Теми статей
Обрати теми

Платники екоподатку

Редакція ПК
Стаття

Екологічний податок

Екологічний податок прийшов на зміну збору за забруднення природного довкілля. Порядок його справляння регулює

розділ VIII ПК.

 

Платники екоподатку

 

Коло платників екоподатку визначено у ст. 240 ПК. Умовно їх можна поділити на 2 групи:

1-ша група.

Це ті платники, які прямо сплачують екоподаток і повинні самостійно розрахувати суму екоподатку і подати звітність за ним. До них належать:

суб'єкти господарювання

, юридичні особи, які не здійснюють господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, уключаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції щодо таких нерезидентів або їх засновників, які при проведенні діяльності на території України та в межах її континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони здійснюють:

викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (п.п. 240.1.1 ПК);

скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти (п.п. 240.1.2 ПК);

розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях або на об'єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини (п.п. 240.1.3 ПК);

утворення радіоактивних відходів* (уключаючи вже накопичені) — (п.п. 240.1.4 ПК);

тимчасове зберігання радіоактивних відходів* їх виробниками понад строк, установлений особливими умовами ліцензії (п.п. 240.1.5 ПК).

* Не розглядаються в цьому тематичному номері.

2-га група.

Це особи (усі зазначені вище суб'єкти, а також громадяни України, особи без громадянства), які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення (зокрема, автомобілями) у разі використання ними палива (п. 240.2 ПК). При цьому екоподаток за такі викиди сплачується платниками автоматично в ціні палива. Самостійно розраховувати та подавати звітність з екоподатку такі платники не повинні. За них це зобов'язані зробити податкові агенти. Такими згідно з п. 241.2 ПК є:

1) до 01.10.2011 р.

— суб'єкти господарювання, які здійснюють:

а) оптову торгівлю паливом;

б)

роздрібну торгівлю паливом (крім тих, які реалізовують паливо, придбане в оптовиків).

2) з 01.10.2011 р.

— виробники та імпортери палива.

 

Неплатники податку

ПК

також передбачено окрему категорію «неплатників екоподатку». Сплачувати екоподаток відповідно до пп. 240.3 — 240.5 ПК не повинні:

1)

суб'єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії за утворення радіоактивних відходів (уключаючи вже накопичені) за умови, що вони:

— до останнього календарного дня (включно) звітного кварталу, в якому придбано джерело іонізуючого випромінювання, уклали договір щодо повернення відпрацьованого закритого джерела іонізуючого випромінювання за межі України підприємству — виробнику такого джерела;

— здійснюють поводження з радіоактивними відходами, що утворилися в результаті Чорнобильської катастрофи, у частині діяльності, пов'язаної з такими відходами;

2)

державні спеціалізовані підприємства з поводження з радіоактивними відходами, у разі утворення радіоактивних відходів (уключаючи вже накопичені) і тимчасового зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад строк, установлений особливими умовами ліцензії;

3)

суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на збір та заготівлю відходів як вторинної сировини, здійснюють статутну діяльність зі збору та заготівлі таких відходів, що розміщуються на власних територіях (об'єктах), і надають послуги в цій сфері за умови розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях або на об'єктах.

 

Екоподаток за структурні підрозділи та філії

Філії та структурні підрозділи підприємства

не можуть бути самостійними платникам екоподатку. Це випливає з п. 240.1 ПК, в якому як платники названі суб'єкти господарювання. Водночас філії не є суб'єктом господарювання, а є тільки структурною одиницею підприємства (ст. 55 ГК). Філія не є і юридичною особою (ч. 3 ст. 95 ЦК).

У зв'язку з цим юридичні особи та інші платники екоподатку, що мають у своєму складі філії та інші відокремлені підрозділи, які мають стаціонарні джерела забруднення, здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря або здійснюють викиди або скиди забруднюючих речовин і розміщують відходи,

повинні самостійно звітувати та сплачувати податок за викиди, скиди та розміщення відходів у таких підрозділах (пп. 250.8 і 250.10 ПК).

Подаючи звітність за підрозділ, розміщений на території іншої територіальної громади, ніж головне підприємство, платник екоподатку повинен стати на облік за місцем знаходження такого підрозділу як

за неосновним місцем обліку. Цього вимагає п. 7.1 Порядку № 979.

Необхідно також звернути увагу платників екоподатку на таке:

якщо місце подання звітності з екоподатку не збігається з місцем перебування на податковому обліку платника екоподатку (філія знаходиться на території іншої територіальної громади, ніж головне підприємство), платник екоподатку повинен подати протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, копії відповідних декларацій з екоподатку до органу ДПС, де цей платник екоподатку перебуває на обліку (п. 250.8 ПК). Детальніше про це див. на с.17.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі