Особливості оподаткування алкогольних напоїв
1. При визначенні суми податку на алкогольні напої застосовуються специфічні ставки, установлені п.п. 215.3.1 ПК.
2.
Формула розрахунку суми акцизного податку має такий вигляд:АПс = N x ас,
де АПс — сума акцизного податку, обчислена за специфічною ставкою;
N — величина товарів (продукції), визначена в натуральних показниках;
ас — специфічна ставка.
3.
Сума акцизного податку, що сплачується виробниками алкогольних напоїв, якщо придбання спирту — перша подія, а придбання акцизних марок — друга, визначається в такому порядку.До отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, виробник алкогольних напоїв (
крім виноматеріалів) зобов'язаний або сплатити акцизний податок , або подати органу ДПС за своїм місцезнаходженням податковий вексель. Сума сплачуваного податку або сума, на яку видається вексель, визначається за ставками для готової продукції і виходячи з отриманого обсягу спирту (пп. 225.1, 225.2 ПК).Проте
остаточна сума податку, що підлягає сплаті або погашенню за векселем, визначається виходячи з фактично отриманої кількості спирту етилового неденатурованого і ставок податку на готову продукцію і зменшується на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості спирту.Таку суму податку можна виразити такою формулою:
АПвекс = (Nф x СнГп) - Вф - Бф,
де АПвекс — сума податку за векселем;
Nф — кількість фактично отриманого спирту;
СнГп — ставка податку на готову продукцію;
Уф — сума податку за фактично втраченою кількістю спирту етилового при транспортуванні (крім горілки і лікеро-горілчаних виробів) і зберіганні, у процесі виробництва готової продукції в межах норм, затверджених у встановленому порядку;
Бф — сума податку за фактично поверненим виробником на акцизний склад, на якому виробляється спирт етиловий неденатурований, невиправного браку*, що утворився у процесі виробництва готової продукції.
* Поняття «невиправний брак» Порядок № 1260 визначає як забруднені напої, що утворюються у процесі виробництва горілки та лікеро-горілчаних виробів, і водно-спиртову рідину, що є спиртним конденсатом, отриманим при регенерації водяною парою відпрацьованого активованого вугілля після пропуску через нього відповідної кількості горілки та при випаровуванні спирту з відпрацьованої сировини, фільтркартону.
Механізм такого розрахунку наведено в
Порядку № 1260.Так, при отриманні спирту етилового неденатурованого виробник алкогольних напоїв за участі представника ДПС на акцизному складі перш за все складає Акт про фактично отриману кількість спирту та розрахунок акцизного податку (додаток 1 до
Порядку № 1260).Цей акт є коригуванням вже сплаченої суми податку або наданого податкового векселя із зазначенням остаточної суми податку, яка підлягає сплаті.
Розрахунок суми зменшення акцизного податку (показники Уф і Бф) проводиться згідно з додатком 2 до
Порядку № 1260.Виробники, які до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого подали органу ДПС за своїм місцезнаходженням податковий вексель, подають Розрахунок для зменшення суми податку у векселі, а виробники, які сплатили до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого акцизний податок, подають розрахунок суми зменшення податку разом з Декларацією акцизного податку.
При експорті (вивезенні) підакцизної продукції за межі України
сума податку для погашення векселя визначається з урахуванням обсягів відвантаженої на експорт продукції на підставі митної декларації.4.
Зверніть увагу: суб'єкти господарювання, які продають алкогольні напої та пиво, крім акцизного податку, відповідно до Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства» від 09.04.99 р. № 587-XIV також повинні сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.