Теми статей
Обрати теми

Щодо дотримання платниками податку на прибуток двох умов для користування нульовою ставкою з податку на прибуток

Редакція ПК
Лист від 09.02.2011 р. № 2768/6/15-0315

Роз’яснено основні умови застосування податкових канікул

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.02.2011 р. № 2768/6/15-0315

«Щодо дотримання платниками податку на прибуток двох умов для користування нульовою ставкою з податку на прибуток»

 

Державна податкова служба України розглянула лист <…> щодо дотримання платниками податку на прибуток двох умов для користування нульовою ставкою з податку на прибуток згідно з п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу України і повідомляє.

Відповідно до п. 154.6 ст. 154 розділу III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс) визначено, що на період з 01.04.2011 р. до 01.01.2016 р. застосовуватиметься ставка 0 % для платників податку на прибуток, в яких:

— розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3 млн грн.;

— нарахована за кожний місяць звітного періоду заробітна плата працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншою, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом.

При цьому право на отримання пільги (у разі дотримання основних вимог) мають ті платники податку на прибуток, які відповідатимуть одному із визначених в пункті 154.6 ст. 154 Кодексу критеріїв.

Обмеження в 3 млн грн. визначається наростаючим підсумком з початку звітного податкового періоду і закінчується останнім календарним днем такого періоду.

Згідно зі ст. 33 Кодексу податковим періодом визначається встановлений цим Кодексом період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків і зборів. Податковий період може складатися з кількох звітних періодів.

Підпунктом 2 підрозділу 4 розділу XX Кодексу визначено, що в 2011 році (з 01.04.2011 р. — дати набрання чинності розділом III Кодексу) платники податку на прибуток підприємств складають та подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди: II квартал, II і III квартали та II — IV квартали 2011 року.

Що стосується другої вимоги, то нормою п. 154.6 Кодексу зобов’язано платників податку, які хочуть користуватися пільгою, з 01.04.2011 р. до 01.01.2016 р. нараховувати штатним працівникам заробітну плату у розмірі не менше, ніж дві мінімальні заробітні плати.

У разі якщо хоча б в одному звітному податковому періоді норми п. 154.6 ст. 154 Кодексу не дотримуються, платник податку на прибуток втрачає право на таку пільгу і оподатковується на загальних підставах.

 

 

Заступник голови

О. Любченко

 

Коментар редакції

У листі, що коментується, ДПАУ так і не дала відповідей на питання, які зараз найбільше хвилюють платників податку, які вирішили скористатись пільговим режимом оподаткування. Натомість автори листа довели, що цитують норми

ПК вони досить вправно.

У попередньому номері газети («Податковий кодекс: консультації і коментарі», № 8, с. 82) поруч з іншими звільненнями від оподаткування ми розглядали податкові канікули та необхідні умови їх застосування. Лист ДПАУ підтверджує та уточнює деякі правила роботи на податкових канікулах. Основну увагу при цьому звернуто на 2 обов’язкові вимоги.

 

Перша вимога

. Розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не повинен перевищувати 3 млн грн.

При цьому звернемо увагу на наступні моменти. Застосовуватись дане обмеження починає з підсумків роботи за I квартал 2011 р., незважаючи на те, що як режим податкових канікул, так і інші положення

розділу III ПК впроваджуються з 01.04.2011 р. Навіть з огляду на те, що в I кварталі платники мали справу не з доходами, а з валовими доходами, і правила їх визначення значно відрізнялись від тих, що діють нині, все ж досить чітка норма ПК, процитована у цьому листі, не дає права засумніватись, що доходи варто підсумовувати саме наростаючим підсумком з початку року.

Звідки взяти цей показник? — ось перше не в повній мірі врегульоване питання.

За підсумками роботи за I квартал 2011 р.

можливі 2 варіанти обчислення цього показника. Це може бути:

1) показник рядка 01 «

Валовий дохід від усіх видів діяльності» або

2) показник рядка 03 «

Скоригований валовий дохід»

Декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої

наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143.

Нагадаємо, що ці показники можуть відрізнятись внаслідок:

— зміни суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) в звітному податковому періоді;

— самостійного виявлення помилок за результатами минулих податкових періодів;

— врегулювання сумнівної або безнадійної заборгованості.

Зважаючи на вплив на значення рядка

03 господарських операцій, що мали місце в попередніх звітних періодах, вважаємо за доцільне використовувати саме значення рядка 01 для обчислення суми доходу з метою визначення права перебування на податкових канікулах.

За підсумками роботи за II квартал 2011 р.,

II і III квартали та II — IV квартали 2011 р. варто орієнтуватись на показник рядка 01 «Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування» Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114 (форму декларації буде приведено в наступному номері нашого видання).

У листі, що коментується, зазначено, що платники податку на прибуток підприємств складають та подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди: II квартал, II і III квартали та II — IV квартали 2011 р. Тобто, передбачено підведення підсумків не з початку року, а наростаючим підсумком, починаючи з II кварталу року. Проте з метою обчислення розміру доходу, що служить для підтвердження права роботи на податкових канікулах, підсумовувати дані потрібно, додаючи в тому числі і показники I кварталу.

 

Друга вимога

Нарахована за кожний місяць звітного періоду заробітна плата працівників

, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншою, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом.

Розміри мінімальної місячної заробітної плати, встановленої на 2011 р., наведені у першому номері нашої газети («Податковий кодекс: консультації і коментарі», № 1, с. 2). Зауважимо: у 2011 р. передбачено 3 підвищення мінімальної зарплати, перше з яких — починаючи з II кварталу. Тому і критерій, що застосовується в даному випадку, має перераховуватись синхронно зі зміною розміру мінімальної зарплатні. Орієнтуватись, таким чином, доведеться на наступні величини:

 

Показник

З
1 квітня

З
1 жовтня

З
1 грудня

Критерій розміру доходів працівника (2 мінімальні розміри заробітної плати)

1920

1970

2008

 

Звертаємо вашу увагу на те, що йдеться саме про

нараховану заробітну плату (тобто так звану «грязну») до вираховування єдиного соціального внеску, а також, в разі їх наявності, профспілкових внесків, стягнень за виконавчими листами тощо.

На відміну від вимоги стосовно розміру доходів, друга вимога застосовується починаючи із заробітної плати, нарахованої в квітні 2011 р.

Звертаємо увагу читачів на те, що у даному випадку йдеться про зарплатню

кожного працівника окремо (що підтверджує Науково-практичний коментар до ПКУ під загальною редакцією М. Я. Азарова (К., 2010. — том 2, с. 404)).

Наступне, на що звернемо вашу увагу, — це визначення поняття «мінімальна заробітна плата». Згідно зі

ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР це — законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт). Виходячи з цього, для працівників, які працюють відрядно або на умовах неповного робочого дня, орієнтуватись доведеться на мінімальний розмір погодинної оплати праці, збільшений вдвічі.

Згідно з

п. 1.3 Iнструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5, для оцінки розміру заробітної плати найманих працівників застосовується показник фонду оплати праці. А от згідно з пп. 3.2 — 3.3 цієї Iнструкції допомога по тимчасовій непрацездатності, виплачена як за рахунок коштів фондів державного соціального страхування, так і за рахунок коштів підприємства, установи, організації, не належить до фонду оплати праці. Виходячи з цього, можлива ситуація, коли працівники податкових органів при перевірці дотримання даної умови наполягатимуть на тому, що в місяцях, коли наймані працівники були тимчасово непрацездатними, все одно розмір нарахованого їм заробітку (до якого ці виплати не включаються) має перевищувати дві мінімальні заробітні плати.

Ми в даному випадку на стороні платників, так як безпосередньо в

ПК йдеться про розмір заробітної плати (доходу) працівників. I якщо до зарплатні робітника лікарняні не включаються, то сперечатись з тим, що вони включаються до доходу працівника, було б нерозумно. Крім того виходить, що у випадку, коли особа є непрацездатною весь місяць, дотриматись вимоги стосовно нарахованої зарплати взагалі нереально!

Проте стверджувати це однозначно немає сенсу до отримання відповідних роз’яснень з боку податкових органів.

 

1 з 3 критеріїв

Розглянувши 2 обов’язкові умови, зазначимо, що застосовуються вони лише в разі дотримання хоча б одного з 3 критеріїв, наведених в

п. 154.6 ПК.

Це такі критерії. Право на отримання пільги мають платники податку:

а)

утворені в установленому законом порядку після 01.04.2011 р.;

б)

діючі, у яких протягом 3 послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше 3 років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує 3 млн грн., та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб;

в)

зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до набрання чинності ПК, у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до 1 млн грн. та середньооблікова кількість працівників становила до 50 осіб.

На цих критеріях в листі увагу не зосереджено.

Проте в листі вказано, що у разі якщо хоча б в одному звітному податковому періоді

норми п. 154.6 ПК не дотримуються, платник податку на прибуток втрачає право на таку пільгу і оподатковується на загальних підставах.

Тому радимо платникам податку неухильно дотримуватись встановлених вимог, тому як ставки податку на прибуток 0 і 23 % настільки різні, що, безсумнівно, не відчути різницю між ними просто неможливо. I заради першої можна докласти певних зусиль, з тим, щоб товаришувати з нею аж до 01.01.2016 р. (доки діє пільговий режим оподаткування), тим більше, що це зовсім неважко!

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі