Теми статей
Обрати теми

Звітність з екологічного податку

Редакція ПК
Стаття

Звітність з екологічного податку

 

Платники екоподатку (за винятком тих, які здійснюють викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення), а також податкові агенти повинні подавати до податкових органів Податкову декларацію екологічного податку, форму якої затверджено наказом № 1010 (далі — Декларація з екоподатку). Ще раз звернемо увагу на те, що особи, які здійснюють викиди в атмосферу пересувними джерелами забруднення (транспортні засоби, рух яких супроводжується викидом в атмосферу забруднюючих речовин), хоча й названі у складі платників екоподатку, подавати Декларацію з екоподатку не повинні (п. 250.2 ПК). За них це зроблять податкові агенти: до 01.10.2011 р. — суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну і оптову торгівлю паливом; з 01.10.2011 р. — виробники та імпортери палива.

Декларація подається раз на квартал — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Податок сплачується протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації (п. 250 ПК).

Якщо підприємство/підприємець у попередньому році було платником екологічного податку, але в поточному році не планує здійснювати викиди, скиди забруднюючих речовин і розміщувати відходи, то для того, щоб не подавати «нульові» декларації, йому потрібно повідомити про це відповідний податковий орган за місцем розміщення джерел забруднення і скласти заяву про відсутність у нього цього року об'єкта обчислення екологічного податку (п. 250.9 ПК). За роз'ясненнями податківців, розміщеними в ЄБПЗ, така заява повинна подаватися після подання звітності з екоподатку за IV квартал попереднього року і сплати податку. В інтересах платника податку подати таку заяву не зволікаючи після подачі звітності за IV квартал. Якщо заяву не буде подано своєчасно (до закінчення I кварталу), то підприємству/підприємцю доведеться весь рік подавати «нульові» декларації.

Звернемо увагу на те: якщо суб'єкт господарювання в попередньому році не був платником екоподатку і в поточному році також не збирається здійснювати викиди забруднюючих речовин і розміщувати відходи, то заяву та «нульові» декларації йому подавати не потрібно.

 

Структура звітності

Звітність з екологічного податку складається з:

1) безпосередньо

Податкової декларації з екологічного податку (подається за наявності хоча б одного з усіх видів забруднення довкілля);

2)

семи додатків до декларації, в кожному з яких здійснюється розрахунок податкових зобов'язань з екоподатку для окремого виду забруднення природного довкілля:

додаток 1 подається при здійсненні викидів стаціонарними джерелами забруднення;

додаток 2 — подається податковими агентами, тобто продавцями палива, а з 01.10.2011 р.  виробниками та імпортерами палива (щодо екоподатку, утриманого з осіб, які здійснюють викиди забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення);

додаток 3 подається в разі скидів забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;

додаток 4 подається в разі розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях;

додаток 5 подається в разі утворення радіоактивних відходів;

додаток 6 подається в разі утворення радіоактивних відходів і придбання джерел іонізуючого випромінювання;

додаток 7 подається в разі тимчасового зберігання радіоактивних відходів понад строк, установлений у ліцензії.

Якщо з причини відсутності відповідних об'єктів оподаткування, підприємство/підприємець не заповнює відповідний додаток, то йому потрібно:

1) поставити

прокреслення в тих рядках декларації, що стосуються «непотрібного» додатка;

2) залишити порожніми в розділі 7 Декларації ті графи, що призначені для відміток про подання «непотрібних» додатків.

Виконавши ці вимоги, підприємство/підприємець може разом з декларацією з екоподатку подати тільки ті додатки (додаток), в яких розраховується екоподаток (а «

непотрібні» додатки — не подавати).

 

Місце подання звітності

Місце подання звітності з екоподатку та його сплати залежить від виду джерела забруднення (див. таблицю на с. 18).

 

Джерело забруднення

Податкова декларація з екологічного податку подається до органу податкової служби

Викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення;
— скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти;
розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях або на об'єктах

За місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць або об'єктів

Паливо, реалізоване податковими агентами

До 01.10.2011 р. — за місцем знаходження пунктів продажу палива; З 01.10.2011 р. — за місцем перебування такого податкового агента на податковому обліку в органах державної податкової служби

Утворення радіоактивних відходів і тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк

За місцем перебування платника на податковому обліку в органах державної податкової служби

 

Якщо у платника

декілька стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць або об'єктів, то Податкова декларація з екологічного податку подається в такому порядку (п. 250.10 ПК).

 

Джерело забруднення

Податкова декларація з екологічного податку подається до органу
податкової служби

Місце сплати податку

Декілька стаціонарних джерел або спеціально відведених для розміщення відходів місць, розміщених на території різних населених пунктів (коди КОАТУУ різні)

За місцем знаходження кожного стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведеного для розміщення відходів місця
(Декларація подається окремо за кожним стаціонарним джерелом або спеціально відведеним для розміщення відходів місцем)

За місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць

Декілька стаціонарних джерел або спеціально відведених для розміщення відходів місць, розміщених у межах одного населеного пункту (код КОАТУУ один і той самий)

За місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць (подається одна Декларація)

За місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць

Декілька стаціонарних джерел, що знаходяться в різних районах на території міста з районним поділом

За місцем податкового обліку платника
(подається одна Декларація за всіма джерелами забруднення

За місцем податкового обліку платника

 

Важливо!

Якщо платник подає податкову декларацію не за місцем свого податкового обліку, то на додачу до всього він повинен відзвітувати і перед податковою службою за місцем свого податкового обліку — шляхом подання копії відповідної декларації (п. 250.8 ПК)., тобто в цьому випадку необхідно подати два примірники декларації:

один (оригінал) — для податківців за місцем знаходження об'єкта забруднення;

— другий (копію) — для податківців за місцем податкового обліку.

Обидва звіти подаються в один і той самий строк (40 календарних днів після закінчення звітного кварталу).

Приклад.

Припустимо, що підприємство здійснює викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарним джерелом забруднення, що знаходиться на його території. Крім того, у підприємства є філія, розміщена в іншому населеному пункті, що здійснює скиди у водні об'єкти стаціонарним джерелом, яке знаходиться на території філії.

У цьому випадку платнику (головному підприємству) необхідно подати:

— Декларацію з екоподатку з нарахованим екоподатком за викиди стаціонарним джерелом забруднення, що знаходиться на його території. Декларація подається

до податкової за місцем знаходження підприємства на податковому обліку. У своєму складі Декларація з екоподатку міститиме тільки додаток 1.

— Декларацію з екоподатку з нарахованим екоподатком за скиди у воду стаціонарним джерелом забруднення, що знаходиться на території філії. Подається вона

до податкової за місцем розміщення філії. У своєму складі Декларація з екоподатку міститиме тільки додаток 3. Копія цієї Декларації подається до податкового органу за місцем перебування на податковому обліку головного підприємства.

 

Заповнення декларації

Зупинимося детальніше на порядку заповнення тих рядків, що можуть викликати труднощі. Зазначимо, що спеціального порядку заповнення Декларації з екоподатку немає, тому в цьому питанні платнику слід керуватися тільки текстовою частиною таблиць Декларації та примітками до них.

Почнемо з «

шапки» декларації.

Відмітка в полі «звітна», «звітна нова» або «уточнююча»

проставляється залежно від того, яку ми подаємо декларацію:

— «

звітна» — якщо подається поточна Декларація з екоподатку за звітний період;

— «

звітна нова» — якщо Декларація з екоподатку за цей квартал уже подавалася, але в ній було допущено помилку, яку платник виявив і бажає виправити. Подати таку Декларацію можна тільки в тому випадку, якщо ще не минуло 40 календарних днів після того звітного кварталу, за який виправляється помилка;

— «

уточнююча» — якщо Декларація з екоподатку за цей квартал уже подавалася, але в ній було допущено помилку, яку платник виявив і бажає виправити. Подати Декларацію з позначкою «уточнююча» можна в будь-який час.

У графі «

Порядковий № за рік» зазначається порядковий номер поданої декларації. Такий номер визначається наростаючим підсумком з початку року і залежить від кількості поданих протягом року декларацій (ураховуються всі декларації: звітні, нові звітні та уточнюючі). Податківці у своїх роз'ясненнях (ЄБПЗ, «Вісник податкової служби України», 2011, № 6, с. 11) говорять про те, що нумерація декларацій проводиться платником окремо за кожним податковим органом, до якого подається декларація. Важливо зауважити, що порядковий номер, зазначений у полі 1 декларації, проставляється також і у всіх додатках, що подаються разом з нею незалежно від кількості таких додатків.

Графа «Реквізит «копія».

Заповнюється в тому випадку, якщо місце забруднення довкілля (стаціонарне джерело або місце розміщення відходів) не збігається з місцем взяття на облік. У цьому випадку оригінал декларації подається до податкової за місцем забруднення (у такому разі в полі «копія» нічого не ставимо), а копія — до податкової за місцем податкового обліку платника податку (при цьому в полі «копія» зазначаємо «Х»).

Поле 3 «платник».

Залежно від того, до яких суб’єктів господарювання належить платник, робиться відповідна позначка в одному з рядків поля 3 загальної частини: «юридична особа»; «фізична особа — підприємець»; «постійне представництво нерезидента», «податковий агент». Тут виникає запитання, а як бути тим підприємствам, які одночасно є і податковими агентами і платниками екологічного податку? Податківці, відповідаючи на це запитання в ЄБПЗ (розд. 300.06) зазначають, що в цьому випадку суб'єкт господарювання повинен проставити в цьому полі дві позначки: одну — в рядку «юридична особа», іншу — у рядку «податковий агент» і подавати одну Декларацію з даними щодо різних категорій платників екоподатку.

У відповідних рядках поля 3 «шапки» декларації також зазначається код згідно з ЄДРПОУ (для юрособи); реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізособи);

код виду економічної діяльності (КВЕД); код органу місцевого самоврядування за місцем перебування платника на податковому обліку в органах ДПС (за основним місцем обліку) за КОАТУУ; місцезнаходження платника (адреса, поштовий індекс, міжміський код, телефон, факс (за бажанням платника)); електронна адреса за бажанням платника.

У полі 4 «

шапки» Декларації з екоподатку зазначають місце розміщення стаціонарним джерел забруднення і спеціально відведених для розміщення відходів місць або об'єктів, за якими платник звітує до відповідного податкового органу (за одним КОАТУУ). Якщо платник подає податкову декларацію за неосновним місцем обліку, то такий платник у відповідному рядку поля 4 зазначає код органу місцевого самоврядування за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення та/або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів (за неосновним місцем обліку платника) за КОАТУУ, щодо яких він подає декларацію до органу ДПС за цим неосновним місцем обліку.

Що стосується табличної частини декларації, то труднощі з її заповненням виникати не повинні, оскільки

дані до неї переносяться з відповідних додатків. При цьому важливо пам'ятати, що декларація та її додатки заповнюються за кожен квартал окремо без наростаючого підсумку.

 

Заповнення додатків до Декларації

Загальне для всіх додатків.

Додатки є основою для заповнення декларації. Саме в них і розраховується екоподаток. При цьому ще раз зазначимо, що додатки потрібно заповнювати та подавати тільки в тому випадку, якщо у платника є відповідний вид забруднення. За відсутності у платника екоподатку відповідного об'єкта оподаткування додатки, в яких розраховується екоподаток за таким об'єктом, разом з Декларацією з екоподатку до ДПС не подаються, а рядки декларації, до яких переносяться дані з цих додатків, прокреслюються.

У графі «Порядковий №»

додатків проставляється порядковий номер, зазначений у Податковій декларації, до якої вони подаються, незалежно від кількості таких додатків. Так, якщо Декларація має порядковий номер 1, то й решта додатків, що подаються разом з нею, повинні мати порядковий номер 1.

У графі «Розрахунок №»

додатків зазначається порядковий номер додатків, що подаються. Так, наприклад, якщо платник до Декларації з екоподатку додає один додаток 1 і один додаток 4, то у клітинці «Розрахунок №» додатку 1 потрібно поставити № 1, а в додатку 4 — № 2. Принаймні, так рекомендують чинити податківці («Вісник податкової служби України», 2011, № 6).

Під час заповнення додатків слід ураховувати також, що:

1) додатки, як і Декларація з екоподатку, заповнюються

за кожен квартал окремо, без наростаючого підсумку;

2) у графі, де зазначаються фактичний обсяг здійснених викидів, скидів забруднюючих речовин, кількість реалізованого палива та обсяг розміщених відходів, необхідно вказувати

три знаки після коми (див. відповідне роз'яснення з ЄБПЗ на с. 28 цього номера);

3) ставки податку при заповненні додатків у 2011 році потрібно зазначати не в повному обсязі, наведеному у

ст. 243 — 246 ПК, а зменшені на 50 %, як цього вимагає п. 2 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК.

Детальніше зупинимося на порядку заповнення тільки тих додатків, що застосовуються найчастіше, а саме додатка 1 і додатка 4

 

Додаток 1 до Декларації з екоподатку

Перш за все зауважимо: на думку податківців, що розміщена в ЄБПЗ, якщо платник має декілька стаціонарних джерел забруднення в межах одного населеного пункту (села, селища або міста) або за його межами (код КОАТУУ один і той самий), то в цьому випадку суб'єкт господарювання повинен подати до органу ДПС одну Декларацію з екоподатку і

стільки додатків 1, скільки стаціонарних джерел забруднення має суб'єкт господарювання в межах одного населеного пункту. Тобто для кожного окремого стаціонарного джерела забруднення суб'єкт господарювання повинен скласти окремий додаток 1.

Тепер про порядок заповнення.

У графі 2 «Назви забруднюючих речовин»

зазначають найменування забруднюючих речовин, які викидає в повітря стаціонарне джерело, або їх клас небезпеки (якщо речовини, що викидаються, не ввійшли до пункту 243.1 ПК), або орієнтовний рівень впливу речовин (сполук), у міліграмі на куб. м (якщо речовини, що викидаються, не включено до пункту 243.1 ПК і на них не встановлено клас небезпеки).

До графи 3 «Фактичні обсяги викидів, тонн»

записується фактичний обсяг викидів, у тоннах. (округлення здійснюють до трьох десяткових знаків).

До графи 4

заносяться ставки екоподатку, що діють у поточному році. Причому їх необхідно зазначити в половинному розмірі від сум, установлених у статті 243 ПК, (на період з 01.01.2011 р. по 31.12.2012 р. згідно з п. 2 підрозд. 5 розд. ХХ ПК).

У графі 5

зазначається сума екоподатку, розрахована як добуток граф 3 і 4, округлений до копійок.

 

Додаток 4 до Декларації з екоподатку

За роз'ясненнями податківців, розміщеними в ЄБПЗ, заповнювати колонки додатка 4 до Декларації з екоподатку потрібно так:

У колонці 2 «Види небезпечних відходів, рівень небезпечності та клас небезпеки відходів»

зазначаються:

— найменування видів відходів із зазначенням класу їх небезпеки та рівня небезпеки;

— для обладнання і приладів, що містять ртуть, люмінесцентних ламп —

їх назва.

У колонці 3 «Фактичні обсяги розміщення відходів»

зазначаються в тоннах фактичні обсяги розміщених відходів (округлення здійснюють до трьох десяткових знаків), а для обладнання та приладів, що містять ртуть, елементів з іонізуючим випромінюванням, люмінесцентних ламп кількість одиниць обладнання і приладів.

У колонці 4 «Ставки податку в потоковим році»

зазначаються ставки екоподатку, що діють у поточному році, установлені ст. 246 ПК з урахуванням норм п. 2 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК. Так, з 01.01.2011 р. по 31.12.2012 р. ставки податку застосовуються в розмірі 50 %. Їх у половинному розмірі й слід вписати до колонки 4.

У колонці 5 «Коефіцієнти»

зазначають коефіцієнт «3», якщо розміщення відходів відбувається на звалищах, що не забезпечують повного виключення забруднення атмосферного повітря або водних об'єктів, або «1», якщо забезпечено незабруднення повітря.

У колонці 6 «Коефіцієнти»

зазначається або коефіцієнт «3» — при розміщенні відходів у межах населеного пункту або на відстані менше 3 км від таких меж, або коефіцієнт «1» — при розміщенні відходів на відстані 3 км і більше від меж населеного пункту.

У колонці 7 «Сума нарахованого податкового зобов'язання, грн. коп.»

зазначають суму нарахованого податкового зобов'язання, розраховану за формулою: к. 3 х к. 4 х к. 5 х к. 6. Округлення здійснюють до двох десяткових знаків.

Приклад

. Підприємство ТОВ «Ліра» у III кварталі 2011 року:

1) здійснило викиди забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарним джерелом забруднення, що знаходиться на території підприємства, в такому обсязі:

— азоту оксиди — 0,6 т;

— вуглецю окис — 0,3 т;

— марганцю та його сполук — 0,01 т;

2) розмістило відходи люмінесцентних ламп в кількості 5 шт. у межах населеного пункту.

У своєму складі Декларація з екоподатку міститиме 2 додатки: додаток 1 і додаток 4.

Подаються Податкова декларація й додатки до неї до органів податкової служби за місцем перебування на податковому обліку підприємства.

Виходячи з наявних даних заповнена частина декларації з екоподатку виглядатиме таким чином, як показано на с. 22.

 

img 1

img 2

 

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі