Теми статей
Обрати теми

Джерело нарахування ПДВ при умовному постачанні

Редакція ПК
Лист від 02.03.2011 р. № 31-34020-07-25/5805

Джерело нарахування ПДВ при умовному постачанні

Лист Міністерства фінансів України від 02.03.2011 р. № 31-34020-07-25/5805

 

На ваш запит щодо бухгалтерського обліку податку на додану вартість Департамент податкової, митної політики, доходів, адміністрування платежів та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України інформує.

Відповідно до абзацу п’ятого пункту 8 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92, та абзацу п’ятого пункту 9 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 № 246, якщо суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів або придбанням за плату запасів не відшкодовуються підприємству, то зазначені суми включаються до первісної вартості таких основних засобів або запасів.

Пунктом 184.7 статті 184 розділу V Податкового кодексу України передбачено, що при анулюванні реєстрації платника податку на додану вартість, якщо в останньому звітному (податковому) періоді на обліку такого платника податку залишаються товари та необоротні активи, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту, він зобов’язаний визнати умовне постачання таких товарів та необоротних активів та нарахувати податкові зобов’язання.

Таким чином, при визнанні умовного постачання товарів та необоротних активів нараховане податкове зобов’язання збільшуватиме первісну вартість залишків таких товарів та/або залишкову вартість необоротних активів.

Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 № 291, зазначені операції з нарахування податку на додану вартість відображаються за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» з дебетом рахунків обліку відповідних товарів та необоротних активів, що залишилися.

 

Директор Департаменту М. О. Чмерук

 

Коментар редакції

У листі Мінфіну від 02.03.2011 р. розглянуто доволі цікаву проблему: при відображенні в податковому обліку так званого «умовного постачання» головбух повинен визначитися з джерелом нарахування ПДВ.

Традиційно ПДВ, як і будь-який непрямий податок, нараховується з обсягів реалізації — тобто за дебетом рахунка 70.

Але цей звичний механізм стосується тільки справжніх, а не «умовних» постачань. «Умовні» постачання реалізацією в бухобліку не визнаються. Тому нарахувати ПДВ за дебетом
рахунка 70 не можна.

Фахівці Мінфіну звертають увагу на те, що Податковий кодекс вимагає відображати «умовне» постачання тільки тоді, коли суми «вхідного» ПДВ були включені до податкового кредиту. Це означає, що в первісній вартості активів, що «умовно поставляються», ПДВ відсутній.

Звідси висновок: нараховувати ПДВ з «умовного» постачання потрібно за дебетом тих рахунків, на яких ураховані такі активи.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі