Теми статей
Обрати теми

Подання фінзвітів до ДПІ: апетит прийде під час їди?

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Подання фінзвітів до ДПІ: апетит прийде під час їди?

Які саме фінансові звіти потрібно подати до ДПІ за підсумками 2011 року?

 

Відповідно до п. 46.2 Податкового кодексу України (далі — ПК) «платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації».

Згідно зі ст. 1 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (Закон про бухоблік) «фінансова звітність — бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період».

Закон про бухоблік фактично виділяє два формати фінзвітності: повний і скорочений.

Пункт 3 ст. 11 Закону про бухоблік називає скороченою фінзвітність у складі балансу і звіту про фінрезультати. У цьому режимі працюють бухгалтери суб’єктів малого підприємництва та іноземних суб’єктів госпдіяльності.

Інші юрособи (крім «бюджетників») повинні подавати фінзвіт у повному форматі, який згідно з п. 2 ст. 11 Закону про бухоблік включає:

«баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів».

Зазначимо, що, всупереч широко розповсюдженій думці, примітки не обмежуються лише формою № 5. Наказом Мінфіну від 29.11.2000 р. № 302 було встановлено два режими подання приміток:

1. Тим підприємствам, які не повинні оприлюднювати свою фінзвітність, потрібно, крім форми № 5, обов’язково описати у примітках додатково інформацію, передбачену такими ПСБО:

«1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» — абзац 6 пункту 19;

6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» — пункти 20, 21, 23;

7 «Основні засоби» — підпункт 36.1 пункту 36;

8 «Нематеріальні активи» — підпункт 36.1 пункту 36;

9 «Запаси» — абзац 7 пункту 29;

10 «Дебіторська заборгованість» — підпункт 13.1 пункту 13;

16 «Витрати» — абзац 3 пункту 32».

2. Тим підприємствам, які за Законом про бухоблік повинні оприлюднювати свій фінзвіт*, додатково до форми № 5 потрібно розкрити всю інформацію, передбачену всіма ПСБО.

* Згідно з п. 4 ст. 14 Закону про бухоблік, до таких відносяться «відкриті акціонерні товариства, підприємства — емітенти облігацій, банки, довірчі товариства, валютні та фондові біржі, інвестиційні фонди, інвестиційні компанії, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії та інші фінансові установи».

Додаткова інформація наводиться у примітках «у самостійно обраному вигляді (письмове пояснення, таблиця, графік тощо)».

Особливу увагу слід звернути на форму № 6, яка подає нерідко досить делікатні відомості про діяльність компанії в розрізі сегментів. Цей звіт відповідно до п. 2 ПСБО 29 «Фінансова звітність за сегментами» повинен складатися «підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі — підприємство) незалежно від форм власності (крім малих підприємств, неприбуткових організацій, банків і бюджетних установ), якщо підприємство зобов’язано оприлюднювати річну фінансову звітність або підприємство займає монопольне (домінуюче) становище на ринку продукції (товарів, робіт, послуг) або якщо щодо продукції (товарів, робіт, послуг) підприємства до початку звітного року прийнято рішення про державне регулювання цін, у тому числі підприємства, які здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення».

Виконання головбухом усіх вищеописаних вимог дасть результат у вигляді повноцінного річного фінансового звіту.

У принципі, формулювання п. 46.2 ПК дозволяє податківцям вимагати у підприємств усі форми й усі примітки, які повинні складатися таким підприємством згідно з усіма приписами Мінфіну.

Нам важко оцінити майбутні апетити податківців.

З точки зору здорового глузду, для моніторингу оподаткування прибутку їм було б достатньо тільки форми № 2. Однак боїмося, що цим вони не обмежаться. Утім, дочекаємося виразної думки податківців.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі