Теми статей
Обрати теми

Платники акцизного податку

Редакція ПК
Стаття

Платники акцизного податку

 

Повний перелік платників акцизного податку передбачено п. 212.1 ПК. Зауважимо, що лави традиційних платників з 01.01.2011 р. поповнилися новобранцями (табл. 2).

 

Таблиця 2

Перелік платників акцизного податку

Платники

Примітка

1

2

— особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини1 (п.п. 212.1.1 ПК)

ПК окремо не виділяє (як це було в Декреті про акцизний збір) нерезидентів, які виготовляють підакцизні товари (послуги) на митній території України безпосередньо або через свої постійні представництва або осіб, прирівняних до них згідно із законодавством

1 Давальницька сировина — сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб'єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням — іншій особі (п.п. 14.1.41 ПК).
Операція з давальницькою сировиною — операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів (операцій)) з метою одержання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її переробки становить не менше як 20 відсотків загальної вартості готової продукції (п.п. 14.1.134. ПК).

— особа — суб'єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України (п.п. 212.1.2 ПК)

Юридичні особи або фізичні особи — підприємці, які здійснюють ввезення підакцизних товарів в Україну під час своєї діяльності. Інструкція про порядок справляння акцизного податку при ввезенні товарів на митну територію України суб'єктами господарської діяльності затверджена наказом Державної митної служби України від 23.05.2011 р. № 409.
Зверніть увагу! Відповідно до ст. 15 Закону про держрегулювання імпортувати тютюнову сировину можуть тільки:
— суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на право виробництва тютюнових виробів;
— тютюново-ферментативні заводи, що реалізовують (передають) ферментовану тютюнову сировину виробникам тютюнових виробів або на експорт

фізична особа — резидент або нерезидент, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, згідно з митним законодавством (п.п. 212.1.3 ПК)

Відповідно до ст. 252 МКУ це товари сумарною митною вартістю (яка заявлена громадянином або визначена митним органом), що перевищує 200 євро.
Окремо слід враховувати положення ст. 253 МКУ

— особа, яка реалізовує конфісковані підакцизні товари (продукцію), підакцизні товари (продукцію), визнані безхазяйними, підакцизні товари (продукцію), за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, і підакцизні товари (продукцію), які за правом спадкування або на інших законних підставах переходять у власність держави, якщо ці товари (продукція) підлягають реалізації (продажу) у встановленому законодавством порядку (п.п. 212.1.4 ПК)

Порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним затверджено постановою КМУ від 25.08.98 р. № 1340

— особа, яка реалізує або передає у володіння, користування або розпорядження підакцизні товари (продукцію), що були ввезені на митну територію України зі звільненням від оподаткування до закінчення строку, визначеного законом згідно з п. 213.3 ПК (п.п. 212.1.5 ПК)

На нашу думку, в цьому пункті говориться тільки про осіб, які реалізують або передають у володіння, користування або розпорядження підакцизні товари, згадані в п.п. 213.3.2 ПК

— особа, на яку покладається дотримання вимог митних режимів, що передбачають звільнення від оподаткування, у разі порушення таких вимог (п.п. 212.1.6 ПК)

Ідеться про порушення таких митних режимів:
— транзит (гл. 33 МКУ);
— тимчасове ввезення (гл. 34 МКУ);
— митний склад (гл. 35 МКУ);
— магазин безмитної торгівлі (гл. 37 МКУ);
— переробка на митній території України (гл. 38 МКУ);
— знищення та руйнування (гл. 40 МКУ);
— відмова на користь держави (гл. 41 МКУ)

— особа, на яку покладається виконання умов з цільового використання підакцизних товарів (продукції), на які встановлено ставку податку 0 гривень за 1 л 100-відсоткового спирту, 0 євро за 1000 кг нафтопродуктів, у разі порушення таких умов (п.п. 212.1.7 ПК)

За ставкою 0 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту обкладаються акцизним податком товари, перелічені в п.п. 229.1.1 ПК (див. табл. 3).
За ставкою 0 євро за 1000 кг обкладаються нафтопродукти, перелічені в пп. 229.2.1 та

229.3.1 ПК
(див. табл. 3)

— особа, на яку при здійсненні операцій з підакцизними товарами (продукцією), що не підлягають оподаткуванню або звільняються від оподаткування, покладається виконання умов з цільового використання підакцизних товарів (продукції), у разі порушення таких умов (п.п. 212.1.8 ПК)

Операції, що не підлягають оподаткуванню, перелічені в п. 213.2 ПК, а операції, звільнені від оподаткування, — у п. 213.3 ПК

замовники, за дорученням яких виробляються підакцизні товари (продукція) з давальницької сировини (п. 212.2 ПК)

Сплачують податок виробнику

 

До уваги юридичних осіб, які мають відокремлені підрозділи!

З 01.01.2011 р. платником акцизного податку є безпосередньо юридична особа, а не її відокремлені підрозділи (філії та представництва, що здійснюють виробництво підакцизної продукції). Саме такого висновку дійшла ДПАУ в листі від 17.03.2011 р. № 7398/7/21-0217, погодженому з МФУ. Щоправда, тепер (із набуттям чинності Законом № 3609) це випливає і з тексту ПК.

Також варто зазначити, що в

ПК (порівняно з раніше чинним Декретом про акцизний збір), не згадується про:

фізичних осіб — резидентів або нерезидентів, які пересилають підакцизні речі або предмети на митну територію України у вигляді супроводжуваного або несупроводжуваного багажу; які отримують підакцизні речі (предмети), переслані (відправлені) з-за митного кордону України у вигляді поштових або інших відправлень або не супроводжуваного багажу, в обсягах або вартістю, що перевищує норми безмитного провезення (пересилки) для таких фізосіб, визначені митним законодавством;

юридичних або фізичних особах, які купують (одержують в інші форми володіння, користування або розпорядження) підакцизні товари у податкових агентів. У ПК взагалі відсутнє таке поняття, як «податковий агент», стосовно акцизного податку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі