Теми статей
Обрати теми

Про порядок оподаткування операцій фінансового лізингу

Редакція ПК
Лист від 16.11.2011 р. № 2874/5/15-3416

ПДВ-облік лізингових операцій за участі нерезидента

Лист Державної податкової служби України від 16.11.2011 р. № 2874/5/15-3416

«Про порядок оподаткування операцій фінансового лізингу»

 

Державна податкова служба України розглянула лист <…> стосовно порядку оподаткування операцій фінансового лізингу і на доповнення до листа ДПА України від 01.09.2011 р. № 9863/5/15-1416 повідомляє.

При визначенні місця постачання майна (рухомого і нерухомого майна, у тому числі транспортних засобів) у лізинг необхідно керуватися пунктом 186.1 статті 186 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

При цьому операції з передачі лізингодавцем майна в оперативний лізинг відповідно до норм Кодексу не є об'єктом обкладення ПДВ (крім операцій з увезення на митну територію України майна для передачі в оперативний лізинг).

Що стосується визначення місця постачання послуг із надання лізингодавцем (нерезидентом України) в оперативний або фінансовий лізинг рухомого або нерухомого майна, у тому числі транспортних засобів.

Відповідно до загального правила визначення місця постачання послуг (пункт 186.4 статті 186 Кодексу) місце постачання послуг визначається як місце реєстрації постачальника, за винятком операцій, згаданих у пунктах 186.2 та 186.3 цієї статті.

Для послуг, пов'язаних із нерухомим майном, відповідно до підпункту 186.2.2 пункту 186.2 статті 186 Кодексу місцем постачання послуг є фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі і того, що будується.

Таким чином, місце постачання послуг із надання лізингодавцем (нерезидентом України) в оперативний або фінансовий лізинг нерухомого майна визначається за місцезнаходженням такого нерухомого майна.

У разі коли нерухоме майно розташоване на митній території України, послуги з надання лізингодавцем (нерезидентом України) в оперативний або фінансовий лізинг такого нерухомого майна є об'єктом обкладення ПДВ і оподатковуються в загальному порядку за ставкою 20 відсотків.

У разі коли нерухоме майно розташоване за межами митної території України, то послуги з надання лізингодавцем (нерезидентом України) в оперативний або фінансовий лізинг такого нерухомого майна не є об'єктом обкладення ПДВ.

Що стосується рухомого майна, то відповідно до підпункту «г» пункту 186.3 статті 186 Кодексу місце постачання послуг із надання в оренду (лізинг) рухомого майна, за винятком транспортних засобів і банківських сейфів, визначається як місце, де отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарської діяльності або — в разі відсутності такого місця — місце постійного чи основного його проживання.

Таким чином, послуги з надання лізингодавцем (нерезидентом України) в оперативний або фінансовий лізинг рухомого майна (за винятком транспортних засобів і банківських сейфів), які надаються резиденту України, є об'єктом обкладення ПДВ та оподатковуються в загальному порядку за ставкою 20 відсотків. Якщо згадані послуги з рухомим майном надаються лізингодавцем (нерезидентом України) нерезиденту України, який не має постійного представництва на митній території України, то ці послуги не є об'єктом обкладення ПДВ.

Місце постачання послуг із надання в оренду (лізинг) транспортних засобів визначається в загальному порядку відповідно до пункту 186.4 статті 186 Кодексу, а саме як місце реєстрації постачальника. Таким чином, послуги з надання в оперативний або фінансовий лізинг транспортних засобів лізингодавцем (нерезидентом України, який не має постійного представництва на митній території України) не є об'єктом обкладення ПДВ.

Що стосується визначення бази обкладення ПДВ при здійсненні операцій із постачання лізингодавцем у фінансовий або оперативний лізинг майна , то це питання розглянуто в листі ДПА України від 01.09.2011 р. № 9863/5/15-1416.

Повторно повідомляємо, що базою обкладення ПДВ при здійсненні операцій із постачання лізингодавцем у фінансовий лізинг майна буде:

— за наданими послугами — уся сума лізингового платежу без урахування відсотків за кредитом і суми, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

— за поставленим майном — договірна (контрактна) вартість, але не нижча від ціни купівлі об'єкта лізингу.

Базою обкладення ПДВ послуг при здійсненні операцій із постачання лізингодавцем в оперативний лізинг майна буде вся сума лізингового платежу.

Крім того, повторно повідомляємо, що відповідно до пункту 180.2 статті 180 Кодексу особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету в разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг знаходиться на митній території України, є отримувач послуг.

 

Заступник Голови С. Лекарь

 

коментар редакції

Лист, що коментується, присвячено порядку ПДВ-обліку лізингових операцій у зовнішньоекономічній діяльності.

Оперативний лізинг. Під об'єкт обкладення потраплятиме тільки плата за лізингові послуги (сума лізингових платежів) і то за умови, що місце постачання таких послуг знаходитиметься на митній території України (абз. «б» п. 185.1 ПК). Сама ж передача майна в оперативний лізинг (тобто вартість об'єкта, що передається) не є об'єктом обкладення ПДВ (п.п. 196.1.2), крім операцій з увезення на митну територію України майна для передачі в оперативний лізинг.

Тут важливо зазначити: якщо лізингодавцем майна виступатиме нерезидент і місце постачання орендних послуг знаходитиметься на території України, то резиденту-лізингоотримувачу необхідно буде нарахувати та сплатити ПДВ з таких послуг самостійно «за нерезидента» (п. 180.2 ПК, ст. 208 ПК). Базою обкладення ПДВ є вся сума лізингового платежу.

При визначенні місця постачання лізингових послуг потрібно керуватися правилами, викладеними в п. 186.2 ПК. Так, місцем постачання лізингових послуг є:

1) при наданні в лізинг нерухомого майна фактичне розташування такого майна (абз. «в» п.п. 186.2.2 ПК). Таким чином, якщо нерухомість розташована на митній території України, лізингові послуги (лізингові платежі) обкладатимуться ПДВ за загальними правилами за ставкою 20 %. Якщо нерухомість розташована за межами України, то лізингові платежі не будуть об'єктом обкладення ПДВ;

2) при наданні в оренду рухомого майна (крім транспортних засобів і банківських сейфів) — місце реєстрації лізингоотримувача як суб'єкта господарювання, а за відсутності такого — місце постійного або переважного проживання (п.п. «г» п. 186.3 ПК). Так, якщо лізингоотримувачем майна виступатиме підприємство-резидент, то лізингові послуги (сума орендних платежів) підпадають під об'єкт оподаткування та обкладаються ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %. Якщо ж лізингоотримувачем виступає нерезидент — ПДВ на лізингові платежі не нараховуються;

3) при наданні в оренду транспортних засобів або банківських сейфів — місце реєстрації орендодавця (лізингодавця) (п. 186.4 ПК).Таким чином, якщо лізингодавцем виступає нерезидент, послуги (орендні платежі) не обкладаються ПДВ, якщо ж лізигодавцем є резидент — оподатковуються за ставкою 20 %.

Фінансовий лізинг. Операція з передачі майна у фінлізинг є об'єктом обкладення ПДВ (п. 185.1 ПК). Причому податкові зобов'язання виникають за фактом передачі таких активів одразу на всю договірну вартість об'єкта (але не нижче ціни його придбання). Тут також зазначимо: якщо лізингодавцем виступатиме нерезидент, то українському суб'єкту господарювання — лізингоотримувачу доведеться нарахувати та сплатити податкові зобов'язання нерезидента (п. 180.2 ПК, ст. 208 ПК).

Що стосується «лізингових платежів», то згідно із Законом про фінлізинг вони включають дві складові:

1) відшкодування вартості об'єкта лізингу. Оскільки нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за об'єктом фінлізингу здійснюється при його передачі, то ця частина лізингового платежу не підлягає обкладенню ПДВ;

2) винагорода за фінансовий лізинг (відсотки, комісія). У п.п. 196.1.2 ПК прямо зазначено, що «нарахування та сплата відсотків або комісії у складі орендного (лізингового) платежу в межах договору фінансового лізингу» не є об'єктом обкладення (п.п. 196.1.2 ПК). У свою чергу, до відсотків згідно з абз. «г» п. 14.1.206 ПК належить платіж за користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (оренди). Таким чином, винагорода за фінансовий лізинг не підпадає під об'єкт обкладення ПДВ. Водночас ДПАУ у своєму листі говорить про те, що базою обкладення ПДВ за наданими послугами фінлізингу є вся сума лізингового платежу без урахування відсотків за кредитом і суми, що відшкодовує частину вартості предмета лізингу. Як бачимо, ДПАУ говорить чомусь про відсотки за кредитом, а не про відсотки або комісії у складі орендного платежу. Можливо, представники податкових органів вирішили, що оскільки лізингоотримувач поетапно частинами оплачує вартість об'єкта, то це своєрідний кредит, а тому й назвали його кредитом або просто некоректно використали формулювання з п. 196.1.2 ПК. Не виключено й те, що це чергова фіскальна позиція ДПАУ.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі