Теми статей
Обрати теми

Особливості оподаткування алкогольних напоїв

Редакція ПК
Стаття

Особливості оподаткування алкогольних напоїв

 

1. При визначенні суми податку на алкогольні напої застосовуються специфічні ставки, установлені п.п. 215.3.1 ПК.

2.

Формула розрахунку суми акцизного податку має такий вигляд:

АПс = N x ас,

де АПс — сума акцизного податку, обчислена за специфічною ставкою;

N — величина товарів (продукції), визначена в натуральних показниках;

ас — специфічна ставка.

3.

Сума акцизного податку, що сплачується виробниками алкогольних напоїв, якщо придбання спирту — перша подія, а придбання акцизних марок — друга, визначається в такому порядку.

До отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, виробник алкогольних напоїв (

крім виноматеріалів) зобов'язаний або сплатити акцизний податок , або подати органу ДПС за своїм місцезнаходженням податковий вексель. Сума сплачуваного податку або сума, на яку видається вексель, визначається за ставками для готової продукції і виходячи з отриманого обсягу спирту (пп. 225.1, 225.2 ПК).

Проте

остаточна сума податку, що підлягає сплаті або погашенню за векселем, визначається виходячи з фактично отриманої кількості спирту етилового неденатурованого і ставок податку на готову продукцію і зменшується на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості спирту.

Таку суму податку можна виразити такою формулою:

АПвекс = (Nф x СнГп) - Вф - Бф,

де АПвекс — сума податку за векселем;

Nф — кількість фактично отриманого спирту;

СнГп — ставка податку на готову продукцію;

Уф — сума податку за фактично втраченою кількістю спирту етилового при транспортуванні (крім горілки і лікеро-горілчаних виробів) і зберіганні, у процесі виробництва готової продукції в межах норм, затверджених у встановленому порядку;

Бф — сума податку за фактично поверненим виробником на акцизний склад, на якому виробляється спирт етиловий неденатурований, невиправного браку*, що утворився у процесі виробництва готової продукції.

* Поняття «невиправний брак» Порядок № 1260 визначає як забруднені напої, що утворюються у процесі виробництва горілки та лікеро-горілчаних виробів, і водно-спиртову рідину, що є спиртним конденсатом, отриманим при регенерації водяною парою відпрацьованого активованого вугілля після пропуску через нього відповідної кількості горілки та при випаровуванні спирту з відпрацьованої сировини, фільтркартону.

Механізм такого розрахунку наведено в

Порядку № 1260.

Так, при отриманні спирту етилового неденатурованого виробник алкогольних напоїв за участі представника ДПС на акцизному складі перш за все складає Акт про фактично отриману кількість спирту та розрахунок акцизного податку (додаток 1 до

Порядку № 1260).

Цей акт є коригуванням вже сплаченої суми податку або наданого податкового векселя із зазначенням остаточної суми податку, яка підлягає сплаті.

Розрахунок суми зменшення акцизного податку (показники Уф і Бф) проводиться згідно з додатком 2 до

Порядку № 1260.

Виробники, які до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого подали органу ДПС за своїм місцезнаходженням податковий вексель, подають Розрахунок для зменшення суми податку у векселі, а виробники, які сплатили до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого акцизний податок, подають розрахунок суми зменшення податку разом з Декларацією акцизного податку.

При експорті (вивезенні) підакцизної продукції за межі України

сума податку для погашення векселя визначається з урахуванням обсягів відвантаженої на експорт продукції на підставі митної декларації.

4.

Зверніть увагу: суб'єкти господарювання, які продають алкогольні напої та пиво, крім акцизного податку, відповідно до Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства» від 09.04.99 р. № 587-XIV також повинні сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі