Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ПК
Новини

Чергові зміни до ПК: зростання ставок податків і не тільки

ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зміни ставок деяких податків і зборів)» на основі законопроекту № 10687.

Як повідомляє ВРУ на своєму офіційному веб-порталі (http://iportal.rada.gov.ua), Закон передбачає проведення індексації деяких податків і зборів з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін або індексу цін виробників промислової продукції. Так, за прогнозним індексом споживчих цін (становить 7,9 %) проіндексовано окремі ставки акцизного податку, ставки збору за першу реєстрацію транспортного засобу, ставки екологічного податку, ставки податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, та ставки збору за користування радіочастотним ресурсом України). За прогнозним індексом цін виробників промислової продукції (становить 9,4 %) проіндексовано ставки плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, ставки збору за спеціальне використання води та ставки збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

Крім того, Закон урегулює окремі питання вдосконалення адміністрування податків, зокрема, послаблення податкового тиску на суб’єктів малого бізнесу. Так, ставки єдиного податку для платників п’ятої групи зменшено із 7 до 5 %, а для шостоїіз 10 до 7 %. У свою чергу для фізичних осіб — платників єдиного податку другої групи запроваджується річний звітний період (замість квартального).

На момент відправки номера до друку документ Президентом України не підписано.

 

НБУ постановляє: половину валюти потрібно продавати

Своєю постановою «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» від 16.11.2012 р. № 475 НБУ встановив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

При цьому розмір надходжень в іноземній валюті, що підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо НБУ, встановлюється іншою постановою НБУ (від 16.11.2012 р. № 479 «Про встановлення розміру обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті»). Становить такий розмір 50 процентів, при цьому решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Указана вимога поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34, та у російських рублях.

Відповідно до п. 6 постанови № 475 уповноважений банк зобов’язаний попередньо зараховувати надходження в іноземній валюті, на які поширюється вимога щодо обов’язкового продажу, на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2603 (розподільчий рахунок).

У свою чергу суб’єкт міжбанківського валютного ринку України (суб’єкт ринку) зобов’язаний здійснити обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті згідно з вимогами цієї постанови та у встановленому НБУ розмірі:

без доручення клієнта;

не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок (п. 7 постанови).

Цією ж постановою НБУ встановив, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в ст. 1 та 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР, повинні здійснюватися у строк, що не перевищує 90 календарних днів.

Ці правила діють протягом 6 місяців з моменту набрання чинності постановою (тобто з 19.11.2012 р. до 19.05.2013 р.).

 

Мінфін видав новий Порядок відносно використання РРО

Порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби (далі — Порядок) було затверджено наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 р. № 1057. Цим же наказом закріплено Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, якими встановлюються критерії щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО для різних сфер застосування та вимоги до модемів, за допомогою яких РРО передаватимуть дані в електронній формі дротовими або бездротовими каналами зв’язку згідно з технологією, розробленою НБУ.

Наказ набрав чинності з 05.11.2012 р.

З 01.01.2013 р. подання суб’єктами господарювання до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО, є обов’язковим згідно з нормами Закону України »Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

 

З нового року — автоматизована звітність за касовими апаратами

Як повідомляє ДПСУ на своєму офіційному сайті (http://sts.gov.ua), з наступного року підприємці, які працюють з касовими апаратами, звітуватимуть до податкової в автоматичному режимі. Це стане можливим завдяки впровадженню електронної контрольної стрічки реєстраторів розрахункових операцій.

Копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків формуватимуться на контрольній стрічці в пам’яті касового апарату або пам’яті модему, який до нього приєднаний. Один раз на добу цей звіт автоматично передаватиметься до серверу обробки інформації ДПС.

За словами аналітиків податкової, таке нововведення позбавить суб’єктів господарювання необхідності закуповувати і зберігати протягом 3-х років сотні кілограмів паперової контрольної стрічки. До того ж автоматична передача інформації значно спрощує процес звітування до податкової.

 

Затверджено Порядок формування Реєстру великих платників податків

Такий Порядок у цьому році затверджено наказом Міністерства фінансів України від 11.09.2012 р. № 986. Нагадаємо: формування та затвердження Реєстру великих платників податків здійснюються центральним органом державної податкової служби щороку. До Реєстру включаються платники податків, які відповідають критеріям великого платника податків, визначеним п.п. 14.1.24 ПК.

Крім того, цим же наказом затверджено Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588.

 

Не за горами зміни щодо сплати ЄСВ

На офіційному веб-сайті ПФУ (http://www.pfu.gov.ua) розміщено Проект постанови правління ПФУ «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України». Зокрема, ПФУ планує внести зміни до таких документів:

Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1;

Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-2;

Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

Стисло зупинимося на найсуттєвіших змінах.

Планується: якщо страхувальник на день надсилання йому органом ПФУ вимоги не повідомить в установленому порядку про зміну місцезнаходження (місця проживання), вимога вважатиметься належним чином врученою навіть у разі її повернення як такої, що не знайшла адресата.

У разі коли пошта не зможе вручити страхувальнику вимогу в зв’язку з відсутністю за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти вимогу або з інших причин вимога вважатиметься врученою страхувальнику у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Крім того, якщо останній день строків сплати ЄСВ, припадатиме на вихідний або святковий день, то останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважатиметься перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Також змінами передбачено деякі пільги для підприємств суднобудівної промисловості на період 10 років (до 01.01 2023 р.).

 

ДПСУ анонсує УПК щодо перенесення збитків за операціями з цінними паперами

Листом від 04.10.2012 р. № 3074/0/61-12/15-1415 ДПСУ повідомила, що на сьогодні готується узагальнююча податкова консультація з питання, викладеного у листі ДПСУ від 09.08.2012 р. № 320/0/71-12/15-1217, тобто про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012 — 2015 рр. (див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2012, № 21 (45), с. 16 — 17).

Нагадаємо, висловлена у листі позиція викликала обурення платників податків, на чий бік став Комітет ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Так, Комітет вважає, що ДПСУ має переглянути свою позицію, викладену в листі, про що він зауважив у листі від 10.09.2012 р. № 04-39/10-990.

Сподіваємось, що в анонсованій УПК ДПСУ зверне увагу на позицію Комітету.

 

Мінсоцполітики оновлює роз’яснення стосовно індексації доходів населення

Так, міністерство своїм листом від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 «Щодо індексації грошових доходів» відкликало попередній лист від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12 на аналогічну тему у зв’язку з уточненням відповіді та додержанням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Окрім питання індексації заробітної плати Мінсоцполітики розглянуло у «новому» листі питання стосовно індексації деяких інших видів доходів.

Що стосується премії, то згідно з п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок) вона є об’єктом індексації й у разі, якщо відбувається підвищення грошового доходу з урахуванням постійних виплат, які входять до його складу, і одночасно збільшується розмір премії, то при порівнянні суми підвищення грошового доходу і суми індексації премія має враховуватися. На думку міністерства, якщо розмір премії не має постійного характеру виплати, при визначенні базового місяця для проведення індексації розмір премії може не враховуватися.

Також повідомляється, що у разі, якщо працівник працював неповний робочий час, наприклад знаходився на лікарняному або у відпустці, Порядком не передбачено механізм визначення суми індексації та фіксованої її величини.

При цьому відповідно до п. 3 Порядку до об’єктів індексації не відноситься допомога по тимчасовій непрацездатності, як така, що враховується під час обчислення середнього заробітку. При розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності враховуються суми індексації. Аналогічно суми індексації враховуються при розрахунку середнього заробітку для оплати за час щорічної відпустки.

Ураховуючи зазначене, Мінсоцполітики говорить, що оскільки сума індексації і фіксована її величина враховуються при розрахунку середньої заробітної плати, яка обчислюється для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати за час відпустки, то у разі відпрацювання працівником неповного робочого часу, сума індексації та фіксована її величина мають виплачуватись пропорційно відпрацьованому робочому часу.

Що стосується індексації грошового забезпечення під час відпустки військовослужбовця, то оскільки військовослужбовцю не розраховується середній заробіток, суми індексації та фіксована її величина мають виплачуватись у розрахунку за місяць.

 

Класифікатор митних документів — лише для кодування документів

Класифікатор документів, затверджений наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. № 1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій», призначений виключно для кодування документів, поданих до митної декларації. Класифікатор документів не встановлює вимог щодо необхідності подання митним органам конкретних документів під час здійснення декларування товарів.

Саме такого змісту роз’яснення з цього приводу надав Мінфін у листі від 03.10.2012 р. № 31-08320-07-13/23938, який є відповіддю на лист Держмитслужби України від 24.09.2012 р. № 11.1/2-16.3/10654 стосовно надання роз’яснень щодо обов’язковості надання документів митним органам, визначених Класифікатором документів.

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі