Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ПК
Новини

Нове Положення про реєстрацію платників ПДВ

 

Наказом від 07.11.2011 р. № 1394 Міністерство фінансів України затвердило нове Положення про реєстрацію платників ПДВ (далі — Положення № 1394). Поява його була очікуваною, адже колишнє Положення № 978 не враховувало змін, унесених до ПК Законом № 3609, і потребувало коригування.

У п. 5 наказу № 1394 передбачено, що він набуває чинності з моменту його офіційного опублікування. Наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» 16.12.2011 р. Це означає, що починаючи з 16.12.2011 р. реєстрація платників ПДВ здійснюється вже з урахуванням норм нового Положення № 1394.

При цьому зараз уже цілком очевидно, що нове Положення № 1394 потребує подальших змін, оскільки не враховує змін, унесених до ПК Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.2011 р. № 4014-VI (далі — Закон № 4014) щодо спрощеної системи оподаткування, які набувають чинності з 01.01.2012 р.

Одразу поспішаємо заспокоїти читачів, що згідно з вимогами п. 3 наказу № 1394 платники ПДВ, які були внесені до реєстру платників ПДВ до його набуття чинності, не підлягають обов'язковій перереєстрації. Не підлягають обов'язковій заміні й видані до моменту набуття чинності новим Положенням про реєстрацію Свідоцтва про реєстрацію платників ПДВ.

Що змінилося? У цілому, Положення № 1394 майже повністю повторює свого попередника — Положення № 978. При цьому новим Положенням № 1394 враховано зміни, унесені до ПК Законом № 3609. Так, Положення № 1394 містить норми, що передбачають:

1) можливість добровільно реєструватися платниками ПДВ особам, у яких статутний фонд або балансова вартість активів перевищує 300 тис. грн.(незалежно від наявності здійснених оподатковуваних операцій) (п. 3.4 Положення № 1394). У зв'язку з цим у розділах 17 і 18 реєстраційної заяви (форма № 1-ПДВ) з'явилися відповідні поля для зазначення «нової» підстави для ПДВ-реєстрації;

2) можливість подання реєстраційної заяви представником юридичної особи за наявності посвідчення особи та документального підтвердження його повноважень (п.п. 3.5.1 розд. III ПК).

Оновлено й саму форму реєстраційної заяви. Так, наприклад, розділ 15 «Відомості про балансову вартість активів» перенесено з розділу «Додаткова інформація» до основного розділу й тепер до нього включаються відомості не тільки щодо основних коштів, а й також у частині нематеріальних активів і запасів.

Також новим Положенням № 1394 (абз. 4 п. 3.8) закріплено право податківців вимагати документи, що підтверджують відомості, зазначені в реєстраційній заяві, зокрема, такі, що підтверджують обсяги постачань товарів/послуг або відповідність умовам добровільної реєстрації. Наприклад, податківці можуть вимагати подати їм: розшифровку обсягів постачань, документи, що підтверджують вартість майна, унесеного до статутного фонду, тощо.

Деякі зміни відбулися і в порядку оскарження рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ. Як зазначено в п. 5.6 Положення № 1394, тепер рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ з ініціативи податкового органу може бути оскаржене в адміністративному порядку відповідно до вимог ст. 56 ПК, тобто в тому самому порядку, що й оскарження податкових повідомлень-рішень.

У разі скасування рішення про анулювання реєстрації, якщо інше не визначено судовим рішенням, податковий орган видає платнику ПДВ нове Свідоцтво (з новим номером) замість старого Свідоцтва на підставі реєстраційної заяви з відміткою «Перереєстрація» та рішення про скасування анулювання реєстрації. При цьому дата реєстрації як платника ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва й датою анулювання старого Свідоцтва є дата внесення відповідного запису до Реєстру (п.п. 5.6.2 Положення № 1394).

Якщо на дату скасування рішення про анулювання реєстрації особу зареєстровано платником ПДВ повторно, податковий орган видає їй нове Свідоцтво (з новим номером) замість старого Свідоцтва в такому самому порядку, як і в разі перереєстрації. При цьому дата повторної реєстрації платником ПДВ змінюється на дату попередньої реєстрації, а дата анулювання останнього Свідоцтва попередньої реєстрації змінюється на дату початку дії першого Свідоцтва повторної реєстрації платником ПДВ (п.п. 5.6.3 Положення № 1394).

Отже, в разі визнання рішення про анулювання ПДВ-реєстрації недійсним, статус платника ПДВ буде «поновлено» і буде збережено за особою протягом усього періоду, з моменту винесення незаконного рішення про анулювання реєстрації платником ПДВ до скасування такого рішення.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі