Теми статей
Обрати теми

Про надання відповіді

Редакція ПК
Лист від 12.08.2011 р. № 9277/5/15-3316

Виготовлені аптекою ліки обкладаються ПДВ за ставкою 20 %

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.08.11 р. № 9277/5/15-3316

«Про надання відповіді»

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист Міністерства охорони здоров'я України від 09.08.2011 р. № 18.1806/11-02 щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання аптечними закладами лікарських засобів, виготовлених за лікарськими рецептами, та в межах компетенції повідомляє наступне.

Податковим кодексом України (далі — Кодекс) визначено чіткий перелік операцій, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Зокрема, відповідно до підпункту 197.1.27 пункту 197.1 статті 197 від оподаткування звільняються, зокрема, операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами). Тобто, зазначена норма чітко визначає вимоги до лікарських засобів, операції з постачання яких звільняються від оподаткування, а саме такі лікарські засоби повинні бути:

— внесені до Державного реєстру лікарських засобів;

— дозволені для виробництва і застосування в Україні.

Крім цього, вищезазначена норма Кодексу не ставить вимоги щодо виробника зазначених лікарських засобів.

Таким чином, в разі якщо аптечними закладами виготовляються лікарські засоби із дозволених до застосування в Україні діючих та допоміжних речовин, то для застосування режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість до таких засобів необхідно, щоб виробництво та їх застосування було дозволене в Україні, а також щоб вироблений аптечним закладом лікарський засіб був внесений до Державного реєстру лікарських засобів.

Операції з постачання лікарських засобів, що виготовлені аптечними закладами та які одночасно не відповідають визначеним вимогам, оподатковуються податком на додану вартість у загальному порядку

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник Голови ДПС України
С. Лекарь

 

коментар редакції

 

У листі, що коментується, ДПАУ дала роз'яснення щодо поширення ПДВ-пільги на лікарські вироби,

що виготовляються аптеками за рецептами лікарів.

Нагадаємо, що згідно з

п.п. 197.1.27 ПК пільговий режим оподаткування аптеки можуть застосовувати тільки відносно лікарських засобів, дозволених для виробництва та застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських виробів, а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим КМУ. На сьогодні діє Перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 08.08.2011 р. № 867 (діє з 16.08.2011 р.).

Ґрунтуючись на цій нормі, податківці у своєму листі зазначають, що пільговий режим оподаткування аптеки можуть застосовувати тільки щодо тих лікарських засобів, що виготовляються аптеками, які

відповідають таким вимогам:

— унесені до Державного реєстру лікарських виробів;

— дозволені для виробництва та застосування в Україні.

Якщо

будь-яка з умов не виконується, постачання виготовлених аптекою ліків оподатковується на загальних підставах за ставкою 20 %.

Водночас, необхідно зазначити, що згідно зі

ст. 9 Закону про лікарські засоби і п. 1 Порядку № 3761лікарські засоби, що виготовляються в аптеках за лікарськими рецептами (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів (офіційними формулами) з дозволених до застосування діючих речовин і допоміжних, не підлягають державній реєстрації. Таким чином, як мінімум, одній з обов'язкових вимог вони не відповідають. А це автоматично означає: ліки, що виготовляються аптекою самостійно, не підпадають під пільгу (як такі, що не пройшли держреєстрацію) і на постачання таких лікарських засобів потрібно нараховувати ПДВ за ставкою 20 %.

1 Порядок державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, затверджений постановою КМУ від 26.05.2005 р. № 376.

Із висновками податківців сперечатися досить складно. Справа в тому, що раніше лікарські вироби, що виготовлялися аптечними установами за лікарськими рецептами та на замовлення лікувально-профілактичних закладів,

прямо були вказані як звільнені від обкладення податком на додану вартість, у постанові КМУ від 10.08.2004 р. № 1006 (виданій на доповнення до п. 1 постанови № 19492). Це означало, що ПДВ-пільга поширювалася на продаж лікарських засобів, що виготовляються аптеками та відпускаються за рецептами. Проте з 01.08.2011 р. ці переліки втратили свою чинність у зв'язку з прийняттям постанови КМУ від 09.06.2011 р. № 785, що також утратила чинність у зв'язку з прийняттям нового Переліку виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від обкладення ПДВ, що затверджений постановою КМУ від 08.08.2011 р. № 867 та набув чинності з 16.08.2011 р. Новий Перелік не містить аналогічного застереження про поширення ПДВ-пільги на виготовлені за рецептами ліки. Тому починаючи з 01.08.2011 р. на постачання ліків, що виготовляються аптекою за лікарськими рецептами, ПДВ доведеться нараховувати на загальних підставах за ставкою 20 %. 1 Порядок державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, затверджений постановою КМУ від 26.05.2005 р. № 376.
2 Перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 17.12.2003 р. № 1949.

2 Перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 17.12.2003 р. № 1949.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі