Теми статей
Обрати теми

Підписання податкової звітності за відсутності директора (головбуха)

Редакція ПК
Відповідь на запитання

ПІДПИСАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЗА ВІДСУТНОСТІ ДИРЕКТОРА (ГОЛОВБУХА)

 

На сайті ДПСУ в Єдиній базі податкових знань з’явилася відповідь на ось таке запитання:

«Який порядок підписання звітності у разі тимчасової відсутності посадових осіб ЮО (керівника, головного бухгалтера тощо)?»

 

Відповідь:

«Відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів ДПА України, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010 р. № 979, при взятті платника податку на облік до державного податкового органу подається заява за формою № 1-ОПП, в якій зазначаються дані про керівників, головного бухгалтера чи іншу особу, на яку покладено обов’язки з ведення бухгалтерського обліку платника податків. Відповідно до п. 48.5 ст. 48 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (зі змінами та доповненнями, далі — ПК) податкова декларація повинна бути підписана:

— керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до органу державної податкової служби. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником та особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку. Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку (п.п. 48.5.1 ПК);

— фізичною особою — платником податків або його законним представником (п.п. 48.5.2 ПК);

— особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації згідно з договором про спільну діяльність або угодою про розподіл продукції (п.п. 48.5.3 ПК).

Якщо податкова декларація подається податковими агентами — юридичними особами, вона повинна бути підписана керівником такого агента й особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації такого агента, а якщо податковим агентом є платник податків — фізична особа — таким платником податків (п. 48.6 ПК). Згідно з п. 48.7 ст. 48 ПК податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, не вважається податковою декларацією, крім випадків, установлених п. 46.4 ст. 46 цього Кодексу.

Отже, чинним законодавством передбачено, що призначення на посаду, звільнення, відпустка працівника або призначення до виконання функцій тимчасово відсутнього працівника оформляється наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу. Якщо установчими документами не передбачене покладання на іншу особу організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків на випадок відсутності керівника та головного бухгалтера з об’єктивних причин (відпустка, відрядження, лікарняний тощо), відповідними організаційно-розпорядчими документами підприємства тимчасово призначається особа, уповноважена на виконання таких функцій.

У разі відсутності керівника та головного бухгалтера юридичної особи на роботі з об’єктивних причин податкова декларація може бути підписана іншими особами, які уповноважені установчими та/або організаційно-розпорядчими документами виконувати обов’язки керівників на час їх відсутності, за умови, що повноваження особи, яка підписала податкову декларацію, підтверджені відповідними документами (установчими, наказами чи розпорядженнями тощо), які подаються разом із податковою декларацією до органу ДПС».

Власне, у цілому відповідь не викликає заперечень, адже можливість виконання функцій керівника підприємства на час його тимчасової відсутності може бути передбачена у статуті. Логічним також є висновок, що за відсутності такого зауваження в установчих документах юрособи питання може бути урегульоване наказом або розпорядженням керівника підприємства. Єдине, що викликає певний внутрішній опір, — вимога податкової служби подавати відповідний уповноважуючий документ разом із податковою декларацією. З одного боку, навряд чи це значно «ускладнить життя» платнику податків (головне, щоб податкова не вимагала кожного разу надавати їй оригінал уставу). А з іншого боку, ПК такої вимоги точно не містить.

Висновок: у випадку відсутності керівника підприємства та/або головбуха, щоб не ускладнювати на рівному місці взаємовідносини з податківцями, ми б рекомендували таки подавати декларацію, підписану уповноваженими особами, разом із відповідними підтверджуючими документами. Звертаємо увагу: як вбачається з тексту відповіді ДПА, вони вимагають оригіналів таких документів. Отже, у випадку передачі повноважень внутрішніми організаційно-розпорядчими документами (накази, розпорядження тощо) можна додати й оригінал. Але у випадку, коли повноваження підписанта визначаються статутом товариства, оригіналів статуту на всі декларації та на всі випадки відсутності керівництва явно не вистачить. Вважаємо, що у такому випадку можна обійтися належним чином завіреною (підписом тієї ж уповноваженої особи та печаткою) копією статуту. Або, щоб не витрачатися на копіювання статуту, потрібно напрягти керівництво підписати знов-таки наказ (розпорядження).

 

Віталій Рябов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі