Теми статей
Обрати теми

Виплата заробітної плати за банківськими картками

Редакція ПК
Стаття

ВИПЛАТА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗА банківськими КАРТКАМИ

 

Безготівкова форма розрахунків (у тому числі і при виплаті заробітної плати), незважаючи на те, що була запроваджена не дуже давно, встигла набути неабиякого розповсюдження. Сутність безготівкової форми розрахунків при виплаті заробітної плати полягає в тому, що зарплата видається працівникам підприємства не готівковими коштами з каси підприємства, а перераховується на рахунок співробітника, який розпоряджається коштами такого рахунка на свій розсуд, використовуючи платіжну картку.

При цьому працівник виступає держателем спеціального платіжного засобу, який визначений п. 1.4 Положення № 223 як фізична особа, яка на законних підставах використовує спеціальний платіжний засіб для ініціювання переказу коштів з відповідного рахунку в банку або здійснює інші операції із застосуванням зазначеного спеціального платіжного засобу.

У свою чергу спеціальний платіжний засіб згідно з тим же п. 1.4 Положення № 223 — це платіжна картка, мобільний платіжний інструмент, інший платіжний інструмент, що виконує функцію засобу ідентифікації, за допомогою якого держатель цього інструменту здійснює платіжні операції з рахунку платника або банку, а також інші операції, установлені договором.

При цьому платіжна картка — спеціальний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для здійснення платіжних операцій з рахунку платника або банку, а також інших операцій, установлених договором.

 

Бухгалтерський облік

 

Упровадження безготівкових розрахунків із працівниками з виплати заробітної плати не тягне за собою істотних змін у податковому і бухгалтерському обліку підприємства.

Розрахунок заробітної плати, утримань ЄСВ із неї, нарахувань ЄСВ на неї, а також документальне оформлення розрахунків за заробітною платою провадиться в загальному порядку, але необхідно ураховувати і декілька організаційних нюансів.

Так, перерахування грошових коштів, призначених для виплати заробітної плати, здійснюється на транзитний рахунок банку (не плутати з транзитним рахунком підприємства: транзитний рахунок банку не належить підприємству). Отже, бухгалтерська проводка, пов'язана з виплатою заробітної плати, буде такою: Дт 661 — Кт 311.

При цьому нарахування плати за розрахунково-касове обслуговування і комісійні банку в бухгалтерському обліку слід відобразити на рахунку 92 «Адміністративні витрати».

Часто одночасно із випуском платіжних карток, призначених для зарахування на них заробітної плати працівника («зарплатних» карток) банк випускає кредитні картки. При цьому підприємству, працівнику якого відкривається кредитна картка, поручителем по якій виступає підприємство-роботодавець, необхідно відображати в бухгалтерському обліку відкриття таких карток.

Незважаючи на надзвичайну розповсюдженість останніх, жодним нормативно-правовим документом їм не дано офіційного визначення. Згідно з практикою застосування термінів, слів та словосполучень у юриспруденції під кредитною карткою мається на увазі ідентифікаційний засіб, за допомогою якого клієнт банку може отримувати кредит у банку при оплаті товарів або отримувати готівку у вигляді овердрафту за спеціальним поточним рахунком, у межах ліміту, встановленого банком. При цьому між працівником та банком укладається окремий договір.

При відкритті кредитної картки використовується кредитна схема розрахунків (яка передбачає здійснення користувачем платіжних операцій з використанням спеціального платіжного засобу за рахунок коштів, наданих йому банком у кредит або в межах кредитної лінії).

Якщо за умовами договору підприємство виступає поручителем перед банком за наданий працівникам кредит, то для відображення фактично отриманої суми кредиту використовується позабалансовий рахунок 05 «Гарантії та забезпечення надані», аналітику якого необхідно вести щодо кожного співробітника, для якого відкрито кредитну картку.

 

Податковий облік

 

У податковому обліку нарахування і виплата заробітної плати відображаються в загальновстановленому порядку згідно зі ст. 142 і 143 ПК.

Витрати підприємства на оплату комісійної винагороди банку за розрахунково-касове обслуговування з виплати заробітної плати в безготівковій формі включаються до адміністративних витрат на підставі п.п. «є» п.п. 138.10.2 ПК. Те саме стосується і витрат підприємства на оплату послуг банку за емісією платіжних карток, а саме відкриття рахунка і річне обслуговування рахунка, які цілком підпадають під поняття «інші послуги банків».

Податковий та бухгалтерський облік виплати зарплати за платіжними картками

Згідно з укладеним договором ТОВ «Еліт» подало до банку платіжне доручення на перерахування заробітної плати за березень 2012 року співробітникам на їх особисті поточні рахунки в сумі 18436,50 грн. та платіжні доручення на сплату ПДФО та ЄСВ на загальну суму 12397,50 грн.

Плата за зарахування коштів на поточні рахунки держателів становить 0,5 % загальної суми заробітної плати, що належить до виплати співробітникам.

Відобразити в податковому та бухгалтерському обліку цю операцію потрібно таким чином:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Нараховано заробітну плату працівникам

23, 91, 92, 93, 94

661

22500,00

12500,00*

06.1, 06.2 декларації, 06.4.28 додатка ІВ

2

Утримано із заробітної плати:

— ПДФО

661

641/ПДФО

3253,50

— ЄСВ

661

6512

810,00

3

Нараховано ЄСВ (ставка умовна — 37,04 %)

23, 91, 92, 93, 94

6511

8334,00

4630,00*

06.1, 06.2 декларації, 06.4.28 додатка ІВ

* До податкових витрат в момент нарахування заробітної плати та ЄСВ на неї відносяться лише ті витрати, які у податковому обліку віднесені до складу інших витрат (у цьому випадку це — адміністративні, витрати на збут та інші витрати операційної діяльності). Ті ж витрати, які можуть бути віднесені на собівартість продукції (робіт, послуг) прямо або через розподіл загальновиробничих витрат, відносяться до складу податкових витрат за датою переходу покупцеві права власності на товар або за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

4

Нараховано комісійні за обслуговування рахунків працівників 18436,50 грн. х 0,5 % :
: 100 %

92

685

92,18

92,18

06.1 декларації

5

Перераховано заробітну плату, що підлягає зарахуванню на рахунки працівників

661

311

18436,50

6

Сплачено ПДФО і ЄСВ

641/ПДФО

311

3253,50

6511
6512

311
311

8334,00
810,00

7

Сплачено банку комісійні за обслуговування рахунків працівників

685

311

92,18

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі