Теми статей
Обрати теми

Вихідна допомога

Редакція ПК
Стаття

ВИХІДНА ДОПОМОГА

 

При звільненні працівника йому виплачуються:

— заробітна плата за відпрацьовані в місяці звільнення дні;

— сума компенсації за невикористану відпустку (можливі випадки, коли працівник відшкодовує суму відпускних, якщо відпустка використана за період, який не скінчився на момент звільнення);

— сума заборгованості за іншими розрахунками.

Однак у деяких випадках, крім перелічених виплат, працівнику належить надати вихідну допомогу.

 

Умови виплати вихідної допомоги

 

Умови виплати вихідної допомоги при звільненні встановлено ст. 44 КЗпП. Інформацію про розміри вихідної допомоги залежно від причин звільнення наведено в табл. 1.

 

Таблиця 1

Розміри вихідної допомоги залежно від причин звільнення

№ з/п

Підстава припинення трудового договору

Норма КЗпП

Мінімальний обов'язковий розмір вихідної допомоги (ст. 44 КЗпП)

1

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку зі зміною істотних умов праці

П. 6 ст. 36

Не менше середнього місячного заробітку

2

Зміни в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників

П. 1 ст. 40

3

Виявлення невідповідності працівника обійманій посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню цієї роботи;
відмова у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на працівника обов'язків вимагає доступу до державної таємниці

П. 2 ст. 40

4

Поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

П. 6 ст. 40

5

Призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу

П. 3 ст. 36

Дві мінімальні зарплати1

1 Якщо у всіх інших випадках КЗпП встановлює мінімальну межу, то в цьому разі йдеться про фіксовану суму, тобто не більше і не менше.

6

Порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору

ст. 38 і 39

Не менше тримісячного середнього заробітку

 

Порядок розрахунку вихідної допомоги

 

У загальному випадку розрахунок вихідної допомоги здійснюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, які передують звільненню (з 1-го до 1-го числа) згідно з п. 3 Порядку № 100.

Наведемо розрахунок середньомісячної заробітної плати для визначення розміру вихідної допомоги (СЗпл), у вигляді формули:

СЗпл = ЗП : Рдф х Рдг : 2 ,

де СЗпл — середньомісячна заробітна плата для визначення розміру вихідної допомоги;

ЗП — заробітна плата за фактично відпрацьовані працівником робочі дні протягом двох місяців, що передували місяцю звільнення (протягом іншого фактично відпрацьованого періоду, що враховується);

Рдф — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих протягом двох місяців, що передували місяцю звільнення (протягом іншого фактично відпрацьованого періоду, що враховується);

Рдг — кількість робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установленим відповідно до вимог законодавства.

 

Таблиця 2

Виплати, що враховуються при обчисленні
середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100
 
(для вихідної допомоги)

1. Основна заробітна плата

2. Доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт працівниками-почасовиками; високі досягнення в праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років та ін.)

3. Виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії та теплової енергії

Особливість для «2-місячних виплат»: премії, що виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. У разі коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

4. Винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років включається до середнього заробітку шляхом надбавки до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

5. Виплати за виконання окремих доручень (одноразового характеру), які не входять до обов'язків працівника, а саме:

— доплати за суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання додаткових обсягів робіт
та виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників

— різниця в посадових окладах, що виплачується працівникам, які виконують обов'язки тимчасово відсутнього керівника підприємства або його структурного підрозділу і не є штатними заступниками

 

Бухгалтерський облік

 

Виплати при звільненні визнаються витратами того періоду, в якому виникає зобов'язання за такими виплатами (п. 10 П(С)БО 26). При цьому зобов'язання щодо виплат при звільненні визнається у разі, якщо підприємство має невідмовне зобов'язання:

— звільнити працівника або кількох працівників до досягнення ними пенсійного віку;

— надавати виплати при звільненні за власним бажанням згідно із законодавством, контрактом або іншою угодою.

На нашу думку, невідмовне зобов'язання щодо звільнення працівника, а отже, і зобов'язання щодо нарахування вихідної допомоги виникає у підприємства на дату оформлення відповідного наказу.

У зв'язку з цим необхідно звернути увагу на такий момент, який має важливе значення для оподаткування вихідної допомоги.

У більшості випадків дата оформлення наказу про звільнення і дата звільнення працівника припадають на один місяць. У такому разі нарахування вихідної допомоги відбудеться в місяці звільнення.

Однак можлива і така ситуація, за якої дата видання наказу про звільнення і дата припинення трудових відносин з працівником припадуть на різні місяці. У такому разі вихідну допомогу буде нараховано в місяці, що передує звільненню.

 

Податковий облік

 

До витрат підприємства сума вихідної допомоги включається згідно з п. 142.2 ПК.

 

ПДФО

 

Вихідна допомога обкладається ПДФО за ставкою 15 % (17 %).

Будь-який платник податків має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), на суму ПСП, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. При цьому згідно з п.п. 14.1.48 ПК заробітна плата для цілей розд. IV ПК — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Тому вихідна допомога в цілях оподаткування може бути прирівняна до заробітної плати.

Варто звернути увагу й на те, що згідно з п.п. «в» п.п. 169.4.2 ПК при проведенні остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з роботодавцем, останній зобов'язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування ПСП, з урахуванням положень абз. 3 п. 167.1 ПК, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП.

 

ЄСВ

 

Вихідна допомога у разі припинення трудового договору не є об'єктом обкладення ЄСВ (п. 4 Переліку № 1170).

 

Бухгалтерський та податковий облік вихідної допомоги

Працівник адміністрації підприємства звільняється 19.03.2012 р. на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП, тобто внаслідок відмови від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці.

У місяці звільнення працівнику нараховано:

— заробітну плату за відпрацьовані в березні дні (12 робочих днів) — 1418,20 грн.;

— компенсацію за невикористану відпустку — 1082,52 грн.;

— вихідну допомогу (в однократному розмірі середньомісячної заробітної плати) — 2403,28 грн.

У бухгалтерському та податковому обліку операції з проведення остаточного розрахунку з працівником буде відображено таким чином:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Нараховано заробітну плату за відпрацьовані в березні робочі дні

92

661

1418,20

1418,20

06.1 декларації

2

Нараховано компенсацію за невикористану відпустку

92

661

1082,52

1082,52

06.1 декларації

3

Нараховано вихідну допомогу

92

661

2403,28

2403,28

06.1 декларації

4

Нараховано ЄСВ на суму заробітної плати за березень та компенсації за невикористану відпустку (ставка умовна — 37,04 %)
(1418,20 грн. + 1082,52 грн.) х 37,04 % : 100 %

92

6511

926,27

926,27

06.1 декларації

5

Проведено утримання ЄСВ із суми заробітної плати за березень та компенсації за невикористану відпустку
(1418,20 грн. + 1082,52 грн.) х 3,6 % : : 100 %

661

6512

90,03

6

Утримано ПДФО із загального оподатковуваного доходу працівника
(1418,20 грн. + 1082,52 грн. - 90,03 грн. + 2403,28 грн.) х 15 % : 100 %

661

641/ПДФО

722,10

7

Перераховано ЄСВ, нарахований та утриманий із суми заробітної плати працівника та компенсації за невикористану відпустку

6511
6512

311
311

926,27
90,03

8

Перераховано ПДФО із загального оподатковуваного доходу працівника

641/ПДФО

311

722,10

9

У день звільнення працівнику виплачено суму заробітної плати за березень, компенсацію за невикористану відпустку і вихідну допомогу

661

301

4091,87

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі