Теми статей
Обрати теми

Виникнення податкового зобов’язання та строки його погашення. Коригування

Редакція ПК
Стаття

Виникнення податкового зобов’язання та строки його погашення. Коригування

 

Як відомо, виникнення ПЗ породжує обов'язок його сплати. Водночас, у часовому інтервалі ці дві події можуть не збігатися. Акцизний податок не виняток. Для зручності читачів наведемо інформацію про дату виникнення ПЗ і строки сплати акцизного податку в табличному вигляді (табл. 7). Але раніше зауважимо, що згідно з п. 217.4 ПК сплату сум податку шляхом взаємозаліків, зустрічних зобов'язань, векселями та всі інші форми розрахунків з акцизного податку, що не передбачають сплату грошових коштів, заборонено.

 

Таблиця 7

Дата виникнення ПЗ і строки його погашення

Вид підакцизного товару

Дата виникнення ПЗ

Строк сплати акцизного
податку

Примітка

1

2

3

4

1. Підакцизні товари (крім перерахованих в пунктах 3 і 4 цієї таблиці), вироблені на митній території України

Дата реалізації таких товарів виробником, незалежно від цілей і напрямків їх подальшого використання (п. 216.1 ПК). Ключовий момент — перехід права власності

Протягом 10 календарних днів, наступних за граничних строком подання Декларації за місячний податковий період (п.п. 222.1.1 ПК)

На момент отримання передоплати ПЗ за акцизним податком не виникають (детальніше див.
на с. 58

2. Зіпсовані, знищені, втрачені підакцизні товари

Дата складання відповідного акта1 (п. 216.2 ПК)

Протягом 10 календарних днів, наступних за граничних строком подання Декларації за місячний податковий період (п.п. 222.1.1 ПК)

У п. 216.2 ПК уточнюється, що втраченим вважається товар, місце знаходження якого платник податку не може встановити

1 Згідно з п. 216.3 ПК щодо втраченого товару ПЗ не виникають, якщо він втрачений в результаті:
— стихійних лих або інших форс-мажорних ситуацій. Причому факт втрати має бути документально зафіксовано, а контролюючим органам надано необхідні докази, у тому числі, які підтверджують, що подальше використання такого підакцизного товару на митній території України неможливе;
— випари у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання або транспортування в межах нормативних витрат.

3. Алкогольні напої, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований і які вироблені на митній території України

Дата реалізації таких товарів виробником, незалежно від цілей і напрямків їх подальшого використання (п. 216. 1 ПК). Ключовий момент — перехід права власності

Якщо купівля акцизних марок передує купівлі спирту, то податок сплачується при придбанні акцизних марок (пп. 222.1.2, 222.1.3 ПК)

Що розуміється під алкогольними напоями, читайте на с. 30

Якщо спочатку отримується спирт, а потім — марки, то до отримання спирту:

— або сплачується податок (за ставками для готової продукції та виходячи з отриманого обсягу спирту) (пп. 225.1, 225.2 ПК);

Дата погашення податкового векселя

— або видається податковий вексель. Якщо в період дії такого векселя отримуються акцизні марки, то зобов'язання за векселем погашаються частково. Після закінчення 90 календарних днів з моменту видачі податкового векселя зобов'язання за ним погашаються в повному обсязі незалежно від того, чи вироблена на той момент готова продукція і чи купувалися для неї акцизні марки

4. Спирт етиловий та біоетанол, що використовується для виробництва продукції, названої в п.п. 229.1.1 ПК (перелік наведено на с. 37)

Дата погашення податкового векселя.
Зверніть увагу: вексель видається до отримання спирту та біоетанолу на суму акцизного податку, нарахованого за ставками, визначеними в п. 215.3 ПК (п.п. 229.1.2 ПК).
Підприємствами, що одночасно є виробниками біоетанолу та біопалива на його основі, авальований вексель (банківська розписка) не оформляється (п.п. 229.1.16 ПК)

У разі документального підтвердження факту цільового використання1спирту етилового та біоетанолу вексель вважається погашеним і акцизний податок не сплачується (п.п. 229.1.8 ПК) (див. гр. 4).
У разі нецільового використання спирту етилового та біоетанолу векселедержатель здійснює протест векселя, в результаті чого із суб'єкта господарювання справляється акцизний податок за ставкою, зазначеною у векселі, та штраф, який обчислюється виходячи з обсягів використаних не за призначенням спирту етилового та біоетанолу і відповідної ставки акцизного податку, збільшеної в 1,5 раза (п.п. 229.1.17 ПК)

Згідно з п.п. 229.1.2 ПК на спирт етиловий неденатурований, спирт етиловий денатурований, біоетанол, які використовуються для виробництва продукції, переліченої в п.п. 229.1.1 ПК, установлено пільгову ставку податку (0 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту)

1 Додатково див. табл. 8.

5. Нафтопродукти (легкі дистиляти (код 2710 11 11 00 згідно з УКТ ЗЕД) і важкі дистиляти (код 2710 19 31 30 згідно
з УКТ ЗЕД)), які використовуються як сировина для нафтохімічної промисловості, зокрема для виробництва етилену

Дата погашення податкового векселя.
Зверніть увагу: вексель видається до отримання/ввезення нафтопродуктів на суму акцизного податку, нарахованого за ставками, визначеними в п. 215.3 ПК (пп. 229.2.3, 229.3.4 ПК).

У разі документального підтвердження факту цільового використання легких і важких дистилятів вексель вважається погашеним і акцизний податок не сплачується (пп. 229.2.10, 229.3.12 ПК).
У разі нецільового використання легких і важких дистилятів векселедержатель здійснює протест векселя, в результаті чого з виробника етилену справляється акцизний податок за ставкою, визначеною у векселі, та штраф, що обчислюється виходячи з обсягів використаних не за призначенням легких та важких дистилятів і відповідної ставки акцизного податку, збільшеної в 1,5 раза (пп. 229.2.16, 229.3.18 ПК)

Легкі та важкі дистиляти, що використовуються для виробництва етилену, оподатковуються за ставкою 0 євро за 1000 кг (пп. 229.2.3 і 229.3.1 ПК).
Зверніть увагу! З 01.01.2012 р. аналогічний порядок виникнення ПЗ і погашення податкових векселів застосовуватиметься і до нафтопродуктів, вироблених в Україні або імпортованих як сировина в хімічній промисловості

6. Підакцизні товари, імпортовані на митну територію України (крім перелічених у п. 5 цієї таблиці)

Дата подання митному органу митної декларації (рідше — дата нарахування ПЗ митним органом) (п. 216.4 ПК)

Якщо підакцизні товари не підлягають маркуванню до або в день подання митної декларації (п.п. 222.2.1 ПК).
Якщо підакцизні товари підлягають маркуванню — при придбанні акцизних марок з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації (п.п. 222.2.2 ПК)

7. Підакцизні товари, вироблені з давальницької сировини

Дата відвантаження товарів виробником замовнику або за його дорученням іншій особі (п. 216.5 ПК)

Не пізніше дати відвантаження товарів виробником власнику (замовнику) або за його дорученням іншій особі

Нагадуємо, що в цьому випадку податок сплачується власником (замовником) виробнику (п.п. 222.1.4 ПК). Відвантаження товару здійснюється тільки в разі документального підтвердження банку перерахування відповідної суми податку на поточний рахунок виробника (п.п. 222.1.5 ПК)

8. Підакцизні товари, використані для власних виробничих потреб (крім виробництва підакцизних товарів), промислової переробки, передачі внесків до статутного капіталу, а також своїм працівникам

Дата їх передачі для такого використання (визначається на підставі первинного документа, що засвідчує факт такої передачі) (детальніше див. на с. 59)

Протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання Декларації за місячний податковий період (п.п. 222.1.1 ПК)

Якщо передані підакцизні товари використовуються для виробництва підакцизних товарів, то в момент такої передачі ПЗ не виникають (детальніше див.
на с. 57)

9. Підакцизні товари, що переміщуються через митну територію України транзитом (п. 219.1 ПК)

Обов'язковими умовами несплати акцизного податку є звільнення від ПДВ (п.п. 213.3.3 ПК) і здійснення заходів щодо гарантування доставки товарів у порядку, визначеному митним законодавством України (п. 219.1 ПК)

10. Підакцизні товари, які тимчасово ввозяться на територію України (п. 219.1 ПК)

Обов'язкові умови безподаткового тимчасового ввезення підакцизних товарів:
— призначені для показів і демонстрацій;
— залишаються у власності нерезидентів;
— їх використання на території України не має комерційного характеру;
— будуть вивезені з країни в такому самому стані, в якому ввозилися (виняток — фактичний природний знос);
— забезпечені грошовою заставою (п. 219.2 ПК)

 

Як бачите, у деяких випадках платники акцизного податку традиційно зобов'язані видавати

податковий вексель*. Порядок видачі податкових векселів при придбанні спирту, біоетанолу, а також придбанні та імпорті легких і важких дистилятів розглянемо в табл. 8.

*

Податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) (далі — податковий вексель), — простий вексель, авальований банком, що видається векселедавцем: до отримання з акцизного складу спирту етилового, до отримання з нафтопереробного підприємства нафтопродуктів або до ввезення нафтопродуктів на митну територію України і є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити суму акцизного податку у строк, визначений статтями 225, 229 ПК (п.п. 14.1.176 ПК).

 

Таблиця 8

Порядок видачі податкових векселів

Характеристика

Видача податкового векселя при:

отриманні спирту етилового
неденатурованого (для виробництва алкогольних
напоїв)

отриманні спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу (для виробництва окремих видів товарів, зазначених у п.п. 229.1.1 ПК)

отриманні легких і важких дистилятів

імпорті легких і важких дистилятів

1

2

3

4

5

Нормативний документ

Ст. 225 ПК

Порядок № 1257

Порядок № 1215

Векселедавець

Виробники алкогольних напоїв (окрім виноматеріалів)

Виробники виноградних та плодово-ягідних виноматеріалів і сусла, лікарських засобів

(у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів, продуктів органічного синтезу, які не містять у своєму складі більш як 0,1 відсотка залишкового етанолу, біопалива та бензинів моторних сумішевих із вмістом біоетанолу, етил-трет-бутилового ефіру (ЕТБЕ), інших добавок на основі біоетанолу (п. 1 Порядку № 1257)

Виробники етилену

Векселедержатель

Орган державної податкової служби за місцем реєстрації (нагадуємо, що воно тотожне місцю знаходження) векселедавця

Форма податкового векселя

Податкові векселі оформляються на бланках перевідних векселів, придбаних платниками в установах банків, у кількості:

двох штук

трьох штук

Один примірник векселя виписується на бланку суворого обліку, а другий (і третій — для імпортерів легких і важких дистилятів) — на його ксерокопії. Оригінальний вексель передається векселедержателю, а ксерокопія з відміткою органу ДПС пред'являється на акцизному складі при отриманні спирту

Обидві ксерокопії вексельного бланка повинні мати однаковий з оригіналом номер. Одна з ксерокопій подається органу Державної митної служби України, який здійснює митне оформлення зазначених товарів

Момент видачі векселя

до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого

до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу

до отримання або ввезення на митну територію України легких та важких дистилятів (коди 2710 11 11 00 та 2710 19 31 30 згідно з УКТ ЗЕД)

Строк, на який видається податковий вексель

У загальному випадку податковий вексель виписується на строк, що не перевищує
90 календарних днів від дати авалювання банком

Підприємствами первинного виноробства та виробниками лікарських засобів податкові векселі виписуються на 180 календарних днів від дати авалювання банком (п. 5 Порядку № 1257)

Для імпортерів строк дії податкового векселя відлічується від дати оформлення митної декларації (п. 4 Порядку № 1215)

Порядок погашення податкового векселя

Податковий вексель погашається:
частково, у разі придбання марок акцизного податку в період дії такого векселя;
повністю, після закінчення
90 календарних днів з моменту видачі податкового векселя (незалежно від того, чи вироблена на той момент готова продукція і чи купувалися для неї акцизні марки)

Податковий вексель вважається погашеним у разі документального підтвердження факту цільового використання:

спирту або біоетанолу. Надається Довідка про цільове використання спирту, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 19.12.2011 р. № 224

легких і важких дистилятів. Форма Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів має бути затверджена ДПАУ. Проте поки що її нема

Копія довідки подається органу Державної митної служби України

Якщо строк погашення векселя випадає на святковий або вихідний день, то останнім днем строку вважається робочий день, наступний за вихідним

Якщо податковий вексель не погашено у строк

Векселедержатель здійснює протест такого податкового векселя у неплатежі згідно із законодавством та протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту звертається до банку, який здійснив аваль цього податкового векселя, з опротестованим податковим векселем.
Банк-аваліст зобов'язаний не пізніше операційного дня, що настає за датою звернення векселедержателя з опротестованим податковим векселем, переказати векселедержателю суму, зазначену в податковому векселі

Важливо!

Користування податковим векселем цілком безоплатне, за це не нараховуються відсотки або інші види плати.
Зобов'язання з погашення векселя не можна передавати іншим особам

 

На окрему увагу заслуговує одна з основних новацій

ПК, що стосується акцизного податку. Так, з 01.01.2011 р. виробники та імпортери підакцизних товарів отримали можливість коригувати свої ПЗ за акцизом у разі повного або часткового повернення товарів (пп. 217.5, 218.4 ПК).

Основні нюанси здійснення коригування в такому разі наведемо в табл. 9.

 

Таблиця 9

Нюанси коригування акцизного податку
при поверненні товарів покупцями

Виробники
(п. 217.5 ПК)

Імпортери
(п. 218.4 ПК)

1

2

1. ПЗ з акцизного податку підлягають коригуванню тільки в тому випадку, якщо товар повертається покупцем або імпортером виробнику для усунення недоліків або знищення (переробки) у зв'язку з неможливістю усунути такі недоліки. Інакше кажучи, ПЗ коригуються, якщо повертається неякісний або бракований товар. Будь-які інші причини повернення не є підставами для коригування ПЗ з акцизного податку

2. Коригування здійснюється у звітному періоді, в якому відбулося повернення товару

Якщо повертається маркований товар, то коригування здійснюється у звітному періоді, в якому відбулося повернення невикористаних або пошкоджених акцизних марок або в якому органу ДПС, що видав марки, надано документи, що підтверджують втрату акцизних марок

3. Сума коригування розраховується виходячи з обсягу повернених товарів, максимальних роздрібних цін і ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов'язання, що діяли на дату виникнення ПЗ за такими товарами

4. Повернені товари, за якими недоліки було усунено, можуть бути знову реалізовані. При цьому ПЗ з акцизного податку обчислюються в загальному порядку

5. При знищенні (переробці) повернених товарів, в яких недоліки усунути неможливо (за умови, що податок з них уже сплачено), акцизний податок повторно не виникає

6. Якщо повернено маркований товар, то продавець (імпортер) зобов'язаний повернути акцизні марки. При цьому в листі від 26.12.2008 р., № 12884/6/32-0816 податківці зазначали, що акцизні марки, зняті з неякісної продукції, яка повертається покупцем підприємству-виробнику, вважаються використаними та пошкодженими. Порядок повернення таких марок розглянуто на с. 42

7. Сума коригування зазначається в Декларації акцизного податку за звітний період, в якому було здійснено таке повернення

8. Сума коригування зменшує суму загального ПЗ за звітний період, в якому здійснено таке повернення

За бажанням імпортера сума акцизного податку повертається йому на поточний рахунок у банку або зараховується при придбанні наступних партій марок акцизного податку

 

Зверніть увагу

! ПЗ також можуть бути відкориговані в разі втрати товару в результаті (п. 216.3 ПК):

— стихійних лих або інших форс-мажорних ситуацій (

за наявності документального підтвердження і неможливості подальшої реалізації таких товарів на території України);

— випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання або транспортування в межах

норм природного убутку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі