Теми статей
Обрати теми

Особливості оподаткування тютюнових виробів

Редакція ПК
Стаття

Особливості оподаткування тютюнових виробів

 

Сума податку на тютюнові вироби визначається одночасно за специфічними і адвалорними ставками. Тобто окремо до бази, вираженої в кількісному вираженні, застосовується специфічна ставка, а до бази, вираженої у вартісному виразі, — адвалорна ставка.

Як застосовується специфічна ставка, зрозуміло: кількість товарів (продукції) множиться на встановлену суму у гривнях за 1000 шт. або 1 кг (вага нетто).

А от інша частина розрахунку здійснюється з урахуванням двох правил.

Правило перше

. Вище ми вже говорили: якщо на тютюнові вироби визначено адвалорні ставки*, то базою оподаткування є вартість реалізованого товару (продукції), за встановленими виробником/імпортером максимальними роздрібними цінами** без урахування ПДВ, уключаючи акциз.

* Це стосується двох товарних позицій: сигарети без фільтру, цигарки (код 2402 20 90 10 згідно з  УКТ ЗЕД) і сигарети з фільтром
(код 2402 20 90 20 згідно з УКТ ЗЕД).

**

Максимальні роздрібні ціни — ціни, встановлені на підакцизні товари (продукцію з урахуванням усіх видів податків (зборів), вищими за які не може здійснюватися продаж підакцизних товарів (продукції) у роздрібній торгівлі. Максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) встановлюються виробниками або імпортерами товарів (продукції) шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому ПК
(п.п. 14.1.106 ПК).

Якщо встановлено адвалорні ставки податку, формулу для обчислення акцизу можна подати так:

АПадв = (СРП - ПДВ) x aадв,

де АПадв — сума акцизного податку, обчислена за адвалорною ставкою;

СРП — вартість реалізованого товару (продукції), виробленого/ввезеного на митну територію України, за встановленими виробником/імпортером максимальними роздрібними цінами;

ПДВ — податок на додану вартість;

aадв — адвалорні ставки, установлені у відсотках.

Виробники або імпортери тютюнових виробів, як і раніше, установлюють максимальні роздрібні ціни на такі товари шляхом подання Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари: відповідно виробники — Державній податковій адміністрації України, а імпортери — Державній митній службі України.

При цьому згідно з існуючими правилами Декларацію про максимальні

роздрібні ціни необхідно подати не пізніше, ніж за 5 календарних днів до дати встановлення максимальних роздрібних цін (п. 220.5 ПК).

Проте продавати (імпортувати) задекларовані товари за зазначеними в Декларації цінами дозволяється тільки

з першого числа місяця, наступного за місяцем подання Декларації центральному податковому/митному органу (п. 220.7 ПК).

У разі зміни будь-яких відомостей, наведених у поданій Декларації, виробник або імпортер повинен подати

нову Декларацію, але такі уточнення допускається вносити не частіше одного разу на місяць (пп. 220.8, 220.9 ПК).

Не приймати

Декларацію про максимальні роздрібні ціни уповноважений орган має право виключно у двох випадках (п. 220.5 ПК):

— запізнення (подання пізніше, ніж за 5 календарних днів до дати встановлення в ній максимальних роздрібних цін);

— невідповідності її форми затвердженій.

Максимальні роздрібні

ціни на підакцизні товари (продукцію), установлені виробником або імпортером повинні наноситися на споживчу упаковку таких товарів разом з датою їх виробництва (п. 220.11 ПК). Продавати такі товари дозволяється виключно за цінами, зазначеними на пачках та коробках (не вище!), навіть якщо в тій самій торговельній точці є в наявності такі самі товари з іншими цінами, зазначеними на упаковці (п. 221.3 ПК).

Друге правило

сума акцизного податку, обчислена одночасно за специфічними та адвалорними ставками не може бути менше встановленого мінімального акцизного податкового зобов’язання*.

*

Мінімальне акцизне податкове зобов’язання — мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку із сигарет, виражена у твердій сумі за 1000 штук сигарет одного найменування, реалізованих на митній території України чи ввезених на митну територію України (п.п. 14.1.114 ПК).

 

Таблиця 10

Мінімальне акцизне податкове зобов'язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби (

п.п. 215.3.3 ПК)

Код товару згідно
з УКТ ЗЕД

Опис товару

Мінімальне акцизне податкове зобов'язання

одиниці виміру

сума

2402 20 90 10

Сигарети без фільтра, цигарки

Гривень за 1000 штук

61,47

2402 20 90 20

Сигарети з фільтром

Гривень за 1000 штук

160,35

 

Таким чином, сума акцизного податку визначається для кожної власної назви сигарет, на яку встановлена максимальна роздрібна ціна, окремо за адвалорною та специфічною ставкою. Після цього зазначені суми додаються та порівнюються із мінімальним податковим зобов’язанням. Сума двох складових акцизного податку не повинна бути меншою розміру мінімального акцизного податкового зобов’язання, розмір якого встановлено

п.п. 215.3.3 ПК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі