Теми статей
Обрати теми

Доля збитків минулих років

Редакція ПК
Відповідь на запитання

ДОЛЯ ЗБИТКІВ МИНУЛИХ РОКІВ

Після подання декларації про прибуток за ІІ квартал 2011 р. ми отримали лист із районної ДПІ: посилаючись на п. 150.1 і на п. 3 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК, податківці пишуть, що ми у декларації про прибуток за ІІ квартал мали право відобразити тільки фінансовий результат (від’ємне значення об’єкта оподаткування), отриманий у І кварталі цього року без урахування збитків минулих років (тобто за вирахуванням рядка 04.9 декларації про прибуток за І квартал).

У зв’язку з цим ними висувається вимога про проведення нами виправлень показників декларації за ІІ квартал, що призведе до виникнення у нас недоїмки.

Як нам бути?

 

Ваш випадок, на жаль, зовсім

не поодинокий. Причому спровокована така ситуація самою податковою службою.

Спочатку головні податківці консультували з цього питання цілком

коректно, тобто без жодних згаданих вами фіскальних застережень щодо виключення збитків минулих років із від’ємного значення об’єкта оподаткування, наявного у платника станом на 01.04.2011 р. (тобто за підсумками декларації про прибуток підприємства за I квартал).

Наприклад, у роз’ясненнях щодо застосування норм

ПК, наданих головою ДПАУ Віталієм Захарченком 23 березня 2011 року, прозвучало таке (цитується за матеріалами інтернет-конференції, проведеної в рамках кампанії з роз’яснювальної роботи серед платників податків щодо застосування норм ПК):

«Що стосується урахування від’ємного значення об’єкта оподаткування станом на 01.04.2011 р., то згідно з п. 3 підрозділу 4 розділу ХІХ Прикінцевих положень ПК, якщо результатом розрахунку об’єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від’ємне значення, то сума такого від’ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об’єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від’ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від’ємного значення».*

* Зауважимо, що тим же В. Захарченком у чат-конференції, яка відбулася 31 березня 2011 р. на comments.ua (http://comments.ua/chat/) була надана позитивна відповідь на запитання щодо обліку платниками податку на прибуток за декларацією за І квартал усієї суми збитків, накопичених станом на 1 січня 2011 р. (тобто з урахуванням не 20%, а всіх 100% сум збитків минулих років). Спасибі, хоч у цьому питанні податківці не допустили викривлених тлумачень…

Аналогічні роз’яснення можна знайти й у матеріалі Олександра Задорожного, заступника директора Департаменту адміністрування податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ.

А перший заступник голови ДПА у м. Києві Андрій Гуцало в інтернет-конференції

27.07.2011 р. (!) на пряме запитання про облік збитків минулих років у складі від’ємного значення за I квартал і перенесення їх у декларації за II — IV квартали відповів настільки ж прямо — позитивно (див. http://www.liga.net/conf/ic/?cid=449).

Перша

фіскальна «ластівка» з цього питання, наскільки нам відомо, була запущена директором Департаменту адміністрування податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ Наталією Хоцянівською. При проведенні 29.03.2011 р. чат-конференції «Особливості оподаткування податком на прибуток у контексті ПК» (на тому ж comments.ua) вона недвозначно висловилася, що збитки минулих років «відповідно до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПК до декларації за II квартал 2011 року не включаються».

Як кажуть англійці,

«Bad news go fast»: цей фіскальний порив був підхоплений на місцях і аналогічні незаконні консультації з цього питання почали надавати районні ДПІ та навіть деякі обласні ДПА.

Офіційних же роз’яснень із цього приводу не надходило. Жодних нормативів і листів із цього приводу ДПАУ не видано й досі. Проте вже

після 10 серпня — коли минув граничний строк подання платниками декларації за II квартал 2011 р. — податківці підступно розмістили в Єдиній базі податкових знань на своєму сайті (www.sta.gov.ua) текст, який ми наводимо нижче:

«Чи враховується у рядку 06.6 Податкової декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року (від’ємне значення об’єкта оподаткування за I квартал 2011 року) від’ємне значення об’єкта оподаткування 2010 року?

«Згідно з

п. 2 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПК) платники податку на прибуток підприємств складають наростаючим підсумком та подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди: другий квартал, другий і третій квартали та другий — четвертий квартали 2011 року.

Відповідно до

п. 150.1 ПК, якщо результатом розрахунку об’єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від’ємне значення, то сума такого від’ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року.

Водночас згідно з

п. 3 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПК п. 150.1 ПК застосовується у 2011 році з урахуванням такого: якщо результатом розрахунку об’єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від’ємне значення, то сума такого від’ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об’єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від’ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від’ємного значення. В

рядку 06.6 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — декларація), форма якої затверджена наказом ДПА України від 28.02.2011 р. № 114 (далі — наказ № 114), відображається від’ємне значення об’єкта оподаткування першого календарного кварталу 2011 року.

Таким чином, для включення до складу витрат починаючи з II кварталу 2011 року враховується від’ємне значення об’єкта оподаткування, отримане у I кварталі 2011 року, без урахування від’ємного значення об’єкта оподаткування за підсумками 2010 року, яке відображається в

ряд. 06.6 Податкової декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року.

На наш погляд, фіскальний висновок в останньому абзаці наведеної консультації зроблений без жодних на те законних підстав. Спробуємо це обґрунтувати.

У згаданій нормі

ПК (п. 3 підрозділу 4 розділу ХХ) ідеться про облік у деклараціях за II — IV квартали цього року «від’ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року». Саме так називається показник, який відображається за рядком 08 старої форми декларації про прибуток і на формування якого впливає прямо включена до валових витрат за рядком 04.9 декларації сума збитків минулих років. І саме сума рядка 08, якщо вона має від’ємне значення, має бути перенесена платником зі старої декларації про прибуток до рядка 06.6 нової декларації за II квартал 2011 року.

Якогось

іншого показника від’ємного об’єкта оподаткування за перший квартал 2011 року податкова звітність не містить. Про зменшення показника рядка 08 декларації за I квартал на суму збитків минулих років, які, як уже зазначалося, відповідно до Закону про прибуток увійшли до валових витрат I кварталу 2011 (за рядком 04.9) ані в ПК, ані в будь-яких інших нормативах не йдеться.

Тому вигаданий ДПАУ механізм розрахунку «нового» негативного об’єкта оподаткування за підсумками I кварталу жодних

законодавчих підстав не має.

Мабуть, усвідомлюючи незаконність своїх вимог, місцеві податківці і

пропонують платникам добровільно засунути голову в такий «податковий зашморг», відкоригувавши декларацію за II квартал шляхом зменшення її рядка 06.6 на суму збитків минулих років. Підкорятися такій незаконній вимозі податківців чи ні, платникам доведеться вирішувати самим.

А тим, хто вирішить

боротися з таким свавіллям, крім викладеного нами вище, може стати у нагоді правило про конфлікт інтересів (особливо у його новій редакції, «поліпшеній» Законом № 3609*) — див п. 56.21 ПК.

* Нагадаємо, що відповідно до зазначеного Закону норми п. 56.21 поширені тепер і на випадки, коли норми одного й того ж нормативно-правового акта суперечать одна одній.

До речі, зверніть також увагу на консультацію тієї ж Н. Хоцянівської. Відповідаючи на запитання про перенесення збитків першого кварталу, вона вже

не стверджує настільки впевнено, що збитки за I квартал потрібно зменшувати на суму рядка 04.9. Може, ця фіскальна «повітряна кулька» вже здувається?..

Останні листи ДПАУ (від 08.09.2011 р. № 828/3/15-1212 і № 24240/7115), на жаль, свідчать про протилежне... (див. с. 3).

 

Олексій

Павленко
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі