Теми статей
Обрати теми

Консервація основних засобів

Редакція ПК
Стаття

КОНСЕРВАЦІЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

 

Одним із видів виведення об’єктів основних засобів з експлуатації є їх консервація.

Організаційні засади, а також порядок підготовки до консервації, проведення консервації та розконсервації основних виробничих засобів підприємств визначено в Положенні № 1183. Зазначимо, що для більшості підприємств цей документ має рекомендаційний характер і лише для підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, а також засновані на державній власності, є обов’язковим. Надалі в цій статті виходитимемо із припущення, що підприємство, яке приймає рішення про консервацію своїх основних засобів, є звичайним платником податків.

 

Поняття консервації та порядок її проведення

Під терміном «консервація» слід розуміти комплекс заходів, спрямованих на довгострокове (але не більше трьох років) зберігання основних засобів* підприємств у разі припинення виробничої та іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення їх функціонування (тобто розконсервації).

* Насправді у визначенні, наведеному у п. 2 Положення № 1183, вжито слово «фондів», проте ми використовуватимемо саме поняття «основні засоби», яким оперує як ПК, що поняття «основних фондів у податковому обліку скасував, так і П(С)БО 7.

Основні засоби підприємств може бути законсервовано, якщо за техніко-економічним обґрунтуванням подальше використання їх у виробництві визнано тимчасово недоцільним.

Підставою для консервації та розконсервації основних засобів підприємства є відповідне рішення платника податку.

Для підготовки обґрунтованих матеріалів щодо консервації основних засобів підприємства та тимчасового виведення їх з виробничого процесу на підприємстві має бути утворена комісія з питань проведення консервації основних засобів на чолі з керівником підприємства. Рішення про тимчасове виведення основних засобів із виробничого процесу та їх консервацію виноситься цією комісією за формою згідно з додатком № 1 до Положення № 1183.

Техніко-економічне обґрунтування необхідності проведення консервації основних засобів підприємств включає:

1) найменування власника (власників), балансову вартість;

2) проект консервації, який повинен бути затверджений власником (власниками) підприємства (п. 6 Положення № 1183). Такий проект включає:

а) пояснювальну записку , в якій зазначаються:

— вид і річні обсяги продукції, що випускається на потужностях основних засобів підприємства, які підлягають консервації, вплив консервації основних засобів на такі показники діяльності підприємства, як виконання виробничих планів протягом терміну консервації, використання потужностей, ціноутворення, рентабельність, прибуток, реалізація, фінансове становище підприємства;

— порядок і графік виведення з виробничого процесу основних засобів підприємства та їх консервації;

— тривалість консервації основних засобів підприємства;

— заходи щодо забезпечення безпеки робіт під час консервації та збереження законсервованих основних засобів протягом усього терміну консервації, а також суміжних об'єктів, на технічному стані яких можуть негативно позначитися наслідки консервації;

— план-графік розконсервації;

б) технологічну документацію проведення консервації , якою визначаються технологічні процеси, за якими проводитиметься консервація основних засобів підприємства, обслуговування їх у законсервованому стані та розконсервація;

в) перелік робіт, ресурсів (матеріальних і трудових) та кошторис витрат, пов'язаних з проведенням консервації та розконсервації основних фондів підприємства , за формою згідно з додатком № 2 до Положення № 1183;

3) акт технічного стану основних засобів на момент їх консервації;

4) дані про облік основних засобів підприємств з розподілом за групами, що підлягають консервації.

Під час консервації та розконсервації основні засоби підприємств приводяться у стан, що забезпечує збереження технологічного обладнання, будівель і споруд, а також безпеку технічного персоналу і населення, охорону довкілля.

Після закінчення робіт, пов'язаних з консервацією основних засобів підприємства, за участю комісії з питань проведення консервації основних засобів складається акт про прийняття основних засобів на консервацію, який затверджується власником (власниками) підприємства. Вони ж визначають дату, з якої основні засоби підприємства вважаються законсервованими.

У разі коли прийнято рішення про консервацію основних засобів підприємства, розриваються в установленому порядку трудові договори з працівниками, які підлягають звільненню, з додержанням їх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства.

Використання законсервованих основних засобів протягом установленого строку консервації забороняється. Дострокова їх розконсервація з метою провадження господарської діяльності або передача іншим суб'єктам господарської діяльності на договірних умовах здійснюється на підставі прийнятого в установленому порядку рішення. Відповідальність за збереження основних засобів, що перебувають на консервації, несе керівник підприємства.

 

Бухгалтерський облік

Згідно з п. 23 П(С)БО 7 нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, який установлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс) і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Інакше кажучи, починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому основні засоби були виведені з експлуатації (у тому числі на консервацію), амортизація щодо них не нараховується.

Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу амортизації припиняється з дати, що настає за датою вибуття об'єкта основних засобів, в тому числі шляхом консервації (абз. 4 п. 29 П(С)БО 7).

Згідно з п. 15 П(С)БО 7 витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта в робочому стані (проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо) та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат.

Оскільки законсервовані об'єкти не беруть участі в господарській (операційній) діяльності підприємства, витрати на консервацію, розконсервацію, а також утримання об’єктів основних засобів, що перебувають на консервації, слід відображати на субрахунку 977 «Інші витрати звичайної діяльності».

Зверніть увагу, що інвентарні картки об'єктів основних засобів, які тимчасово не експлуатуються (перебувають на консервації), мають бути виділені в картотеці в окрему групу.

Крім того, на нашу думку, доцільним є введення субрахунку «Основні засоби, що перебувають на консервації» до відповідного субрахунку обліку основних засобів рахунку 10 «Основні засоби».

 

Податковий облік

Податковий облік основних засобів, що перебувають на консервації, не передбачає нарахування амортизації, але в той же час фіксує виникнення податкових витрат.

Згідно із п. 146.18 ПК виведення з експлуатації будь-якого об'єкта основних засобів здійснюється за результатами ліквідації, продажу, консервації на підставі наказу керівника підприємства. Таким чином, документом, що підтверджує виведення об’єкта з експлуатації в зв’язку із консервацією, є наказ керівника.

У разі виведення з експлуатації окремого об’єкта основних засобів за рішенням платника податку амортизаційні відрахування перестають нараховуватися (п. 146.2 ПК). На це звертала увагу і ДПАУ, зокрема, у своїх листах від 29.04.2011 р. № 8263/6/15-0315 та від 23.05.2011 р. № 9544/6/15-0315.

Таким чином, починаючи з місяця, наступного за тим, у якому було проведено виведення об’єкта основних засобів із експлуатації у зв'язку з його консервацією, підприємство не нараховує амортизацію на такий об’єкт.

Після розконсервації об’єкта, починаючи з місяця, наступного за тим, у якому було проведено розконсервацію, нарахування амортизації відновлюється.

Згідно з п. 144.2 ПК витрати платника податку на утримання основних засобів, що знаходяться на консервації, не підлягають амортизації та повністю відносяться до складу витрат за звітний період.

Незважаючи на те що в цьому пункті зазначено тільки витрати на утримання основних засобів, що знаходяться на консервації, на нашу думку, і витрати, пов'язані з виведенням з експлуатації об'єктів основних засобів у зв'язку з їх консервацією, і витрати на розконсервацію об'єктів основних засобів цілком логічно включати до складу податкових витрат підприємства, посилаючись саме на п. 144.2 ПК.

Варто зазначити, що до набрання чинності розділом ІІІ ПК принципове значення для податкового обліку консервації об’єктів основних фондів мала приналежність їх до тієї чи іншої групи. З 01.04.2011 р. це не має жодного значення, і податковий облік консервації об’єктів основних засобів будь-якої групи ідентичний.

Розглянемо приклад відображення у бухгалтерському та податковому обліку консервації, розконсервації об’єктів основних засобів та пов’язаних з ними витрат.

 

Консервація об’єкта основних засобів (групи 3)

 

На балансі підприємства значиться об'єкт основних засобів — будівля. Первісна вартість такого об’єкта становить 110000 грн., ліквідаційна вартість — 10000 грн., сума нарахованого зносу — 95000 грн. Строк корисного використання об’єкта (з урахуванням мінімально допустимих строків корисного використання, установлених п. 145.1 ПК) спливає через 1 рік. На підприємстві прийнято рішення про консервацію об’єкта.

Витрати, понесені на консервацію, утримання і розконсервацію, склали:

— на роботи з консервації, виконані сторонньою організацією, — 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.);

— на утримання законсервованого об’єкта — 5000 грн.;

— на роботи з розконсервації, виконані сторонньою організацією, — 21600 грн. (у тому числі ПДВ — 3600 грн.).

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати, що підлягають амортизації

витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Відображено передоплату підприємству, яке за договором підряду виконуватиме роботи з консервації об’єкта основних засобів

371

311

12000,00

2

Відображено податковий кредит щодо ПДВ за наявності податкової накладної

641

644

2000,00

3

Списано вартість проведених робіт із консервації об'єкта основних засобів на витрати підприємства

977

631

10000,00

10000,00

06.4.39 додатка ІВ

4

Списано суму податкового кредиту щодо ПДВ

644

631

2000,00

5

Суму витрат списано на фінансовий результат

793

977

10000,00

6

Проведено залік заборгованостей

631

371

12000,00

7

Переведено об'єкт основних засобів до складу об'єктів, що перебувають на консервації

103К*

103

110000,00

* Доцільним є введення субрахунку «Будинки та споруди, що перебувають на консервації» до відповідного субрахунку обліку основних засобів.

8

Відображено витрати на утримання об’єкта основних засобів, що перебуває на консервації (нараховано зарплату працівникам з відрахуваннями на соціальні заходи)

977

66,
651

5000,00

5000,00

06.4.28 06.4.39 додатка ІВ

9

Відображено витрати на роботи з розконсервації об'єкта основних засобів, виконані підрядним способом

977

631

18000,00

18000,00

06.4.39 додатка ІВ

10

Відображено податковий кредит щодо ПДВ за наявності податкової накладної

641

631

3600,00

11

Оплачено роботи з розконсервації об'єкта основних засобів

631

311

21600,00

12

Суму витрат списано на фінансовий результат (5000 грн. + 18000 грн.)

793

977

23000,00

13

Об'єкт основних засобів, що перебував на консервації, переведено до складу «звичайних»

103

103К

110000,00

5000,00*

* Після розконсервації «недоамортизована» частина вартості будівлі складе 5000 грн. (110000 - 10000 - 95000).

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі