Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України періодичних видань, що не мають статусу вітчизняного виробництва

Редакція ПК
Лист від 29.08.2011 р. № 23177/7/15-3417-26

Видавнича пільга з ПДВ застосовується лише до товарів вітчизняного виробництва

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.08.2011 р. № 23177/7/15-3417-26

«Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України періодичних видань, що не мають статусу вітчизняного виробництва»

 

З 01.01.2011 р. набрав чинності Податковий кодекс України від 02.12.2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс).

Згідно з підпунктом 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу

звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Відповідно до пункту 197.4 статті 197 розділу V Кодексу звільнення від оподаткування товарів, передбачене пунктом 197.1 цієї статті, поширюється на операції із ввезення на митну територію України.

В той же час, згідно з пунктом 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу надання пільги передбачене для перерахованих у цьому пункті

вітчизняного виробництва, а саме: періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників.

Таким чином, операції з ввезення на митну територію України та операції з постачання на митній території України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книжок, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників від оподаткування податком на додану вартість

не звільняються, якщо такі товари не мають статусу товарів вітчизняного виробництва.

Операції з постачання на митній території України видань

еротичного характеру (як ввезених на митну територію України, так і виготовлених в Україні) підлягають оподаткуванню у загальновстановленому порядку із застосуванням ставки податку на додану вартість 20 %.

 

Перший заступник голови комісії
з проведення реорганізації

ДПА України, заступник Голови
ДПС України О. Клименко

 

коментар редакції

Листом, що коментується, ДПАУ надала роз'яснення щодо можливості застосування ПДВ-пільги до постачання періодичних видань,

що не мають статусу вітчизняного виробництва.

Нагадаємо, що згідно з

п.п. 197.1.25 ПК від обкладення ПДВ звільняється постачання (передплата) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Названа норма практично в незмінному вигляді перекочувала із

Закону про ПДВ (за винятком того, що слова «крім видань еротичного характеру» узято в дужки, а слово «українського» замінено на «вітчизняного») і як тоді, так і зараз, викликає безліч запитань у платників податків. Річ у тім, що з цієї норми досить складно визначити, до чого віднесено слова «вітчизняного виробництва»: тільки до учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників або також і до періодичних видань друкованих ЗМІ та книг? Тоді цю ситуацію ДПАУ роз'яснила в листі від 28.09.2006 р. № 5115/А/16-1415, зробивши висновок про те, що країна-виробник має значення тільки при застосуванні цієї пільги в частині звільнення від оподаткування операцій із постачання учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників. А при постачанні періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок іноземного походження на митній території України, крім видань еротичного характеру, поширюється пільговий режим оподаткування. Щоправда, у період дії Закону про ПДВ «видавнича пільга» не поширювалася на імпорт, про що було прямо зазначено в п. 5.5 Закону про ПДВ. З 2011 року згідно з п. 197.4 ПК звільнення від оподаткування, передбачене п.п. 197.1.25 ПК, поширюється і на операції зі ввезення на митну територію України. З чого цілком логічно було б зробити висновок, що операції з ввезення (імпорту) книг і друкованих ЗМІ на митну територію як вітчизняного, так і імпортного виробництва, звільняються від обкладення ПДВ.

Проте

ДПАУ таку позицію зараз не підтримує. У листі, що коментується, ДПАУ чітко вказує на те, що пільга, визначена п.п. 197.1.25 ПК, передбачена для перелічених у ній товарів вітчизняного виробництва, а саме: періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів і навчальних посібників. Тобто для звільнення від оподаткування і книги, і періодичні друковані ЗМІ повинні мати статус товарів «вітчизняного виробництва». У зв'язку з цим ДПАУ також робить висновок, що й операції з ввезення на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книг, учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників від обкладення ПДВ не звільняються, якщо такі товари не мають статусу товарів вітчизняного виробництва.

Сперечатися з податківцями в цьому питанні складно, адже

п.п. 197.1.25 ПК прописано досить неоднозначно. Залишається тільки з'ясувати, що належить до видань «вітчизняного виробництва». На жаль, у своєму листі ДПАУ не дає відповіді на ці запитання. Щодо друкованих засобів масової інформації в цьому питанні можемо керуватися Положенням про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, затвердженим наказом Мін'юсту від 21.02.2006 р. № 12/5 , у п. 2.2 якого зазначено, що вітчизняне видання це друкований ЗМІ, засновниками якого виступають українська(і), юридична(і) та фізична(і) особа(и). Чим керуватися щодо інших «товарів» — поки що не зовсім зрозуміло.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі