Теми статей
Обрати теми

Лікарняні

Редакція ПК
Стаття

ЛІКАРНЯНІ

 

Усі працівники, які працюють на підприємстві або у фізичної особи — підприємця, є застрахованими у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП). Тому в разі настання страхового випадку в період роботи вони мають право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняних), що повністю або частково компенсують втрату заробітної плати.

 

Випадки надання лікарняних і тривалість їх оплати

 

Перелік страхових випадків, що дають право на отримання лікарняних, а також умови та тривалість їх виплати визначено ст. 35 Закону № 2240 (див. таблицю).

 

Причина
тимчасової непрацездатності

Тривалість і порядок оплати тимчасової непрацездатності

1

2

Захворювання або травма, не пов'язана з нещасним випадком на виробництві

Виплачується за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності. Перші 5 днів оплачуються за рахунок коштів роботодавця, а починаючи з 6 дня — за рахунок коштів Фонду (п. 1 Порядку № 439, абзаци перший, другий ч. 2 ст. 35 Закону № 2240)

Захворювання або травма, не пов'язана з нещасним випадком на виробництві в інвалідів, які працюють на підприємствах товариств УТОГ і УТОС

З 1-го дня хвороби оплачує ФТВП за весь період до відновлення працездатності (абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону № 2240)

Необхідність догляду за хворою дитиною віком до 14 років

З 1-го дня хвороби оплачує ФТВП за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребувала догляду, але не більше ніж за 14 календарних днів*. У разі стаціонарного лікування — з 1-го дня за весь час перебування працівника у стаціонарі разом з хворою дитиною (ч. 3 ст. 35 Закону № 2240)

Необхідність догляду за хворим членом сім'ї (у тому числі хворою дитиною старше 14 років)

Виплачується не більше ніж за 3 календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім'ї та побутових обставин, — не більше ніж за 7 календарних днів. З 1-го дня оплачує ФТВП1 (ч. 4 ст. 35 Закону № 2240)

Необхідність догляду за дитиною віком до 3 років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за такою дитиною

Допомога надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з 1-го дня за весь період захворювання за рахунок коштів ФТВП (ч. 5 ст. 35 Закону № 2240)1

Карантин, накладений органами СЕС

З 1-го дня за весь час відсутності на роботі оплачує ФТВП (ч. 7 ст. 35 Закону № 2240)

Протезування за медпоказаннями у стаціонарі протезно-ортопедичного підприємства

З 1-го дня за весь період перебування з урахуванням часу на проїзд до протезно-ортопедичного підприємства і назад оплачує ФТВП (ч. 9 ст. 35 Закону № 2240)

Санаторно-курортне лікування

Допомога за рахунок ФТВП надається, якщо тривалості щорічної (основної та додаткових) відпустки недостатньо для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу й назад.
При направленні до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм безпосередньо зі стаціонару лікувального закладу допомога за рахунок ФТВП надається за весь час перебування в санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямі).
Допомогу для працівника, який виховує дитину-інваліда віком до 18 років, ФТВП надає за весь період санаторно-курортного лікування дитини-інваліда (з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закладу й назад) за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною (ч. 10 ст. 35 Закону № 2240)

1 Не надається, якщо особа, яка доглядає, перебуває в цей час у щорічній (основній чи додаткових) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці (ч. 6 ст. 35 Закону № 2240).

 

Підстави для оплати лікарняних

 

Підставою для оплати днів хвороби згідно зі ст. 51 Закону № 2240 є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (для сумісників — копія листка непрацездатності, завірена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи). Якщо працівник має право на пільги щодо розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, то він також повинен надати документи, що підтверджують право на таку пільгу.

Право видавати листок непрацездатності мають лікуючі лікарі закладів охорони здоров'я незалежно від форми власності та лікарі, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці. Зверніть увагу: видавати листок непрацездатності можуть і лікуючі лікарі приватних клінік (п.п. 1.4.5 Інструкції № 455).

Лицьова сторона листка непрацездатності заповнюється медзакладом, зворотна сторона за місцем роботи застрахованої особи.

Рішення про оплату (або про відмову в оплаті) лікарняного приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування та в обов'язковому порядку оформляється протоколом, типову форму якого наведено в додатку до Положення № 25. Нагадаємо, що комісія із соціального страхування створюється, якщо кількість працівників перевищує 15 осіб. Якщо кількість працівників не перевищує 15 осіб, обирається уповноважений із соціального страхування.

Комісія (уповноважений) із соцстрахування згідно з вимогами Положення № 25, зокрема, перевіряє правильність видачі листків непрацездатності, а також їх заповнення, контролює надсилання роботодавцем заяв-розрахунків (детальніше див. с.52) про нараховані працівникам суми матеріального забезпечення до робочих органів відділень ФТВП.

Документи для призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності розглядаються не більше 10 днів із дня їх надходження до комісії (уповноваженого) із соціального страхування.

Розрахунок і нарахування сум лікарняних здійснюються роботодавцем у тому місяці, в якому надійшли до бухгалтерії підприємства оформлений протокол і документи, що стали підставою для призначення лікарняних.

 

Розрахунок суми лікарняних

 

Основним документом, що регламентує порядок обчислення лікарняних, є Порядок № 1266.

Згідно з п. 20 Порядку № 1266 сума лікарняних розраховується шляхом множення суми денної (годинної) виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної (середньогодинної) зарплати залежно від страхового стажу (якщо його наявність передбачено законодавством), на кількість днів (годин), які підлягають оплаті за графіком роботи підприємства (структурного підрозділу або за індивідуальним графіком роботи).

У вигляді формули розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності (суми лікарняних) можна представити таким чином:

Б = Зср х Крдх х С % : 100 ,

де Б — сума лікарняних;

Зср — розмір середньоденної (середньогодинної) заробітної плати в розрахунковому періоді;

Крдх — кількість робочих днів (годин) за період хвороби;

З % — відсоток від середнього заробітку, що застосовується при розрахунку лікарняних.

Наведена формула застосовується як для розрахунку суми допомоги, що виплачується за рахунок коштів ФТВП, так і для розрахунку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства.

Тепер зупинимося на кожному показнику наведеної формули детальніше.

 

Розраховуємо середній заробіток працівника (Зср)

Розрахунковою величиною для нарахування лікарняних є середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (Зср).

Середньоденна (середньогодинна) заробітна плата визначається шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у розрахунковому періоді (п. 14 Порядку № 1266).

Формулу розрахунку середнього заробітку працівника (Зср) можна представити так:

Зср = Д : Крд(год.) ,

де Д — дохід, що бере участь у розрахунку середнього заробітку, нарахований за розрахунковий період;

Крд(год.) — кількість відпрацьованих робочих днів (у випадках, зазначених у п. 15 Порядку № 1266, коли розраховується середньогодинна заробітна плата, годин) у розрахунковому періоді.

Середньогодинна заробітна плата при розрахунку сум лікарняних застосовується, коли (п. 15 Порядку № 1266):

1) ведеться підсумований облік робочого часу;

2) облік робочого часу ведеться в годинах;

3) у місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня зарплата, або в періоді, за який виплачуються лікарняні, установлюється неповний робочий день.

У решті випадків застосовується середньоденна заробітна плата (п. 13 Порядку № 1266).

Алгоритм розрахунку середньоденної (середньогодинної) заробітної плати для визначення лікарняних:

1. Визначаємо розрахунковий період, за який обчислюється середня заробітна плата, для розрахунку лікарняних.

Правила визначення розрахункового періоду установлені Порядком № 1266 (див. таблицю).

 

Ситуація

Розрахунковий період

Приклад

1

2

3

Місце роботи — основне. Працівник відпрацював у цього роботодавця:

1

більше 6 повних календарних місяців

Останні 6 повних календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), перед місяцем хвороби (п. 4 Порядку № 1266). Цей варіант визначення розрахункового періоду є основним

Працівник працює на підприємстві з 2010 року. З 19 по 29 березня 2012 року він хворів.
Розрахунковий період — з 1 вересня 2011 року по 29 лютого 2012 року

2

менше 6 повних календарних місяців

Фактична кількість відпрацьованих повних календарних місяців (з 1-го до 1-го числа)1 перед місяцем хвороби (п. 5 Порядку № 1266)

Працівника прийнято на роботу 14 лютого 2012 року. З 4 по 8 червня 2012 року він хворів.
Розрахунковий період — з 1 березня по 31 травня 2012 року

1 На думку Мінпраці (листи від 19.10.2007 р. № 595/020/99-07 і від 16.12.2008 р. № 621/18/99-08), якщо працівник відпрацював повний місяць, але прийнятий на роботу він був не в перший календарний день (наприклад, перший календарний день був вихідним або святковим днем), то такий місяць при визначенні розрахункового періоду не враховується.

3

менше 1-го календарного місяця

Фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку (п. 6 Порядку № 1266)

Працівника прийнято на роботу 20 лютого 2012 року. З 12 по
15 березня 2012 року він хворів.
Розрахунковий період — з 20 лютого по 11 березня 2012 року

4

Страховий випадок настав у перший день роботи (у тому числі в разі виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років)

У цьому випадку середня зарплата за один робочий день (годину) визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість робочих днів (годин), установлену на підприємстві (у структурному підрозділі або за індивідуальним графіком роботи) (абз. 1 п. 10 Порядку № 1266).
Мінпраці в листі від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/020 роз'яснило, що розраховувати середньомісячну кількість робочих днів потрібно за останні шість календарних місяців перед настанням страхового випадку

Працівника прийнято на роботу 14 березня 2012 року і в цей самий день захворів (лікарняний оформлено з 14 по 20 березня).
Працівнику встановлено зарплату в сумі 3000 грн. і 5-денний графік робочого тижня.
Розрахунковий період становить вересень 2011 року — лютий 2012 року.
Середньомісячна кількість робочих днів становить:
(22 + 21 + 22 + 22 + 20 + 21) : 6 = 21 дн.
Середньоденна зарплата: 3000 грн. : 21 р. дн. = 142,86 грн.

5

Один страховий випадок настав услід за іншим (між ними немає жодного відпрацьованого дня)

Якщо після першого лікарняного видано новий лікарняний листок2 — це вважатиметься новим страховим випадком. Для оплати другого лікарняного листка береться новий розрахунковий період

Співробітника прийнято на роботу у травні 2011 року.
У січні 2012 року він надав два листки непрацездатності: перший —
із 17 грудня 2011 року по 4 січня 2012 року і другий — з 5 по 11 січня 2012 року.
У першому лікарняному листку зазначено, що застрахована особа повинна стати до роботи (з 5 січня). Розрахунковий період для оплати:
 — першого лікарняного — з 1 червня по 30 листопада 2011 року;
 — другого лікарняного — з 1 липня
по 31 грудня 2011 року

2Якщо другий лікарняний листок є продовженням першого (у першому лікарняному листку зазначено «продовжує хворіти»), то в цьому випадку для оплати другого лікарняного листка береться розрахунковий період за першим страховим випадком.

6

Якщо страховий випадок стався із сезонним працівником, роботу якого включено до Списку сезонних робіт

Останні повні 12 календарних місяців3
(з 1-го до 1-го числа) перед місяцем хвороби (п. 4 Порядку № 1266)

Сезонний працівник (роботу внесено до Списку сезонних робіт), який працює на підприємстві з 2007 року, хворів з 16 по 20 липня 2012 року.
Розрахунковим періодом є липень 2011 року — червень 2012 року

3 Про те, що 12-місячний розрахунковий період береться щодо виплати допомог по соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності для працівників, робота яких пов'язана із сезонним характером і внесена до Списку сезонних робіт, висловилися Мінпраці в листі від 26.06.2006 р. № 413/020/99-06 і ФСС ТВП у листі від 20.03.2006 р. № 01-16-557.

 

2. Визначаємо виплати, що беруть участь у розрахунку середньоденної (середньогодинної) заробітної плати (Д).

До розрахунку середньої заробітної плати для нарахування лікарняних уключаються виплати, що одночасно відповідають таким умовам:

1) уключаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5 (заробітна плата та інші регулярні виплати). Інформацію про те, які виплати включаються до фонду оплати праці та беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми лікарняних, див. у таблиці на с. 12).

2) уключаються до бази для нарахування та утримання ЄСВ;

3) нараховані за відпрацьований час (п. 14 Порядку № 1266). Виплати за час, протягом якого працівник не працював, але за ним зберігався середній заробіток (наприклад, відпускні, лікарняні, компенсація за невикористану відпустку), не включаються до розрахунку середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних. При цьому не враховуються ані сума, ані дні, протягом яких за працівником зберігалася середня заробітна плата. Водночас, Мінпраці і ФТВП у цьому правилі бачать виняток і наполягають на тому, що суму оплати простою та робочі дні, що припадають на період простою, слід ураховувати при розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних (листи Мінпраці від 19.03.2009 р. № 51/18/99-09, від 16.04.2010 р. № 108/18/99-10 і від 08.07.2010 р. № 201/18/99-10, лист ФТВП від 13.05.2011 р. № 04-29-1157).

Важливо зазначити, що в розрахунку середньої заробітної плати для нарахування лікарняних виплати беруть участь у межах максимальної величини бази обкладення ЄСВ* (п. 9 Порядку № 1266). Якщо працівник частину місяця працював, а частину місяця перебував у відпустці (або не працював з інших причин і за цей період за ним зберігався середній заробіток) і при цьому загальна сума нарахованого доходу за цей місяць перевищила максимальну величину, на яку нараховується ЄСВ, то в цьому випадку необхідно зробити пропорційний розподіл заробітної плати, з якої сплачено страхові внески (лист Мінпраці від 14.09.2006 р. № 600/020/99-06).

* У 2012 році розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ складає: у січні — березні — 18241 грн., у квітні — червні — 18598 грн., у липні — вересні — 18734 грн., у жовтні — листопаді — 19006 грн., у грудні — 19278 грн.

 

У одному з місяців розрахункового періоду (січень — червень 2012 року), а саме в березні 2012 року, працівнику нарахували зарплату в розмірі 12000 грн., відпускні — 8000 грн.

Загальна сума нарахованих виплат склала 20000 грн. (12000 + 8000), із них 18241 грн. обкладено ЄСВ.

Сума відпускних, а також дні, що припадають на період відпустки, до розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняного не включаються.

Розрахуємо суму зарплати, що в цій ситуації включається до розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних:

1) визначимо частку зарплати, з якої справляється ЄСВ у загальній сумі нарахованої зарплати: 18241 : 20000 = 0,91;

2) визначимо суму зарплати, що включається до розрахунку середньої зарплати для розрахунку лікарняних: 12000 x 0,91 = 10920 (грн.).

Таким чином, заробітна плата, що включається до розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних, за березень 2012 року становить 10920 грн.

На окрему увагу заслуговує порядок уключення до розрахунку середньоденної (середньогодинної) заробітної плати разових виплат. До разових виплат належать виплати, наведені в п. 2.3 Інструкції № 5, зокрема:

— винагороди за підсумками роботи за рік, щорічні винагороди за вислугу років (стаж роботи);

— премії, що виплачуються в установленому порядку за спеціальними системами преміювання, а також які виплачені відповідно до рішень уряду;

— одноразові заохочення, не пов'язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам'ятних дат, як у грошовій, так і в натуральній формі);

— грошова винагорода державним службовцям за добросовісну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов'язків;

— матеріальна допомога на оздоровлення тощо.

Абзацом 2 п. 9 Порядку № 1266 передбачено таке правило обліку цих разових виплат: якщо застрахована особа не працювала частину місяця в розрахунковому періоді з поважних причин, то заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, не передбачені актами законодавства або здійснювані понад норми, установлені зазначеними актами, ураховуються пропорційно відпрацьованому цього місяця часу.

Перелік поважних причин наведено в абз. 5 п. 4 Порядку № 1266. Це:

— тимчасова непрацездатність, підтверджена листком непрацездатності;

— відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком.

Цей перелік є вичерпним. Отже, якщо працівник не працював з інших причин, наприклад перебував у відпустці (щорічній, додатковій), то заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, ураховуються повністю. Такий підхід озвучено в листі Мінпраці від 08.02.2008 р. № 60/020/99-08.

Систематичні премії враховуються завжди повністю (незалежно від того, поважна причина чи ні), за винятком тих місяців розрахункового періоду, в яких застрахована особа не працювала (з першого до першого числа) з поважних причин.

Для наочності представимо цю інформацію в таблиці.

 

У місяці розрахункового періоду працівник:

Порядок уключення одноразових виплат, наведених у п. 2.3 Інструкції № 5

Порядок уключення премій та винагород, що мають систематичний характер
(п.п. 2.2.2 Інструкції № 5)

1. Частину місяця перебував у відпустці й частину місяця працював

Уключаються до розрахунку повністю

Уключаються в повній сумі

2. Увесь місяць перебував у відпустці

Уключається до розрахунку повністю

Уключаються в повній сумі

3. Частину місяця перебував у відпустці й частину місяця не працював з поважних причин

— робочих днів немає

Не включаються

Уключаються в повній сумі

— робочі дні є

Уключаються пропорційно відпрацьованому часу

4. Увесь місяць не працював з поважних причин

Не включаються

Не включаються

5. Частину місяця працював і частину місяця відсутній з поважних причин

Уключаються пропорційно відпрацьованому часу

Уключаються в повній сумі

 

Порядок уключення одноразових виплат на прикладі див. на с.50.

3. Визначаємо кількість відпрацьованих днів (годин), що припадають на розрахунковий період (Крд(год)).

При підрахунку кількості відпрацьованих робочих днів (годин) у розрахунковому періоді рд(год)) необхідно брати до уваги, що не враховуватимуться:

1) не відпрацьований працівником час, за який йому зберігався заробіток . Це означає, що дні перебування працівника в будь-яких видах оплачуваних відпусток (щорічній, навчальній, творчій відпустці тощо), дні навчання з відривом від виробництва (зі збереженням середнього заробітку) не беруть участі в розрахунку, оскільки вони не є відпрацьованими. Водночас, як ми вже зазначали, Мінпраці та ФТВП наполягають на тому, що дні простою не з вини працівника мають ураховуватися при розрахунку кількості відпрацьованих днів (годин) (листи Мінпраці від 19.03.2009 р. № 51/18/99-09, від 16.04.2010 № 108/18/99-10 і від 08.07.2010 р. № 201/18/99-10, лист ФТВП від 13.05.2011 р. № 04-29-1157;

2) дні хвороби, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до трьох років і шестирічного віку за медичним висновком;

3) будь-який невідпрацьований час, що не оплачується працівнику. Наприклад, дні перебування у відпустці без збереження заробітної плати, прогули;

4) неробочі, святкові та вихідні дні, що припадають на розрахунковий період. Нагадаємо також: якщо підприємство дотрималось рекомендацій КМУ щодо перенесення робочих днів, то кількість робочих днів у розрахунковому періоді визначається за зміненим у зв'язку з перенесенням робочих днів графіком роботи підприємства.

4. Проводимо розрахунок середньоденної (середньогодинної) заробітної плати. Для цього підставляємо розраховані дані у формулу на с. 45.

5. Ураховуємо обмеження за максимальним розміром середньоденної (середньогодинної) зарплати.

Згідно з абз. 5 п. 14 Порядку № 1266 середньоденна (середньогодинна) зарплата не повинна перевищувати максимальної суми, з якої сплачуються страхові внески (Мах) з розрахунку на один день (годину) (назвемо цей показник Мах(1)) (абз. 5 — 7 п. 14 Порядку № 1266). Мах(1) розраховується так:

Мах(1)= Мах : Нрч ,

де Мах — установлена максимальна величина, з якої справляється ЄСВ в останньому місяці розрахункового періоду;

Нрч — норма робочого часу в останньому місяці розрахункового періоду.

Працівник підприємства хворів з 14 по 18 травня 2012 року, про що свідчить наданий листок непрацездатності. Розрахунковий період становить листопад 2011 — квітень 2012 року.

Середньоденна заробітна плата для визначення суми лікарняних не може бути більше 929,90 грн. (18598 грн. : 20 днів),

де 18598 грн. — максимальна величина, з якої сплачується ЄСВ у квітні 2012 року;

20 — кількість робочих днів за графіком роботи в останньому місяці розрахункового періоду — квітні 2012 року.

Кількість оплачуваних днів (Крдх)

У разі хвороби працівника, що підтверджено листком непрацездатності, оплаті підлягають усі пропущені ним згідно з графіком роботи підприємства (структурного підрозділу підприємства або індивідуальним графіком роботи) робочі дні (години), уключаючи період випробування та день звільнення.

При оплаті днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, перші 5 днів хвороби оплачуються за рахунок роботодавця (виняток — хвороба інвалідів, які працюють на підприємствах та в організаціях товариств УТОГ і УТОС, — їм оплачуються лікарняні з 1 дня непрацездатності за рахунок коштів ФТВП). Починаючи з 6 дня листок непрацездатності оплачується за рахунок коштів ФТВП.

На підприємстві встановлено 5-денний робочий тиждень. Працівник хворів з 19 квітня 2012 року (четвер) по 27 квітня 2012 року.

На перші 5 днів хвороби (19 — 23 квітня) припадають 3 робочі дні — 19, 20 і 23 квітня, які й оплачуються за рахунок коштів підприємства. Робочі дні 24, 25, 26, 27 квітня, які працівник пропустив унаслідок хвороби, оплачуються за рахунок коштів ФТВП.

Це правило діє тільки в разі хвороби самої застрахованої особи. Лікарняні, пов'язані з тимчасовою непрацездатністю з інших підстав, оплачуються за рахунок коштів ФТВП, починаючи з 1 дня (див. таблицю на с. 43).

Нюанси визначення кількості оплачуваних днів в окремих випадках покажемо в таблиці.

 

Ситуація

Пояснення

1. На період хвороби припадає офіційний святковий (неробочий) день

Цей день не оплачується, оскільки оплаті підлягають тільки робочі дні згідно з графіком роботи підприємства. Водночас, якщо працівник був хворий у неробочі дні, але згідно з його графіком роботи вони вважалися робочими, за них йому має бути виплачена допомога по тимчасовій непрацездатності

2. У період роботи працівник перебував у відпустці:

— щорічній (основній або додатковій)

Дні хвороби оплачуються на загальних підставах (абз. 5 ч. 2 ст. 35, ч. 1 ст. 36 Закону № 2240). При цьому відпустка переноситься на інший час або подовжується на кількість днів хвороби (п. 1 ч. 2 ст. 11 і ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки)

— на дітей

— навчальній, творчій, у відпустці без збереження заробітної плати

Такий лікарняний не оплачується (п. 6 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240). Перенесення або продовження відпустки в разі хвороби працівника під час його перебування в таких відпустках законодавством не передбачено

3. Під час щорічної відпустки (основної або додаткової) працівнику оформлено лікарняний у зв'язку з хворобою його дитини або іншого члена сім'ї

Такий лікарняний не оплачується.
Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною до 14 років, по догляду за хворим членом сім'ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній або додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці (ч. 6 ст. 35 Закону № 2240).
Якщо і після закінчення відпустки дитина продовжує хворіти, то згідно з п. 3.11 Інструкції № 455 листок непрацездатності видадуть матері або особі, яка доглядає хвору дитину, з дня, коли мати або інша особа має стати до роботи

4. Хвороба в період відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Лікарняний не оплачується, оскільки в цей період працівниця не працює і за неї не сплачуються страхові внески

5. Якщо в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка працює на умовах неповного робочого часу і при цьому:

— захворіла сама або захворіла її старша дитина віком до 14 років

Лікарняний оплачується на загальних підставах. Законодавчих підстав для відмови в оплаті тимчасової непрацездатності в цьому випадку немає. Це підтверджується й роз'ясненнями Мінпраці (лист від 23.10.2009 р. № 389/18/153-09)

— захворіла її дитина віком до трьох років

Листок непрацездатності в цьому випадку не видається (п. 3.15 Інструкції № 455). Тому допомога не виплачується

 

Відсоток від середнього заробітку (С%)

Згідно зі ст. 37 Закону № 2240 допомога по тимчасовій втраті працездатності виплачується залежно від страхового стажу застрахованої особи.

 

Страховий стаж працівника

Відсоток від середнього заробітку, що застосовується при розрахунку лікарняних, %

До 5 років

60 %

Від 5 до 8 років

80 %

Понад 8 років

100 %1

1 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу компенсують також застрахованим особам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, яка її замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584-III; особам, які мають право на пільгу на підставі ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компоненти» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР.

 

Тривалість страхового стажу визначається на момент настання непрацездатності.

Працівника було прийнято на роботу 14 листопада 2010 року. З 19 по 29 березня 2012 року він перебував на лікарняному. Страховий стаж — 7 років.

Розрахунковим періодом є вересень 2011 року — лютий 2012 року. З 17 по 26 жовтня він перебував у щорічній відпустці. З 10 по 13 січня працівник хворів. У розрахунковому періоді працівнику було нараховано (умовно):

 

Місяці розрахункового періоду

Кількість фактично відпра-цьованих робочих днів

Вид виплати

Сума,
грн.

Уключення/невключення виплати в розрахунок середнього заробітку

Сума заробітної плати, що береться до розрахунку лікарняних,
грн.

1

2

3

4

5

6

Вересень 2011

22

1. Заробітна плата

3000,00

Ураховується

3000,00

2. Премія щомісячна

1000,00

Ураховується

1000,00

Жовтень 2011

13

1. Заробітна плата

1857,14

Ураховується

1857,14

2. Премія щомісячна

557,15

Ураховується повністю

557,15

3. Відпускні за час щорічної відпустки з 17 по 26 жовтня

1000,00

Не враховують, оскільки цю виплату нараховано працівнику за невідпрацьований час. Дні, протягом яких працівник перебував у відпустці, виключають з розрахункового періоду

4. Матеріальна допомога на оздоровлення

1000,00

Ураховується повністю, оскільки місяць відпрацьовано не повністю унаслідок перебування працівника у відпустці, що не є поважною причиною, перелік яких наведено в п. 9 Порядку № 1266

1000,00

Листопад 2011

22

1. Заробітна плата

3000,00

Ураховується

3000,00

2. Премія щомісячна

1000,00

Ураховується

1000,00

Грудень 2011

22

1. Заробітна плата

3000,00

Ураховується

3000,00

2. Премія щомісячна

1000,00

Ураховується

1000,00

Січень 2012

16

1. Лікарняні (працівник хворів з 10 по 13 січня —
4 робочі дні)

288,00

Не враховують як виплату за невідпрацьований час. Дні, протягом яких працівник перебував на лікарняному, виключають з розрахункового періоду

2. Заробітна плата за 16 днів

2400,00

Ураховується

2400,00

3. Премія щомісячна

720,00

Ураховується повністю

720,00

4. Премія до ювілею

2000,00

Ураховується пропорційно відпрацьованому часу
(п. 9 Порядку № 1266)

1600,00 (2000,00 : 20 р. дн. х 16 р. дн.)

5. Надбавка за виконання особливо важливої роботи

500,00

Ураховується повністю

500,00

Лютий 2012

21

1. Заробітна плата

3000,00

Ураховується

3000,00

2. Премія щомісячна

1000,00

Ураховується

1000,00

Усього

116

Х

26322,29

Х

24634,29

 

Сума середньоденної заробітної плати для розрахунку виплат становить:

24634,29 грн. : 116 р. д. = 212,36 грн.

На період тимчасової непрацездатності припадає 9 робочих днів. При страховому стажі, що становить 7 років, листок непрацездатності оплачується в розмірі 80 % середньої заробітної плати.

На перші п'ять календарних днів хвороби припадає 5 робочих днів. Таким чином, за рахунок роботодавця буде оплачено 849,44 грн. (212,36 грн. х 80 % : 100 % х 5 р. дн.).

За рахунок ФТВП оплачуються решта 4 р. дн. у розмірі 679,55 грн. (212,36 грн. х 80 % : 100 % х 4 р. дн.).

 

Податки та внески із суми лікарняних

 

ПДФО. Для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб лікарняні (оплата перших п'яти днів хвороби і допомога по тимчасовій непрацездатності) прирівнюються до заробітної плати (п.п. 169.4.1 ПК, лист ДПАУ від 19.01.2011 р. № 697/6/17-0715). Тому до таких виплат застосовуються ті самі правила обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), що і для заробітної плати, а саме:

— при визначенні бази оподаткування суму лікарняних зменшують на суму утриманого з неї ЄСВ (2 %) і на суму податкової соціальної пільги (за наявності права на неї);

— лікарняні, як і заробітна плата, оподатковуються за ставками, передбаченими п. 167.1 ПК (15 % і 17 %), тобто за так званою прогресивною шкалою.

Сума лікарняних (оплачуваних як за рахунок роботодавця, так і за рахунок ФТВП) відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «101».

ЄСВ. Суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за рахунок коштів ФТВП, уключаються до бази для нарахування та утримання ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Ставки ЄСВ:

— у частині нарахувань — 33,2 %;

— у частині нарахувань на суми лікарняних, нарахованих працівникам-інвалідам — 8,41 %;

— у частині утримань — 2 %.

ЄСВ у частині нарахувань і в частині утримань із суми оплати перших п'яти днів непрацездатності, ПДФО із суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, а також ЄСВ у частині нарахувань на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності роботодавець сплачує зі свого поточного рахунку. А ЄСВ у частині утримань і ПДФО із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності — з окремого поточного рахунка, відкритого в банку для отримання фінансування з ФТВП (див. підрозділ нижче).

 

Виплата лікарняних

 

У загальному випадку оплата лікарняних здійснюється за рахунок двох джерел, а саме:

1) за рахунок коштів роботодавця* (оплачуються перші п'ять днів хвороби). У цьому випадку вони повинні виплачуватися в найближчий після призначення день виплати заробітної плати (ст. 52 Закону № 2240). Здійснюючи цю виплату, роботодавець повинен сплатити обов'язкові платежі, які з неї справляються;

2) за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності). Для отримання страхових коштів від ФТВП роботодавець повинен відкрити окремий поточний рахунок у банку (ст. 21 Закону № 2240). Страхові кошти, зараховані на такий рахунок у банку, можуть бути використані страхувальником виключно на:

— надання матеріального забезпечення застрахованим особам (абз. 4 ч. 2 ст. 21 Закону № 2240).

— сплату обов'язкових платежів (ПДФО, ЄСВ), утримання яких здійснюється з нарахованих сум допомоги по тимчасовій непрацездатності (лист Мінпраці від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18).

* Ще раз зазначимо, що за рахунок роботодавця перші п'ять днів непрацездатності оплачуються тільки в разі хвороби самої застрахованої особи. Лікарняні, пов'язані з тимчасовою непрацездатністю з інших підстав, оплачуються за рахунок коштів ФТВП, починаючи з 1 дня (див. таблицю
на с. 43).

Щоб отримати допомогу за рахунок коштів ФТВП, роботодавець повинен заповнити та подати до Фонду заяву-розрахунок. Її форму наведено в додатку до Порядку № 26. Заява-розрахунок заповнюється у двох примірниках (один залишається у страхувальника, другий подається до Фонду), підписується керівником, головним бухгалтером і завіряється печаткою підприємства. У заяву-розрахунок вноситься тільки сума допомоги, що має бути компенсована за рахунок коштів Фонду. Тому оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця тут показувати не потрібно.

Суму допомоги ФТВП перераховує роботодавцю на окремо відкритий рахунок, зазначений ним у заяві-розрахунку, протягом 10 робочих днів після надходження від роботодавця такої заяви-розрахунку (п. 8 Порядку № 26). Згідно з п. 9 Порядку № 26, отримавши від Фонду на окремий рахунок у банку страхові кошти, страхувальник-роботодавець зобов'язаний здійснити виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у строк, установлений ст. 52 Закону № 2240, а саме — не пізніше найближчого дня, установленого для виплати зарплати.

 

Бухгалтерський та податковий облік лікарняних

 

Бухгалтерський облік. У бухгалтерському обліку нарахування лікарняних відображається (проходить за кредитом рахунка 66 «Розрахунки за виплатами працівникам») у тому місяці, в якому працівник надав листок непрацездатності, і за ним прийнято рішення комісією (уповноваженим) із соціального страхування про його оплату.

Сума оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності відображається за кредитом субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами» у кореспонденції з дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» (лист Мінфіну від 26.10.2011 р. № 31-08410-07-16/26368). Проте ми вважаємо, що можуть використовуватися й інші рахунки витрат, у складі яких відображається зарплата відповідного працівника, — 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут».

Допомога, що виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображається проводкою: Дт 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» — Кт 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

Податковий облік. До «податкових» витрат можна включити:

— суму оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що сплачується за рахунок коштів роботодавця. Ця сума відноситься до витрат на підставі п. 142.2 ПК;

— суму ЄСВ у частині нарахувань (33,2 %), нараховану на всю суму лікарняних, у тому числі й за рахунок коштів Фонду. Підстава — п. 143.1 ПК.

Сума допомоги, що виплачується за рахунок ФТВП, до витрат не включається.

Працівниця підприємства (бухгалтер), страховий стаж якої становить 7 років, надала листок непрацездатності, згідно з яким період хвороби тривав з 17 по 25 квітня 2012 року. Середньоденна зарплата за розрахунковий період дорівнює 156,60 грн.

На період хвороби припадають 7 робочих днів, із них:

за рахунок роботодавця буде оплачено 4 дні (17, 18, 19 і 20 квітня). Сума лікарняних за рахунок коштів підприємства складе 501,12 грн. (156,60 грн. х 4 р. дн. х 80 % : 100 %).

за рахунок ФСС ТВП буде оплачено 3 дні, сума лікарняних — 375,84 грн. (156,60 грн. х 3 р. дн. 80 % : 100 %).

Сума зарплати, нарахована працівнику за квітень 2012 року — 1980 грн.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік (витрати)

дебет

кредит

сума

1

2

3

4

5

6

1

Нараховано заробітну плату працівнику за квітень 2012 року

92

661

1980,00

1980,00

2

Нараховано лікарняні працівнику:

— оплата перших п'яти днів непрацездатності

949

663

501,12

501,12

— допомога по тимчасовій непрацездатності

378

663

375,84

3

Нараховано ЄСВ:

— на суму заробітної плати (установлений для підприємства відсоток — 37,26 %) (1980,00 грн. х 37,26 % : 100 %)

92

6511

737,75

737,75

— на суму лікарняних (501,12 грн. + 375,84 грн.) х 33,2 % : 100 %

949

6511

291,15

291,15

4

Утримано ЄСВ:

— із суми заробітної плати (1980,00 грн. х 3,6 % :
: 100 %)

661

6512

71,28

— із суми оплати перших п'яти днів непрацездатності (501,12 грн. х 2 % : 100 %)

663

6512

10,02

— із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності (375,84 грн. х 2 % : 100 %)

663

6512

7,52

5

Утримано ПДФО:

— із суми заробітної плати (1980,00 грн. - 71,28 грн.) х 15 % : 100 %

661

641/ПДФО

286,31

— із суми оплати перших п'яти днів непрацездатності (501,12 грн. - 10,02 грн.) х 15 % : 100

663

641/ПДФО

73,67

— із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності (375,84 - 7,52) х 15 %

663

641/ПДФО

55,25

6

Надійшли грошові кошти від Фонду на рахунок підприємства для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності

313

378

375,84

7

Перераховано:

— ЄСВ, нарахований на зарплату, оплату перших п'яти днів тимчасової непрацездатності та допомогу по тимчасовій непрацездатності (737,75 грн. + 291,15 грн.)

6511

311

1028,90

 

— ЄСВ, утриманий із зарплати і суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності (71,28 грн. + 10,02 грн.)

6512

311

81,30

 

— ЄСВ, утриманий з допомоги по тимчасовій непрацездатності

6512

313

7,52

 

— ПДФО із зарплати та суми оплати перших п'яти днів непрацездатності (286,31 грн. + 73,67 грн.)

641/ПДФО

311

359,98

— ПДФО з допомоги по тимчасовій непрацездатності

641/ПДФО

313

55,25

8

Отримано до каси з поточного рахунка грошові кошти на виплату зарплати та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності (1980,00 грн. + 501,12 грн. - 71,28 грн. - 10,02 грн. - 286,31 грн. - 73,67 грн.)

301

311

2039,84

9

Отримано до каси з окремого банківського рахунка грошові кошти для виплати допомоги
(375,84 грн. - 7,52 грн. - 55,25 грн.)

301

313

313,07

10

Виплачено працівнику:

— зарплату за квітень 2012 року (1980,00 грн. - 71,28 грн. - 286,31 грн.)

661

301

1622,41

— лікарняні за перші п'ять днів непрацездатності (501,12 грн. - 10,02 грн. - 73,67 грн.)

663

301

417,43

11

Виплачено працівнику допомогу по тимчасовій непрацездатності (375,84 грн. - 7,52 грн. - 55,25 грн.)

663

301

313,07

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі