Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування пені в разі самостійного виявлення платником податків заниження суми податкового зобов'язання

Редакція ПК
Лист від 20.10.2011 р. № 1646/5/20-3116

ЯК РОЗРАХОВУВАТИ ТА СПЛАЧУВАТИ ПЕНЮ, ЯКЩО припустилися ПОМИЛКи?

Лист Державної податкової служби України від 20.10.2011 р. № 1646/5/20-3116

«Щодо нарахування пені в разі самостійного виявлення платником податків заниження суми податкового зобов'язання»

 

Державна податкова служба України згідно з Депутатським зверненням <…> розглянула лист <…> щодо нарахування пені в разі самостійного виявлення платником податків заниження суми податкового зобов'язання та повідомляє.

Відповідно до пункту 50.1 статті 50 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс), у випадку якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнений розрахунок до такої податкової декларації за формою уточнюючого розрахунку, що діє на момент подання.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 цієї статті:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу в розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання за цим податком.

Згідно з підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 Кодексу пеня нараховується в день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та судового оскарження).

Відповідно до абзацу другого пункту 129.4 статті 129 Кодексу пеня, визначена підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 цієї статті, нараховується з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діє на день заниження. З урахуванням підпункту 129.3.1 пункту 129.3 статті 129 нарахування пені припиняється в день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та в інших випадках погашення податкового боргу і грошових зобов'язань.

Інструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби (далі Інструкція), затверджена наказом ДПА України від 17.12.2010 р. № 953 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.12.2010 р. за № 1350/18645, розроблена на виконання статей 129, 130, 131 Кодексу. У додатку 2 до Інструкції наведено приклад нарахування пені в разі виявлення заниження податкового зобов'язання, який є загальним для випадків виявлення такого заниження як контролюючим органом, так і платником податків.

З урахуванням зазначеного у разі самостійного виявлення платником податків заниження суми податкового зобов'язання пеня нараховується на суму заниження та за весь період заниження з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діє на день заниження.

 

Голова В. Захарченко

 

коментар редакції

У минулому році ми вже ознайомилювали наших читачів із нарахуванням пені досить-таки детально («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 22 (22), с. 56 — 60). При цьому випадок нарахування пені в разі самостійного виявлення допущених помилок також було висвітлено.

У листі, що коментується, представники ДПСУ дотримуються тієї ж логіки, що й у листі ДПАУ від 03.06.2011 р. № 15666/7/16-1517-26.

Звернемо вашу увагу на деякі моменти, які наведено в запропонованому вашій увазі листі, проте належним чином не описано. Зокрема, в п. 50.2 ПК зазначено, що під час проведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок платник податків не може скористатись правом подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом. Не стосується це правило лише фізичних осіб — підприємців на загальній системі оподаткування.

У разі якщо платник податків подає уточнюючий розрахунок до податкової декларації, поданої за період, що перевірявся, відповідний контролюючий орган має право на проведення позапланової перевірки платника податків за такий період.

Крім того, зупинимось на конкретному прикладі нарахування пені в разі самостійного виявлення помилок платником податків.

10.02.2012 р. платник податку виявив помилку, що призвела до заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток на суму 2000 грн. При цьому заниження податкового зобов'язання у вказаній сумі виявлено за період II — III квартали 2011 р. Уточнюючу декларацію подано в цей же день.

Відповідно до п.п. 129.1.2 ПК у день настання строку погашення податкового зобов'язання (10.02.2012 р.) у разі самостійного виявлення заниження на суму такого заниження (2000 грн.) та за весь період заниження (з 21.11.2011 р. по 09.02.2012 р. включно) нараховується пеня.

Пеня, визначена п.п. 129.1.2 ПК , нараховується із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження.

Розрахунок пені на суму заниження 2000 грн. за період з 21.11.2011 р. по 09.02.2012 р. включно здійснюється таким чином.

Облікова ставка НБУ, яка діяла на день заниження (станом на 21.11.2011 р.), дорівнює 7,75 %.

Сума пені розраховується за такою формулою:

Y =  

Σ заниження х K днів : 100 % х UНБУ х 1,2

_______________________________________

R

  ,

де Y — сума пені, що нараховується на суму заниження податкового зобов'язання (завжди округлюється до другого знака після коми);

Σ заниження — фактично занижена сума податкового зобов'язання;

K днів — кількість днів заниження;

UНБУ — облікова ставка НБУ, що діяла на день заниження податкового зобов'язання;

1,2 — коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 120 % річних UНБУ;

R — кількість днів у календарному році.

У цьому прикладі:

Y =  

2000 х 81 : 100 % х 7,75 % х 1,2

_______________________________

365

 ,

де Y = 42,28 грн.

Отже, нарахована платнику податків пеня складає 42,28 грн.

Та навіть при такому тривалому періоді існування заниженого податкового зобов’язання сума нарахованої пені буде меншою за суму нарахованого штрафу. Він у прикладі, що розглядається, становитиме:

Ш = Σ заниження х 3 % : 100 % = 2000 х 3 % : 100 % = 60 грн.

Підводячи підсумки, зазначимо, що основним висновком цього листа є те, що в разі самостійного виявлення платником податків заниженого податкового зобов’язання:

а) виправлення такого недоліку здійснюється або шляхом подачі уточнюючого розрахунку або відображення помилки в податковій декларації за наступний податковий період;

б) у будь-якому разі до такого платника застосовується «самоштраф», розмір якого складає 3 і 5 % відповідно залежно від обраного способу виправлення помилки;

в) нараховується пеня за весь період існування заниженого податкового зобов’язання, причому:

— розпочинається відлік такого нарахування від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання;

— закінчується нарахування днем зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань;

— при розрахунках використовується облікова ставка НБУ, яка діє на першу із вказаних дат, помножена на коефіцієнт 1,2.

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі