
Постанова від 28.02.2011 р. № 299

Порядок використання вивільнених від оподаткування коштів у зв’язку з наданням пільг з податку на прибуток

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2011 р. № 299

«Про затвердження Порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв’язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств»

 

Відповідно до пункту 21 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Затвердити Порядок використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв’язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств, що додається.

2. Ця постанова набирає чинності з дня опублікування і діє до 1 квітня 2021 року.

 

Прем’єр-міністр України

М. АЗАРОВ

 

 

Порядок

Порядок використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв’язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2011 р. № 299

 

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв’язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України суб’єктам господарювання — платникам податку на прибуток підприємств (далі — платники податку) пільг з такого податку (далі — вивільнені кошти).

2. Вивільнені кошти спрямовуються платниками податку виключно на збільшення обсягів виробництва (надання послуг), переоснащення матеріально-технічної бази, запровадження новітніх технологій, пов’язаних з основною діяльністю таких платників податку, та/або на повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, і сплату процентів за ними.

3. Вивільнені кошти з метою ведення обліку і оподаткування відображаються в бухгалтерському обліку в установленому порядку на окремому субрахунку рахунку «Цільове фінансування і цільові надходження».

4. Платник податку за результатами кожного звітного (податкового) періоду:

складає звіт про використання вивільнених коштів за формою, затвердженою Державною податковою службою;

подає зазначений звіт відповідному органові державної податкової служби разом з декларацією з податку на прибуток підприємств.

5. У разі невикористання платником податку залишків вивільнених коштів станом на 1 квітня року, що настає за періодом звільнення від обкладення податком на прибуток підприємств, передбаченим пунктами 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, його податкові зобов’язання із зазначеного податку за I квартал такого року підлягають збільшенню на суму залишку.

 

Коментар редакції

У постанові, що коментується, наведено порядок використання коштів, вивільнених від оподаткування внаслідок отримання пільг з податку на прибуток деякими платниками. Наведено такі пільги в

пп. 15, 17 — 19 підрозд. 4 розд. XX ПК. У п. 16 підрозд. 4 розд. XX ПК також міститься норма стосовно пільгового оподаткування, що має тимчасовий характер, проте під дію цієї постанови дана пільга не підпадає.

На сторінках видання ми вже звертали увагу на нові звільнення від оподаткування для платників податку на прибуток, що вступили в дію з 01.01.2011 р. («Податковий кодекс: консультації та коментарі» № 2, с. 23). Також ми згадували весь перелік діючих на даний момент пільг («Податковий кодекс: консультації та коментарі» № 8, с. 82).

Крім цього, розглядаючи запропоновану до уваги постанову, звернемо увагу на такі моменти. Вивільнені від оподаткування кошти — це сума умовно нарахованого платником податкового зобов’язання з використанням основної ставки податку на прибуток (

23 %), що не підлягає сплаті до бюджету внаслідок застосування до таких коштів пільг, передбачених законодавством.

Хоч сплачувати такі кошти немає потреби, обліковувати їх доведеться з неабиякою пильністю.

У бухгалтерському обліку такі кошти необхідно обліковувати на спеціально відкритому для цього субрахунку до рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, не передбачено субрахунків до цього рахунку, тому платник податку може відкривати їх та давати їм назви на власний розсуд.

Крім того, щодо вивільнених коштів платникові доведеться звітуватись за формою, що буде спеціально затверджена для таких цілей Державною податковою службою (чого на момент підписання номера до друку зроблено не було), яка додаватиметься до декларації з податку на прибуток підприємств під час її подання таким платником.

Впадає у вічі деяка невідповідність постанови, що коментується, та ПК. Обидва законодавчі акти містять положення про те, що в разі невикористання залишків вивільнених коштів станом на 1 квітня року, що настає за періодом звільнення від обкладення податком на прибуток, його податкові зобов’язання із зазначеного податку за I квартал такого року підлягають збільшенню на суму залишку. Та ПК містить ще й вимогу стосовно нарахування пені в такому випадку (абз. 5 п. 21 підрозд. 4 розд. XX ПК), про що постанова, в свою чергу, змовчує. Але ухилитись від нарахування такої пені (в силу того, що вона міститься в самому ПК) здається можливим лише в разі дотримання умов цільового витрачання таких коштів та своєчасності такого витрачання, в чому й бажаємо успіхів платникам податку!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі