Теми статей
Обрати теми

Позикові кошти в іноземній валюті від нерезидентів

Редакція ПК
Стаття

ПОЗИКОВІ КОШТИ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ ВІД НЕРЕЗИДЕНТІВ

 

Резиденти мають право отримувати позикові кошти (кредити, позики, поворотну фінансову допомогу) в іноземній валюті (або декількох валютах) від нерезидентів виключно в безготівковій формі для використання їх за цільовим призначенням, визначеним договором (п. 1.4 Положення № 270).

Залучення коштів від нерезидента може відбуватися в межах як договору позики, так і кредитного договору. Ключовим фактором при розмежуванні цих двох видів договорів (який, до речі, має важливе значення при оподаткуванні таких операцій) буде наявність або відсутність процентів за користування позиковими коштами, а також домовленість сторін. Так, за наявності процентів договір за угодою сторін може вважатися або кредитовим, або договором процентної позики. У разі відсутності процентів грошові кошти розглядатимуться як отримані від нерезидента на підставі договору безпроцентної позики.

Операції з отримання від нерезидентів та подальшого повернення їм позикових коштів в іноземній валюті характеризуються важливими особливостями відображення в бухгалтерському обліку та вимагають пильної уваги в частині нюансів їх оподаткування.

 

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

 

Бухгалтерський облік операцій із залучення позикових коштів від нерезидентів ведеться відповідно до вимог П(С)БО 11 і П(С)БО 21.

Отримання підприємством позикових коштів від нерезидентів має різний порядок відображення в бухгалтерському обліку залежно від строків погашення позик (кредитів) (довгострокові або короткострокові (поточні)) і від того, чи передбачено сплату процентів за користування позиковими коштами. Вважаємо, що суму позики (кредиту), що надійшла від нерезидента, в іноземній валюті резидент-позичальник може відображати на таких рахунках (субрахунках) бухгалтерського обліку:

506 «Інші довгострокові позики в іноземній валюті» — якщо отримано довгострокову процентну позику (кредит);

55 «Інші довгострокові зобов’язання» — якщо отримано довгострокову безпроцентну позику;

685 «Розрахунки з іншими кредиторами» (або, наприклад, на самостійно відкритому підприємством субрахунку 607 «Інші короткострокові позики (кредити)») — якщо від нерезидента отримано короткострокову позику (кредит).

Для відображення інформації про переведення зобов’язань з довгострокових у поточні призначено субрахунок 612 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями в іноземній валюті».

Суми процентів за користування позиковими коштами відноситься резидентом-позичальником до складу фінансових витрат або капіталізуються (якщо пов’язані зі створенням кваліфікаційного активу). При цьому нарахування процентів відображається проводкою за дебетом субрахунку 952 «Інші фінансові витрати» у кореспонденції з кредитом субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими процентами».

 

Визначення курсових різниць

У бухгалтерському обліку об’єкти, виражені в іноземній валюті, підлягають перерахунку у гривенний еквівалент на визначену дату за курсом НБУ. Так, згідно з п. 5 П(С)БО 21 операції в іноземній валюті при первинному визнанні відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операції (дата визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат). Тобто в момент отримання позики (кредиту) в іноземній валюті резидент-позичальник перераховує його суму в гривні за курсом НБУ на дату отримання позикових коштів.

Потім, оскільки заборгованість за позиковими коштами (у тому числі й за нарахованими за ними процентами) належить до монетарних статей балансу*, то згідно з пп. 7 і 8 П(С)БО 21 така заборгованість в іноземній валюті підлягає перерахунку з урахуванням діючого при цьому курсу НБУ на:

— дату здійснення господарської операції;

— дату балансу (тобто на кінець останнього дня кожного кварталу).

*Монетарні статті — статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов’язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.

У результаті такого перерахунку (відповідно на кожну дату балансу і на дату здійснення господарської операції) у бухгалтерському обліку резидент-позичальник визначає курсові різниці. Зауважимо, що враховуючи вимоги П(С)БО 21, перерахунок та визначення курсових різниць проводяться за всіма видами позикових коштів (як процентними, так і безпроцентними). Причому за процентними договорами перерахунку в бухгалтерському обліку підлягає як основна сума позики (кредиту) в іноземній валюті, так і сума процентів за користування позиковими коштами незалежно від того, прострочені вони у сплаті чи ні.

Щодо відображення курсових різниць на рахунках бухгалтерського обліку зазначимо таке:

а) курсові різниці за основною сумою позики (кредиту) — відображаються на рахунках бухгалтерського обліку залежно від цільового характеру використання позикових коштів (тобто залежно від того, на яку — операційну, фінансову чи інвестиційну діяльність використовуються позикові кошти). Так, якщо позикові кошти використовуються:

— для цілей операційної діяльності, то курсові різниці за такою позикою (кредиту) вважаються операційними курсовими різницями і належать до складу інших операційних доходів (субрахунок 714 «Дохід від операційної курсової різниці») або інших операційних витрат (субрахунок 945 «Втрати від операційної курсової різниці»);

— для цілей фінансової або інвестиційної діяльності, то курсові різниці за такою позикою (кредитом) вважаються неопераційними курсовими різницями і відображаються у складі інших доходів (субрахунок 744 «Дохід від неопераційної курсової різниці») або інших витрат (субрахунок 974 «Втрати від неопераційних курсових різниць»);

б) курсові різниці за процентами за користування позиковими коштами — вважаються в бухгалтерському обліку неопераційними курсовими різницями (оскільки саме нарахування процентів пов’язане з фінансовою діяльністю підприємства) і відноситься в бухгалтерському обліку до складу інших доходів (субрахунок 744 «Дохід від неопераційної курсової різниці») або інших витрат (субрахунок 974 «Втрати від неопераційних курсових різниць»).

 

ПОДАТКОВИЙ ОБЛІК

 

Загальні положення

Відповідно до п.п. 196.1.5 ПК операції щодо залучення та повернення грошових коштів за договорами позики не є об’єктом обкладення ПДВ. При цьому якщо позика є процентною, то не обкладаються ПДВ також і проценти за користування позиковими коштами нерезидента у межах таких договорів.

У цілях обкладення податком на прибуток має значення, чи передбачено нарахування процентів за користування позиковими коштами нерезидента чи ні. Адже залежно від цього отримувана від нерезидента сума позикових коштів розглядатиметься в податковому обліку або як фінансовий кредит, або як поворотна фінансова допомога (з відповідним порядком оподаткування). У зв’язку з цим умовно поділимо договори про залучення позикових коштів від нерезидента на два види:

процентні (тобто, що передбачають сплату процентів за користування позиковими коштами нерезидентів; такими є кредитний договір або договір процентної позики);

безпроцентні (тобто, коли договором передбачено, що проценти за користування позиковими коштами не нараховуються; до такого виду договорів можна віднести договір безпроцентної позики).

 

Оподаткування за договорами

про залучення позикових коштів від нерезидента

Договори про залучення позикових коштів від нерезидента

процентні (кредитний договір, договір процентної позики)

безпроцентні (договори безпроцентної позики)

Процентна позика (кредит), отримана від нерезидента, для цілей податкового обліку вважається фінансовим кредитом (оскільки відповідає визначенню, наведеному в п.п. 14.1.258 ПК, тобто належить до грошових коштів, що надаються кредиторами-нерезидентами в позику на визначений строк, для цільового використання і під процент)

Безпроцентна позика, отримана від нерезидента (зважаючи на відсутність процентів), не відповідає визначенню фінансового кредиту і для цілей податкового обліку вважається поворотною фінансовою допомогою (відповідає визначенню, наведеному в п.п. 14.1.257 ПК, тобто є сумою грошових коштів, переданою платнику податку в користування на визначений строк відповідно до договору, що не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими грошовими коштами)

Оподаткування основної суми позики (кредиту)

Оподаткування процентних позик (кредитів) здійснюється за правилами, передбаченими для оподаткування фінансових кредитів, а саме:
 — отримання резидентом-позичальником фінансового кредиту, а також повернення його основної суми не підлягає оподаткуванню, тобто не включається ані в доходи, ані у витрати резидента-позичальника (пп. 153.4.1 і 153.4.2 ПК)

Оподаткування безпроцентної позики, отриманої від нерезидента, здійснюється в тому самому порядку, що й оподаткування поворотної фінансової допомоги, отриманої від неплатника податку на прибуток (тобто відповідно до п.п. 135.5.5 ПК), а саме:
 — якщо така позика залишається неповерненою на кінець звітного періоду її отримання, то за підсумками такого звітного періоду резидент-позичальник уключає його суму в доходи;
 — при цьому в періоді повернення позики нерезиденту платник податку на суму поверненої позики збільшує витрати.
Виняток становить поворотна фіндопомога, отримана від засновника-нерезидента, строк повернення якої становить не більше 365 календарних днів з дня її отримання

Оподаткування суми процентів

Суму процентів за користування позиковими коштами нерезидента резидент-позичальник відносить на витрати (згідно з п. 141.1 ПК за умови використання позикових коштів у господарській діяльності, а також з урахуванням дотримання певних умов, поговоримо про це нижче)

 

Витрати за процентами

Згідно з п. 141.1 ПК до складу витрат включаються будь-які витрати, пов’язані з нарахуванням процентів за борговими зобов’язаннями (зокрема, за будь-якими кредитами) протягом звітного періоду, якщо такі нарахування здійснюються у зв’язку з веденням господарської діяльності платника податку. Таким чином, суму процентів за користування позиковими коштами нерезидента резидент-позичальник має право віднести на витрати (проте, якщо мета залучення позики (кредиту) не пов’язана з веденням господарської діяльності, то віднести суму процентів за користування позиковими коштами на витрати позичальник не зможе). Виняток становлять проценти, уключені до собівартості кваліфікаційного активу згідно з П(С)БО 31.

При цьому згідно з п.п. 138.5.2 ПК витрати може бути збільшено резидентом-позичальником тільки за нарахуванням процентів згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Особливі умови віднесення процентів до витрат передбачено для тих резидентів-позичальників, 50 % і більше статутного капіталу (акцій, інших корпоративних прав) яких перебувають у власності або управлінні нерезидента (нерезидентів). Якщо нарахування процентів за користування позиковими коштами проводиться кредитору-нерезиденту (якраз тому, чия частка у статутному капіталі становить 50 і більше процентів) або пов’язаній з ним особі, то проценти за кредитом (позикою) потраплять до складу витрат тільки з урахуванням обмеження, передбаченого п. 141.2 ПК. Нагадаємо, що цей пункт дозволяє відносити до складу витрат витрати на нарахування процентів на користь таких нерезидентів і пов’язаних з ними осіб у сумі, що не перевищує суму доходів платника податку, отриману протягом звітного періоду у вигляді процентів від розміщення власних активів, збільшену на суму, що дорівнює 50 % оподатковуваного прибутку звітного періоду, без урахування суми таких отриманих процентів. Проценти, що відповідають вимогам п. 141.1 ПК, але не віднесені до складу витрат виробництва (обігу) згідно з положеннями п. 141.2 ПК, протягом звітного періоду підлягають перенесенню на результати майбутніх податкових періодів із збереженням обмежень, передбачених п. 141.2 ПК (п. 141.3 ПК).

У ситуації, коли нерезидент має офшорний статус, вважаємо, що резидент-позичальник повинен урахувати обмеження, установлені ст. 161 ПК, і має право віднести до витрат проценти не в повній сумі, а тільки в розмірі 85 %.

 

ОПОДАТКУВАННЯ ПРОЦЕНТІВ, ЩО ВИПЛАЧУЮТЬСЯ НЕРЕЗИДЕНТУ

 

Порядок оподаткування процентів залежить від того, якому нерезиденту (юридичній або фізичній особі) вони виплачуються, а також від того, чи укладено між Україною та країною нерезидента договір про уникнення подвійного оподаткування.

 

Податок на репатріацію

Якщо проценти виплачуються нерезиденту, що підпадає під визначення терміна «нерезиденти», дане в п.п. 14.1.122 ПК (тобто іноземній компанії, організації, утвореній відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстрованій (акредитованій або легалізованій) відповідно до законодавства України філії, представництву та іншому відокремленому підрозділу з місцезнаходженням на території України), то оподаткування таких нерезидентних доходів здійснюється в порядку, визначеному ст. 160 ПК. Так, при виплаті процентів нерезиденту — юридичній особі резидент-позичальник зобов’язаний утримати та перерахувати до бюджету під час їх виплати податок з доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України (так званий податок на репатріацію), за ставкою 15 % від суми процентів і за їх рахунок, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних угод, що набули чинності (п. 160.2 ПК).

Якщо між Україною та країною нерезидента укладено договір про уникнення подвійного оподаткування, то в такому разі нерезидент має право вибрати порядок оподаткування процентів, передбачений міжнародним договором. Для оподаткування процентів за правилами міжнародного договору нерезидент повинен підтвердити свій статус — надати резиденту, який виплачує йому проценти, довідку або її нотаріально засвідчену копію, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом тієї країни, з якою Україною укладено міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування (а іноді також і інші документи, якщо це передбачено міжнародним договором). У випадку якщо нерезидент не надає такої довідки, виплачувані йому проценти підлягають оподаткуванню за правилами, установленими ст. 160 ПК (тобто обкладаються податком на репатріацію за ставкою 15 % за рахунок таких процентів).

Сума податку, утриманого при виплаті процентів нерезиденту (за ставкою 15 % або в розмірі, установленому міжнародним договором), відображається в додатку ПН до Декларації з податку на прибуток підприємства.

 

Податок на доходи фізичних осіб

Якщо проценти виплачуються нерезидентам — фізичним особам (несуб’єктам господарювання), то утримувати податок на репатріацію (за ставкою 15 %) з таких доходів не потрібно. Пояснюється це тим, що фізичні особи (несуб’єкти господарювання) не можуть здійснювати господарську діяльність на території України. А саме ця умова є ключовою при оподаткуванні згідно з п. 160.2 ПК.

Разом з тим у цьому випадку суми процентів обкладаються податком на доходи фізичних осіб за правилами, установленими розд. IV ПК. Так, згідно з п. 170.10 ПК підприємство, яке виплачує проценти нерезиденту — фізичній особі, зобов’язане утримати із суми нарахованих процентів податок на доходи за ставками, передбаченими для резидентів України.

Проте якщо між Україною та країною нерезидента укладено договір про уникнення подвійного оподаткування, то, враховуючи норми п. 3.2 ПК, нерезидент у цьому випадку має право обрати порядок оподаткування процентів, установлений міжнародним договором. Для цього нерезиденту — фізичній особі необхідно надати підприємству, що виплачує проценти, довідку або її нотаріально засвідчену копію, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою Україною укладено міжнародний договір. Якщо нерезидент-фізособа не надає таку довідку, то оподаткування сум процентів здійснюється за «українськими» правилами, тобто обкладається податком на доходи за «базовою» ставкою 15 %.

Інформація про проценти, нараховані та виплачені нерезидентам-фізособами, а також про утриману з них суму податку на доходи фізичних осіб відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ

Порядок обліку позик, отриманих від нерезидентів в іноземній валюті, розглянемо на прикладах.

Безпроцентну позику від нерезидента в іноземній валюті отримано та повернено в одному звітному періоді

06.04.2012 р. резидент отримав короткострокову безпроцентну позику від нерезидента в сумі 10000, яку планується використовувати в операційній діяльності (для придбання запасів). Строк погашення позики — 24.06.2012 р.

Курс НБУ склав (курс умовний):

— курс НБУ на 06.04.2012 р. — 9,8271 грн./;

— курс НБУ на 24.06.2012 р. — 9,9201 грн./.

Позику погашено в установлений договором строк.

 

В обліку операції з отримання та повернення безпроцентної позики відображатимуться таким чином:

 

№ з/п

Дата

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

до-хо-ди

ви-трати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

06.04.2012

Отримано на поточний валютний рахунок безпроцентну короткострокову позику від нерезидента
(курс НБУ — 9,8271 грн./€)

312

607*

€ 10000

98271,00

* Припустимо, для обліку короткострокових позикових коштів, отриманих від нерезидента, резидент-позичальник вирішив використовувати субрахунок 607 «Інші короткострокові позики (кредити)».

2

24.06.2012

Повернено позику нерезиденту
(курс НБУ — 9,9201 грн./€)

607

312

€ 10000

99201,00

3

24.06.2012

Відображено курсову різницю за сумою безпроцентної позики на дату її повернення нерезиденту
((€ 10000 х (9,9201 грн./€ - 9,8271 грн./€) = 930,00 грн.)

945

607

930,00*

—**

930,00

06.4.12
додатка IВ

* У бухгалтерському обліку, ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума позики перераховується на дату здійснення господарської операції (тобто на дату повернення позики).
** Для податкового обліку безпроцентна позика є поворотною фінансовою допомогою.
У цьому випадку, оскільки суму позикових коштів повернено протягом звітного періоду, у податковому обліку резидента-позичальника ніяких змін не відбувається, крім відображення курсової різниці.

4

30.06.2012

Сформовано фінансовий результат

791

945

930,00

 

Безпроцентну позику від нерезидента в іноземній валюті отримано в одному звітному періоді, а повернено в іншому

02.04.2012 р. резидент отримав короткострокову безпроцентну позику від нерезидента в сумі 10000, який планується використовувати в операційній діяльності (для придбання запасів). Строк погашення позики — 16.07.2012 р.

Курс гривні по відношенню до євро становить:

— курс НБУ на 02.04.2012 р. — 9,3271 грн./;

— курс НБУ на 30.06.2012 р. — 9,4201 грн./;

— курс НБУ на 16.07.2012 р. — 9,4791 грн./.

Позику погашено в установлений договором строк.

 

В обліку операції з отримання та повернення безпроцентної позики відобразяться таким чином (див. с. 34):

 

№ з/п

Дата

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

02.04.2012

Отримано на поточний валютний рахунок безпроцентну короткострокову позику від нерезидента
(курс НБУ — 9,3271 грн./ €)

312

607*

€ 10000

93271,00

* Припустимо, для обліку короткострокових позикових коштів, отриманих від нерезидента, резидент-позичальник вирішив використовувати субрахунок 607 «Інші короткострокові позики (кредити)».

2

31.06.2012

Відображено курсову різницю за сумою безпроцентної позики на дату балансу
((€ 10000 х (9,4201 грн./€ - 9,3271 грн./€) = 930,00 грн.)

945

607

930,00*

93271,00

930,00

03.12 додатка IД; 06.4.12 додатка IВ

Списано витрати на фінансовий результат

791

945

930,00

* Ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума позики від нерезидента в бухгалтерському обліку підлягає перерахунку на кожну дату балансу.

3

16.07.2012

Повернено позику нерезиденту
(курс НБУ 9,4791 грн./€)

607

312

€ 10000

94791,00

93271,00*

06.4.34
додатка IВ

* У податковому обліку при поверненні суми поворотної фінансової допомоги резидент-позичальник згідно з п.п. 135.5.5 ПК має право збільшити витрати. Вважаємо, що величина витрат при цьому (у цілях збалансованості операції — балансу доходів і витрат) визначається з урахуванням того курсу НБУ, виходячи з якого до цього розраховувалася сума доходу (тобто у прикладі — це курс 9,3271 грн./€).

4

16.07.2012

Відображено курсову різницю на дату повернення позики нерезиденту
((€ 10000 х (9,4791 грн./€ - 9,4201 грн./€) = 590,00 грн.)

945

607

590,00*

590,00

06.4.12
додатка IВ

* У бухгалтерському обліку, ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума позики перераховується на дату здійснення господарської операції (тобто на дату повернення позики).

5

31.07.2012

31.07.2012 р. Сформовано фінансовий результат

791

945

590,00

 

Короткострокова процентна позика від нерезидента в іноземній валюті (проценти виплачено своєчасно)

02.04.2012 р. резидент отримав короткострокову процентну позику від нерезидента в сумі 10000, яку планується використовувати в операційній діяльності (для придбання запасів). Строк погашення позики — 16.07.2012 р. Сума процентів, що підлягає сплаті за користування позикою одночасно з кінцевим строком її погашення, становить 325 євро. Суми позики та процентів погашено своєчасно.

Курс гривні по відношенню до євро становить:

— курс НБУ на 02.04.2012 р. — 9,3271 грн./;

— курс НБУ на 30.06.2012 р. — 9,4201 грн./;

— курс НБУ на 16.07.2012 р. — 9,4791 грн./.

Припустимо також, що з країною нерезидента укладено міжнародний договір, згідно з яким сума процентів обкладається податками у країні нерезидента, у зв’язку з чим податок на репатріацію при виплаті нерезиденту процентів не утримується. Нерезидент підтверджує свій статус довідкою.

В обліку операції з отримання та повернення процентної позики відображатимуться таким чином:

 

№ з/п

Дата

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

02.04.2012

Отримано на поточний валютний рахунок процентну короткострокову позику від нерезидента
(курс НБУ — 9,3271 грн./€)

312

607*

€ 10000

93271,00

* Припустимо, для обліку короткострокових позикових коштів, отриманих від нерезидента, резидент-позичальник вирішив використовувати субрахунок 607 «Інші короткострокові позики (кредити)».

2

30.06.2012

Відображено курсову різницю за основною сумою процентної позики на дату балансу
((€10000 х
х (9,4201 грн./€ - 9,3271 грн./€) = 930 грн.)

945

607

930,00*

930,00

06.4.12 додатка IВ

* Ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума позики від нерезидента в бухгалтерському обліку підлягає перерахунку на кожну дату балансу.

3

16.07.2012

Повернено позику нерезиденту (курс НБУ — 9,4791 грн./€)

607

312

€ 10000

94791,00

4

16.07.2012

Відображено курсову різницю на дату повернення позики нерезиденту
((€ 10000 х (9,4791 грн./€ - 9,4201 грн./€) = 590 грн.)

945

607

590,00*

590,00

06.4.12 додатка IВ

* У бухгалтерському обліку, ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума позики перераховується на дату здійснення господарської операції (тобто на дату повернення позики).

5

16.07.2012

Нараховано проценти за користування позикою
(курс НБУ — 9,4791 грн./€)

952

684

€ 325

3080,71

3080,71

06.3 декларації

6

16.07.2012

16.07.2012 р. Сплачено нараховані проценти
(курс НБУ — 9,4791 грн./€)

684

312

€ 325

3080,71

7

31.07.2012

Сформовано фінансовий результат

791
792

945
952

1520,00

3080,71

 

Короткострокова процентна позика від нерезидента в іноземній валюті (проценти виплачено несвоєчасно)

02.04.2012 р. резидент отримав короткострокову процентну позику від нерезидента в сумі 10000, яку планується використовувати в операційній діяльності (для придбання запасів). Строк погашення позики — 25.06.2012 р. Сума процентів, що підлягає сплаті за користування позикою одночасно з кінцевим строком її погашення, становить 280. Сплату процентів проведено з порушенням строку, встановленого договором позики, — 09.07.2012 р. Позику погашено 25.06.2012 р.

Курс гривні по відношенню до євро становить:

— курс НБУ на 02.04.2012 р. — 9,3271 грн./;

— курс НБУ на 25.06.2012 р. — 9,4725 грн./;

— курс НБУ на 30.06.2012 р. — 9,4201 грн./;

— курс НБУ на 09.07.2012 р. — 9,3953 грн./.

Припустимо також, що з країною нерезидента укладено міжнародний договір, згідно з яким сума процентів обкладається податками в країні нерезидента, у зв’язку з чим податок на репатріацію при виплаті нерезиденту процентів не утримується. Нерезидент підтверджує свій статус довідкою.

 

В обліку операції з отримання та повернення процентної позики відображатимуться таким чином:

 

№ з/п

Дата

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

 

2

3

4

5

6

7

8

1

02.04.2012

Отримано на поточний валютний рахунок процентну короткострокову позику від нерезидента
(курс НБУ — 9,3271 грн./€)

312

607*

€ 10000

93271,00

* Припустимо, для обліку короткострокових позикових коштів, отриманих від нерезидента, резидент-позичальник вирішив використовувати субрахунок 607 «Інші короткострокові позики (кредити)».

2

25.06.2012

Повернено позику нерезиденту
(курс НБУ — 9,4725 грн./€)

607

312

€ 10000

94725,00

3

25.06.2012

Відображено курсову різницю за основною сумою процентної позики на дату його повернення нерезиденту ((€10000 х (9,4725 грн./€ - 9,3271 грн./€) = 1454 грн.)

945

607

1454,00*

1454,00

06.4.12 додатка IВ

* У бухгалтерському обліку, ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума позики перераховується на дату здійснення господарської операції (тобто на дату повернення позики).

4

25.06.2012

Нараховано проценти за користування позикою
(курс НБУ — 9,4725 грн./€)

952

684

€ 280

2652,30

2652,30

06.3 декларації

5

30.06.2012

Відображено курсову різницю за простроченою сумою процентів на дату балансу
((€ 280 х (9,4201 грн./€ - 9,4725 грн./€) = - 14,67 грн.)

684

744

14,67*

14,67

03.19
додатка IД

* Ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума заборгованості за процентами за позикою від нерезидента в бухгалтерському обліку підлягає перерахунку на кожну дату балансу.

6

09.07.2012

Сплачено нараховані проценти
(курс НБУ 9,3953 грн./€)

684

312

€ 280

2630,68

7

09.07.2012

Відображено курсову різницю за простроченою сумою процентів на дату погашення
((€ 280 х (9,3953 грн./€ - 9,4201 грн./€) = - 6,95 грн.

684

744

6,95*

6,95

03.19 додатка IД

* У бухгалтерському обліку, ураховуючи норми п. 8 П(С)БО 21, сума позики перераховується на дату здійснення господарської операції (тобто на дату погашення процентів).

8

31.07.2012

Сформовано фінансовий результат

791
792
744

945
952
793

1454,00
2652,30
21,62

 

Довгострокова процентна позика від нерезидента в іноземній валюті (проценти виплачено несвоєчасно)

09.04.2011 р. резидент отримав від нерезидента довгострокову позику в сумі $40000 під 10 % річних строком на 2 роки (для поповнення оборотних коштів). Позика погашається рівними частинами (по $20000) 08.04.2012 р. і 31.03.2013 р. Проценти підлягають нарахуванню та погашенню щокварталу в останній день кварталу.

При цьому припустимо, що курс НБУ (умовно) був таким:

— на 09.04.2011 р. — 5,05 грн./$;

— на 30.06.2011 р. — 5,04 грн./$;

— на 30.09.2011 р. — 5,06 грн./$;

— на 31.12.2011 р. — 5,07 грн./$;

— на 08.01.2012 р. — 5,05 грн./$;

— на 31.03.2012 р. — 5,06 грн./$;

— на 08.04.2012 р. — 5,06 грн./$;

— на 30.06.2012 р. — 8,05 грн./$;

— на 30.09.2012 р. — 8,05 грн./$;

— на 31.12.2012 р. — 8,05 грн./$;

— на 05.01.2013 р. — 8,05 грн./$;

— на 31.03.2013 р. — 8,15 грн./$.

Припустимо також, що з країною нерезидента укладено міжнародний договір, згідно з яким сума процентів обкладається податками у країні нерезидента, у зв’язку з чим податок на репатріацію при виплаті нерезиденту процентів не утримується. Нерезидент підтверджує свій статус довідкою.

В обліку операції з отримання та повернення процентної позики відображатимуться таким чином:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

09.04.2011 р. (курс НБУ — 5,05 грн./$)

1

Отримано на поточний валютний рахунок довгострокову позику від нерезидента

312

506

$40000

202000,00

2

Переведено до складу поточних зобов’язань частину суми позики (яку буде погашено у строк менше ніж 12 місяців)

506

612

$20000

101000,00

30.06.2011 р. (курс НБУ — 5,04 грн./$)

3

Відображено курсові різниці на дату складання балансу за I півріччя 2011 року:

— за поточною сумою позики (($20000 х (5,04 грн./$ - 5,05 грн./$) = - 200,00 грн.)

612

714

200,00

200,00

03.19
додатка IД

— за довгостроковою сумою позики (($20000 х (5,04 грн./$ - 5,05 грн./$) = - 200,00 грн.)

506

714

200,00

200,00

03.19
додатка IД

4

Списано доходи на фінансовий результат

714

791

400,00

5

Нараховано проценти за користування позикою
у II кварталі 2011 р. ($40000 х 10 % : 100 % : 365 дн. х 83 дн. = $909,59)

952

684*

$909,59

4584,33

4584,33

06.3 декларації

6

Списано на фінансовий результат нараховані проценти

792

952

4584,33

7

Сплачено нараховані проценти

684*

312

$909,59

4584,33

* У цьому випадку проценти нараховуються та сплачуються в один день (останній день кварталу), тому курсові різниці не визначаються.

30.09.2011 р. (курс НБУ — 5,06 грн./$)

8

Відображено курсові різниці на дату складання балансу за три квартали 2011 року :

— за поточною сумою позики
$20000 х (5,06 грн./$ - 5,04 грн./$) = 400,00 грн.

945

612

400,00

400,00

06.4.12 додатка IВ

— за довгостроковою сумою позики (($20000 х (5,06 грн./$ - 5,04 грн./$) = 400,00 грн.

945

506

400,00

400,00

06.4.12 додатка IВ

9

Списано витрати на фінансовий результат

791

945

800,00

10

Нараховано проценти за користування позикою
у III кварталі 2011 р. ($40000 х 10 % : 100 % : 365 дн. х 92 дн. = $1008,22)

952

684

$1008,22

5101,59

5101,59

06.3 декларації

11

Списано на фінансовий результат суму нарахованих процентів

792

952

5101,59

12

Сплачено нараховані проценти

684

312

$1008,22

51101,59

31.12.2011 р. (курс НБУ — 5,07 грн./$)

13

Відображено курсові різниці на дату складання річного балансу за 2011 рік:

— за поточною сумою позики (($20000 х (5,07 грн./$ - 5,06 грн./$) = 200,00 грн.)

945

612

200,00

200,00

06.4.12 додатка IВ

— за довгостроковою сумою позики(($20000 х (5,07 грн./$ - 5,06 грн./$) = 200,00 грн.)

945

506

200,00

200,00

06.4.12 додатка IВ

14

Списано витрати на фінансовий результат

791

945

400,00

15

Нараховано проценти за користування позикою
у IV кварталі 2011 р. ($40000 х 10 % : 100 % : 365 дн. х 92 дн. = $1008,22)

952

684

$1008,22

5111,67

5111,67

06.3 декларації

16

Списано на фінансовий результат нараховані проценти

792

952

5111,67

08.01.2012 р. (курс НБУ — 5,05 грн./$)

17

Сплачено нараховані за IV квартал 2011 року проценти (строк прострочено)

684

312

$1008,22

5091,51

18

Відображено курсову різницю за простроченими процентами на дату розрахунків
(($1008,22 х (5,05 грн./$ - 5,07 грн./$) = - 20,16 грн.)

684
744

744
793

20,16
20,16

20,16

03.19
додатка IД

31.03.2012 р. (курс НБУ — 5,06 грн./$)

19

Відображено курсові різниці на дату складання балансу за I квартал 2012 року:

— за поточною сумою позики (($20000 х (5,06 грн./$ - 5,07 грн./$) = - 200,00 грн.)

612

714

200,00

200,00

03.19
додатка IД

— за довгостроковою сумою позики (($20000 х (5,06 грн./$ - 5,07 грн./$) = - 200,00 грн.)

506

714

200,00

200,00

03.19
додатка IД

20

Списано доходи на фінансовий результат

714

791

400,00

21

Нараховано проценти за користування позикою
в I кварталі 2012 р.
($40000 х 10 % : 100 % : 366 дн. х 91 дн. = $994,54)

952

684

$994,54

5032,37

5032,37

06.3 декларації

22

Списано на фінансовий результат нараховані проценти

792

952

5032,37

23

Сплачено нараховані проценти

684

312

$994,54

5032,37

08.04.2012 р. (курс НБУ — 5,06 грн./$)

24

Повернено нерезиденту частину позики

612

312

$20000

101200,00

25

Переведено до складу поточної заборгованості залишок позики (який буде повернено нерезиденту через 12 місяців)

506

612

$20000

101200,00

30.06.2012 р. (курс НБУ — 8,05 грн./$)

26

Відображено курсові різниці на дату складання балансу за I півріччя 2012 року:

 

— за поточною сумою позики
$20000 х (8,05 грн./$ - 5,06 грн./$) = 59800,00 грн.

945

612

59800,00

59800,00

06.4.12 додатка IВ

27

Віднесено витрати на фінансовий результат

791

945

59800,00

28

Нараховано проценти за користування позикою
у II кварталі 2012 р.
(($40000 х 10 % : 100 % : 366 дн. х 8 дн.) + ($20000 х 10 % : 100 % : 366 дн. х 83 дн.) = $540,98)

952

684

$540,98

4354,89

4354,89

06.3 декларації

29

Списано на фінансовий результат нараховані проценти

792

952

4354,89

30

Сплачено нараховані проценти

684

312

$540,98

4354,89

30.09.2012 р. (курс НБУ — 8,05 грн./$)

31

Нараховано проценти за користування позикою
у III кварталі 2012 р. ($20000 х 10 % : 100 % : 366 дн. х 92 дн. = $502,73)

952

684

$502,73

4046,98

4046,98

06.3 декларації

32

Списано на фінансовий результат нараховані проценти

792

952

4046,98

33

Сплачено нараховані проценти

684

312

$502,73

4046,98

31.12.2012 р. (курс НБУ — 8,05 грн./$)

34

Нараховано проценти за користування позикою
в IV кварталі 2012 р.
($20000 х 10 % : 100 % : 366 дн. х 92 дн. = $502,73)

952

684

$502,73

4046,98

4046,98

06.3 декларації

35

Списано на фінансовий результат витрати з нарахування процентів

792

952

4046,98

05.01.2013 р. (курс НБУ — 8,05 грн./$)

36

Сплачено нараховані проценти

684

312

$502,73

4046,98

31.03.2013 р. (курс НБУ — 8,15 грн./$)

37

Нараховано проценти за користування позикою
в I кварталі 2013 р.
($20000 х 10 % : 100 % : 365 дн. х 90 дн. = $493,15)

952

684

$493,15

4019,17

4019,17

06.3 декларації

38

Списано на фінансовий результат витрати з нарахування процентів

792

952

4019,17

39

Сплачено нараховані проценти

684

312

$493,15

4019,17

40

Повернено нерезиденту частину позики, що залишилася

612

312

$20000

163000,00

41

Відображено курсову різницю з поточної суми позики
(($20000 х (8,15 грн./$ - 8,05 грн./$) = 2000,00 грн.

945

612

2000,00

2000,00

06.4.12 додатка IВ

42

Списано витрати на фінансовий результат

791

945

2000,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі