Теми статей
Обрати теми

«Фініш» старого та «старт» нового податкового року

Редакція ПК
Стаття

«Фініш» старого та «старт» нового податкового року

2011 рік був багатий на різні метаморфози податкового законодавства. Але говорити про те, що етап перетворень уже закінчено, поки що рано.

Про основні зміни, які варто враховувати на «старті» нового податкового року, читайте далі. Також у цій статті наведені основні моменти, що стосуються завершення 2011 року.

Яна Клиженко, економіст-аналітик
Юрій Товстоп’ят, економіст-аналітик
Марина Казанова, економіст-аналітик

 

УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ

 

ДПС — державна податкова служба.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПАУ (http://sta.gov.ua/).

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (єдиний соціальний внесок).

МЗП — мінімальна заробітна плата.

МФУ — Міністерство фінансів України.

НПЗ — недержавне пенсійне забезпечення.

ПДВ — податок на додану вартість.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ПМПО — місячний прожитковий мінімум, діючий для працездатної особи.

ПСП — податкова соціальна пільга.

РРО — реєстратор розрахункових операцій.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ЦП-договір — договір цивільно-правового характеру.

ЧД — чистий дохід (різниця між виручкою та витратами).

 

АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ

 

Розпочнемо розгляд змін, що відбулись з 01.01.2012 р. (чи, принаймні, мали б відбутись) з єдиноподатників, яким було присвячено останній минулорічний номер нашого видання.

Зміни, запроваджені Законом № 4014

1. Відтепер поряд з платниками податку на прибуток підприємств, прибуток яких оподатковується за ставкою 0 % і які відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПК, платники єдиного податку — юридичні особи також мають право вести спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою МФУ. Хто конкретно із суб’єктів господарювання зможе застосовувати це правило, стане зрозуміло в кінці цього місяця, коли буде визначено коло єдиноподатників (нагадаємо, що у зв’язку з набранням чинності Законом № 4014 і необхідністю певного часу для пристосування до запроваджених ним правил, термін подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування продовжений до 25.01.2012 р.).

2. Крім того, згідно з новою редакцією п. 122.1 ПК несплата (неперерахування) фізичною особою — платником єдиного податку груп 1 та 2, визначених пп. 1 і 2 п. 291.4 ПК, авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені ПК, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 % ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку відповідно до ПК. Суттєвою назвати подібну зміну язик не повернеться, скоріше вона є уточнюючою. З нового року фізичні особи — єдиноподатники, віднесені до групи 1 чи 2, повинні сплачувати єдиний податок за звітний місяць шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) цього місяця. У разі порушення ними встановлених правил (відтепер ці правила містяться безпосередньо у ПК!) і буде застосовуватись вказаний вище штраф. Раніше фізичні особи — платники єдиного податку мали сплачувати належну суму єдиного податку також авансовим платежем, причому не за поточний, а за наступний місяць, проте в ПК хоч і була передбачена відповідальність за порушення строків чи умов сплати (стара редакція п. 122.1 ПК), але не було чітко зазначено, що така відповідальність мала б застосовуватись саме в разі неперерахування авансових внесків.

 

Зміни, запроваджені Законом № 3609

1. Згідно з п. 52.3 ПК з 01.01.2012 р. податкові консультації за вибором платника податків можуть надаватись не тільки в усній та письмовій, але й в електронній формі. При цьому не зовсім зрозуміло, чи буде доступна така форма консультацій в однаковій мірі як для тих платників податків, які подають податкову звітність в електронній формі, так і для тих, які звітують старим перевіреним «паперовим» способом. Найімовірніше, що платники податків, які подають звітність звичайним способом, а отримати консультацію захочуть в електронному вигляді, отримають відмову. Підставою для цього може бути п. 42.4 ПК, згідно з яким з платниками податків, які подають звітність в електронній формі, листування з органами ДПС може здійснюватися засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. Решта ж платників, скоріше за все, буде позбавлена подібної можливості.

Згідно з п. 53.1 ПК платника податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому в тому числі і в електронній формі, не може бути притягнуто до відповідальності, зокрема, на підставі того, що у майбутньому така консультація була змінена або скасована.

Крім того, платник податків отримав право оскаржити до суду як правовий акт індивідуальної дії податкову консультацію контролюючого органу, викладену в електронній формі, яка, на думку такого платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку чи збору (п. 53.3 ПК). Зважаючи на можливі труднощі, які можуть виникнути під час розгляду в судових інстанціях податкових консультацій, наданих в електронній формі, радимо тим платникам, які звернулись до контролюючого органу за консультацією, обирати письмову форму останньої (принаймні на час, поки судами належним чином не буде відпрацьована практика розгляду документів у електронній формі) або, посилаючись на норми п. 42.4 ПК, вимагати від органу ДПС надати відповідний документ у паперовій формі.

2. Також відбулись зміни порядку надання документів платниками під час перевірок. Відтепер великі платники податків зобов'язані надавати копії документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування (податкових зобов'язань), первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів (якщо такі документи створюються ними в електронній формі) не пізніше робочого дня, наступного за днем початку документальної виїзної планової, позапланової перевірки, документальної невиїзної перевірки в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб (п. 85.2 ПК).

При цьому для платників податків, які зобов'язані надавати зазначену інформацію в електронній формі, загальний формат та порядок подання такої інформації має визначатися центральним органом ДПС, проте на момент передачі номера до друку цього не було зроблено, а у разі невстановлення електронного формату та порядку надання такої інформації платник податків звільняється від обов'язку подання її в електронній формі.

 

Зміни, запроваджені Законом № 4057

Вказаний Закон уніс певні уточнюючі зміни у ст. 98 ПК, якою до 01.01.2012 р. регулювався порядок погашення грошових зобов'язань або податкового боргу у разі реорганізації платника податків. Згідно зі старою редакцією ПК для цілей ст. 98 оренда цілісного майнового комплексу прирівнювалась до зазначених у цій статті видів реорганізації. Відтепер про те, що ст. 98 регулює також порядок погашення грошових зобов'язань або податкового боргу при передачі цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства в оренду чи концесію, зазначено безпосередньо в її назві. Проте нова редакція окремих положень ст. 98 ПК, хоч і краща за попередню, все ж виглядає доволі «сирою». Для прикладу процитуємо п. 98.2 ПК:

«98.2. У разі якщо власник платника податків або уповноважений ним орган приймає рішення про реорганізацію такого платника податків або цілісний майновий комплекс державного чи комунального підприємства передається в оренду чи концесію * грошові зобов'язання чи податковий борг підлягає врегулюванню в такому порядку:

98.2.1. якщо реорганізація здійснюється шляхом зміни найменування, організаційно-правового статусу або місця реєстрації платника податків, після реорганізації він набуває усіх прав і обов'язків щодо погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу, які виникли до його реорганізації;

98.2.2. якщо реорганізація здійснюється шляхом об'єднання двох або більше платників податків в одного платника податків з ліквідацією платників податків, що об'єдналися, об'єднаний платник податків набуває усіх прав і обов'язків щодо погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу всіх платників податків, що об'єдналися;

98.2.3. якщо реорганізація здійснюється шляхом поділу платника податків на дві або більше особи з ліквідацією такого платника податків, що розподіляється, усі платники податків, які виникнуть після такої реорганізації, набувають усіх прав і обов'язків щодо погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу, які виникли до такої реорганізації;

98.2.4. у разі передачі в оренду чи концесію цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства платник податків — орендар чи концесіонер після прийняття цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства в оренду чи концесію набуває усіх прав і обов'язків щодо погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу, які виникли у державного або комунального підприємства до передачі цілісного майнового комплексу в оренду чи концесію*.

* Напівжирним шрифтом виділено зміни, унесені Законом № 4057. — Прим. ред.

Зазначені зобов'язання чи борг розподіляються між новоутвореними платниками податків пропорційно часткам балансової вартості майна, отриманого ними у процесі реорганізації згідно з розподільним балансом.

У разі якщо одна чи більше новоутворених осіб не є платниками податків, щодо яких виникли грошові зобов'язання або борг платника податків, який був реорганізований, зазначені грошові зобов'язання чи податковий борг повністю розподіляються між особами, що є платниками таких податків, пропорційно часткам отриманого ними майна, без урахування майна, наданого особам, що не є платниками таких податків».

Як бачимо, автори Закону № 4057 вирішили в межах одного пункту поєднати реорганізацію, яка може здійснюватись кількома способами, з однієї сторони, та передачу в оренду чи концесію цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства — з іншої. Явища досить-таки віддалені, хоч і мають деякі спільні риси. На нашу думку, прагнучи чітко врегулювати в податковому законодавстві правила погашення грошових зобов'язань або податкового боргу при передачі цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства в оренду чи концесію, варто було б виділити даному питанню якщо не окрему статтю, то принаймні окремий пункт у межах ст. 98.

На підтвердження наших слів процитуємо також нову редакцію п. 98.9 ПК, яка також, на нашу думку, регулює не зовсім подібні речі:

«У разі якщо сума надміру сплачених грошових зобов'язань або невідшкодованих податків та зборів платника податків перевищує суму грошових зобов'язань або податкового боргу з інших податків, сума перевищення перераховується в розпорядження правонаступників такого платника податків пропорційно його частці в майні, що розподіляється, згідно з розподільним балансом або передаточним актом, а у разі отримання цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства в оренду чи концесію сума перевищення перераховується в розпорядження платника податків — орендаря чи концесіонера згідно з передаточним балансом або актом*».

* Напівжирним шрифтом виділено зміни, унесені Законом № 4057. — Прим. ред.

 

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

 

Платникам податку на прибуток потрібно пам'ятати, що з 01.01.2012 р.:

1) ставка податку на прибуток укотре знизилася і впродовж усього року становитиме 21 % (п. 10 підрозд. 4 розд. XX ПК);

2) дозволено включати в податкові витрати вартість товарів, робіт і послуг, придбаних у ФОП-єдиноподатників: нещасливий п.п. 139.1.12 виключений з ПК (п.п. 5 п. 1 розд. I Закону № 4014).

Щоправда, повністю повернутися до «докодексної» практики не вийде, адже окремі категорії підприємців, як і раніше, залишаються «за кадром» (нагадаємо, що цього разу законодавці зайшли з іншого боку, заборонивши тепер деяким категоріям єдиноподатників співпрацювати з платниками податку на прибуток та загальносистемниками*);

3) вартісний критерій для віднесення матеріальних активів до складу основних засобів збільшено до 2500 грн. (п.п. 14.1.138 ПК). У 2011 році ця величина становила 1000 грн. згідно з п. 14 підрозд. 4 розд ХХ ПК;

4) змінився граничний розмір добових, установлений ПК. У поточному році до складу податкових витрат дозволено відносити витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з відрядженням (абз. 4 п.п. 140.1.7 ПК, ст. 13 проекту Закону про Держбюджет на 2012 рік**):

— у межах території України — не більш як 214,60 грн. (0,2 МЗП, установленої на 1 січня податкового (звітного) року);

— за кордон — не більше 804,75 грн. (0,75 МЗП, установленої на 1 січня податкового (звітного) року).

Додатково див. п. 2 таблиці. 2 на с. 23;

5) оновилася «прибуткова» звітність. Зокрема, починаючи зі звіту за І квартал 2012 року застосовується форма Декларації з податку на прибуток підприємств, затверджена наказом МФУ від 28.09.2011 р. № 1213. Декларація за II — IV квартали 2011 року*** подається підприємствами — платниками податку на прибуток ще за «старою» формою, затвердженою наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114.

* Зокрема, платники єдиного податку, які належать до групи 2, не можуть надавати послуги, а платники групи 1 ще й продавати товари платникам податку на прибуток і ФОП-загальносистемникам (п. 291.4 ПК). Детально про це ми писали в тематичному номері газети «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 24.

** На момент передачі номера до друку Закон про Держбюджет на 2012 рік прийнято Верховною Радою України та направлено на підпис Президенту України.

*** Нагадуємо, що при складанні такої декларації варто враховувати зміни до ПК, унесені Законом № 4014 (набув чинності з 01.01.2012 р.). Зокрема, у відповідних рядках декларації необхідно відобразити результати коригування показників за II квартал і липень 2011 року. А от надавати уточнюючі розрахунки не потрібно.

Проте це не всі «звітні» зміни. Так, платникам податку на прибуток, які працюють зі спрощенцями, встановлено додатковий обов'язок: разом з відповідною декларацією вони повинні подавати органу ДПС перелік своїх доходів і витрат у розрізі контрагентів-єдиноподатників, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом (абз. 2 п. 152.3 ПК). Причому, схоже, розшифровувати доходи та витрати доведеться в розрізі не тільки фізичних, а й юридичних осіб — єдиноподатників.

Форму та порядок складання такого переліку має бути встановлено в порядку, визначеному ст. 46 ПК. Існує думка, що перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів-єдиноподатників буде додатковою звітністю у вигляді додатка до декларації з податку на прибуток. Відзначимо, що вперше подавати згаданий перелік необхідно з декларацією за I квартал 2012 року. Залишається сподіватися, що цього разу законодавці не обмежаться затвердженням однієї тільки форми, як у ситуації з декларацією з податку на прибуток, а нададуть платникам і детальне «керівництво» до дії.

За підсумками І кварталу 2012 року за новою формою подається також Податкова декларація про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, затверджена наказом МФУ від 28.10.2011 р. № 1352. Цим же наказом затверджено Порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи.

Імовірно, невдовзі буде оновлено й інші форми податкових декларацій з податку на прибуток для різних категорій платників. Наприклад, на офіційному сайті ДПСУ (http://sta.gov.ua) «висить» проект постанови КМУ «Про затвердження форми Податкової декларації платника податку на прибуток, який застосовує ставку 0 відсотків згідно з пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, та Порядку переходу платників податків на подання Податкової декларації платника податку на прибуток, який застосовує ставку 0 відсотків згідно з пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України» від 29.07.2011 р.

Водночас поки що «старт» такій постанові не дали, отже, «пільговики» звітують, як і раніше, — за загальною декларацією;

6) платники податку на прибуток, які застосовують ставку 0 %, повинні, крім розміру власних доходів, відстежувати рівень заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з ними у трудових відносинах (п. 154.6 ПК). Нагадуємо, що нарахована заробітна плата за кожен місяць звітного періоду не має бути менше, ніж дві МЗП, розмір якої встановлено законом.

Таким чином, у 2012 році нижня межа заробітної плати, яку мають виплачувати «нульовики» своїм працівникам, становить: з 01.01.2012 р. — 2146 грн.; з 01.04.2012 р. — 2188 грн.; з 01.07.2012 р. — 2204 грн.; з 01.10.2012 р. — 2236 грн.; 01.12.2012 р. — 2268 грн.;

7) набув чинності Закон № 4057, яким розширено перелік випадків, у яких при виплаті дивідендів авансовий внесок, передбачений п.п. 153.3.2 ПК, не справляється.

Зокрема, з 01.01.2012 р. авансовий внесок не справляється у разі виплати дивідендів платником податку, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень ПК, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у періоді, за який виплачуються дивіденди (п.п. «д» п.п. 153.3.5 ПК);

8) певні підприємства легкої промисловості втрачають право на пільгу згідно з п.п. «б» п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ ПК. Нагадаємо, що відповідно до згаданої норми ПК протягом 2011 року для підприємств легкої промисловості, які на час набрання чинності положеннями ПК мали укладені договори на виробництво продукції на давальницькій сировині, термін виконання яких закінчувався протягом встановленого періоду, прибуток, отриманий від основної діяльності, звільнявся від оподаткування.

Наразі така норма втратила чинність.

 

ПДВ

 

Певні зміни є і в порядку справляння ПДВ. Зокрема, необхідно враховувати, що з 01.01.2012 р.:

1. В ЄРПН підлягають реєстрації (п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПК):

1) податкові накладні, в яких сума ПДВ (в одній податковій накладній) перевищує 10 тис. грн.;

2) незалежно від суми ПДВ — податкові накладні, виписані на постачання:

— підакцизних товарів;

— товарів, увезених на митну територію України.

Реєстрації в ЄРПН підлягають також і розрахунки коригування, складені до податкових накладних, що підлягають реєстрації в ЄРПН. Якщо первісна сума податкової накладної недостатня для обов'язкової реєстрації, але після коригування сума перевищує реєстраційний поріг, то в цьому випадку на реєстрацію має бути направлена сама податкова накладна, а потім і розрахунок коригування.

Реєстрація податкових накладних і розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється не пізніше 20 календарних днів, наступних за датою їх виписки (абз. 7 п. 201.10 ПК).

Не підлягають реєстрації в ЄРПН :

— податкові накладні, виписані на постачання непідакцизних вітчизняних товарів, в яких сума ПДВ менше або дорівнює 10 тис. грн.;

— податкові накладні (незалежно від суми ПДВ), що не видаються покупцю, а згідно з п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.2011 р. № 1379, у двох примірниках залишаються у продавця.

Порядок реєстрації податкових накладних у ЄРПН затверджено постановою № 1246.

Для реєстрації податкової накладної в ЄРПН потрібно:

— мати спеціальне програмне забезпечення для формування податкових документів в електронному форматі, затвердженому ДПАУ. Для цих цілей підійде програма ОPZ «Податкова звітність», яку можна безкоштовно скачати на офіційному сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua);

— мати електронні цифрові підписи (далі — ЕЦП). Для цього потрібно звернутися до акредитованого центру сертифікації ключів ЕЦП;

— укласти договір з ДПАУ про визнання електронних документів.

Алгоритм реєстрації такий:

Крок 1. Продавець складає податкову накладну/розрахунок коригування в електронній формі у форматі, затвердженому ДПАУ. Для цих цілей, як ми вже зазначили, можна використовувати програму ОPZ «Податкова звітність».

Крок 2. На податкову накладну/розрахунок коригування накладається електронний цифровий підпис посадових осіб платника податку в такому порядку (п. 5 Порядку № 1246): першим ставиться ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера) або ЕЦП керівника, потім накладається ЕЦП — аналог відбитку печатки продавця.

За відсутності у продавця посади бухгалтера ЕЦП накладаються у такому порядку: першим — електронний цифровий підпис керівника; другим — електронний цифровий підпис, що є аналогом відбитка печатки продавця.

Крок 3. Продавець шифрує документ в електронній формі та надсилає його ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку на електронну адресу Центру обробки електронних звітів ДПСУ: (zvit@sta.gov.ua). Примірник податкової накладної/розрахунку коригування в електронній формі зберігається у продавця.

Далі податківці розшифровують та перевіряють податкову накладну і, залежно від результатів перевірки, реєструють або відмовляють у реєстрації, про що укладач податкової накладної повідомляється зашифрованою квитанцією. Повідомлення відбувається протягом одного операційного дня, що згідно з п. 2 Порядку № 1246 триває з 0 до 23 години.

Якщо протягом операційного дня жодного повідомлення податкова не надіслала, то податкова накладна вважається прийнятою та зареєстрованою.

Як покупцю перевірити, чи зареєстрована податкова накладна в ЄРПН?

Для цього потрібно скласти запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді (з цією метою також можна використовувати програму ОPZ). У ній потрібно створити «Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних. На складений запит покупець накладає ЕЦП (у тому ж порядку, в якому це робить продавець при відправленні податкової накладної, — див. крок 2). Далі запит шифрується покупцем та надсилається на електронну адресу Центру обробки електронних звітів ДПСУ (zvit@sta.gov.ua). У відповідь на запит покупцю направляється витяг із ЄРПН не пізніше операційного дня, наступного за днем надходження запиту;

2. Виписувати податкові накладні можуть і єдиноподатники. Щоправда не всі, а тільки представники групи 3 (фізособи-підприємці, в яких величина доходу за календарний рік не перевищує 3 млн грн., а кількість найманих працівників становить не більше 20 осіб; п.п. 3 п. 291.4 ПК) і групи 4 (юридичні особи з розміром річного доходу не більше 5 млн грн. і середньообліковою кількістю працівників не більше 50 осіб; п.п. 4 п. 291.4 ПК), які сплачують єдиний податок за ставкою 3 %. Детально про те, хто з єдиноподатників та за яких умов може стати платником ПДВ, ми писали в тематичному випуску газети «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 24 (24).

Нагадуємо, що зараз податкова накладна в обов'язковому порядку має бути скріплена печаткою особи, яка її видає (без печатки податкова накладна вважається недійсною і не дає покупцю права на відображення зазначеної в ній суми ПДВ у складі податкового кредиту). Водночас після прийняття закону щодо встановлення принципу здійснення господарської діяльності суб'єктами приватного права без застосування печатки, печатка в податковій накладній проставлятиметься тільки в разі її наявності (п. 201.1 ПК);

3. Стало більше «звільнюючих» норм приватного характеру. Наприклад, «запрацював» п. 16 підрозд. 2 розд. ХХ ПК, згідно з яким операції з постачання необроблених шкур та чиненої шкіри без подальшої обробки (товарні позиції 4101 — 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД), у тому числі операції з імпорту таких товарів, звільняються від оподаткування ПДВ. Зверніть увагу: це тимчасова пільга — її дія припиняється 01.01.2014 р. (тобто останній день дії пільги 31.12.2013 р.).

Проте у разі вивезення в митному режимі експорту таких товарів нульова ставка не застосовується.

Крім того, «звільнення» від імпортного ПДВ отримали спецрежимні платники ПДВ, які ввозять на митну територію України племінних чистопорідних тварин і племінні (генетичні) ресурси за кодами УКТ ЗЕД 0101 10 10 00, 0102 10 10 00, 0102 10 30 00, 0103 10 00 00, 0104 10 10 00, 0511 10 00 00, 0511 99 85 10 (п. 197.18 ПК). При цьому операції щодо подальшого постачання зазначених племінних чистопорідних тварин або племінних (генетичних) ресурсів обкладатимуться ПДВ у загальному порядку;

4. Не є об'єктом оподаткування операції зі сплати орендної плати чи концесійного платежу за договорами відповідно оренди чи концесії цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства (його структурного підрозділу), якщо орендодавцями чи концесієдавцями за договорами виступають органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, а платежі відповідно до закону зараховуються до Державного бюджету України або місцевого бюджету (п.п. 196.1.15 ПК).

 

ПДФО

 

Мабуть, наймасштабніші зміни, які варто враховувати з 01.01.2012 р., відбулися з ПДФО.

Нижче наведено основну інформацію щодо цього податку.

 

«Стратегічні» зміни

1. Відповідно до п. 172.1 ПК дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (уключаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарчо-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податків понад три роки, не обкладається ПДФО.

З 01.01.2012 р. п. 172.1 ПК доповнено новим абзацом, згідно з яким умова про перебування житлової нерухомості (земельної ділянки) у власності понад три роки, необхідна для звільнення від оподаткування доходу від продажу (обміну) нерухомості, не поширюється на успадковане майно.

2. З 01.01.2012 р. змінилася редакція п.п. 170.2.9 ПК. У разі, коли платник податку здійснює операції з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, уключаючи банк, податковим агентом є такий професійний торговець.

Методику визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента має бути встановлено МФУ спільно з центральним органом виконавчої влади, який здійснює державне регулювання ринку цінних паперів.

3. З 01.01.2012 р. :

— до оподатковуваного доходу платника податків не включаються операції з конвертації цінних паперів у разі, якщо їх обмін здійснюється за звичайними цінами або за вартістю чистих активів у розрахунку на один цінний папір, які не призводять до відчуження інвестицій та проводяться з цінними паперами ІСІ, які перебувають в управлінні однієї компанії з управління активами;

— дохід, який виплачується (нараховується) емітентом у результаті викупу (погашення) цінних паперів ІСІ відповідно до закону, який визначається як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у тому числі емітенту) у зв'язку з придбанням таких цінних паперів як компенсація їх вартості, оподатковується за ставкою 5 %.

 

Важливі цифри

Як відомо, щодо ПДФО ПК часто посилається на розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи.

Зазначимо, що на момент передачі номера до друку Закон про Держбюджет на 2012 рік ще не прийнято. Проте, як показує практика, «заявлені» в проекті Закону про Держбюджет на відповідний рік показники МЗП і ПМПО зазвичай залишаються без змін.

З урахуванням таких відомостей показники, що в ПК прив'язані до мінімальної заробітної плати або прожиткового мінімуму, матимуть таке грошове вираження:

 

Таблиця 1

Розмір МЗП і ПМПО* у 2012 році

Строк дії

Розмір, грн.

МЗП почасово

МЗП (ПМПО) * з розрахунку
на місяць

01.01.2012 р. — 31.03.2012 р.

6,43

1073

01.04.2012 р. — 30.06.2012 р.

6,56

1094

01.07.2012 р. — 30.09.2012 р.

6,61

1102

01.10.2012 р. — 30.11.2012 р.

6,70

1118

01.12.2012 р. — 31.12.2012 р.

6,80

1134

* Згідно зі ст. 12 і 13 проекту Закону про Держбюджет на 2012 рік розміри ПМПО і МЗП установлено на одному рівні.

 

Таблиця 2

Максимальний розмір виплат фізичним особам,
«прив'язаний» до МЗП або ПМПО

Показник

Розмір, затверджений нормами ПК

Розмір

1

2

3

1. Граничний розмір доходу для застосування малопрогресивної ставки ПДФО (абз. 1 — 2 п. 167.1 ПК)

Десятикратний розмір МЗП, установленої законом на 1 січня звітного податкового року

1073 грн. х 10 = 10730 грн.1

1 Якщо дохід за звітний місяць:
менше або дорівнює 10730 грн., то застосовується ставка 15 %;
перевищує 10730 грн., то з 10730 грн. справляється 15 % податку, а із суми перевищення — 17 %.

2. Граничний розмір добових2 у 2012 році:

— у межах України
(абз. 4 п.п. 140.1.7 ПК)

Не більше 0,2 розміру МЗП3, установленої на 1 січня звітного податкового року, у розрахунку за кожен календарний день відрядження

Не більше 214,60 грн.
(1073 грн. х 0,2)

— за кордон (абз. 4 п.п. 140.1.7 ПК)

Не вище 0,75 розміру МЗП3, установленої на 1 січня звітного податкового року, у розрахунку за кожен календарний день відрядження

Не вище 804,75 грн.
(1073 грн. х 0,75)

2 Сума добових не включається до доходу працівника, який відряджається, на підставі п.п. 165.1.11 ПК та не є об'єктом для обкладення ПДФО. Сума перевищення граничного розміру добових вважатиметься додатковим благом і підлягатиме обкладенню ПДФО. Також не слід забувати, що база оподаткування в цьому випадку повинна визначатися із застосуванням «натурального» коефіцієнта (у 2012 році він становить 1,176471 — для доходів, оподатковуваних за ставкою 15 %, і 1,204819 — для доходів, оподатковуваних за ставкою 17 %).
3 Наведені норми встановлено для працівників підприємств всіх форм власності, крім державних службовців і осіб, які відряджаються підприємствами, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, для яких постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98 установлено свої окремі норми.

3. Граничний розмір речових дарунків (а також призів переможцям і призерам спортивних змагань), вартість яких не включається до оподатковуваного доходу
(п.п. 165.1.39 ПК)

50 % однієї МЗП (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року

1073 грн. х 50 % = 536,50 грн.4

4. Граничний розмір заборгованості платника податку за укладеним ним ЦП-договором, за якою минув строк позовної давності та яка не підлягає оподаткуванню
(п.п. 164.2.7 ПК)

4 Якщо вартість дарунка (призу) або сума заборгованості:
менше або дорівнює 536,50 грн., то такий дарунок (заборгованість) не обкладається ПДФО;
перевищує 536,50 грн., то сума перевищення обкладається ПДФО за ставкою 15 (17) %.

5. Граничний розмір доходу, з якого в окремих випадках не справляється ПДФО5

ПМПО на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень (абз. 1 п.п. 169.4.1 ПК)

1073 грн. х 1,4 = 1502,20 грн. » » 1500 грн.

5 У межах зазначеної величини ПДФО не справляється з доходів у вигляді:
— платежів у межах НПЗ, що здійснюються роботодавцем за свого працівника. Нагадуємо, що згідно з п.п.
«в» п.п. 164.2.16 ПК такі платежі не включаються до оподатковуваного доходу працівника за умови, що їх сума не перевищує:

1) 15 % нарахованої таким роботодавцем суми заробітної плати протягом кожного звітного податкового місяця, за який сплачується платіж;
2) неоподатковувана сума не перевищує суми ПМПО, що діє на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 і округленої до найближчих 10 грн. (у 2012 році — 1500 грн.) з розрахунку на місяць.
Сума перевищення, включається до оподатковуваного доходу працівника. Причому для визначення розміру доходу необхідно застосувати «натуральний» коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПК.
Якщо підприємство здійснює платежі в межах НПЗ на користь непрацівника підприємства, то вони в повній сумі обкладаються ПДФО за ставкою 15 (17) %
;
— суми, сплаченої роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу (п.п. 165.1.21 ПК);
— стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту (п.п. 165.1.26 ПК);
— виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за ЦП-договорами), які здійснюються професійними спілками своїм членам протягом року (сукупно) (п.п. 165.1.47 ПК);
— доходу, отриманого платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів (п.п. «а» п.п. 170.2.8 ПК);
— сум нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно (п.п. 170.7.3 ПК) тощо.

6. Кошти або вартість майна (послуг), що надається як допомога на поховання платника податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи, з яких не утримується ПДФО (п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПК)

Подвійний розмір суми, визначеної в абз. 1 п.п. 169.4.1 ПК

1500 грн. х 2 = 3000 грн.6

6 ПДФО не справляється, якщо розмір допомоги не перевищує 3000 грн. Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується за ставкою 15 (17) % під час її нарахування (виплати, надання).

7. Граничний розмір виграшів і призів у державну грошову лотерею, що не обкладаються ПДФО (п.п. 165.1.46 ПК)

50 МЗП

з 1 січня — 1073 грн. х 50 = 53650 грн.;
з 1 квітня — 1094 грн. х 50 = 54700 грн.;
з 1 липня — 1102 грн. х 50 = 55100 грн.,
з 1 жовтня — 1118 грн. х 50 = 55900 грн.;
з 1 грудня — 1134 грн. х 50 = 56700 грн.7

7 Якщо виграш або приз:
менше або дорівнює зазначеним сумам за відповідний період — ПДФО не справляється;
більше — оподатковується за ставкою 15 (17) %.
Зверніть увагу: при обкладенні ПДФО виграшів і призів, розмір яких перевищує зазначені межі за відповідний період, варто враховувати і граничний розмір доходу для застосування малопрогресивної ставки податку. Наприклад, якщо виграш у державну грошову лотерею в січні становитиме 100000 грн., то з 53650 грн. ПДФО не утримується, з 10730 грн. податок утримується за ставкою 15 %, а з 35620 грн. (100000 грн. - 53650 грн. - 10730 грн.) — за ставкою 17 %.

Інформація для платників — фізичних осіб

8. Граничний розмір доходу, який можна включити до складу податкової знижки платника податку за підсумками року8

ПМПО на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень

1073 грн. х 1,4 = 1502,20 грн. 1500 грн.

8 Зокрема, у межах зазначеної величини до податкової знижки можуть бути включені:
витрати на навчання платника податку і члена його сім'ї першого ступеня спорідненості, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати 1500 грн. у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (п.п. 166.3.3 ПК);

платежі в межах НПЗ платника податку в розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування (п.п. 166.3.5 ПК). Зверніть увагу: платник податку має право здійснювати платежі в межах НПЗ і за членів його сім'ї першого ступеня спорідненості. У цьому випадку до складу податкової знижки може бути включена сума, що не перевищує 536,50 грн. з розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї.

 

 

Таблиця 3

Податкова соціальна пільга у 2012 році*

Вид ПСП

Граничний розмір доходу,
що дає право на застосування ПСП

Розмір ПСП

розрахунок

сума

розрахунок

сума

«Звичайна» (п.п. 169.1.1 ПК)

1073 грн. х 1,4  = 1502,20 грн. ≈ 1500 грн.

1500 грн.

1073 грн. х 50 %

536,50 грн.

«Підвищена» (пп. «в — е» п.п. 169.1.3 ПК)

1073 грн. х 50 % х 150 %

804,75 грн.

«Максимальна» (п.п. 169.1.4 ПК)

1073 грн. х 50 % х 200 %

1073,00 грн.

«На дітей», що надається:

одному з батьків, хто утримує двох і більше дітей віком до 18 років
(п.п. 169.1.2 ПК)

Для одного з батьків — 1073 грн. х 1,4 х кількість дітей віком до 18 років = 1502,20 грн. х кількість дітей віком до 18 років = 1500 грн. х кількість дітей віком до 18 років;
для другого з батьків — 1073 грн. х 1,4 = 1502,20 грн. ≈ 1500 грн.

Для одного з батьків — 1500 грн. х х кількість дітей віком до 18 років;
для другого 1500 грн.

1073 грн. х 50 % х кількість дітей віком до 18 років

536,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років

— самотній матері (батьку), вдові (вдівцю) або опікуну, піклувальнику
(п.п.
«а» п.п. 169.1.3 ст. 169 ПК)

1073 грн. х 50 % х 150 % х кількість дітей віком
до 18 років

804,75 грн. х кількість дітей віком до 18 років

особі, яка утримує дитину-інваліда
(п.п.
«б» п.п. 169.1.3 ст. 169 ПК)

1073 грн. х 50 % х кількість дітей-неінвалідів віком до 18 років + 1073 грн. х 50 % х 150 % х кількість дітей-інвалідів віком до 18 років

536,50 грн. х кількість дітей-неінвалідів віком до 18 років + 804,75 грн. х кількість дітей-інвалідів віком до 18 років1

1 У статті «Заробітна плата: 10 головних моментів» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 11, с. 33 ми писали, що логічніше норму про підсумовування пільг інтерпретувати таким чином: 536,50 грн. х загальна кількість дітей (як інвалідів, так і неінвалідів) + 804,75 грн. х кількість дітей-інвалідів. Проте, як і раніше, жодних офіційних роз'яснень, що підтверджують нашу точку зору, немає (лист ДПАУ від 25.02.2011 р. № 4062/6/17-0215).

 

* У табл. 3 наведено розміри ПСП з урахуванням абз. 8 п. 1 розд. ХIХ ПК.

 

Перерахунок ПДФО

Цього року бухгалтери вперше повинні здійснити річний* перерахунок ПДФО за правилами, установленими ПК. Проте за традицією робити це доведеться, спираючись на інтуїцію та багатолітній досвід. Річ у тім, що, передбачивши обов'язок проведення перерахунку, законодавці, як завжди, умовчали про сам порядок його проведення. У свою чергу, податківці, намагаючись пролити світло на це питання, як і раніше, далекі від конкретики.

* Згідно з п.п. 169.4.2 ПК перерахунок також проводиться під час:

— проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених п.п. 169.2.3 ПК (п.п. «б»);

— проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем (п.п. «в»).

Зазначимо, що в перелічених випадках проведення перерахунку є обов'язковим. Проте з 01.01.2011 р. розділ IV ПК передбачає проведення і добровільного перерахунку.

 

Таблиця 4

Запитання

Відповідь

1

2

Мета проведення перерахунку ПДФО?

Метою проведення перерахунку є (листи ДПСУ від 25.10.2011 р. № 4233/6/17-1115 і від 16.11.2011 р. № 5724/6/17-1115):
— визначення правомірності надання працівнику ПСП;
— перевірка правильності нарахування ПДФО за податковий період (рік) із застосуванням відповідних ставок податку (15 і 17 %)

Коли проводиться річний перерахунок ПДФО?

Такий перерахунок проводиться під час нарахування зарплати за останній місяць звітного року (п.п. «а» п.п. 169.4.2 ПК).
Як бачите, перерахунок ПДФО за результатами 2011 року слід здійснити при нарахуванні зарплати за грудень 2011 року, а його результати відобразити в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за IV квартал 2011 року

Що необхідно перерахувати?

Перерахунку підлягають (п.п. 169.4.2 ПК):
1) суми доходів, нарахованих платникові податків у вигляді заробітної плати.
Таким чином, при обов'язковому перерахунку враховуватиметься основна, додаткова заробітна плата, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Нагадуємо, що в розумінні ПК до заробітної плати прирівнюються:
— допомога по тимчасовій непрацездатності та оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця (абз. 3 п.п. 169.4.1 ПК);
дивіденди на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, більшої, ніж сума виплат, розрахована на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану платником податку (п.п. 153.3.7 ПКУ).
«Незарплатні» доходи, що виплачуються фізичним особам, у тому числі, працівникам підприємства, навіть якщо вони обкладаються ПДФО за ставкою
15 (17) %, не перераховуються;
2) суми наданих ПСП

Чиї доходи перераховуються?

Перерахунок здійснюється щодо всіх працівників незалежно від того, застосовувалася до їх заробітної плати ПСП чи ні (нагадаємо, що згідно з нормами Закону про ПДФО (втратив чинність з 01.01.2011 р.) перерахунок проводився тільки щодо працівників, які мають право на ПСП).
Водночас, якщо працівник не користувався ПСП і його зарплата не перевищувала в 2011 році 9410 грн., то результат перерахунку не дасть жодних відхилень (тобто по суті його можна не проводити)

У яких випадках при перерахунку ПДФО необхідно визначати середньомісячний дохід?

Таке запитання зумовлено тим, що п.п. 169.4.2 ПК, що «відповідає» за проведення перерахунку, посилається на абз. 3 п. 167.1 ПК. У тандемі зазначені норми дають підстави вважати, що для цілей застосування ставок ПДФО 15 % і 17 % річний дохід усереднюється тільки в тому випадку, якщо платник податків отримував доходи від двох і більше податкових агентів, і якщо хоча б в одному місяці дохід перевищив у 2011 році 9410 грн. (тобто якщо за підсумками року платник податків сам подає декларацію згідно з абз. «є» п. 176.1 ПК).

Проте при детальнішому аналізі норм законодавства стає очевидно, що середньомісячний дохід визначається не тільки в цьому випадку.
Зокрема, позиція податківців така, що визначати середньомісячний дохід потрібно і в тому випадку, якщо заробітна плата працівника у 2011 році хоча б раз перевищила 9410 грн. А от в інших випадках просто уточнюється місячний дохід.
Водночас, є думка, що визначати середньомісячний дохід необхідно у всіх випадках. Задля справедливості зазначимо, що підстави для таких висновків є. Зокрема, до цього підштовхує той факт, що підхід у проведенні перерахунку має бути єдиним, тобто не повинен ставитися в залежність від рівня отримуваного працівником доходу. Та й формулювання самого п.п. 169.4.2 ПК теж наштовхує саме на такі міркування. Проте прямо скажемо, що це, скоріше, вибір «сміливих» платників податків, які готові в разі чого відстоювати свої дії в суді. До речі, порядок проведення оподаткування в цьому випадку буде зовсім інший, ніж той, про який говоритимемо далі

Який порядок проведення перерахунку ПДФО?

Перш за все зазначимо, що алгоритми проведення перерахунку відрізнятимуться для працівників, до зарплати яких застосовувалася ПСП, і працівників, чия зарплата в місяцях 2011 року перевищувала 9410 грн.
Нижче наведено варіанти дій в обох випадках. Уточнимо, що ми орієнтувалися на консультації податківців, наведені в розділі 160.09.05 ЄБПЗ. Разом з тим, «сміливі» платники податків можуть обрати й інші підходи (головне, щоб за необхідності ви могли відстояти свою думку в суді).
Перерахунок, якщо протягом 2011 року хоча б раз застосовувалася ПСП
1. Перевіряються (уточнюються) підстави для застосування ПСП. Для цього бухгалтер повинен перевірити наявність заяви працівника про застосування ПСП та підтверджуючих документів (за потреби). Нагадаємо, що ПСП:
починає застосовуватися до нарахованої заробітної плати за місяць, в якому було подано заяву про застосування ПСП та підтверджуючі документи, незалежно від дати їх подання в цьому місяці;
застосовується і в місяці звільнення працівника (п.п. 169.3.4 ПК).
2. Уточнюються нараховані протягом звітного 2011 року місячні доходи у вигляді заробітної плати з урахуванням «перехідних» виплат (відпускних, лікарняних тощо), які з метою визначення граничної суми заробітної плати, що дає право на ПСП, належать до місяців, за які їх нараховано (абз. 3 п.п. 169.4.1 ПК). Звертаємо увагу: уточнені місячні оподатковувані доходи розраховуються кожен окремо як об'єкти оподаткування.
Також варто враховувати: якщо працівнику протягом звітного року нараховувалися та виплачувалися виплати за податкові періоди, відмінні від місячного (наприклад, премії за квартал, півріччя, рік), для цілей перерахунку вони не розподіляються за місяцями, за які їх було нараховано. Такі виплати належать до місяця їх нарахування.
А от перераховувати внески ЄСВ «знизу» окремо для кожного місяця після уточнення щомісячних доходів, на нашу думку, не потрібно.
3. Розрахована за кожним місяцем 2011 року сума заробітної плати порівнюється з граничним розміром заробітної плати, що дає право на ПСП.
4. За кожним місяцем 2011 року:
визначається база оподаткування шляхом зменшення нарахованої заробітної плати на суму ЄСВ і суму ПСП у разі наявності права на неї;
розраховується сума ПДФО.
5. Здійснюється розрахунок річної суми ПДФО шляхом підсумовування сум податку, визначених за результатами перерахунку кожного окремого місячного оподатковуваного доходу.
6. Порівнюється розрахована сума ПДФО із сумою податку, фактично утриманої за рік.
Перерахунок, якщо протягом 2011 року доходи працівників хоча б раз перевищували 9410 грн.
1. Визначається загальний річний оподатковуваний дохід шляхом складання місячних оподатковуваних доходів.
2. Розраховується сума середньомісячного оподатковуваного доходу шляхом ділення суми загального річного оподатковуваного доходу на кількість календарних місяців, протягом яких були отримані доходи.

3. Порівнюється розрахована сума середньомісячного оподатковуваного доходу з граничною величиною — 9410 грн.:
— якщо розмір середньомісячного оподатковуваного доходу не перевищує 9410 грн., то такий дохід оподатковується за ставкою 15 %;
— якщо розмір середньомісячного оподатковуваного доходу перевищує 9410 грн., то частина оподатковуваного доходу в межах зазначеної суми оподатковується за ставкою 15 %, а сума перевищення — за ставкою 17 %.
4. Визначається середньомісячна база оподаткування шляхом зменшення суми середньомісячного оподатковуваного доходу на суму ЄСВ. Вочевидь, що й суму ЄСВ для цілей визначення середньомісячної бази доведеться усереднити, тобто загальну суму ЄСВ, утриманого з доходів працівника протягом 2011 року, також потрібно поділити на кількість календарних місяців, в яких було отримано доходи. Якщо середньомісячний дохід перевищує 9410 грн., то для розрахунку середньомісячної бази суму середньомісячного ЄСВ потрібно розподілити пропорційно між частинами доходу: 9410 грн. і сумою перевищення.
5. Розраховується місячна сума податку за ставкою 15 % (17 %).
6. Розраховується загальна річна сума податку як добуток розрахункової місячної суми податку та кількості календарних місяців, за які нараховано доходи.
7. Порівнюється розрахункова річна сума податку із сумою податку, фактично утриманою за рік, і визначаються результати перерахунку

Що робити, якщо в результаті перерахунку виявлено недоплату ПДФО?

Зазначимо, що таке можливо, якщо річна розрахункова сума ПДФО перевищує фактично утриману суму податку за рік.
У цьому випадку сума недоплати утримується за рахунок оподатковуваного доходу після його оподаткування за грудень, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми недоплати (п.п. 169.4.4 ПК).
Якщо в результаті проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з роботодавцем, виникає сума недоплати, що перевищує суму оподатковуваного доходу платника податків за останній звітний період (місяць), то непогашена частина такої недоплати відображається в річній податковій декларації та сплачується самим платником

Що робити, якщо в результаті перерахунку виявлено переплату ПДФО?

Тут ситуація зворотна: річна розрахункова сума податку менше фактично утриманої суми податку за рік.
Порядок дій роботодавця в цьому випадку в ПК не описано. У результаті деякий час панувала думка, що повернути суму переплати працівник може тільки в тому випадку, якщо подасть декларацію і відповідну заяву. Проте, на щастя, в ЄБПЗ з'явилися відповідні роз'яснення (розділ 106.09.05). Зокрема, податківці залишили чинним порядок, що діяв раніше: на суму переплати дозволено зменшити суму нарахованого податкового зобов'язання платника податків за відповідний місяць (при річному перерахунку — це грудень), а в разі недостатності такої суми — суму податкових зобов'язань наступних податкових періодів (місяців), до повного повернення суми такої переплати

 

Податкова знижка

З 01.01.2012 р. «стартувала» кампанія з декларування доходів фізичними особами — платниками ПДФО з метою реалізації права на податкову знижку (аналог колишнього податкового кредиту). Причому вперше це відбуватиметься згідно з нормами ПК.

Нагадуємо, що завдяки податковій знижці ПДФО перераховують так, щоб «забрати» 15 (17) % не з усього доходу, а із суми, зменшеної на «податковознижкові» витрати. У результаті фізичній особі повертають різницю між податком, який реально пішов за рік з його доходу, і сумою, порахованою вже з урахуванням податкової знижки.

Зазначимо головне.

1. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, затверджено п. 166.3 ПК (табл. 5 на с. 29—30). Зауважимо, що до податкової знижки досі не можна включити суму компенсації вартості платних послуг з лікування(п.п. 166.3.4 ПК). Річ у тім, що згідно з п. 1 розд. XIX ПК підпункт, що аналізується, набуде чинності з початку податкового року, наступного за роком, в якому набуде чинності закон про загальнообов'язкове медичне страхування. На сьогодні є тільки проект такого закону.

 

Таблиця 5

Витрати, що підлягають включенню до складу податкової знижки за підсумками 2011 року

Витрати, що підлягають включенню до складу податкової знижки за підсумками року

Обсяг, обмеження

1

2

Сума відсотків за іпотечним житловим кредитом (п.п. 166.3.1 ПК)

Частина суми відсотків, що розраховується за правилами, передбаченими ст. 175 ПК.
Зверніть увагу: у листі від 13.10.2011 р. № 48/4/17-1110 ДПСУ зазначала, що відсотки за іпотечним кредитом фізична особа включає до податкової знижки тільки після закінчення будівництва житла. Інакше кажучи, якщо кредит на будівництво житла отримано у 2011 році і в цьому ж році розпочалася виплата відсотків, а введення будинку в експлуатацію та реєстрацію основного місця проживання буде здійснено через 3 роки, у 2014 році, то вперше декларувати податкову знижку у вигляді суми сплачених відсотків за іпотечним кредитом платник зможе за підсумками 2014 року. При цьому до податкової знижки за цей рік він включить суму відсотків, фактично сплачених у 2011 році. Потім при декларуванні доходів за 2015 рік до податкової знижки платник включить суму відсотків, фактично сплачену у 2012 році. І так далі протягом 10 років.
Водночас за кредитами, отриманими до 2011 року, тобто до набуття чинності ПК, застосовується аналогічний порядок обліку відсотків

Сума коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні (п.п. 166.3.2 ПК)

Сума коштів або вартість майна в розмірі, що не перевищує 4 % суми загального оподатковуваного доходу платника податків за звітний рік

Витрати на компенсацію вартості здобування середньої професійної або вищої освіти платника податків і члена його сім'ї першого ступеня спорідненості, який не отримує заробітну плату (п.п. 166.3.3 ПК)

Не більше суми місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. з розрахунку на того, хто навчається, за кожен повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (у 2011 році — 1320 грн.)

Витрати платника податку на сплату:
— страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) і пенсійних внесків за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом;
— внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління платника податків і членів його сім'ї першого ступеня спорідненості (п.п. 166.3.5 ПК)

При страхуванні платника податку — сума місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножена на 1,4 та округлена до найближчих 10 грн. у розрахунку за кожен повний або неповний місяць звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування (у 2011 році — 1320 грн.).
При страхуванні члена сім'ї першого ступеня спорідненості — сума не більше 50 % від зазначеної вище суми з розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї (у 2011 році — 660 грн.) у розрахунку за кожен повний або неповний місяць звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування

Сума витрат платника податків на оплату допоміжних репродуктивних технологій (абз. 2 п.п. 166.3.6 ПК)

У сумі, що не перевищує 1/3 доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік

Сума витрат платника податків на оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита (абз. 3 п.п. 166.3.6 ПК)

Без спеціальних обмежень

Сума коштів, сплачених платником податків у зв'язку з переобладнанням належного йому транспортного засобу, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизеля, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива (п.п. 166.3.7 ПК)

Без спеціальних обмежень

Сума витрат платника податків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, і відсотків за ним (п.п. 166.3.8 ПК)

Без спеціальних обмежень

 

2. При розрахунку суми податку, що підлягає поверненню з бюджету у зв'язку з реалізацією платником права на податкову знижку, використовується сума нарахованої заробітної плати, зменшена на суму ПСП (за її наявності) та ЄСВ (п. 166.4.2 ПК).

Нагадаємо, що до набуття чинності ПК податківці дотримувалися іншого підходу, зокрема, використовували суму нарахованої заробітної плати без виключення ПСП і сум внесків до фондів соціального страхування. Такий порядок розрахунку позбавляв права на податковий кредит тих платників, в яких податковий кредит був менше суми утриманих за рік із заробітної плати внесків до соцфондів і ПСП.

3. Платники податку, які відповідно до ПК надають декларацію з метою застосування права на податкову знижку, зобов'язані вести (п.п. «а» п. 176.1 ПК):

— Книгу обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу (далі — Книга). Форма та порядок ведення такої Книги затверджені наказом № 1022;

— Реєстр документів і відомостей, пов'язаних з правом на отримання податкової знижки (далі — Реєстр), записи в якому проводяться у довільній формі.

Відповідно до п. 5 Порядку № 1022 Книга та Реєстр (за наявності) знаходяться у платників податку та повинні надаватись органам ДПС на їх вимогу та у межах їх компетенції, визначеної ПК.

Зверніть увагу, що аналоги зазначених документів платники мали вести й раніше (див. наказ ДПАУ від 16.10.2003 р. № 490), проте податківці «знайомилися» з ними вкрай рідко. Разом з тим, ураховуючи чинну тенденцію, коли для наповнення бюджету в хід йдуть усі засоби, не виключено, що ситуація зміниться. Інакше кажучи, цілком імовірно, що тепер відсутність таких форм обліку стане перепоною на шляху до відшкодування ПДФО.

Якщо ж такі прогнози справдяться, платнику необхідно буде завести Книгу (наприклад, самостійно купити і розлінувати зошит чи блокнот, як показано на рисунку) і заповнити її графи відповідно до вимог пп. 3.2 — 3.6 Порядку № 1022. Причому у графі:

— «доходи» слід відображати суми всіх доходів, з яких складається загальний річний оподатковуваний дохід. Проте нагадаємо, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ПК (п.п. 166.4.2 ПК);

— « витрати» необхідно зазначати суми фактично здійснених витрат, які повністю або частково мають бути включені до податкової знижки. Зокрема, зазначати слід суми за квитанціями, чеками, касовими ордерами тощо.

Не викликає труднощів і ведення Реєстру. Зокрема, у ньому рекомендуємо зазначати: найменування документа, що підтверджує сплату відсотків, дату сплати, суму відсотків (якщо кредит узято в іноземній валюті, то суму відсотків необхідно навести в іноземній валюті та у гривнях, причому перерахунок у гривні здійснюється за курсом НБУ на день сплати відсотків).

 

Книга обліку

доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу

_____________________________________________________________________________________

(П. І. Б. платника податку, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника
податків або серія та номер паспорта*)

(грн.)

Дата (день місяця, місяць, рік) отримання доходу або понесених витрат

Джерело отриманого доходу або понесених витрат (найменування, код платника податків згідно з ЄДРПОУ, місцезнаходження юридичної особи,
П. І. Б. та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, місце проживання фізичної особи*)

Загальний річний оподатковуваний дохід

Сплачено (перераховано) податку

місячний оподатковуваний дохід

іноземні доходи

сума доходу

сума витрат

сума доходу

сума витрат

1

2

3

4

5

6

7

 

* Серія та номер паспорта для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті

 

4. Цього року правом на податкову знижку вперше можна скористатися протягом усього календарного року. Інакше кажучи, «податковознижкові» декларації тепер прийматимуться аж до 01.01.2013 р. Нагадуємо, що раніше (у 2011 р.) й на такі декларації поширювалося загальне правило — декларацію необхідно було подати до 1 травня.

 

Декларування доходів

Відповідно до п.п. «є» п. 176.1 ПК фізичні особи, які отримували протягом 2011 року доходи від декількох податкових агентів, загальна сума яких за будь-який місяць перевищила 9410 грн., зобов'язані подати річну податкову декларацію. Задекларувати доходи необхідно до 01.05.2012 р. (тобто граничний строк подання декларації — 30.04.2012 р.).

При цьому варто враховувати вимоги абз. 3 п. 167.1 ПК. Зокрема, для цілей застосування ставок ПДФО 15 % і 17 % необхідно визначати середньомісячний річний оподатковуваний дохід.

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується за формулою:

Сума загальних місячних оподатковуваних доходів*,
зазначених в абз. 1 п. 167.1 ПК

:

Кількість календарних місяців,
 протягом яких платником податку
одержано такі доходи

* Дані про суми «зарплатних» доходів і сплаченого з них ПДФО можна отримати з довідки про доходи, що видається бухгалтерією. А от незарплатні доходи нерідко підтверджуються договорами.

Зверніть увагу: швидше за все зовсім скоро буде затверджено нову форму «цивільної» декларації з ПДФО. Нинішня форма не призначена для відображення сум середньомісячного річного оподатковуваного доходу та ПДФО, розрахованого з такого доходу.

Подальший план дій такий:

— якщо «вискочить» податкове зобов'язання, то суму ПДФО необхідно сплатити до 01.08.2012 р., тобто граничний строк сплати припадає на 31.07.2012 р. (п. 179.7 ПК);

— якщо ж виявиться, що податку було сплачено більше, ніж потрібно, то суму переплати можна буде повернути згідно з п. 179.8 ПК. Зокрема, податок має бути зараховано на банківський рахунок або надіслано поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Для повернення ПДФО одночасно з декларацією платник має подати заяву (п. 43.3 ПК).

 

ЄСВ

 

На додачу до ПДФО наведемо й основні відомості щодо нарахування та утримання у 2012 році ЄСВ.

1. Змінено розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ (табл. 6). Нагадаємо, що відповідно до п.п. 4 п. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI максимальна величина бази нарахування ЄСВ — максимальна сума доходу застрахованої особи, що дорівнює сімнадцяти розмірам ПМПО, встановленого законом, на яку нараховується ЄСВ.

 

Таблиця 6

Граничний розмір доходу, на який нараховується
та з якого утримується ЄСВ у 2012 році*

Строк дії

Розміри максимальної величини бази нарахування ЄСВ (17 ПМПО), грн.1

01.01.2012 р. — 31.03.2012 р.

18241

01.04.2012 р. — 30.06.2012 р.

18598

01.07.2012 р. — 30.09.2012 р.

18734

01.10.2012 р. — 30.11.2012 р.

19006

01.12.2012 р. — 31.12.2012 р.

19278

1 Якщо сума доходу перевищує максимальну величину, то і нарахування, і утримання здійснюються виходячи з цієї максимальної величини; сума перевищення не оподатковується. При визначенні максимальної величини для справляння ЄСВ виплати слід враховувати в такій послідовності:
1) заробітна плата;
2) винагороди за ЦП-договорами;
3) лікарняні.
Водночас ставки ЄСВ застосовуються окремо до кожного виду зазначених виплат. При нарахуванні ЄСВ на суми лікарняних, відпускних, винагород за ЦП-договорами, період яких перевищує один місяць, застосування максимальної величини здійснюється окремо за кожен місяць.
Також нагадуємо, що відтепер при нарахуванні доходів у вигляді винагороди за ЦП-договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування ПДФО визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму ЄСВ (абз. 2 п. 164.6 ПК).

 

* На момент передачі номера до друку Закон про Держбюджет на 2012 рік прийнято Верховною Радою України та направлено на підпис Президенту України.

 

2. «Оновилися» деякі форми ЄСВ-звітності. З 01.01.2012 р. набули чинності зміни до Порядку № 22-2, унесені постановою № 32-3. Зокрема, тепер за новою формою необхідно подавати:

додаток 4 до Порядку № 22-2 («Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України»). Зверніть увагу: на думку ПФУ, що викладена в листі від 28.11.11 р. № 26339/03-20, додаток за новою формою вперше подається зі звіту за грудень 2011 року, тобто в період з 1 по 20 січня 2012 року;

додаток 7 до Порядку № 22-2 («Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання»). Нагадуємо, що такий додаток подається роботодавцями протягом 2 робочих днів після настання страхового випадку щодо застрахованих осіб (п. 3.7 Порядку № 22-2). Виходячи з цього, за оновленою формою звітувати потрібно вже 3 — 4 січня 2012 року (тобто за нещасними випадками, що сталися 30 — 31 грудня 2011 року).

3. Роботодавців, у штаті яких значаться працівники-інваліди, у січні 2012 року чекає друга частина торішніх нововведень.

Нагадаємо, що з 01.12.2011 р. допомога по тимчасовій непрацездатності та оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що виплачуються працівникам-інвалідам, обкладаються ЄСВ (у частині нарахувань) за пільговими ставками (постанова № 32-3, лист ПФУ від 28.11.2011 р. № 26339/03-20). Крім того, знижено ставку ЄСВ і в інших випадках (табл. 7).

 

Таблиця 7

Ставки ЄСВ з окремих видів доходів, що виплачуються роботодавцем, у штаті якого значаться інваліди

Категорія
роботодавців

Ставки ЄСВ із зарплати
(у частині нарахувань), %

Ставка ЄСВ з лікарняних
(у частині нарахувань), %

Ставка ЄСВ з винагороди за ЦП-договорами
(у частині нарахувань), %

працівник-інвалід

працівник-неінвалід

працівник-інвалід

працівник-неінвалід

працівник-інвалід

працівник-неінвалід, непрацівник

— «звичайні» підприємства, установи, організації
(п. 3.11 Інструкції № 21-5)

8,41

від 36,76 до 49,7 відповідно до класу професійного ризику

8,41 (раніше 33,2)

33,2

34,7

— підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема, товариства УТОГ і УТОС1 (п. 3.12 Інструкції № 21-5)

5,3

5,3 (раніше 33,2)

5,3 (раніше 34,7)

— підприємства та організації громадських організацій інвалідів1
(п. 3.13 Інструкції № 21-5)

5,5

від 36,76 до 49,7 відповідно до класу професійного ризику

5,5 (раніше 33,2)

33,2

34,7

1 У яких кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працівників за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

 

Суми ЄСВ, розраховані за новими ставками, уперше необхідно відобразити у звітності за грудень 2011 року. Зокрема, додаток 4 до Порядку № 22-2 до органу ПФУ необхідно подати за новою формою (див. пункт 2 вище) і не пізніше 20 січня 2012 року.

До речі, роботодавцям надано можливість провести перерахунок сум ЄСВ за січень — листопад 2011 року. Провести такий перерахунок потрібно було у грудні 2011 року, а відобразити його результати — у січні (у звіті за грудень) (лист ПФУ від 28.11.11 р. № 26339/03-20). Зверніть увагу: у результаті перерахунку в підприємств виникне переплата з ЄСВ, суму якої можна або зарахувати в рахунок майбутніх платежів або повернути. Для цього слід керуватися Порядком зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженим постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-1.

А от фінсанкції при донарахуванні ЄСВ застосовуватися не будуть.

Водночас знижену ставку ЄСВ, як і раніше, можуть застосовувати тільки роботодавці — юридичні особи.

 

ІНШІ ПОДАТКОВІ ЗМІНИ

 

На момент підготовки номеру прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків та зборів» (проект від 28.10.2011 р. № 9356).

Якщо документ пройде всі стадії законодавчого процесу, то платників очікує підвищення ставок акцизного податку, збору за першу реєстрацію транспортних засобів, екологічного податку, плати за землю та деяких ресурсних платежів.

Причому як дата набуття чинності такими змінами пропонувалося 01.01.2012 р.

Як бачите, на сьогодні «критичну точку» пройдено без змін, проте чи буде ставки підвищено в майбутньому — доки невідомо.

 

Акцизний податок

Потрібно пам'ятати, що з 01.01.2012 р.:

1) підвищено ставки за окремими видами підакцизної продукції (див. табл. 8).

 

Таблиця 8

Код товару
(продукції) згідно з УКТ ЗЕД

Опис товару
(продукції) згідно з УКТ ЗЕД

Ставки акцизного податку у твердих сумах з одиниці
реалізованого товару (продукції)

одиниці виміру

ставка

до 01.01.2012 р. (а точніше, з 01.09.2011 р.)

з 01.01.2012 р.

1

2

3

4

5

 

Легкі дистиляти:

 

 

 

2710 11 11 00

для специфічних процесів переробки

євро за 1000 кілограмів

17

182

2710 11 15 00

для хімічних перетворень у процесах, крім зазначених у товарній підкатегорії 2710 11 11 00

євро за 1000 кілограмів

17

182

 

Бензини спеціальні:

 

 

 

2710 11 21 00

уайт-спірит

євро за 1000 кілограмів

17

182

<…>

<…>

<…>

 

<…>

2710 19 11 00

для специфічних процесів переробки

євро за 1000 кілограмів

28

182

2710 19 15 00

для хімічних перетворень у процесах, не зазначених у позиції 2710 19 11 00

євро за 1000 кілограмів

17

182

 

Гас:

 

 

 

<…>

<…>

<…>

 

<…>

2710 19 25 00

інший гас

євро за 1000 кілограмів

28

182

2710 19 29 00

Інші середні дистиляти

євро за 1000 кілограмів

28

182

 

Важкі дистиляти (газойль) зі вмістом сірки:

 

 

 

<…>

<…>

<…>

 

<…>

 

2) за товарними позиціями з кодами 2710 19 61 00, 2710 19 63 00, 2710 19 65 00, 2710 19 69 00 згідно з УКТ ЗЕД ставка акцизного податку в 42 євро за 1000 кг застосовується тільки до палива пічного побутового;

3) підакцизними вважаються товари з кодами УКТ ЗЕД 2711 14 00 00 і 2711 19 00 00. Для них ставка акцизного податку складає 40 євро за 1000 кг;

4) до спиртних дистилятів і спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, інакше кажучи, коньяків (коди 2208 20 12 00 і 2208 20 62 00 згідно з УКТ ЗЕД), застосовується ставка акцизного податку — 27 грн. за 1 літр 100 % спирту (п. 1 підрозд. 5 розд. XX ПК). Нагадуємо, що це тимчасова норма: строк її дії — 1 рік (з 01.01.2012 р. до 01.01.2013 р.);

5) почали діяти особливі правила оподаткування нафтопродуктів (коди 2710 11 11 00, 2710 11 15 00, 2710 11 21 00, 2710 19 11 00, 2710 19 15 00, 2710 19 25 00, 2710 19 29 00 згідно з УКТ ЗЕД), отриманих в Україні або імпортованих до України, що використовуються як сировина для хімічної промисловості (пп. 229.4, 229.5 ПК). Зауважимо, що вони аналогічні правилам оподаткування для легких і важких дистилятів, детально про які ми писали в тематичному випуску газети «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 18, с. 30.

Зокрема, зазначені нафтопродукти можуть бути реалізовані як сировина для виробництва в хімічній промисловості за нульовою ставкою акцизного податку, а ввезені до України із зазначеним напрямом їх використання — без сплати акцизного податку;

6) для маркування спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, що класифікуються згідно з УКТ ЗЕД за кодами 2208 20 12 00, 2208 20 62 00, не можна використовувати марки із зазначенням суми акцизного податку за ставкою, що була встановлена на 01.01.2010 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування» від 25.12.2008 р. № 797-VI. До зазначеної дати це дозволялося нормами постанови КМУ «Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 27.12.2010 р. № 1251.

 

Екологічний податок

1. У 2012 році «тотальної» сплати екологічного податку за розміщення побутових відходів не буде. Зокрема, наприкінці минулого року ДПСУ роз’яснила*, що місця тимчасового зберігання відходів, наприклад для тимчасового зберігання небезпечних відходів перед передачею на знешкодження або утилізацію спеціалізованим організаціям, контейнери або урни для збирання побутових відходів не є місцями їх остаточного видалення і не відносяться до спеціально відведених місць чи об’єктів.

* Узагальнююча податкова консультація щодо сплати екологічного податку, що справляється за розміщення побутових відходів, затверджена наказом ДПСУ від 16.12.2011 р. № 258.

Ураховуючи це, платниками екологічного податку за розміщення побутових відходів є лише ті суб’єкти господарювання, що розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища або його органів на місцях.

2 . У світлі змін, описаних у пункті 1, зазначимо таке.

Як відомо, платники податків, які не планують у звітному році здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, повинні подати до органу ДПС заяву в довільній формі про факт відсутності об'єкта обчислення екологічного податку (п. 250.9 ПК). Це, у свою чергу, дозволить їм протягом усього звітного року не подавати податкову звітність за зазначеним податком.

У листі від 06.05.2011 р. № 8565/6/15-0816 податківці зазначали, що таку заяву необхідно подати до 1 січня того року, в якому не планується здійснювати забруднення довкілля. Інакше кажучи, граничний строк подання зазначеної заяви, на їх думку, минув 31.12.2011 р.

Ми ж з такою позицією не згодні і вважаємо, що, оскільки в ПК не зазначено іншого, граничний строк подання заяви, про яку йдеться в п. 250.9 цього Кодексу, повинен збігатися з граничним строком подання податкової звітності за I квартал того року, в якому у платника буде відсутній об'єкт обкладення екологічним податком. Таким чином, на нашу думку, подати заяву про факт відсутності об'єкта обчислення екологічного податку можна до 11.05.2012 р.

Нагадуємо, що якщо така заява не подається, доведеться подавати податкові декларації з прочерками в загальному порядку (див. п. 250.9 ПК).

 

Плата за землю

З 01.01.2012 р. набули чинності «земельні» зміни, передбачені Законом № 3609, а саме:

1) земельний податок справляється:

— за земельні ділянки в межах населених пунктів, що належать до земель залізничного транспорту, і земельні ділянки, на яких розташовано аеродроми, — в розмірі 25 % ставки, розрахованої в загальному порядку (п. 276.4 ПК);

— за розташовані за межами населених пунктів земельні ділянки, що належать до земель залізничного транспорту, і земельні ділянки, на яких розташовано аеродроми, — у розмірі 0,02 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (пп. 278.1 і 278.2 ПК).

Зверніть увагу: подаючи звіт за земельним податком за грудень (у разі подання щомісячної звітності), землекористувачі-залізничники повинні, як і раніше, орієнтуватися на старі редакції вище перелічених норм ПК, чинних у 2011 році. Те ж саме стосується і власників/постійних користувачів земельних ділянок, на яких розташовано аеродроми, — ці норми мають відношення й до них.

Водночас пільговий порядок оподаткування не поширюється на земельні ділянки залізничного транспорту, на яких знаходяться окремо розташовані культурно-побутові будівлі та інші споруди (вони оподатковуються на загальних підставах);

2) вимога про необхідність сплати земельного податку на загальних підставах при наданні в оренду земельних ділянок, окремих будівель, споруд або їх частин платниками податку, які користуються пільгами з земельного податку, не поширюється на бюджетні установи при наданні ними будівель, споруд (їх частин) у тимчасове користування (оренду) не тільки іншим бюджетним установам, а й дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності та джерел фінансування (абз. 2 п. 284.3 ПК);

3) відповідні центральні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів і державної реєстрації речових прав на нерухоме майно щомісячно, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також на запит відповідного органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки повинні надавати інформацію, необхідну для обчислення та справляння плати за землю. Як бачите, тепер податківці досить оперативно отримуватимуть у своє розпорядження відомості, що дозволяють відстежити поточні зміни у складі власників землі та землекористувачів;

4) для земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності та наданих для будівництва і експлуатації аеродромів, розмір річної орендної плати не може перевищувати чотирикратного розміру земельного податку, установленого ПК (п.п. «б» п.п. 288.5.2 ПК).

 

Податок на нерухомість

Набрання чинності ст. 265 ПК щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відкладено до 01.07.2012 р. (абз. 9 п. 1 розд. XIX ПК).

Очевидно, через те що новий порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно, установлений Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 11.02.2010 р. № 1878-VI, теж запрацює тільки починаючи із зазначеної дати, знадобився певний строк для впорядкування відповідних норм цього Закону і ПК для ефективного адміністрування податку на нерухомість.

Нагадаємо, що за первісною версією ПК такий податок повинен був стягуватися вже з 01.01.2012 р.

 

ІНШІ НЕПОДАТКОВІ ЗМІНИ

 

1. З 01.01.2012 р. за порушення вимог законодавства про захист персональних даних передбачено адміністративну або навіть кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, що 01.01.2011 р. набув чинності Закон № 2297, що приписує суб'єктам господарювання, у тому числі підприємцям, «оберігати» дані, отримані від фізосіб, та інформувати спеціальний держорган* про обробку таких відомостей.

* Зараз таким органом є Державна служба України з питань захисту персональних даних (офіційний сайт: www.zpd.gov.ua).

Зазначимо, що згідно зі ст. 2 Закону № 2297 обробка персональних даних, а простіше кажучи, їх використання, проводиться тільки за згодою працівників відповідно до сформульованої мети їх обробки. Причому таку згоду потрібно отримувати письмово від кожного працівника (фізособи), зарахованого до штату після 01.01.2011 р.

Крім того, особи, чиї дані потрапляють до «чужих рук» після 01.01.2011 р., неважливо, установлено це законодавством чи ні, мають бути повідомлені про цей факт і його цілі.

При цьому до початку поточного року покарання за невиконання вимог «захисного» Закону не передбачалися. Проте з 01.01.2012 р., як ми вже зазначили, ситуація змінилася. Отже, тепер «непокора» карається таким чином (табл. 9).

 

Таблиця 9

Склад порушення

Санкція

Норма

Адміністративна відповідальність

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суб'єкта персональних даних (у тому числі працівника) про його права у зв'язку зі включенням його персональних даних до бази персональних даних, про мету збору цих даних і осіб, яким ці дані передаються

Штраф на громадян у розмірі від 200 до 300 нмдг (від 3400 грн. до 5100 грн.);
на посадових осіб, громадян-підприємців — від 300 до 400 нмдг (від 5100 грн. до 6800 грн.)

Стаття 18839 КпАП

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення Державної служби України з питань захисту персональних даних про зміну відомостей, що подаються для державної реєстрації бази персональних даних

Штраф на громадян у розмірі від 100 до 200 нмдг (від 1700 грн. до 3400 грн.);

на посадових осіб, громадян-підприємців — від 200 до 400 нмдг (від 3400 грн. до 6800 грн.)

Повторне протягом року вчинення аналогічного порушення особою, яка вже притягувалася
до адміністративної відповідальності

Штраф на громадян у розмірі від 300 до 500 нмдг (від 5100 грн. до 8500 грн.);
на посадових осіб, громадян-підприємців — від 400 до 700 нмдг (від 6800 грн. до 11900 грн.)

Ухилення від державної реєстрації бази персональних даних

Штраф на громадян у розмірі від 300 до 500 нмдг (від 5100 грн. до 8500 грн.);
на посадових осіб, громадян-підприємців — від 500 до 1000 нмдг (від 8500 грн. до 17000 грн.)

Недотримання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних у базі персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них

Штраф у розмірі від 300 до 1000 нмдг (від 5100 грн. до 17000 грн.)

Невиконання законних вимог посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу з питань захисту персональних даних щодо усунення порушень законодавства про захист персональних даних

Штраф на посадових осіб, громадян і суб'єктів підприємницької діяльності в розмірі від 100 до 200 нмдг (від 1700 грн. до 3400 грн.)

Стаття 18840 КпАП

Кримінальна відповідальність

Незаконні збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями ККУ

Штраф від 500 до 1000 нмдг (від 8500 грн. до 17000 грн.), або виправні роботи строком до 2 років, або арешт строком до 6 місяців, або обмеження волі строком до 3 років

Стаття 182 ККУ

Ті ж дії, здійснені повторно або якщо вони заподіяли істотну шкоду правам, свободам та інтересам особи, що охороняються законом

Арешт строком від 3 до 6 місяців, або обмеження свободи строком від 3 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк

 

2. З 01.01.2012 р. суб'єкти господарювання, які використовують РРО, що створюють контрольну стрічку в (абз. 2 — 3 п. 7 ст. 3 Закону про РРО):

— в електронній формі, повинні подавати до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв'язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті. Аналогічним чином зазначені документи подають і суб'єкти господарювання, які використовують електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді;

у друкованому вигляді, за виключенням електронних контрольно-касових реєстраторів, повинні подавати до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв'язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам'яті.

Порядок передачі такої інформації до органів ДПС встановлюється ДПСУ на базі технології, розробленої НБУ та погодженої з ДПСУ. На цей момент такого порядку відповідні органи не розробили.

В інших випадках (коли п. 7 ст. 3 Закону про РРО не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв'язку) суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані подавати до органів ДПС звітність, пов'язану із застосуванням РРО та РК, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця.

Також нагадуємо, що з 01.01.2012 р. РРО не застосовується:

— у разі продажу товарів (послуг) ФОП, які сплачують фіксований податок (що логічно — такий податок скасовано з 01.01.2012 р.);

— у разі торгівлі ФОП за готівкові кошти на ринках (виключено умову про сплату для цього ринкового збору).

З єдиноподатників від застосування РРО звільнено тільки підприємців, а юрособи зможуть не використовувати РРО тільки у випадках, визначених Законом про РРО.

3. За положеннями ч. 2 ст. 121 Закону про бухоблік з 01.01.2012 р. складати фінансову звітність і консолідовану фінансову звітність, безпосередньо застосовуючи МСФЗ, зобов'язані:

— публічні акціонерні товариства;

— банки;

— страховики;

— підприємства, що здійснюють господарську діяльність за видами, перелік яких визначає КМУ. Зверніть увагу: такий перелік затверджено в оновленому Порядку подання фінансової звітності, затвердженому постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419. Зокрема, складати фінзвітність і консолідовану фінзвітність за МСФЗ повинні:

1) підприємства, які здійснюють такі види діяльності, як надання фінансових послуг, крім страхування і пенсійного забезпечення (група 64 КВЕД ДК 009:2010), а також недержавне пенсійне забезпечення (група 65.3 КВЕД ДК 009:2010), — починаючи з 01.01.2013 р.;

2) підприємства, які провадять допоміжну діяльність у сферах фінансових послуг і страхування (група 66 КВЕД ДК 009:2010*), — починаючи з 01.01.2014 р.

* Звертаємо увагу, що з 01.01.2012 р. набув чинності новий національний класифікатор «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» (КВЕД ДК 009:2010) замість КВЕД ДК 009:2005 (детальніше про це див. на с. 41).

Решта підприємств , крім зазначених у ч. 2 ст. 121 Закону про бухоблік, можуть самостійно визначати доцільність використання МСФЗ у цілях підготовки фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

 

нормативні документи, що набирають чинності з нового року

 

№ з/п

Назва документа

Характеристика змін, внесених документом

1

2

3

1

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.2011 р. № 4014-VI

Змінено правила роботи для платників єдиного податку, а також реформовано деякі інші норми ПК. Детальніше див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 24 (24)

2

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання інвестицій у вітчизняну економіку» від 17.11.2011 р. № 4057-VI

Уточнено правила податкового обліку передачі цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства в оренду чи концесію. Детальніше див. с. 17.
Крім того, цим Законом доповнено перелік випадків, у яких не стягується авансовий внесок при виплаті дивідендів (див. с. 20).
Також урегульовано податковий облік з податку на прибуток у концесіонера. Зокрема, визначено, що отримання майна в концесію не змінює податкових зобов'язань концесіонера. При цьому концесіонер збільшує суму витрат на суму нарахованого концесійного платежу за наслідками податкового періоду, в якому здійснюється таке нарахування.
Ще визначено випадки, коли оплата орендної плати чи концесійного платежу не призводить до виникнення об’єкта оподаткування ПДВ (про це йшлося на с. 21).
Пунктом 4 Закону врегульовано питання обкладення податком на прибуток страховиків, які отримують доходи від провадження страхової діяльності, крім діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення, а також від діяльності, що не пов'язана із страхуванням.
Зокрема, уточнено, що керуватись правилами, наведеними у п. 8 підрозд. 4 розд. ХХ ПК, такі платники мають до 31.12.2012 р., а не до 31.03.2012 р., як передбачалось раніше.
Також вказаний пункт доповнено новим абз. 4, згідно з яким до 31.12.2012 р. доходи страховика від іншої діяльності, не пов'язаної із страховою діяльністю, а також доходи, одержані страховиком-цедентом у звітному періоді від перестраховиків за договорами перестрахування, зменшені на суму здійснених страховиком-цедентом страхових виплат (страхового відшкодування) у частині (у межах часток), в якій перестраховик несе відповідальність згідно з укладеними із страховиком-цедентом договорами перестрахування, оподатковуються в порядку, строки і за правилами, передбаченими ПК, за ставкою 21 %

3

Постанова КМУ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, актів Кабінету Міністрів України з питань митної справи» від 05.10.2011 р. № 1016

Внесено зміни до деяких питань митної справи

4

Постанова КМУ «Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів з метою використання як сировини для виробництва у хімічній промисловості» від 20.10.2011 р. № 1068

Порядок визначає механізм випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком, що видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів (коди згідно з УКТЗЕД 2710 11 11 00, 2710 11 15 00, 2710 11 21 00, 2710 19 11 00, 2710 19 15 00, 2710 19 25 00, 2710 19 29 00), які реалізуються із застосуванням нульової ставки акцизного податку або ввозяться без його сплати.

5

Постанова правління ПФУ «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України» від 25.10.2011 р. № 32-3

Постанова набирала чинності в частині внесення змін до Порядку № 22-2, які пов'язані, в тому числі з уточненням порядку застосування спеціальних ставок ЄСВ.
Зокрема:
— додаток 2 до Порядку № 22-2 доповнено новими кодами категорії застрахованої особи (36 — 39);
— у новій редакції викладено таблиці 1, 2 і 8 додатка 4 і додаток 7.
Крім того, п. 5.2 Порядку № 22-2 доповнено абз. 2, згідно з яким з 01.01.2012 р., якщо необхідно повністю скасувати відомості, зазначені в таблицях 5 і 7 додатка 4 до Порядку № 22-2, подаються тільки відповідні таблиці з недостовірними відомостями зі статусом «скасовуюча»

6

Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457

Прийнято на заміну Національного класифікатора України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375, проте в 2012 році обидва документи діють одночасно

7

Національний класифікатор України «Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457

Прийнято на заміну Національного класифікатора України «Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2005», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375. У 2012 році обидва накази діють одночасно

 

Використані нормативні документи

ККУ — Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2297 — Закон України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI.

Закон № 3609 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI.

Закон № 4014 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку
та звітності» від 04.11.2011 р. № 4014-VI.

Закон № 4057 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання інвестицій у вітчизняну економіку» від 17.11.2011 р. № 4057-VI.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон про бухоблік — Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Проект Закону про Держбюджет на 2012 рік — проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» від 15.09.2011 р. № 9000.

Постанова № 1007 — постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 12 Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом» від 28.09.2011 р. № 1007.

Постанова/Порядок № 1246 — постанова КМУ «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних» від 29.12.2010 р. № 1246.

Постанова № 32-3 — постанова правління ПФУ «Зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за № 1014/18309» від 25.10.2011 р. № 32-3.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Наказ/Порядок № 1022 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу» від 24.12.2010 р. № 1022.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі