Теми статей
Обрати теми

Надходження основних засобів

Редакція ПК
Стаття

Надходження основних засобів

 

Надходити на підприємство основні засоби можуть по-різному. Так, вони можуть бути:

— придбані за грошові кошти (власні або позикові);

— виготовлені (споруджені, створені) підрядним, господарським або змішаним способом;

— отримані в обмін на інші активи (подібні або неподібні);

— унесені учасниками (засновниками) до статутного капіталу підприємства;

— отримані безоплатно тощо.

 

Придбання основних засобів за грошові кошти в національній валюті

 

Найпоширенішим способом надходження ОЗ на підприємства є їх придбання за грошові кошти.

 

Бухгалтерський облік

Придбані основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 7 П(С)БО 7).

Первісною вартістю згідно п. 4 П(С)БО 7 є історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

Перелік витрат, що становлять первісну вартість, наведено в п. 8 П(С)БО 7.

Первісна вартість основних засобів, придбаних за грошові кошти, формується із:

— сум, які покупець сплачує постачальникам активів і підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

— реєстраційних зборів, державного мита та аналогічних платежів, здійснюваних у зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;

— сум ввізного мита;

— сум непрямих податків, сплачених (нарахованих) при купівлі та створенні основних засобів, якщо вони не відшкодовуються підприємству;

— витрат зі страхування ризиків доставки основних засобів;

— витрат на транспортування, установлення, монтаж, налагодження основних засобів;

— інших витрат, безпосередньо пов'язаних з доведенням основних засобів до стану, в якому вони придатні для використання в запланованих цілях.

Не включаються до первісної вартості об'єктів ОЗ, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок запозичень, фінансові витрати, за винятком фінансових витрат, що включаються до собівартості кваліфікаційних активів згідно з П(С)БО 31.

Під час надходження ОЗ усі витрати на їх придбання (створення), що включаються до первісної вартості, акумулюються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції», призначеному спеціально для обліку витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів. За дебетом рахунка відображається збільшення понесених витрат на придбання (створення) ОЗ, а за кредитом — їх зменшення (введення в дію, введення об'єкта ОЗ в експлуатацію тощо).

Таким чином, витрати підприємства, пов'язані з придбанням ОЗ, спочатку накопичуються на відповідних субрахунках рахунка 15 «Капітальні інвестиції». І тільки при передачі (введенні) в експлуатацію окремих об'єктів ОЗ списуються з кредиту цього рахунка до дебету рахунків 10 «Основні засоби» і 11 «Інші необоротні матеріальні активи», які й призначено для відображення в бухгалтерському обліку прийнятих в експлуатацію об'єктів.

 

Податковий облік

Податок на прибуток. У податковому обліку придбані основні засоби також зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 146.4 ПК).

Витрати, що включаються до первісної вартості об'єкта ОЗ, перелічені в п. 146.5 ПК. Згідно з п. 146.5 ПК до складу первісної вартості об'єкта основних засобів включаються:

— суми, що сплачуються постачальникам активів і підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

— реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;

— суми ввізного мита;

— суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);

— витрати на страхування ризиків доставки основних засобів;

— витрати на транспортування, встановлення, монтаж, налагодження основних засобів;

— фінансові витрати, включення яких до собівартості кваліфікаційних активів передбачено П(С)БО 31;

— інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, в якому вони придатні для використання в запланованих цілях.

Як бачимо, витрати, що формують первісну вартість основних засобів у податковому обліку, ідентичні таким у бухгалтерському обліку.

Витрати на придбання основних засобів, призначених для використання в господарській діяльності, підлягають амортизації (п. 144.1 ПК). Починаючи з місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію, за ним починає нараховуватися амортизація (п. 146.2 ПК). Амортизація нараховується щомісячно протягом установленого платником податків строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, але не менше мінімально допустимого строку, визначеного п. 145.1 ПК. Вартістю ОЗ, що амортизується, є первісна вартість об'єкта за вирахуванням ліквідаційної вартості (п.п. 14.1.19 ПК).

ПДВ. При купівлі об'єкта основних засобів підприємство — платник ПДВ на підставі п. 198.3 ПК має право збільшити податковий кредит на суму ПДВ, нарахованого (сплаченого) у зв'язку з придбанням основних засобів. Право відобразити податковий кредит платник матиме тільки в тому випадку, якщо:

— у нього є податкова накладна, оформлена належним чином (п. 198.6 ПК);

— об'єкт основних засобів передбачається використовувати в оподатковуваних ПДВ операціях у межах господарської діяльності (п. 198.3 ПК).

Якщо придбані основні засоби призначені для використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільнені від оподаткування, суми ПДВ, сплачені (нараховані) при їх придбанні, не включаються до складу податкового кредиту (п. 198.4 ПК). Якщо ж придбані основні засоби планується використовувати одночасно в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, тоді до податкового кредиту потрапляє тільки частина сплаченого (нарахованого) ПДВ, що відповідає частці використання таких основних засобів в оподатковуваних операціях. Суми ПДВ, що не потрапили до податкового кредиту, підприємство — платник податку на прибуток у цих випадках має право віднести на збільшення первісної вартості об'єктів основних засобів, що придбаваються (абз. 3 п.п. 139.1.6 ПК).

 

Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості об'єкта основних засобів, але не вище рівня звичайних цін на такий об'єкт. Дата виникнення права підприємства — платника ПДВ на податковий кредит визначається за правилом першої події (п. 198.2 ПК). Право на податковий кредит виникає незалежно від того, чи почали використовуватися основні засоби в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податків протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду (п. 198.3 ПК).

Зазначимо, що ПК передбачає можливість формування податкового кредиту з ПДВ при купівлі легкових автомобілів у звичайному порядку, без будь-яких обмежень.

Неплатники ПДВ суму «вхідного» ПДВ відносять до складу первісної вартості об'єкта ОЗ, що придбавається (п. 8 П(С)БО 7, п. 146.5 ПК).

 

Придбання основних засобів платником ПДВ за грошові кошти в національній валюті на умовах попередньої оплати

За договором купівлі-продажу підприємство (платник ПДВ) придбало токарний верстат, що вимагає монтажу, вартістю 108000 грн., у тому числі ПДВ — 18000 грн. При цьому підприємством понесено такі витрати:

— на доставку токарного верстата власним автомобільним транспортом у сумі 400 грн.;

— з оплати виконаних робіт з монтажу та налагодження токарного верстата підрядної організації в сумі 2400 грн., у тому числі ПДВ — 400 грн.

 


з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Перераховано передоплату постачальнику за токарний верстат

371

311

108000,00

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

18000,00

3

Отримано від постачальника токарний верстат, що потребує монтажу

1521*

631

90000,00

* Доцільно до субрахунку 152 ввести окремі субрахунки, призначені для відображення витрат на придбання обладнання, що вимагає монтажу та витрат на його монтаж. Припустимо, в умовах прикладу, це будуть субрахунки 1521 «Обладнання, що вимагає монтажу на складі», 1522 «Обладнання в монтажі».

4

Відображено списання суми податкового кредиту з ПДВ

644

631

18000,00

5

Здійснено залік заборгованостей

631

371

108000,00

6

Віднесено витрати з доставки верстата на підприємство власним автомобільним транспортом на збільшення його первісної вартості

1521

232*

400,00

* Фактична виробнича собівартість послуг транспортного підрозділу підприємства, що виконує послуги допоміжного характеру, формується на спеціальному субрахунку до рахунка 23 «Виробництво» і щомісячно розподіляється залежно від напряму використання таких послуг. В умовах прикладу відповідна сума віднесена на витрати, пов'язані з придбанням обладнання.

7

Перераховано передоплату підрядній організації за виконання монтажних робіт

371

311

2400,00

8

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ за витратами на монтаж (за наявності податкової накладної)

641

644

400,00

9

Передано обладнання в монтаж

1522

1521

90400,00

10

Виконано роботи з монтажу верстата

1522

631

2000,00

11

Відображено списання суми податкового кредиту з ПДВ за витратами на монтаж

644

631

400,00

12

Здійснено залік заборгованостей

631

371

2400,00

13

Уведено об'єкт ОЗ в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 92400 грн.
(90000 грн. + 400 грн. + 2000 грн.)

104

1522

92400,00

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта основних засобів (90000 грн. + 400 грн. + 2000 грн. = 92400 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію), за об'єктом нараховуватиметься «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 4.

 

Придбання основних засобів платником ПДВ за грошові кошти в національній валюті на умовах подальшої оплати

Підприємство (платник ПДВ) придбало легковий автомобіль. Вартість, сплачена постачальнику, склала 36000 грн., у тому числі ПДВ — 6000 грн. Під час його реєстрації було сплачено збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 900 грн., платіж за реєстрацію автомобіля в ДАІ — 250 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Перераховано збір до Пенсійного фонду (при купівлі легкового автомобіля)

651

311

900,00

2

Сплачено платіж за реєстрацію транспортного засобу в органах ДАІ

377

311

250,00

3

Отримано від постачальника легковий автомобіль

152

631

30000,00

4

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

631

6000,00

5

Відображено формування первісної вартості отриманого легкового автомобіля:

— у сумі сплаченого збору на обов'язкове пенсійне страхування

152

651

900,00

— у сумі платежу за реєстрацію транспортного засобу в органах ДАІ

152

377

250,00

6

Уведено об'єкт ОЗ в експлуатацію (зараховано до складу ОЗ) за первісною вартістю 31150 грн. (30000 грн. + 900 грн. + 250 грн.)

105

152

31150,00

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта основних засобів (30000 грн. + 900 грн. + 250 грн. = 31150 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію) за об'єктом нараховуватиметься «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.
У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 5.

7

Здійснено оплату постачальнику за легковий автомобіль

631

311

36000,00

 

Придбання основних засобів неплатником ПДВ за грошові кошти на умовах попередньої оплати

За договором купівлі-продажу підприємство (неплатник ПДВ) придбало свердлильний верстат, що не вимагає монтажу, вартістю 108000 грн., у тому числі ПДВ — 18000 грн. При цьому підприємством понесено витрати на доставку свердлильного верстата транспортною організацією в сумі 400 грн., у тому числі ПДВ — 66,67 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Перераховано передоплату постачальнику за свердлильний верстат

371

311

108000,00

2

Перераховано передоплату транспортної організації за послуги

371

311

400,00

3

Отримано від постачальника свердлильний верстат

152

631

108000,00

4

Уключено до первісної вартості витрати на доставку верстата

152

631

400,00

5

Здійснено залік заборгованостей з постачальником обладнання

631

371

108000,00

6

Здійснено залік заборгованостей з транспортною організацією

631

371

400,00

7

Уведено об'єкт ОЗ в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 108400 грн. (108000 грн. + 400 грн.)

104

152

108400,00

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта основних засобів (108000 грн. + 400 грн. = 108400 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію) за об'єктом нараховуватиметься «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.
У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 4.

 

Придбання легкового автомобіля неплатником ПДВ за грошові кошти на умовах подальшої оплати

Підприємство (неплатник ПДВ) придбало легковий автомобіль. Вартість, сплачена постачальнику, склала 36000 грн., у тому числі ПДВ — 6000 грн. Під час його реєстрації було сплачено збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 900 грн., платіж за реєстрацію автомобіля в ДАІ — 250 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Перераховано збір до Пенсійного фонду (при купівлі легкового автомобіля)

651

311

900,00

2

Сплачено платіж за реєстрацію транспортного засобу в органах ДАІ

377

311

250,00

3

Отримано від постачальника легковий автомобіль

152

631

36000,00*

* Суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів, якщо вони не відшкодовуються підприємству, включаються до складу первісної вартості об'єкта (п. 8 П(С)БО 7, п. 146.5 ПК).

4

Відображено формування первісної вартості отриманого легкового автомобіля:

— у сумі сплаченого збору на обов'язкове пенсійне страхування

152

651

900,00

— у сумі платежу за реєстрацію транспортного засобу в органах ДАІ

152

377

250,00

5

Уведено об'єкт ОЗ в експлуатацію (зараховано до складу ОЗ) за первісною вартістю 37150 грн. (36000 грн. + 900 грн. + 250 грн.)

105

152

37150,00

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта основних засобів (36000 грн. + 900 грн. + 250 грн. = 37150 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію), за об'єктом нараховуватиметься «бухгалтерська» та «податкова» амортизація. У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 5.

6

Здійснено оплату постачальнику за легковий автомобіль

631

311

36000,00

 

Придбання основних засобів за грошові кошти в іноземній валюті

 

Операції з придбання основних засобів з розрахунками в іноземній валюті мають специфічні особливості їх відображення як у бухгалтерському, так і в податковому обліку.

 

Бухгалтерський облік

Перш за все, ще раз нагадаємо, що придбані основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 7 П(С)БО 7). При формуванні первісної вартості основних засобів, що імпортуються, слід керуватися переліком витрат з п. 8 П(С)БО 7
(див. с. 10). При цьому зважаючи на специфіку імпорту, до первісної вартості основних засобів включатимуться мито, плата за митне оформлення (як платіж, здійснюваний у зв'язку з придбанням прав на об'єкт основних засобів), витрати на сертифікацію імпортного основного засобу, акцизний податок, що не відшкодовується імпортеру (у разі ввезення підакцизних основних засобів).

Оскільки розрахунки за придбані основні засоби здійснюються в іноземній валюті, при формуванні первісної вартості об'єкта необхідно враховувати вимоги П(С)БО 21, у п. 5 якого зазначено, що операції в іноземній валюті під час первісного визнання повинні відображатися у гривнєвому еквіваленті.

Порядок перерахунку іноземної валюти у гривні при імпорті основних засобів залежатиме від того, яка подія відбулася першою: отримання основних засобів чи перерахування оплати за них.

Якщо перша подія — отримання об'єкта основних засобів , то при оприбуткуванні його на баланс слід керуватися п. 5 П(С)БО 21, в якому зазначено, що операції в іноземній валюті при первісному визнанні відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу* на дату здійснення операції, тобто на дату визнання активу. Такою є дата переходу ризиків та вигод, пов'язаних з правом власності на об'єкт, що придбавається (див. лист Мінфіну від 21.04.2009 р. № 31-34000-20-27/11292 ). Таким чином, вартість об'єкта основних засобів перераховується за курсом НБУ, що діє на дату його отримання (оприбуткування на баланс).

* Валютний курс — курс грошової одиниці України, установлений Національним банком України, до грошової одиниці іншої країни (п. 4 П(С)БО 21). Тобто валютний курс — це встановлений НБУ курс гривні до іноземної валюти.

Заборгованість, що виникла перед нерезидентом, є монетарною (погашатиметься грошовими коштами), отже, за нею повинні розраховуватися курсові різниці: на дату балансу та на дату погашення заборгованості (пп. 4, 7 — 8 П(С)БО 21).

Якщо перша подія — оплата, то в цьому випадку слід керуватися п. 6 П(С)БО 21, згідно з яким сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, надана іншим особам у рахунок платежів для придбання немонетарних активів, до яких належать і основні засоби, при включенні у вартість цих активів перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату сплати авансу. Отже, бухгалтерська вартість основних засобів визначатиметься за курсом на дату перерахування авансу. При перерахуванні авансу необхідно зафіксувати курс НБУ, а потім при отриманні об'єкта основних засобів використовувати цей валютний курс для визначення вартості основних засобів.

Дебіторська заборгованість, що виникла, є немонетарною (оскільки буде погашена отриманням об'єкта основних засобів), тому курсові різниці за нею не розраховуються ні на дату балансу, ні на дату погашення.

 

Податковий облік

Податок на прибуток. У податковому обліку придбані основні засоби зараховуються на баланс за первісною вартістю (п. 146.4 ПК). Через відсутність спеціальних положень, під час надходження основних засобів, придбаних за іноземну валюту, слід керуватися загальними правилами відображення «валютних» операцій, установлених п. 153.1 ПК. Зокрема, в п.п. 153.1.2 ПК зазначено, що витрати, здійснені (нараховані) платником податків в іноземній валюті у зв'язку з придбанням у звітному податковому періоді товарів, робіт, послуг, уключаються до витрат такого звітного податкового періоду шляхом перерахунку в національну валюту: — у частині їх вартості, що не була сплачена раніше, — за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату здійснення операції з такого придбання; — у частині раніше проведеної оплати — за курсом, що діяв на дату здійснення оплати.

Таким чином, у ситуації, коли першою подією є отримання об'єкта основних засобів, то при визначенні гривнєвого еквіваленту його вартості, необхідно застосовувати курс НБУ на дату отримання (оприбуткування) основних коштів.

Кредиторська заборгованість, що виникла в момент отримання об'єкта основних засобів, є монетарною (оскільки погашатиметься грошима), тому згідно з п.п. 153.1.3 ПК на дату балансу та на дату погашення за нею потрібно визначати курсові різниці . При цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) ураховується у складі доходів платника (у звітності з податку на прибуток для цієї мети передбачено рядок 03.19 додатка ІД до декларації та рядок 03 самої декларації) податків, а збиток (від’ємне значення курсових різниць) — у складі витрат платника податків (у звітності з податку на прибуток для цієї мети передбачено рядок 06.4.12 додатка ІВ до декларації та рядок 06.4 самої декларації).

Якщо ж перша подія — перерахування оплати, то при визначенні гривнєвого еквіваленту вартості основних засобів застосовується валютний курс на дату сплати авансу. Тобто в цьому випадку необхідно зафіксувати курс НБУ на дату перерахування попередньої оплати (авансу) за основні засоби і тоді при їх отриманні від нерезидента використовуємо такий валютний курс для встановлення податкової вартості основних засобів. Курс НБУ на дату отримання основних засобів жодного значення не має.

Дебіторська заборгованість (постачальника-нерезидента), що виникла, є немонетарною (оскільки буде погашена отриманням основних засобів), тому податкові курсові різниці за нею розраховувати не потрібно ні на дату балансу, ні на дату погашення заборгованості.

ПДВ. Увезення основних засобів на митну територію України в митному режимі імпорту є об'єктом обкладення ПДВ (абз. «в» п. 185.1 ПК), причому за ставкою 20 % (п. 194.1 ПК).

Важливо зазначити, що сплачувати «ввізний» ПДВ при імпорті основних засобів зобов'язані й ті суб'єкти господарювання, які не зареєстровані платниками ПДВ. Сплата ПДВ такими особами згідно з п. 181.2 ПК здійснюється під час митного оформлення товарів без реєстрації як платник податку.

Податкові зобов'язання за «ввізним» ПДВ виникають при ввезенні на митну територію України об'єктів основних засобів на дату подання митному органу вантажної митної декларації для митного оформлення (п. 187.8 ПК). Попередня (авансова) оплата вартості основних засобів, що імпортуються, не спричиняє наслідків з ПДВ (п. 187.11 ПК).

Базою для нарахування ПДВ буде договірна (контрактна) вартість товару, але не нижче митної (п. 190.1 ПК), з урахуванням мита та акцизного податку.

Під час визначення бази обкладення ПДВ перерахунок іноземної валюти в національну здійснюється за офіційним курсом НБУ, що діє на день подання митної декларації для митного оформлення (абз. 2 п. 190.1 ПК).

У розділі I декларації з ПДВ податкові зобов'язання, нараховані та сплачені на підставі ВМД, не відображаються. Податкова накладна при цьому платником-імпортером не виписується.

У платників ПДВ на дату сплати «ввізного» ПДВ згідно з оформленою відповідним чином ВМД виникає право на податковий кредит (п. 198.2 ПК). Для відображення податкового кредиту необхідно, щоб виконувалася вимога, установлена п. 198.3 ПК: основні засоби, що імпортуються, повинні використовуватися в операціях, що обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності платника податку. Якщо основні засоби отримуються платником ПДВ для використання в операціях, звільнених від обкладення ПДВ (ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПК) або не є об'єктом оподаткування (ст. 196 ПК), то суми «вхідного» ПДВ до податкового кредиту не включаються (п. 198.4 ПК) . Платник податку на прибуток має право в цьому випадку такий ПДВ віднести на збільшення первісної вартості придбаного об'єкта основних засобів (п.п. 139.1.6 розд. III ПК). Якщо придбаний об'єкт планується одночасно використовувати в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях у господарській діяльності, то сума ПДВ за ним підлягає розподілу за правилами, установленими ст. 199 ПК, і надалі за підсумками 12, 24 і 36 місяців використання такого об'єкта підлягає перерахунку (детальніше див. с.6).

Документом, що засвідчує право платника податків на податковий кредит, є ВМД, що оформлена відповідно до вимог чинного законодавства та підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПК).

Обсяг придбань зі сплатою митним органам імпортного ПДВ показується в розділі II декларації з ПДВ, де залежно від напряму подальшого використання імпортованих основних засобів може відображатися в рядках 12.1, 13.1, 14.1. Якщо ж ввезені основні засоби частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, що не є об'єктом оподаткування та звільнені від обкладення ПДВ, тоді сплачений у момент митного оформлення ПДВ потрапляє до податкового кредиту частково після відповідного розподілу з відображенням за рядком 15.1 декларації з ПДВ.

Неплатники ПДВ суму податку, сплачену при митному оформленні основних засобів, уключають до складу первісної вартості придбаного об'єкта.

 

Придбання основних засобів, увезених за імпортом платником ПДВ на умовах подальшої оплати

Підприємство уклало з нерезидентом зовнішньоекономічний договір на купівлю виробничого обладнання. Вартість обладнання за договором — $80000.

27.03.2012 р. підприємством ввезено обладнання на митну територію України.

При ввезенні було сплачено:

— мито у сумі — 54920 грн.;

— ПДВ — 138344 грн.

Для оплати імпортованого обладнання на МВРУ 03.04.2012 р. придбано іноземну валюту за комерційним курсом 7,97 грн./$. Комісійна винагорода банку за придбання іноземної валюти — 2500 грн.

Оплату за обладнання в повній сумі ($80000) було перераховано нерезиденту 04.04.2012 р.

Офіційні курси долара до гривні, установлені НБУ, склали (умовно):

на дату оформлення ввізної ВМД (27.03.2012 р.) — 7,96 грн./$;

на дату балансу (на 31.03.2012 р.) — 7,86 грн./$;

на дату придбання валюти (03.04.2012 р.) — 7,85 грн./$;

на дату перерахування коштів нерезиденту (04.04.2012 р.) — 7,81 грн./$.

Обладнання призначене для використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума $/ грн.

доходи

витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

Отримання обладнання від нерезидента

1

27.03.2012 р. Перераховано митному органу (курс НБУ — 7,96 грн./$):

— мито

377

311

54920,00

— «ввізний» ПДВ
($80000 х 7,96 грн./$ + 54920 грн.) х 20 % : 100 %*

377

311

138344,00

* Базою для нарахування імпортного ПДВ є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості товарів, з урахуванням митного збору та акцизного податку. Перерахунок іноземної валюти для визначення бази обкладення ПДВ здійснюється за курсом НБУ на дату надання ВМД митному органу для оформлення (п. 190.1 ПК).

2

27.03.2012 р. Оприбутковано виробниче обладнання
(курс НБУ — 7,96 грн./$)

152

632

$80000,00
636800,00*

* Заборгованість, що виникла, — монетарна стаття, тому за нею повинні визначатися курсові різниці на дату балансу та на дату погашення.

3

27.03.2012 р. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ на підставі ВМД

641

377

138344,00

4

27.03.2012 р. Уключено до первісної вартості виробничого обладнання суму ввізного мита

152

377

54920,00

5

Об'єкт основних засобів уведено в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 691720 грн.
(636800 грн. + 54920 грн.)

104

152

691720,00

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість імпортованого об'єкта основних засобів (636800 грн. + 54920 грн. = 691720 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця наступного за введенням в експлуатацію), за об'єктом починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 4.

6

31.03.2012 р. Відображено курсову різницю за заборгованістю на дату балансу
$80000 х (7,86 грн./$ - 7,96 грн./$) = -8000 грн.

632

744

8000,00

8000,00

03.19
додатка IД

7

31.03.2012 р. Віднесено на фінансовий результат курсову різницю із заборгованості на дату балансу

744

793

8000,00

Придбання іноземної валюти для розрахунків з нерезидентом

8

03.04.2012 р. Перераховано кошти для купівлі 80000 доларів за комерційним курсом 7,97 грн./$ (637600 грн. — сума, необхідна для придбання валюти на МВРУ; 2500 грн. — комісія банку)

333

311

640100,00

9

03.04.2012 р. Відображено суму комісійної винагороди банку за придбання іноземної валюти

377

333

2500,00

 —

2500,00

06.1 декларації

92

377

10

03.04.2012 р. Зараховано іноземну валюту на поточний валютний рахунок підприємства (курс НБУ — 7,85 грн./$)

312

333

$80000,00
628000,00

11

03.04.2012 р. Відображено різницю між комерційним та офіційним курсом на дату зарахування валюти
$80000 х (7,97 грн./$ - 7,85 грн./$) = 9600 грн.

942

333

9600,00

9600,00

06.4.39 додатка ІВ

 

 

791

949

9600,00

Перерахування коштів нерезиденту в оплату придбаного обладнання

12

04.04.2012 р. Перераховано оплату в погашення заборгованості перед іноземним постачальником за виробниче обладнання (курс НБУ — 7,81 грн./$)

632

312

$80000,00
624800,00

13

04.04.2012 р. Відображено курсову різницю, що виникла при погашенні заборгованості перед нерезидентом, — на дату розрахунків
$80000 х (7,81 грн./$ - 7,86 грн./$) = -4000 грн.

632

744

4000,00

4000,00

03.19
додатка ІД

744

793

4000,00

14

Відображено курсову різницю за валютою при перерахуванні її нерезиденту
$80000 х (7,81 грн./$ - 7,85 грн./$) = -3200 грн.

945

312

3200,00

3200,00

06.4.12 додатка ІВ

791

945

3200,00

 

Придбання основних засобів, увезених за імпортом платником ПДВ на умовах попередньої оплати

За умовами ЗЕД-договору підприємство імпортує виробниче обладнання вартістю $80000. Постачання обладнання здійснюється на умовах попередньої оплати.

Для оплати обладнання, що імпортується, підприємством 26.03.2012 р. на МВРУ було придбано валюту за курсом 8,0 грн./$. Комісійна винагорода банку — 3200 грн.

27.03.2012 р. підприємство перерахувало нерезиденту попередню оплату в повній сумі контракту.

04.04.2012 р. обладнання було ввезено на митну територію України.

При ввезенні було сплачено:

— мито у сумі — 54920 грн.;

— ПДВ — 135944 грн.

Обладнання призначено для використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Офіційні курси долара до гривні, установлені НБУ, склали (умовно):

— на дату придбання валюти (26.03.2012 р.) — 7,8 грн./$;

— на дату перерахування коштів нерезиденту (27.03.2012 р.) — 7,96 грн./$;

на дату балансу (на 31.03.2012 р.) — 7,86 грн./$;

— на дату оформлення ввізної ВМД (04.04.2012 р.) — 7,81 грн./$.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума $/ грн.

доходи

витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

Придбання іноземної валюти для розрахунків з нерезидентом

1

26.03.2012 р. Перераховано кошти для купівлі $80000 за комерційним курсом 8 грн./$ (640000 грн. — сума, необхідна для придбання валюти на МВРУ; 3200 грн. — комісія банку)

333

311

643200,00

2

26.03.2012 р. Зараховано іноземну валюту на поточний валютний рахунок підприємства (курс НБУ — 7,8 грн./$)

312

333

$80000,00
624000,00

3

26.03.2012 р. Відображено витрати на сплату комісійної винагороди

377

333

3200,00

3200,00

06.1 декларації

92

377

4

26.03.2012 р. Відображено різницю між комерційним та офіційним курсом на дату зарахування валюти $80000 (8,0 грн./$ - 7,8 грн./$) = 16000 грн.

942

333

16000,00

16000,00

06.4.39
додатка ІВ

791

949

16000,00

Перерахування оплати нерезиденту

5

27.03.2012 р. Здійснено попередню оплату іноземному постачальнику за виробниче обладнання (курс НБУ — 7,96 грн./$)

371

312

$80000,00
636800,00

* Заборгованість, що виникла після перерахування передоплати, — немонетарна стаття (буде погашена товаром), тому за нею курсові різниці не розраховуються ні на дату балансу, ні на дату погашення.

6

Відображено курсову різницю з валюти при перерахуванні передоплати нерезиденту
$80000 х (7,96 грн./$ -
- 7,8 грн./$) = 12800 грн.

312

714

12800,00

12800,00

03.19 додатка ІД

Отримання обладнання від нерезидента

7

04.04.2012 р. Перераховано митному органу (курс НБУ — 7,81 грн./$)

— ввізне мито

377

311

54920,00

— «ввізний» ПДВ ($80000 х 7,81 грн./$ + 54920 грн.) х 20 % : 100 %*

377

311

135944,00

* Базою для нарахування імпортного ПДВ є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості товарів, з урахуванням митного збору та акцизного податку. Перерахунок іноземної валюти для визначення бази обкладення ПДВ здійснюється за курсом НБУ на дату надання ВМД митному органу для оформлення (п. 190.1 ПК).

8

04.04.2012 р. Оприбутковано виробниче обладнання (курс НБУ на дату перерахування авансу — 7,96 грн./$)

152

632

$80000,00

636800,00

9

Відображено суму податкового кредиту на підставі вантажної митної декларації

641

377

135944,00

10

Уключено до первісної вартості виробничого обладнання суму ввізного митного збору

152

377

54920,00

11

Відображено залік заборгованостей

632

371

$80000,00

636800,00

Уведення виробничого обладнання в експлуатацію

12

Об'єкт основних засобів уведено в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 691720 грн.
(636800 грн. + 54920 грн.)

104

152

691720,00

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість імпортованого об'єкта основних засобів (636800 грн. + 54920 грн. = 691720 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію), за об'єктом починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 4.

 

Придбання основних засобів, увезених за імпортом неплатником ПДВ на умовах подальшої оплати

Підприємство — неплатник ПДВ на загальній системі оподаткування уклало з нерезидентом зовнішньоекономічний договір на купівлю виробничого обладнання. Вартість обладнання за договором — $10000.

25.03.2012 р. підприємство ввезло обладнання на митну територію України.

При ввезенні було сплачено:

— ввізне мито у сумі — 1000 грн.;

— ПДВ* — 15980 грн.

* Незважаючи на те що підприємство не є платником ПДВ, у разі ввезення товарів на митну територію України воно зобов'язане сплатити ПДВ. Підстава для цього — п. 181.2 ПК, в якому зазначено: якщо особа, не зареєстрована платником ПДВ, ввозить товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню згідно із законом, то така особа сплачує ввізний ПДВ під час митного оформлення товару без реєстрації як платник ПДВ. Суму сплаченого ПДВ підприємство відносить до складу первісної вартості об'єкта (абз. 5 п. 8 П(С)БО 7, абз. 5 п. 146.5 ПК).

Для оплати імпортованого обладнання на МВРУ 03.04.2012 р. придбано іноземну валюту за комерційним курсом 8,0 грн./$. Комісійна винагорода банку за придбання іноземної валюти — 500 грн.

Оплату за обладнання в повній сумі ($10000) було перераховано нерезиденту 04.04.2012 р.

Офіційні курси долара до гривні, установлені НБУ, склали (умовно):

на дату оформлення ввізної ВМД (25.03.2012 р.) — 7,89 грн./$;

на дату балансу (на 31.03.2012 р.) — 7,86 грн./$;

на дату придбання валюти (03.04.2012 р.) — 7,8 грн./$;

на дату перерахування коштів нерезиденту (04.04.2012 р.) — 7,81 грн./$.

 


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума $/ грн.

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

Отримання обладнання від нерезидента

1

25.03.2012 р. Перераховано митному органу (курс НБУ — 7,89 грн./$)

— ввізне мито

377

311

1000,00

— «ввізний» ПДВ ($10000 х 7,89 грн./$ + 1000 грн.) х 20 % : 100 % = 15980 грн.*

377

311

15980,00

* Ще раз зазначимо: навіть якщо підприємство не є платником ПДВ, то в разі ввезення об'єкта основних засобів на митну територію України, воно зобов'язане сплатити ПДВ (п. 181.2 ПК). Базою для нарахування імпортного ПДВ є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості товарів, з урахуванням митного збору та акцизного податку. Перерахунок іноземної валюти для визначення бази обкладення ПДВ здійснюється за курсом НБУ на дату надання ВМД митному органу для оформлення (п. 190.1 ПК).

2

25.03.2012 р. Оприбутковано виробниче обладнання (курс НБУ — 7,89 грн./$)

152

632

$10000,00
78900,00*

*Заборгованість, що виникла, — монетарна стаття, тому за нею повинні визначатися курсові різниці на дату балансу та на дату погашення.

3

25.03.2012 р. Уключено до первісної вартості виробничого обладнання

— суму ввізного мита

152

377

1000,00

— суму «ввізного» ПДВ, сплачену на митниці та не відшкодовану підприємству

152

377

15980,00

4

31.03.2012 р. Відображено курсову різницю за заборгованістю на дату балансу
$10000 х (7,86 грн./$ - 7,89 грн./$) = -300 грн.

632

744

300,00

300,00

03.19 додатка IД

744

793

300,00

Уведення виробничого обладнання в експлуатацію

5

Об'єкт основних засобів уведено в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 95880 грн.
(78900 грн. + 1000 грн. + 15980 грн.)

104

152

95880,00

 —

 — *

 —

*Сформовано «податкову» первісну вартість імпортованого об'єкта основних засобів (78900 грн. + 1000 грн. + 15980 = 95880 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію), за об'єктом починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

Придбання іноземної валюти для розрахунків з нерезидентом

6

03.04.2012 р. Перераховано кошти для купівлі $10000 за комерційним курсом 8,0 грн./$ (80000 грн. — сума, необхідна для придбання валюти на МВРУ; 500 грн. — комісія банку)

333

311

80500,00

7

03.04.2012 р. Зараховано іноземну валюту на поточний валютний рахунок підприємства (курс НБУ — 7,8 грн./$)

312

333

$10000,00

78000,00

8

03.04.2012 р. Відображено витрати на сплату комісійної винагороди

377

333

500,00

500,00

06.1 декларації

92

377

9

03.04.2012 р. Відображено різницю між комерційним та офіційним курсом на дату зарахування валюти $10000 х (8,0 грн./$ - 7,8 грн./$) = 2000 грн.

942

333

2000,00

2000,00

06.4.39
додатка ІВ

791

949

Перерахування коштів нерезиденту в оплату придбаного обладнання

10

04.04.2012 р. Перераховано оплату в погашення заборгованості перед іноземним постачальником за виробниче обладнання
(курс НБУ — 7,81 грн./$)

632

311

$10000,00

78100,00

11

04.04.2012 р. Відображено курсову різницю, що виникла при погашенні заборгованості перед нерезидентом
$10000 х (7,81 грн./$ - 7,86 грн./$) = -500 грн.

632

744

500,00

500,00

03.19 додатка ІД

744

793

500,00

12

Відображено курсову різницю за валютою при перерахуванні її нерезиденту
$10000 х (7,81 грн./$ - 7,8 грн./$) = 100 грн.

312

714

100,00

100,00

03.19 додатка ІД

714

791

100,00

 

Придбання основних засобів за імпортом неплатником ПДВ на умовах попередньої оплати

За умовами ЗЕД-договору підприємство — неплатник ПДВ на загальній системі оподаткування імпортує виробниче обладнання вартістю $10000. За умовами договору постачання обладнання здійснюється на умовах попередньої оплати.

Для оплати обладнання, що імпортується, підприємством 26.03.2012 р. на МВРУ було придбано валюту за курсом 8,0 грн./$. Комісійна винагорода банку — 500 грн.

27.03.2012 р. підприємство перерахувало нерезиденту попередню оплату в повній сумі контракту.

04.04.2012 р. обладнання було ввезено на митну територію України.

При ввезенні було сплачено:

— мито у сумі — 5000 грн.;

— ПДВ — 16620 грн.

Офіційні курси долара до гривні, установлені НБУ, склали (умовно):

— на дату придбання валюти (26.03.2012 р.) — 7,8 грн./$;

— на дату перерахування коштів нерезиденту (27.03.2012 р.) — 7,96 грн./$;

— на дату балансу (на 31.03.2012 р.) — 7,86 грн./$;

— на дату оформлення ввізної ВМД (04.04.2012 р.) — 7,81 грн./$.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума $/ грн.

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

Придбання іноземної валюти для розрахунків з нерезидентом

1

26.03.2012 р. Перераховано кошти для купівлі $10000 за комерційним курсом 8,0 грн./$ (80000 грн. — сума, необхідна для придбання валюти на МВРУ; 500 грн. — комісія банку)

333

311

80500,00

2

26.03.2012 р. Зараховано іноземну валюту на поточний валютний рахунок підприємства (курс НБУ — 7,8 грн./$)

312

333

$10000,00
78000,00

3

26.03.2012 р. Відображено витрати на сплату комісійної винагороди

377

333

500,00

500,00

06.1 декларації

92

377

4

26.03.2012 р. Відображено різницю між комерційним
та офіційним курсом на дату зарахування валюти $10000 (8,0 грн./$ - 7,8 грн./$) = 2000 грн.

942

333

2000,00

2000,00

06.4.39 додатка ІВ

791

949

2000,00

Перерахування оплати нерезиденту

5

27.03.2012 р. Здійснено попередню оплату іноземному постачальнику за виробниче обладнання (курс НБУ — 7,96 грн./$)

371

312

$10000,00
79600,00*

* Заборгованість, що виникла після перерахування передоплати, — немонетарна стаття (буде погашена товаром), тому за нею курсові різниці не розраховуються ні на дату балансу, ні на дату погашення.

6

Відображено курсову різницю за валютою при перерахуванні передоплати нерезиденту
$10000 х (7,96 грн./$ - 7,8 грн./$) = 1600 грн.

312

714

1600,00

1600,00

03.19 додатка ІД

Отримання обладнання від нерезидента

7

04.04.2012 р. Перераховано митному органу (курс НБУ — 7,81 грн./$)

— ввізне мито

377

311

5000,00

— «ввізний» ПДВ
($10000 х 7,81 грн./$ + 5000 грн.) х 20 % : 100 %*

377

311

16620,00

* Базою для нарахування імпортного ПДВ є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості товарів, з урахуванням митного збору та акцизного податку. Перерахунок іноземної валюти для визначення бази обкладення ПДВ здійснюється за курсом НБУ на дату надання ВМД митному органу для оформлення (п. 190.1 ПК).

8

04.04.2012 р. Оприбутковано виробниче обладнання (курс НБУ на дату перерахування авансу — 7,96 грн./$)

152

632

$10000,00
79600,00

9

04.04.2012 р. Уключено до первісної вартості виробничого обладнання

— суму ввізного мита

152

377

5000,00

 —

— суму «ввізного» ПДВ, сплачену на митниці та не відшкодовану підприємству

152

377

16620,00

10

Відображено залік заборгованостей

632

371

$10000,00
79600,00

Уведення виробничого обладнання в експлуатацію

11

Об'єкт основних засобів уведено в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 101220 грн.
(79600 грн. + 5000 грн. + 16620 грн.)

104

152

101220

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість імпортованого об'єкта основних засобів (79600 грн. + 5000 грн. + 16620 грн. = 101220 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію), за об'єктом починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.
У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 4.

 

Створення (виготовлення) об'єктів основних засобів господарським способом

 

Відображення в податковому та бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних зі створенням ОЗ (самостійним виготовленням ОЗ), істотно не відрізняється від обліку їх придбання за грошові кошти. Деякі особливості в частині складу витрат зумовлюються способом створення (виготовлення) об'єктів: підрядним, господарським або змішаним.

 

Бухгалтерський облік

Первісна вартість об'єкта, побудованого (виготовленого) господарським способом, складається з прямих матеріальних витрат, витрат на оплату праці, загальновиробничих витрат, вартості послуг сторонніх організацій, амортизації ОЗ, використовуваних для будівництва (виготовлення) об’єкта ОЗ, та інших витрат, що включаються до первісної вартості об’єкта ОЗ згідно з п. 8 П(С)БО 7.

Усі витрати незалежно від того, яким способом вони здійснюються (господарським, підрядним чи змішаним), відображаються:

— на будівництво об’єкта ОЗ — на субрахунку 151 «Капітальне будівництво»;

з виготовлення об’єкта ОЗ — на субрахунках 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» і 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів»;

— після введення об’єкта в експлуатацію та складання акта (типова форма № ОЗ-1) списуються на відповідні субрахунки обліку ОЗ або інших необоротних матеріальних активів.

 

 

Податковий облік

Податок на прибуток. Податковий облік витрат на самостійне виготовлення основних засобів регулює п. 146.6 ПК. Згідно з цим пунктом «податкова» первісна вартість об’єкта ОЗ складається з витрат на виготовлення об’єкта ОЗ (без урахування ПДВ, якщо платник податків зареєстрований платником податку на додану вартість, незалежно від джерел фінансування), а також усіх виробничих витрат, здійснених платником податків, пов'язаних з виготовленням та введенням в експлуатацію об’єкта ОЗ.

ПДВ. Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку з будівництвом (спорудженням) основних засобів з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, підлягають уключенню до складу податкового кредиту. При цьому згідно з абз. 4 п. 198.3 ПК право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи почали такі основні засоби використовуватися в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

 

Капітальне будівництво об’єкта основних засобів платником ПДВ господарським способом

Підприємство (платник ПДВ) здійснило будівництво складу готової продукції господарським способом. При цьому витрати:

— на придбання будівельних матеріалів склали 120000 грн., у тому числі ПДВ — 20000 грн.;

— вартість проектних робіт склала 5000 грн., у тому числі ПДВ — 833,33 грн.;

— витрати на оплату праці працівників, зайнятих на будівництві об'єкта, — 15450 грн.;

— послуги сторонніх організацій — 1200 грн., у тому числі ПДВ — 200 грн.;

— сума нарахованої амортизації машин і механізмів, що використовуються для будівництва, — 1850,50 грн.;

плата за реєстрацію прав власності на нерухоме майно — 700 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Здійснено попередню оплату вартості проектних робіт з будівництва об’єкта ОЗ

371

311

5000,00

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

833,33

3

Віднесено вартість проектних робіт до складу капітальних інвестицій

151

631

4166,67

4

Відображено списання суми податкового кредиту з ПДВ

644

631

833,33

5

Відображено залік заборгованостей

631

371

5000,00

6

Отримано будівельні матеріали для будівництва складу готової продукції

205

631

100000,00

7

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

631

20000,00

8

Сплачено рахунок постачальника будівельних матеріалів

631

311

120000,00

9

Передано на будівництво об’єкта будівельні матеріали

151

205

100000,00

10

Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятим на будівництві об’єкта

151

661

15450,00

11

Нараховано ЄСВ на зарплату працівників, зайнятих на будівництві об’єкта основних засобів (установлений для підприємства відсоток — 37,26 %)

151

657

5756,67

12

Віднесено на збільшення первісної вартості об’єкта, що будується, послуги сторонніх організацій

151

631

1000,00

13

Відображено податковий кредит з вартості послуг (за наявності податкової накладної)

641

631

200,00

14

Сплачено послуги сторонніх організацій

631

311

1200,00

15

Нараховано амортизацію ОЗ, що використовуються під час будівництва об’єкта

151

131

1850,50

16

Сплачено збір за реєстрацію прав власності на нерухоме майно

377

311

700,00

17

Суму збору за реєстрацію віднесено на збільшення первісної вартості об’єкта

151

377

700,00

18

Об'єкт ОЗ уведено в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 128923,84 грн.
(4166,67 грн. + 100000 грн. + 15450 грн. + 5756,67 грн. + 1000 грн. + 1850,50 грн. + 700 грн.)

103

151

128923,84

— *

*Сформовано «податкову» первісну вартість побудованого об’єкта основних засобів (4166,67 грн. + 100000 грн. + 15450 грн. + 5756,67 грн. + 1000 грн. + 1850,50 грн. + 700 грн. = 128923,84 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію) за об’єктом буде нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 3.

 

Капітальне будівництво об’єкта основних засобів неплатником ПДВ господарським способом

Підприємство — неплатник ПДВ на загальній системі оподаткування здійснило будівництво складу готової продукції господарським способом. При цьому витрати:

— на придбання будівельних матеріалів склали 120000 грн., у тому числі ПДВ — 20000 грн.;

— вартість проектних робіт склала 5000 грн., у тому числі ПДВ — 833,33 грн.;

— витрати на оплату праці працівників, зайнятих на будівництві об'єкта, — 15450 грн.;

— послуги сторонніх організацій — 1200 грн., у тому числі ПДВ — 200 грн.;

— сума нарахованої амортизації машин і механізмів, що використовуються для будівництва, — 1850,50 грн.;

плата за реєстрацію прав власності на нерухоме майно — 700 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Здійснено попередню оплату вартості проектних робіт з будівництва об’єкта ОЗ

371

311

5000,00

2

Віднесено вартість проектних робіт до складу капітальних інвестицій

151

631

5000,00

3

Відображено залік заборгованостей

631

371

5000,00

4

Отримано будівельні матеріали для будівництва складу готової продукції

205

631

120000,00

5

Сплачено рахунок постачальника будівельних матеріалів

631

311

120000,00

6

Передано на будівництво об’єкта будівельні матеріали

151

205

120000,00

7

Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятим на будівництві об’єкта

151

661

15450,00

8

Нараховано ЄСВ на зарплату працівників, зайнятих на будівництві об’єкта основних засобів (установлений для підприємства відсоток — 37,26 %)

151

657

5756,67

9

Віднесено на збільшення первісної вартості об’єкта, що будується, послуги сторонніх організацій

151

631

1200,00

10

Сплачено послуги сторонніх організацій

631

311

1200,00

11

Нараховано амортизацію ОЗ, що використовуються під час будівництва об’єкта

151

131

1850,50

12

Сплачено збір за реєстрацію прав власності на нерухоме майно

377

311

700,00

13

Суму збору за реєстрацію віднесено на збільшення первісної вартості об’єкта

151

377

700,00

14

Об'єкт ОЗ уведено в експлуатацію за первісною вартістю, що дорівнює 149957,17 грн.
(5000 грн. + 120000 + 15450 грн. + 5756,67 грн. + 1200 грн. + 1850,50 грн. + 700 грн.)

103

151

149957,17

—*

*Сформовано «податкову» первісну вартість побудованого об’єкта основних засобів (5000 грн. + 120000 грн. + 15450 грн. + 5756,67 грн. + 1200 грн. + 1850,50 грн. + 700 грн. = 149957,17 грн.). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за введенням в експлуатацію) за об’єктом буде нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У податковому обліку об'єкт зараховується до групи 3.

 

СТВОРЕННЯ (ВИГОТОВЛЕННЯ) ОБ'ЄКТІВ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПІДРЯДНИМ СПОСОБОМ

 

Витрати, понесені під час створення (виготовлення, спорудження) ОЗ підрядним способом, тобто із залученням сторонніх організацій, складатимуться головним чином із витрат на оплату вартості робіт (послуг), виконаних (наданих) підрядниками.

 

Бухгалтерський облік

Облік витрат на створення ОЗ підрядним способом ведеться аналогічно обліку придбання ОЗ за грошові кошти.

Перш за все зазначимо, що первісна вартість об'єкта, побудованого (виготовленого) підрядним способом, складається з вартості виконаних та оформлених в установленому порядку робіт підрядними організаціями, а також інших витрат, що включаються до первісної вартості об'єкта ОЗ згідно з п. 8 П(С)БО 7.

Окремої уваги заслуговують:

— «вхідний» ПДВ. Так, згідно з п. 8 П(С)БО 7,
якщо підприємство не має права на податковий кредит з ПДВ (наприклад, підприємство не зареєстроване платником ПДВ; об'єкт ОЗ, що створюється, планується повністю або частково використовувати в пільгованих або неоподатковуваних операціях), то сума такого «вхідного» ПДВ збільшує первісну вартість об'єкта ОЗ. Якщо ж «вхідний» ПДВ підлягає віднесенню до податкового кредиту за всіма правилами податкового обліку, то його сума не включається до первісної вартості об'єкта ОЗ;

фінансові витрати, включення яких до собівартості кваліфікаційних активів передбачено П(С)БО 31 «Фінансові витрати», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.04.06 р. № 415. Якщо говорити стисло і загалом, то всі фінансові витрати відображаються за дебетом однойменного рахунка 95. Капіталізації (тобто списанню з кредиту субрахунків 951 «Відсотки за кредит» і 952 «Інші фінансові витрати» до дебету рахунка 15 «Капітальні інвестиції») підлягають витрати на створення великими та середніми підприємствами кваліфікаційного активу, до якого належить актив, що вимагає істотного часу для його створення. При цьому істотним і в п.п. 1.6 Методрекомендацій № 1300, і в листі Мінфіну від 01.06.2006 р. № 31-34000-10-5/11601 пропонується вважати період, що становить більше 3 місяців. Також важливим моментом є те, що капіталізації підлягають тільки фінансові витрати, нараховані (понесені) до введення об'єкта в експлуатацію. Фінансові витрати, здійснені після введення об'єкта в експлуатацію, уключаються до витрат звітного періоду. Такий підхід використовується і в МСБО 23 «Витрати за позиками»;

забезпечення на відновлення порушених земель. Тим самим п. 8 П(С)БО 7 визначено, що первісна вартість об'єкта ОЗ збільшується з одночасним створенням забезпечення на обґрунтовану розрахунком суму зобов'язання, яке відповідно до законодавства виникає у підприємства щодо демонтажу, переміщення цього об'єкта та приведення земельної ділянки, на якій він розташований, у стан, придатний для подальшого використання (зокрема на передбачену законодавством рекультивацію порушених земель).

Витрати, що формують первісну вартість створюваного об'єкта ОЗ, визнаються капітальними інвестиціями та відображаються в кореспонденції з рахунками обліку заборгованості підрядникам. Зверніть увагу: витрати на будівництво об'єкта ОЗ доцільно збирати на субрахунку 151 «Капітальне будівництво», а витрати на виготовлення об'єкта ОЗ — на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» рахунка 15 «Капітальні інвестиції».

При введенні створеного об'єкта ОЗ в експлуатацію витрати, зібрані на цих субрахунках, що становлять його первісну вартість, списуються на відповідні субрахунки обліку ОЗ.

 

Податковий облік

Податок на прибуток. У податковому обліку витрати, пов'язані з виготовленням та введенням в експлуатацію створюваних об'єктів ОЗ, формують їх «податкову» первісну вартість (п. 146.4 ПК) і підлягають амортизації (п. 144.1 ПК). Щоправда, за умови, що такі ОЗ використовуватимуться в межах господарської діяльності підприємства.

Перелік витрат, що включаються до первісної вартості об'єкта основних засобів, визначено в п. 146.5 ПК. Зазначимо важливі моменти:

1. В окремих випадках до первісної вартості об'єкта ОЗ, що виготовляється, може бути включено «вхідний» ПДВ. Зокрема, згідно з п.п. 139.1.6 ПК, якщо об'єкт ОЗ планується повністю або частково використовувати в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то первісна вартість такого об'єкта ОЗ збільшується на суму «вхідного» ПДВ.

На суму ж ПДВ, відображеного у складі податкового кредиту, первісна вартість об'єкта ОЗ не збільшується.

Неплатники ПДВ суми «вхідного» ПДВ уключають до первісної вартості об'єкта основних засобів, керуючись абз. 5 п. 146.5 ПК.

2. У 2012 році можна амортизувати ОЗ, придбані у фізосіб-єдиноподатників.

Водночас, нагадуємо, що платники єдиного податку, які належать до групи 2, не можуть надавати послуги, а платники групи 1 ще і продавати товари платникам податку на прибуток і ФОП-загальносистемникам (п. 291.4 ПК).

3. Фінансові витрати, що капіталізуються і, відповідно, амортизуються в бухгалтерському обліку, підпорядковуються таким самим правилам і в податковому обліку. В інших випадках фінансові витрати, до яких належать витрати на нарахування процентів (за користування кредитами та позиками, за випущеними облігаціями та фінансовою орендою) та інші витрати підприємства в межах норм, установлених ПК, пов'язані із запозиченнями відносяться до складу інших витрат (п.п. 138.10.5 ПК).

Зверніть увагу: включати до первісної вартості та амортизувати можна тільки ті витрати, що підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими первинними документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку (п.п. 139.1.9 ПК).

 

ПДВ . Як уже зазначалося, суми «вхідного» ПДВ під час спорудження (виготовлення) ОЗ, призначених для подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника цього податку, підлягають уключенню до податкового кредиту. Тут слід пам'ятати, що:

— податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін (п. 198.3 ПК);

— у загальному випадку дата виникнення права на податковий кредит визначається за першою подією: або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату ОЗ, або дата отримання ОЗ платником, що підтверджено податковою накладною (п. 198.2 ПК). Водночас, спорудження ОЗ нерідко довгостроковий процес. Якщо з підрядником укладено довгостроковий договір (контракт)*, то датою виникнення права замовника на податковий кредит є дата фактичного отримання ним результатів робіт (оформлених актами виконаних робіт) за такими договорами (контрактами) (п. 198.2 ПК);

— право на податковий кредит виникає тільки за наявності правильно оформленої податкової накладної (п. 198.6 ПК);

— право на відображення податкового кредиту виникає незалежно від того, чи почали такі ОЗ використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податків протягом звітного податкового періоду, а також від того, здійснював платник податків оподатковувані операції у звітному періоді чи ні (п. 198.3 ПК).

* Довгостроковий договір (контракт) — це будь-який договір на виготовлення товарів, виконання робіт, надання послуг з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва та якщо договорами, які укладені на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання (п. 187.9 ПК).

Якщо виготовляються ОЗ, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким виготовленням, не відносяться до податкового кредиту (п. 198.4 ПК).

Якщо ж ОЗ планується використовувати частково в операціях, що обкладаються ПДВ, а частково — у неоподатковуваних, то необхідно скористатися механізмом пропорційного віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, визначеного в пп. 199.1 і 199.4 ПК.

 

Виготовлення основних засобів підрядним способом: замовник — платник ПДВ

За договором з підприємством-замовником (платником ПДВ) підрядна організація виготовляє, здійснює монтаж та налагодження нестандартного обладнання. При цьому вартість обладнання становить 60000 грн., у тому числі ПДВ — 10000 грн., робіт з монтажу та налагодження — 24000 грн., у тому числі ПДВ — 4000 грн. Загальна вартість договору — 84000 грн., у тому числі ПДВ — 14000 грн. Договором передбачено 100 % попередню оплату.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати, що підлягають амортизації

1

2

3

4

5

6

1

Перераховано аванс підрядній організації за виготовлення, монтаж та налагодження нестандартного обладнання

371

311

84000,00

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641/ПДВ

644

14000,00

3

Оприбутковано нестандартне обладнання, що вимагає монтажу

1521*

631

50000,00

50000,00

* Доцільно до субрахунку 152 ввести окремі субрахунки, призначені для відображення витрат на придбання обладнання, що вимагає монтажу, та витрат на його монтаж. Припустимо, в умовах прикладу це будуть субрахунки 1521 «Обладнання, що вимагає монтажу на складі», 1522 «Обладнання в монтажі».

4

Відображено списання суми податкового кредиту з ПДВ

644

631

10000,00

5

Передано в монтаж нестандартне обладнання

1522

1521

50000,00

6

Виконано роботи з монтажу та налагодження нестандартного обладнання підрядною організацією (складено акт виконаних робіт)

1522

631

20000,00

20000,00

7

Відображено списання суми податкового кредиту з ПДВ

644

631

4000,00

8

Уведено в експлуатацію об'єкт ОЗ за первісною вартістю
(50000 + 20000 = 70000)

104

1522

70000,00

— *

* Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ (50000 грн. + 20000 грн. = 70000 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію) за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

9

Здійснено залік заборгованостей

631

371

84000,00

 

Виготовлення основних засобів підрядним способом: замовник — неплатник ПДВ

 

За договором з підприємством-замовником (неплатником ПДВ) підрядна організація виготовляє, здійснює монтаж та налагодження нестандартного обладнання. При цьому вартість обладнання становить 60000 грн., у тому числі ПДВ — 10000 грн., робіт з монтажу та налагодження — 24000 грн., у тому числі ПДВ — 4000 грн. Загальна вартість договору 84000 грн. у тому числі ПДВ — 14000 грн. Договором передбачено 100 % попередню оплату.

 


з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати, що підлягають амортизації

1

Перераховано аванс підрядній організації за виготовлення, монтаж та налагодження нестандартного обладнання

371

311

84000,00

2

Оприбутковано нестандартне обладнання, що вимагає монтажу

1521*

631

60000,00**

60000,00**

* Доцільно до субрахунку 152 ввести окремі субрахунки, призначені для відображення витрат на придбання обладнання, що вимагає монтажу, та витрат на його монтаж. Припустимо, в умовах прикладу це будуть субрахунки 1521 «Обладнання, що вимагає монтажу на складі», 1522 «Обладнання в монтажі».

** Як у бухгалтерському, так і в податковому обліку суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) ОЗ, якщо вони не відшкодовуються підприємству, включаються до складу первісної вартості об'єкта ОЗ на підставі п. 8 П(С)БО 7 і п. 146.5 ПК.

3

Передано в монтаж нестандартне обладнання

1522

1521

60000,00

4

Виконано роботи з монтажу та налагодження нестандартного обладнання підрядною організацією (складено акт виконаних робіт)

1522

631

24000,00*

24000,00*

* У бухгалтерському обліку суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) ОЗ, якщо вони не відшкодовуються підприємству, включаються до складу первісної вартості об'єкта ОЗ на підставі п. 8 П(С)БО 7, а в податковому — згідно з вимогами п. 146.5 ПК.

5

Уведено в експлуатацію об'єкт ОЗ за первісною вартістю
(60000 + 24000 = 84000)

104

1522

84000,00

—*

* Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ (60000 грн. + 24000 грн. = 84000 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію) за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.
У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

6

Здійснено залік заборгованостей

631

371

84000,00

 

ОТРИМАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ В ОБМІН НА ІНШІ ПОДІБНІ НЕОБОРОТНІ АКТИВИ

 

Обов'язковими складовими бартерної (товарообмінної) операції є купівля та продаж.

 

Бухгалтерський облік

Порядок формування первісної вартості об'єктів ОЗ, отриманих у межах товарообмінних (бартерних) договорів, залежить від виду операції: обмін на подібний об'єкт або на неподібний об'єкт.

Згідно з п. 4 П(С)БО 7 подібними (однорідними) об'єктами вважаютья об’єкти, які мають однакове функціональне призначення та однакову справедливу вартість.

Під справедливою вартістю* розуміється сума, за якою може бути здійснений обмін активу або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами (п. 4 П(С)БО 19).

* Справедлива вартість об'єкта в бухгалтерському обліку за своєю суттю відповідає поняттю «звичайна ціна» в податковому обліку. Звичайна ціна — ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПК. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (п.п. 14.1.71 ПК).

Визначити справедливу вартість об'єкта ОЗ можна, звернувшись до додатка до П(С)БО 19. Так, названим додатком установлено, що справедливою вартістю є для:

1) землі та будівель — ринкова вартість;

2) машин та обладнання — ринкова вартість. У разі відсутності даних про таку вартість — відновлювальна вартість (нинішня собівартість придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки;

3) інших об'єктів ОЗ — відновлювальна вартість (нинішня собівартість придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки.

Обмін подібними активами між суб'єктами підприємницької діяльності на практиці — явище досить рідкісне. Прикладом обміну подібними активами може бути обмін приміщення складу в одному районі міста на аналогічне приміщення в іншому районі.

Первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на подібний об'єкт, дорівнює залишковій вартості переданого об'єкта ОЗ. Якщо залишкова вартість переданого об'єкта перевищує його справедливу вартість, то первісною вартістю об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на подібний об'єкт, є справедлива вартість переданого об'єкта зі включенням різниці до витрат звітного періоду (п. 12 П(С)БО 7).

При обміні подібними активами слід ураховувати вимоги, викладені в п. 9 П(С)БО 15, згідно з якими дохід від таких операцій у бухгалтерському обліку не визнається.

Якщо справедлива вартість перевищує залишкову вартість об'єкта, що передається, то первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого при обміні, дорівнюватиме залишковій вартості об'єкта ОЗ, що передається. Сума перевищення справедливої (договірної) вартості обміну над залишковою вартістю об'єкта ОЗ, що передається, до складу доходу не включається відповідно до раніше зазначених вимог П(С)БО 15.

Усі витрати, понесені у зв'язку з отриманням об'єкта ОЗ у результаті обміну, збираються на відповідному субрахунку рахунка 15 «Капітальні інвестиції». При введенні об'єкта ОЗ в експлуатацію такі витрати становлять первісну вартість об'єкта, за якою він зараховується на відповідний субрахунок обліку ОЗ.

Зверніть увагу: при обміні подібними ОЗ до операцій, пов'язаних з передачею об'єкта ОЗ, положення П(С)БО 27 не застосовуються. Нагадаємо, що облік призначених для продажу об'єктів ОЗ ведеться відповідно до окремих правил, установлених П(С)БО 27. Згідно з п. 2 розд. II П(С)БО 27 необоротні активи, групи вибуття, відчуження яких планується в інший спосіб, ніж продаж на дату балансу, не визнаються утримуваними для продажу (тобто на субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, що утримуються для продажу» не переводяться).

П(С)БО 27 , на жаль, визначення терміна «продаж» не містить, тому за його розшифровкою звернемося до міжнародного аналога цього стандарту — до МСФЗ 5 «Непоточні активи, що утримуються для продажу, та припинена діяльність». Згідно з параграфом 10 МСФЗ 5 операції з продажу включають обмін одних необоротних активів на інші необоротні активи, якщо такий обмін має комерційну сутність відповідно до МСФЗ 16 «Основні засоби». Операція обміну подібними об'єктами ОЗ не зумовлює виникнення доходу в бухгалтерському обліку та не відповідає наведеному терміну «продаж». А отже, до таких операцій положення П(С)БО 27 не застосовуються.

Податковий облік

Податок на прибуток. Відповідно до п.п. 14.1.131 ПК однорідні (подібні) товари (роботи, послуги) — товари (роботи, послуги), що не є ідентичними, але мають схожі характеристики і складаються із схожих компонентів, у результаті чого виконують однакові функції порівняно з товарами, що оцінюються, та вважаються комерційно взаємозамінними.

При цьому податковий облік бартерних операцій аналогічний податковому обліку їх продажу та придбання за грошові кошти.

Тим часом, необхідно пам'ятати що первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на подібний об'єкт, дорівнює вартості переданого об'єкта ОЗ, яка амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, але не вище звичайної ціни об'єкта ОЗ, отриманого в обмін (п. 146.9 ПК).

У свою чергу, при передачі об'єкта ОЗ дохід визначається на рівні договірної вартості, але не нижче звичайної ціни такого об'єкта (п. 146.14 ПК). При цьому сума перевищення договірної вартості (звичайної ціни) окремих об'єктів ОЗ над їх балансовою вартістю включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над договірною — включається до витрат платника податку (п. 146.13 ПК).

Також у цьому випадку слід ураховувати положення п. 153.10 ПК, згідно з яким доходи та витрати від здійснення товарообмінних (бартерних) операцій визначаються платником податків виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижче (вище) рівня звичайних цін. Це, до речі, підтверджують і положення пп. 146.9, 146.14 ПК.

 

ПДВ . Що стосується ПДВ, то згідно з п. 188.1 ПК при здійсненні бартерних (товарообмінних) операцій база обкладення ПДВ визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін. При цьому податкові зобов'язання і податковий кредит з ПДВ при бартері виникають за загальними правилами, тобто за правилом першої події (пп. 187.1, 198.2 ПК).

Щодо податкового кредиту нагадаємо:

— підприємство — платник ПДВ має право збільшити податковий кредит на суму ПДВ, нарахованого (сплаченого) у зв'язку з придбанням ОЗ у цілях подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (п. 198.3 ПК);

— податковий кредит при придбанні необоротних активів відображається за наявності податкової накладної;

— суми ПДВ включаються до складу податкового кредиту незалежно від того, почали використовуватися основні засоби в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податків протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду чи ні;

— сума податкового кредиту визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості об'єкта основних засобів, але не вище рівня звичайних цін на такий об'єкт.

Якщо ОЗ отримуються платником ПДВ для використання в операціях, звільнених від обкладення ПДВ або не є об'єктом оподаткування, то суми сплаченого (нарахованого) ПДВ не включаються до складу податкового кредиту (п. 198.4 ПК).

Якщо ОЗ отримуються платником ПДВ для часткового використання в оподатковуваних ПДВ операціях, а часткового — у неоподатковуваних, то «вхідний» ПДВ підлягає розподілу з подальшим перерозподілом через 12, 24 і 36 місяців (пп. 199.1 і 199.4 ПК).

 

Зверніть увагу: на сьогодні правила податкового обліку однакові для всіх об'єктів ОЗ, незалежно від джерела їх придбання та належності до «податкової» групи. Отже, далі розглянемо обмін об'єктами ОЗ, що належать до «податкової» групи 3.

 

Отримання основних засобів (групи 3 згідно з ПК) у результаті обміну подібними активами (справедлива вартість перевищує залишкову; учасники обміну — платники ПДВ)

За договором міни підприємство передає будівлю складу готової продукції в обмін на подібну будівлю. Первісна вартість будівлі, що передається, становить 200000 грн. Сума нарахованого зносу — 50000 грн. Ліквідаційну вартість об'єкта встановлено підприємством у розмірі 0 грн. Вартість обміну, зазначена в договорі, становить 240000 грн., у тому числі ПДВ — 40000 грн. Припустимо, що договірна вартість дорівнює ринковій.

Отже, у наведеній ситуації залишкова вартість об'єкта ОЗ, що передається, становить 150000 грн. (200000 грн. - 50000 грн.). Вартість, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації також дорівнює 150000 грн. (200000 грн. - 0 грн. - 50000 грн.). Отримуваний об'єкт ОЗ у цій ситуації буде оцінено за первісною вартістю, що дорівнює залишковій вартості переданого об'єкта ОЗ.

Для наочності у прикладі представлено ситуацію, коли балансова вартість об'єкта групи 3 в податковому обліку збігається із залишковою вартістю такого об'єкта в бухгалтерському обліку.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

дебет

кредит

сума

доходи

витрати, що підлягають амортизації

1

Списано суму нарахованого зносу за переданим об'єктом ОЗ

131

103

50000,00

2

Відображено передачу об'єкта ОЗ:

— списано залишкову вартість об'єкта ОЗ

377

103

150000,00*

50000,00**

03.17 додатка ІД

* Згідно з п. 9 П(С)БО 15 при обміні подібними активами дохід у бухгалтерському обліку не визнається.

** У податковому обліку при вибутті об'єкта ОЗ різниця між договірною та балансовою вартістю (200000 грн. - 150000 грн. = 50000 грн.) включається до складу доходів (п. 146.13 ПК).

3

Нараховано суму податкових зобов'язань з ПДВ

377

641/ПДВ

40000,00

4

Оприбутковано об'єкт ОЗ, отриманий у результаті обміну за первісною вартістю, що дорівнює залишковій вартості переданого об'єкта

152

631

150000,00*

150000,00

* Згідно з п. 12 П(С)БО 7 первісна вартість отриманого об'єкта ОЗ у бухгалтерському обліку визначається на рівні залишкової вартості переданого об'єкта.

5

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641/ПДВ

631

40000,00

6

Відображено залік заборгованостей

631

377

190000,00

7

Уведено в експлуатацію об'єкт ОЗ за первісною вартістю

103

152

150000,00

—*

* Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта ОЗ, отриманого за бартером (150000 грн.). Згідно з п. 146.9 ПК первісна вартість отриманого подібного об'єкта ОЗ дорівнює вартості переданого об'єкта, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, але не вище звичайної ціни отриманого об'єкта ОЗ (отже, з урахуванням установленого «звичайноцінового» обмеження в цій ситуації первісна вартість отриманого об'єкта ОЗ відповідно дорівнює 150000 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію) за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

 

Отримання основних засобів (групи 3 згідно з ПК) у результаті обміну подібними активами (залишкова вартість перевищує справедливу; учасники обміну — платники ПДВ)

За договором міни підприємство передає будівлю складу готової продукції в обмін на подібну будівлю. Первісна вартість будівлі, що передається, становить 300000 грн. Сума нарахованого зносу — 50000 грн. Ліквідаційну вартість об'єкта встановлено підприємством на рівні 0 грн. Вартість обміну, зазначена в договорі, становить 240000 грн., у тому числі ПДВ — 40000 грн. Припустимо, що договірна вартість дорівнює ринковій.

Залишкова вартість об'єкта ОЗ, що передається, становить 250000 грн. (300000 грн. - 50000 грн.). Вартість, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації також дорівнює 250000 грн. (300000 грн. - 0 грн. - 50000 грн.). Справедливою вартістю є договірна вартість, що становить 200000 грн. (без урахування ПДВ). Отримуваний об'єкт ОЗ буде оцінено за первісною вартістю, що дорівнює справедливій вартості. Сума перевищення залишкової вартості будівлі, що передається, над справедливою вартістю списується на витрати.

Для наочності у прикладі наведено ситуацію, коли балансова вартість об'єкта групи 3 в податковому обліку збігається із залишковою вартістю такого об'єкта в бухгалтерському обліку.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

дебет

кредит

сума

витрати

витрати, що підлягають амортизації

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Списано суму нарахованого зносу за переданим об'єктом ОЗ

131

103

50000,00

2

Відображено передачу об'єкта ОЗ:

— списано вартість об'єкта ОЗ у межах справедливої вартості

377

103

200000,00

— списано на витрати суму перевищення залишкової вартості переданого об'єкта ОЗ над його справедливою вартістю

977

103

50000,00*

50000,00**

06.4.16 додатка ІВ

*У бухгалтерському обліку згідно з п. 12 П(С)БО 7, якщо залишкова вартість переданого об'єкта (250000 грн.) перевищує його справедливу вартість (200000 грн.), різниця відноситься на витрати періоду.

** Відповідно до правил, установлених п. 146.13 ПК для продажу ОЗ, до «податкових» витрат потрапляє різниця між балансовою та справедливою вартістю об'єкта ОЗ, що передається (250000 грн. - 200000 грн. = 50000 грн.).

3

Нараховано суму податкових зобов'язань з ПДВ
(виходячи зі справедливої вартості, що в цьому випадку відповідає звичайній ціні на об'єкт)

377

641/ПДВ

40000,00

4

Отримано об'єкт ОЗ за первісною вартістю,
що дорівнює справедливій

152

631

200000,00*

200000,00

*У цій ситуації залишкова вартість переданого об'єкта ОЗ перевищує його справедливу вартість, тому первісна вартість отриманого об'єкта ОЗ у бухгалтерському обліку визначається на рівні справедливої вартості переданого об'єкта (п. 12 П(С)БО 7).

5

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641/ПДВ

631

40000,00

6

Відображено залік заборгованостей

631

377

240000,00

7

Уведено в експлуатацію об'єкт ОЗ за первісною вартістю

103

152

200000,00

—*

*Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта ОЗ, отриманого за бартером (200000 грн.). Згідно з п. 146.9 ПК первісна вартість отриманого подібного об'єкта ОЗ дорівнює вартості переданого об'єкта, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, але не вище звичайної ціни отриманого об'єкта ОЗ (отже, з урахуванням установленого «звичайноцінового» обмеження в цій ситуації первісна вартість отриманого об'єкта ОЗ відповідно дорівнює 200000 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію) за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

 

ОТРИМАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ У РЕЗУЛЬТАТІ ОБМІНУ НЕПОДІБНИМИ АКТИВАМИ

 

Неподібним є обмін об'єктів ОЗ на об'єкти, що мають інше, ніж отриманий об'єкт ОЗ, функціональне призначення та іншу справедливу вартість. До таких неподібних об'єктів належать: об'єкти ОЗ інших підгруп або об'єкти ОЗ, що мають різну справедливу вартість, інші необоротні активи, оборотні активи, витрати, пов'язані з виконанням робіт або наданням послуг.

 

Бухгалтерський облік

Первісна вартість об'єкта ОЗ, придбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний актив, дорівнює справедливій вартості переданого немонетарного активу, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів або їх еквівалентів, які були передані (отримані) під час обміну (п. 13 П(С)БО 7).

Слід зауважити, що справедливою вартістю переданого неподібного активу може бути справедлива вартість, зазначена в договорі, тобто договірна вартість.

При обміні неподібними активами в бухгалтерському обліку визнається дохід і визначається фінансовий результат від такої операції.

Якщо справедлива вартість отриманого підприємством об'єкта ОЗ менше вартості переданого неподібного активу і за договором у цілях компенсації різниці у вартості отримано доплату за передані неподібні об'єкти, то сума такої доплати до складу первісної вартості отриманих об'єктів ОЗ не включається.

У випадку якщо при обміні було здійснено доплату за отриманий об'єкт ОЗ, то сума такої доплати збільшує первісну вартість об'єкта. Цю ситуацію слід розглядати як придбання об'єкта ОЗ, оплата за який здійснюється в натуральному (отримання активів) і грошовому виразі.

При обміні неподібними активами сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливою вартістю отриманих (або таких, що підлягають отриманню) активів, робіт, послуг, зменшеною або збільшеною відповідно на суму переданих або отриманих грошових коштів та їх еквівалентів (п. 23 П(С)БО 15).

Усі витрати, понесені у зв'язку з отриманням об'єкта ОЗ у результаті обміну, збираються на відповідному субрахунку рахунка 15 «Капітальні інвестиції». При введенні об'єкта ОЗ в експлуатацію такі витрати становлять первісну вартість об'єкта, за якою він зараховується на відповідний субрахунок обліку ОЗ.

Зверніть увагу: операція з обміну неподібними ОЗ є продажем для цілей бухгалтерського обліку, а тому ОЗ, призначені для передачі в обмін на інший об'єкт ОЗ, повинні визнаватися як необоротні активи, що утримуються для продажу, та обліковуватися на субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, що утримуються для продажу».

 

Податковий облік

Податок на прибуток. Відповідно до п. 146.10 ПК первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін (або частковий обмін) на неподібний об'єкт, дорівнює вартості переданого об'єкта ОЗ, яка амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, збільшеній/зменшеній на суму коштів чи їх еквівалента, що була передана/отримана під час обміну, але не вище звичайної ціни об'єкта ОЗ, отриманого в обмін.

У свою чергу, при передачі об’єкта ОЗ дохід визначається на рівні договірної вартості, але не нижче звичайної ціни такого об'єкта (п. 146.14 ПК). При цьому сума перевищення договірної вартості (звичайної ціни) окремих об'єктів ОЗ над балансовою вартістю включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над договірною — до витрат платника податку (п. 146.13 ПК).

Також у цьому випадку слід ураховувати положення п. 153.10 ПК, згідно з яким доходи та витрати від здійснення товарообмінних (бартерних) операцій визначаються платником податків виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижче (вище) звичайних цін. Це, до речі, підтверджують і положення пп. 146.10, 146.14 ПК.

 

ПДВ . База обкладення ПДВ при постачанні товарів (послуг) у межах бартерних операцій визначається виходячи з фактичної ціни операції, і так само, як і в інших випадках, з урахуванням звичайних цін — за ціною, не нижче звичайної (п. 188.1 ПК). При цьому податкові зобов'язання та податковий кредит з ПДВ при бартері виникають за загальними правилами (детальніше див. у підрозділі «Отримання основних засобів в обмін на інші подібні необоротні активи» на с. 32).

Отримання основних засобів (групи 3 згідно з ПК) у результаті обміну неподібними активами (справедлива вартість переданого об'єкта ОЗ менше справедливої вартості отриманого об'єкта ОЗ; учасники обміну — платники ПДВ)

За договором міни підприємство передає будівлю складу готової продукції (справедлива вартість — 40000 грн.) в обмін на офісну будівлю (справедлива вартість 50000 грн.). Первісна вартість складу, що передається, становить 70000 грн. Сума нарахованого зносу — 31000 грн. Ліквідаційну вартість об'єкта встановлено підприємством на рівні 0 грн. Вартість обміну, зазначена в договорі, становить 60000 грн. (40000 грн. — справедлива вартість переданого об'єкта ОЗ без ПДВ і 12000 грн. грошова доплата (у тому числі ПДВ)). Припустимо, що договірна вартість дорівнює ринковій.

У наведеній ситуації залишкова вартість об'єкта ОЗ, що передається, становить 39000 грн. (70000 грн. - 31000 грн.). Вартість, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації також дорівнює 39000 грн. (70000 грн. - 0 грн. - 31000 грн.). Справедливою вартістю в цій ситуації є договірна вартість, що становить 40000 грн. (без урахування ПДВ). Отримуваний об'єкт ОЗ тут буде оцінено за первісною вартістю, що дорівнює справедливій вартості переданого об'єкта ОЗ, збільшеній на суму переданих під час обміну грошових коштів без ПДВ.

Для наочності у прикладі представлено ситуацію, коли балансова вартість об'єкта групи 3 в податковому обліку збігається із залишковою вартістю такого об'єкта в бухгалтерському обліку.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

дебет

кредит

сума

доходи

витрати, що підлягають амортизації

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Відображено переведення об'єкта, що передається за бартером, зі складу ОЗ до складу необоротних активів, що утримуються для продажу:

— списано суму зносу за об'єктом ОЗ

131

103

31000,00

— списано залишкову вартість за об'єктом ОЗ

286

103

39000,00

2

Передано об'єкт ОЗ за бартером

377

712

48000,00

1000,00*

03.17
додатка ІД

* У податковому обліку при вибутті об'єкта, керуючись установленими п. 146.13 ПК правилами для продажу ОЗ, до «податкових» доходів потрапляє різниця між справедливою (звичайною) та балансовою вартістю об'єкта, що вибуває (40000 грн. - 39000 грн. = 1000 грн.).

3

Нараховано суму податкових зобов'язань з ПДВ

712

641/ПДВ

8000,00

4

Списано залишкову вартість переданого об'єкта

943

286

39000,00

5

Відображено отримання об'єкта ОЗ за бартером

152

631

50000,00*

49000,00**

* У бухгалтерському обліку первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вартості переданого об'єкта, збільшеній на суму переданих під час обміну грошових коштів без ПДВ (п. 13 П(С)БО 7), тобто 40000 грн. + 12000 грн. : 1,2 = 50000 грн.

** За нормами п. 146.10 ПК первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на неподібний об'єкт ОЗ, дорівнює вартості переданого об'єкта, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, збільшеної на суму переданих під час обміну грошових коштів, але не вище звичайної ціни об'єкта ОЗ, отриманого в обмін (39000 грн. + 12000 грн. : 1,2 = 49000 грн.)

6

Відображено
суму податкового кредиту з ПДВ
(за наявності податкової накладної)

641/ПДВ

631

10000,00

7

Уведено в експлуатацію отриманий за бартером об'єкт ОЗ

103

152

50000,00

— *

*Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта ОЗ, отриманого за бартером (49000 грн.). З урахуванням положень п. 146.10 ПК первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на неподібний об'єкт ОЗ, дорівнює вартості переданого об'єкта, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, збільшеної на суму переданих при обміні грошових коштів, але не вище звичайної ціни об'єкта ОЗ, отриманого в обмін (отже, з урахуванням установленого «звичайноцінового» обмеження в цій ситуації первісна вартість отриманого об'єкта ОЗ дорівнює 49000 грн.).

З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію), за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.
У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

8

Здійснено залік заборгованостей

631

377

48000,00

9

Перераховано з поточного рахунка доплату за отриманий об'єкт ОЗ

631

311

12000,00

 

Отримання основних засобів (групи 3 згідно з ПК) у результаті обміну неподібними активами (справедлива вартість переданого об'єкта ОЗ перевищує справедливу вартість отриманого об'єкта ОЗ; учасники обміну — платники ПДВ)

За договором міни підприємство передає будівлю складу готової продукції (справедлива вартість — 65000 грн.) в обмін на офісну будівлю (справедлива вартість 55000 грн.) з доплатою 12000 грн. (у тому числі ПДВ). Первісна вартість складу, що передається, становить 70000 грн. Сума нарахованого зносу — 31000 грн. Ліквідаційну вартість об'єкта встановлено підприємством на рівні 0 грн. Припустимо, що договірна вартість дорівнює ринковій.

У наведеній ситуації залишкова вартість об'єк-та ОЗ, що передається, становить 39000 грн. (70000 грн. - 31000 грн.). Вартість, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації також дорівнює 39000 грн. (70000 грн. - 0 грн. - 31000 грн.). Справедливою вартістю в цій ситуації є договірна вартість, що становить 65000 грн. (без урахування ПДВ). Об'єкт ОЗ, що отримується, тут буде оцінено за первісною вартістю, рівній справедливій вартості переданого об'єкта ОЗ, зменшеній на суму отриманих під час обміну грошових коштів без ПДВ.

Для наочності у прикладі наведено ситуацію, коли балансова вартість об'єкта групи 3 в податковому обліку збігається із залишковою вартістю такого об'єкта в бухгалтерському обліку.

 


з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

дебет

кредит

сума

доходи

витрати, що підлягають амортизації

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Відображено переведення об'єкта, що передається за бартером, зі складу ОЗ до складу необоротних активів, що утримуються для продажу:

— списано суму зносу за об'єктом ОЗ

131

103

31000,00

— списано залишкову вартість за об'єктом ОЗ

286

103

39000,00

2

Передано об'єкт ОЗ за бартером

377

712

78000,00

26000,00*

03.17
додатка ІД

* У податковому обліку при вибутті об'єкта, керуючись установленими п. 146.13 ПК правилами для продажу ОЗ,
до «податкових» доходів потрапляє різниця між справедливою (звичайною) і балансовою вартістю об'єкта, що вибуває (65000 грн. - 39000 грн. = 26000 грн.).

3

Нараховано суму податкових зобов'язань з ПДВ

712

641/ПДВ

13000,00

4

Списано залишкову вартість переданого об'єкта

943

286

39000,00

5

Відображено отримання об'єкта ОЗ за бартером

152

631

55000,00*

29000,00**

* У бухгалтерському обліку первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вартості переданого об'єкта, зменшеній на суму отриманих під час обміну грошових коштів без ПДВ (п. 13 П(С)БО 7), тобто 65000 грн. - 12000 грн. : 1,2 = 55000 грн.

** Згідно з розпорядженням п. 146.10 ПК первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на неподібний об'єкт ОЗ, дорівнює вартості переданого об'єкта, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, зменшеної на суму отриманих при обміні грошових коштів, але не вище звичайної ціни об'єкта ОЗ, отриманого в обмін (39000 грн. - 12000 грн. : 1,2 = 29000 грн.)

6

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641/ПДВ

631

11000

7

Уведено в експлуатацію отриманий за бартером об'єкт ОЗ

103

152

55000

— *

* Сформовано «податкову» первісну вартість об'єкта ОЗ, отриманого за бартером (29000 грн.). З урахуванням положень п. 146.10 ПК первісна вартість об'єкта ОЗ, отриманого в обмін на неподібний об'єкт ОЗ, дорівнює вартості переданого об'єкта, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації, зменшеної на суму отриманих при обміні грошових коштів, але не вище звичайної ціни об'єкта ОЗ, отриманого в обмін (отже, з урахуванням установленого «звичайноцінового» обмеження в цій ситуації первісна вартість отриманого об'єкта ОЗ дорівнює 29000 грн.).

З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем введення об'єкта в експлуатацію), за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» і «податкова» амортизація.

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

8

Здійснено залік заборгованостей

631

377

66000,00

9

Отримано на поточний рахунок доплату за переданий об'єкт ОЗ

311

377

12000,00

 

ОТРИМАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ЯК ВНЕСОК ДО СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ

 

Учасники (засновники) підприємства при формуванні його статутного капіталу можуть вносити свою частку не тільки грошовими коштами, а й майном. В більшості випадків майно вноситься основними засобами.

 

Бухгалтерський облік

Статтею 12 Закону про госптовариства встановлено, що товариство є власником майна, переданого йому учасниками у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

При внесенні майна (у тому числі ОЗ) до статутного капіталу підприємства відбувається передача прав власності на таке майно за компенсацію у вигляді корпоративних прав, емітованих юридичною особою.

Отримані ОЗ зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Відповідно до абз. 2 п. 10 П(С)БО 7 первісною вартістю об'єкта ОЗ, отриманого у вигляді внеску до статутного капіталу підприємства, є погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням додаткових витрат, понесених підприємством при придбанні ОЗ, зазначених у п. 8 П(С)БО 7.

Унесені до статутного капіталу об'єкти ОЗ підлягають амортизації на загальних підставах.

Зверніть увагу: на думку Мінфіну (п. 13 Методрекомендацій № 561, лист Мінфіну від 17.11.2003 р. № 31-04200-04-5/5570), вартість отриманих як внесок до статутного капіталу ОЗ до складу капітальних інвестицій не включається і на рахунку 15 не відображається, а безпосередньо зараховується на відповідний субрахунок рахунка 10.

Проте, на наш погляд, у бухгалтерському обліку операції з отримання ОЗ до статутного капіталу підприємству зручніше і правильніше відображати як їх придбання, тобто з використанням субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів». Адже первісна вартість отриманих до статутного капіталу ОЗ, як відомо, може складатися не тільки зі справедливої вартості отриманого об'єкта, а й інших витрат, пов'язаних з доведенням такого об'єкта ОЗ до стану, придатного до використання (наприклад, витрат на доставку, монтаж, налагодження, проведення тестових випробувань та інших витрат). Тому, на нашу думку, для формування первісної вартості об'єкта ОЗ, що надходить, без субрахунку 152 не обійтися. При введенні в експлуатацію об'єкт із субрахунку 152 за первісною вартістю зараховують на відповідний субрахунок рахунка 10.

 

Податковий облік

Перш за все, зазначимо, що ОЗ, унесені до статутного капіталу підприємства, не вважаються безоплатно отриманими (п.п. 14.1.13 ПК), адже передаючи об'єкт ОЗ засновник (учасник) отримує корпоративні права.

 

Податок на прибуток . Операція щодо внесення коштів або майна (у тому числі ОЗ) до статутного капіталу юридичної особи в обмін на емітовані ним корпоративні права вважається прямою інвестицією (п.п. «б» п.п. 14.1.81 ПК).

У податковому обліку об'єкти ОЗ, що надходять як внесок до статутного капіталу підприємства, відображаються за погодженою засновниками/учасниками (але не вище звичайної ціни) вартістю (п. 146.8 ПК). Зазначимо, що грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється з відома його учасників, а у випадках, установлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці (ч. 2 ст. 115 ЦКУ, ч. 2 ст. 13 Закону про госптовариства).

Оскільки на законодавчому рівні порядок оцінки майна учасниками товариства не затверджено, вважаємо, що орієнтуватися варто на лист Держкомпідприємництва від 16.11.2004 р. № 8022. Зокрема, «… у випадку, коли засновники господарських товариств самі оцінюють майно або майнові права та визначають критерії оцінки своїх внесків (договірна ціна) до статутного фонду господарського товариства, — це повинно оформлюватись відповідним актом оцінки і приймання-передачі до статутного фонду. При цьому перехід права власності на майно або майнові права передбачається установчими документами господарського товариства або іншим документом згідно з вимогами гл. 24 ЦКУ «Набуття права власності». Причому такий акт повинні підписати всі засновники, тоді буде виконано вимогу про оцінку майна за згодою учасників товариства.

Водночас, учасники можуть оцінити вартість вкладів безпосередньо в установчому документі. Тоді вважатиметься, що оцінка погоджена всіма учасниками, а передача майна оформляється звичайним актом приймання-передачі, підписаним, з одного боку, уповноваженою особою товариства (директором), а з іншого, — учасником, який вносить вклад.

До речі, якщо оцінена засновниками вартість значно відрізняється від реальної вартості майна, то бажано заручитися висновком незалежного експерта, який підтвердить справедливість установленої засновниками вартості.

Виходячи із зазначеного, погодженою вважається вартість, указана в:

— акті оцінки внеску або у відповідному розділі акта приймання-передачі майна, якщо ОЗ вносяться до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю;

— акті незалежної оцінки, якщо ОЗ вносяться до статутного капіталу акціонерного товариства.

Зверніть увагу: при буквальному прочитанні п. 146.8 ПК напрошується висновок, що первісною вартістю ОЗ, отриманих як внесок до статутного капіталу, може бути виключно погоджена засновниками (учасниками) вартість. Проте, на нашу думку, до первісної вартості таких ОЗ необхідно включати й витрати підприємства, пов'язані з їх отриманням та введенням в експлуатацію, зазначені в п. 146.5 ПК, а саме:

— реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв'язку з придбанням/отриманням прав на об'єкт ОЗ;

— суми ввізного мита;

— витрати на страхування ризиків доставки ОЗ;

— витрати на транспортування, установлення, монтаж, налагодження ОЗ;

— інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням ОЗ до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Також слід ураховувати, що в загальному випадку* «вхідний» ПДВ, нарахований засновником (учасником), не включається до первісної вартості об'єкта ОЗ.

* Мається на увазі, що отримані ОЗ планується використовувати в оподатковуваних операціях у межах здійснюваної господарської діяльності; емітент зареєстрований платником ПДВ, є належним чином оформлена податкова накладна.

В інших випадках сума ПДВ відноситься на збільшення первісної вартості об'єкта.

Зазначимо, що на податковому обліку емітента випуск корпоративних прав, яким супроводжується ця операція, не відображається. Зокрема:

— окремий ціннопаперовий облік, передбачений п. 153.8 ПК, у цьому випадку не ведеться (п. 153.9 ПК);

— вартість ОЗ, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, не включається до складу його «податкових» доходів (п.п. 136.1.3 ПК);

— отриманий емісійний дохід не включається до складу «податкових» доходів емітента (п.п. 136.1.10 ПК).

При цьому операції щодо отримання ОЗ до статутного капіталу прирівнюються до придбання основних засобів (п.п. 146.17.2 ПК), тому такі ОЗ у податковому обліку підприємства-емітента нарівні з усіма іншими об'єктами ОЗ підлягають «податковій» амортизації.

 

ПДВ . Операції щодо внесення ОЗ до статутного капіталу обкладаються ПДВ на загальних підставах. Суму «вхідного» ПДВ за таким внеском підприємство-емітент має право віднести до податкового кредиту (п.п. «б» п. 198.1 ПК). При цьому потрібно враховувати таке. Право на податковий кредит підприємство отримує тільки з моменту реєстрації як платник ПДВ. Тому якщо новостворене підприємство ще не встигло стати платником цього податку (платником ПДВ поки що не зареєстровано), то сума ПДВ за внеском ОЗ до статутного капіталу до податкового кредиту не відноситься, а збільшує первісну вартість отриманого об'єкта.

А от випуск (розміщення) корпоративних прав не є об'єктом обкладення ПДВ (п.п. 196.1.1 ПК).

 

ПДФО . Згідно з п.п. 165.1.44 ПК сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи — емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Таким чином, при внесенні до статутного капіталу грошових коштів або майна фізичною особою нараховувати та утримувати ПДФО не потрібно.

Отримання основних засобів (групи 3 згідно з ПК) як внесок до статутного капіталу платником ПДВ від платників ПДВ

Відповідно до установчих документів підприємство створене трьома юридичними особами, статутний капітал становить 200000 грн. Внесок одного із засновників до статутного капіталу підприємства дорівнює 150000 грн. (у тому числі ПДВ — 25000 грн.) і здійснюється шляхом внесення об'єкта ОЗ — складу готової продукції. Під час реєстрації прав власності на нерухоме майно підприємство сплатило збір у сумі 2000 грн. Решта учасників внесок до статутного капіталу здійснюють грошовими коштами.

Отриманий об'єкт ОЗ використовується в господарській діяльності підприємства.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати, що підлягають амортизації

1

Відображено суму статутного капіталу з одночасним відображенням заборгованості засновників

46

40

200000,00

2

Відображені внески учасників грошовими коштами на поточний рахунок підприємства

311

46

50000,00

3

Сплачено збір під час реєстрації права власності на нерухоме майно

377

311

2000,00

4

Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ, отриманого у вигляді внеску до статутного капіталу (у сумі внеску засновника, зазначеного в установчих документах без урахування ПДВ)

152

46

125000,00

125000,00*

* Вартість ОЗ, отриманих як внесок до статутного капіталу, не включається до складу «податкових» доходів
(п.п. 136.1.3 ПК), але підлягає амортизації.

5

Відображено податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної, виданої засновником

641/ПДВ*

46

25000,00

* Право на податковий кредит емітент має за умови, що він зареєстрований платником ПДВ. Інакше сума ПДВ відноситься на збільшення первісної вартості об'єкта.

Ще раз акцентуємо увагу читачів на єдності правил податкового обліку для всіх об'єктів ОЗ, незалежно від джерела їх придбання та належності до «податкової» групи. Зокрема, суми ПДВ при придбанні легкового автомобіля зараз збільшують податковий кредит у загальному порядку. Раніше (до 01.01.2011 р.) сума ПДВ, сплачена платником податку при придбанні легкового автомобіля (крім таксомоторів), який планувалося включити до складу основних фондів, до складу податкового кредиту не відносилася.

6

Віднесено на збільшення первісної вартості об'єкта суму збору за реєстрацію

152

377

2000,00

2000,00

7

Уведено об'єкт ОЗ в експлуатацію

103

152

127000,00

—*

* Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ (125000 грн. + 2000 грн. = 127000 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію) за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» і «податкова» амортизація.

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

 

Отримання основних засобів (групи 3 згідно з ПК) як внесок до статутного капіталу неплатником ПДВ від платників ПДВ

Відповідно до установчих документів підприємство створене трьома юридичними особами, статутний капітал становить 200000 грн. Внесок одного із засновників до статутного капіталу підприємства дорівнює 150000 грн. і здійснюється шляхом внесення об'єкта ОЗ — складу готової продукції. Під час реєстрації прав власності на нерухоме майно підприємство сплатило збір у сумі 2000 грн. Решта учасників внесок до статутного капіталу здійснюють грошовими коштами.

Отриманий об'єкт ОЗ використовується в господарській діяльності підприємства.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати, що підлягають амортизації

1

Відображено суму статутного капіталу з одночасним відображенням заборгованості засновників

46

40

200000,00

2

Відображені внески учасників грошовими коштами на поточний рахунок підприємства

311

46

50000,00

3

Сплачено збір під час реєстрації права власності на нерухоме майно

377

311

2000,00

4

Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ, отриманого у вигляді внеску до статутного капіталу (у сумі внеску засновника, зазначеного в установчих документах)

152

46

150000,00*

150000,00*

* Оскільки підприємство не зареєстровано платником ПДВ, то «вхідний» ПДВ уключається до первісної вартості об'єкта ОЗ (п. 8 П(С)БО 7, п. 146.5 ПК).

5

Віднесено на збільшення первісної вартості об'єкта суму збору за реєстрацію

152

377

2000,00

2000,00

6

Уведено об'єкт ОЗ в експлуатацію

103

152

152000,00

—*

* Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ (150000 грн. + 2000 грн. = 152000 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем введення об'єкта в експлуатацію) за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

 

Отримання основних засобів (групи 5 згідно з ПК) як внесок до статутного капіталу платником ПДВ від неплатників ПДВ

Відповідно до установчих документів підприємство створено трьома фізичними особами, статутний капітал становить 200000 грн. Внесок одного із засновників до статутного капіталу підприємства дорівнює 10000 грн. (погоджену засновниками вартість зазначено в акті оцінки внеску) і здійснюється шляхом внесення об'єкта ОЗ — легкового автомобіля. Під час реєстрації легкового автомобіля підприємство сплатило збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 300 грн. Решта учасників внесок до статутного капіталу здійснюють грошовими коштами.

Отриманий об'єкт ОЗ використовується в господарській діяльності підприємства.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати, що підлягають амортизації

1

2

3

4

5

6

1

Відображено суму статутного капіталу з одночасним відображенням заборгованості засновників

46

40

200000,00

2

Відображені внески учасників грошовими коштами на поточний рахунок підприємства

311

46

190000,00

3

Сплачено збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при реєстрації автомобіля

651

311

300,00*

* Оскільки автомобіль не новий, то збір за першу реєстрацію транспортного засобу не сплачується.

4

Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ, отриманого у вигляді внеску до статутного капіталу (у сумі внеску засновника, зазначеного в установчих документах). Оприбутковано об'єкт ОЗ

152

46

10000,00

10000,00

5

Віднесено на збільшення первісної вартості об'єкта суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування

152

651

300,00

300,00

6

Уведено в експлуатацію об'єкт ОЗ

105

152

10300,00

—*

* Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ (10000 грн. + 300 грн. = 10300 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем введення об'єкта в експлуатацію) за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» та «податкова» амортизація.

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

 

Безоплатне отримання об'єктів основних засобів

 

Безоплатним є отримання об'єктів основних засобів, що не вимагає компенсації.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку первісною вартістю безоплатно отриманого об'єкта ОЗ є справедлива вартість такого об'єкта на дату його отримання, збільшена на вартість витрат, пов'язаних з його отриманням (п. 10 П(С)БО 7).

У цьому випадку справедлива вартість визначається згідно з додатком до П(С)БО 19.

Справедлива вартість — сума, за якою може бути здійснено обмін активу або оплату зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Крім справедливої вартості, первісна вартість безоплатно отриманого об'єкта ОЗ включає витрати, пов'язані зі сплатою обов'язкових податків і зборів, витрати з доставки та доведення об'єкта до працездатного стану, а також інші витрати, передбачені п. 8 П(С)БО 7.

Безоплатне отримання об'єктів ОЗ для цілей бухгалтерського обліку розглядається як збільшення додаткового капіталу, що відображається за кредитом субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи» рахунка 42 «Додатковий капітал». Причому збільшення додаткового капіталу відбувається на суму, що дорівнює справедливій вартості безоплатно отриманого об'єкта ОЗ, без урахування інших обов'язкових платежів і витрат, пов'язаних з доведенням об'єкта до працездатного стану (п. 13 Методрекомендацій № 561). Зазначені суми інших витрат не можуть бути додатковим капіталом підприємства — такі витрати збільшують первісну вартість об'єкта ОЗ з відображенням в обліку капітальних інвестицій.

Зауважте при цьому, що доходи на дату безоплатного отримання об'єктів ОЗ у бухгалтерському обліку не відображаються.

У бухгалтерському обліку за безоплатно отриманими ОЗ нараховується амортизація. При цьому в сумі, пропорційній нарахованій амортизації одночасно з її нарахуванням, щомісячно визнається дохід від використання безоплатно отриманих ОЗ (кредит субрахунку 745 «Дохід від безоплатно отриманих активів»). У міру відображення такого доходу сума відображеного раніше додаткового капіталу зменшується (дебет субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи»).

Податковий облік

Податок на прибуток. На дату фактичного отримання об'єкта ОЗ на безоплатній основі підприємство відображає доходи на підставі п.п. 135.5.4 ПК. Після введення об'єкта в експлуатацію на його вартість амортизація в податковому обліку не нараховується, оскільки підприємство не понесло витрати на придбання такого об'єкта. Якщо підприємство понесло витрати на доведення цього об'єкта до стану, придатного до експлуатації, такі витрати підлягають капіталізації та амортизації в податковому обліку.

При отриманні необоротних активів, зазначених у п.п. 136.1.16 ПК, підприємство не відображає доходи на момент отримання. Що стосується амортизації, то в загальному випадку, як ми вже зазначали, на вартість безоплатно отриманих об'єктів вона не нараховується. Проте з цього правила є винятки. Так, згідно з п. 144.1 ПК амортизації в тому числі підлягають:

— капітальні інвестиції, отримані платником податку з бюджету, у вигляді цільового фінансування на придбання об'єкта інвестування (основного засобу, нематеріального активу), за умови визнання доходів пропорційно сумі нарахованої амортизації за таким об'єктом згідно з положеннями п.п. 137.2.1 ПК;

— вартість безоплатно отриманих об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, побудованих споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до зазначених мереж або об'єктів. За такими об'єктами підприємство одночасно з нарахуванням амортизації (причому за правилами податкового обліку!) у цій же сумі відображає доходи (п. 137.17 ПК).

 

ПДВ . Що стосується ПДВ, то хоча в сторони, яка передає, при безоплатній передачі ОЗ і виникають податкові зобов'язання (виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, п. 188.1 ПК), у сторони, яка отримує, право на податковий кредит при цьому відсутнє. Пов'язано це з тим, що отримувач у цьому випадку не несе жодних витрат на придбання ОЗ.

А от суми «вхідного» ПДВ за витратами, супутніми отриманню ОЗ (транспортними, реєстраційними тощо), а також за витратами на монтаж, налагодження, дообладнання тощо, на нашу думку, сторона, яка отримує, має право віднести до податкового кредиту на загальних підставах у загальновстановленому порядку (за умови подальшого використання таких ОЗ в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності).

 

Безоплатне отримання об'єкта основних засобів

Підприємство безоплатно отримало об'єкт ОЗ — легковий автомобіль. Справедлива вартість отриманого об'єкта становить 30000 грн. При оформленні документів було сплачено збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 900 грн. Строк корисного використання (експлуатації) автомобіля — 8 років. Метод амортизації — прямолінійний.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати, що підлягають амортизації

1

2

3

4

5

6

7

1

Сплачено суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час реєстрації автомобіля

651

311

900,00

900*

* Такі витрати надалі підлягатимуть «податковій» амортизації.

2

Відображено формування первісної вартості безоплатно отриманого об'єкта ОЗ у момент оприбутковування об'єкта:

— на суму справедливої вартості з одночасним відображенням збільшення додаткового капіталу

152

424

30000,00

30000,00

— на суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування

152

651

900,00

3

Нараховано поточний податок на прибуток (30000 х 21 % : 100 %) = 6300 грн.

424

641/податок на прибуток

6300,00*

* Вартість безоплатно отриманих ОЗ відповідає критеріям визнання постійної різниці, тому відповідна сума поточного податку на прибуток відображається за дебетом субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи» і кредитом рахунка 64 «Розрахунки за податками і платежами» (лист Мінфіну від 29.11.2002 р. № 053-39152).

4

Уведено в експлуатацію об'єкт ОЗ

105

152

30900,00*

— **

* Сформовано первісну вартість об'єкта ОЗ (30000 грн. + 900 грн. = 30900 грн.). З наступного місяця (місяця, наступного за місяцем введення об'єкта в експлуатацію), за ним починає нараховуватися «бухгалтерська» амортизація.

** За безоплатно отриманими об'єктами ОЗ (зважаючи на відсутність витрат на їх придбання) «податкова» первісна вартість не формується. Такі ОЗ у податковому обліку не амортизуються. Проте в цьому випадку в податковому обліку підлягатимуть «податковій» амортизації витрати на сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при реєстрації автомобіля в розмірі 900 грн. як окремий об'єкт групи 5. Нарахування амортизації «стартує» з наступного місяця (місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію).

У декларації з податку на прибуток підприємства суму «податкової» амортизації об'єкта буде включено до складу показників графи 1 «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період» і графи 2 «основних засобів та інших необоротних активів» таблиці 1 «Нарахована амортизація за звітний період» додатка АМ.

 

ПЕРЕВЕДЕННЯ ОБ'ЄКТIВ ЗI СКЛАДУ ОБОРОТНИХ АКТИВIВ ДО СКЛАДУ ОСНОВНИХ ЗАСОБIВ

 

До операцій, пов'язаних із надходженням основних засобів, належить переведення матеріальних активів зі складу оборотних активів.

 

Бухгалтерський облік

Якщо прийнято рішення про переведення матеріального активу зі складу оборотних активів (готова продукція, товари) до складу необоротних активів — основних засобів, первісною вартістю такого об’єкта основних засобів буде собівартість такого матеріального активу (п. 11 П(С)БО 7). У свою чергу, собівартість матеріального активу, який переводиться зі складу оборотних активів до складу основних засобів, визначається відповідно до П(С)БО 9 для товарів (інших видів запасів) і відповідно до П(С)БО 16 — для готової продукції.

 

Податковий облік

У разі коли платник податку приймає рішення про переведення товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) зі складу оборотних активів до складу основних засобів, необхідно, щоб об’єкт відповідав критеріям, визначеним у податковому обліку для основних засобів, а саме:

а) такі об’єкти мають призначатися для використання у господарській діяльності;

б) вартість їх повинна перевищувати 2500 грн. (з 01.01.2012 р. вартісний критерій збільшився в 2,5 рази порівняно з минулорічною величиною, встановленою п. 14 підрозд. 4 розд. ХХ ПК);

в) їх первісна вартість, встановлена при переведенні до основних засобів, поступово зменшуватиметься у зв'язку з фізичним або моральним зносом;

г) очікуваний строк корисного використання (експлуатації) об’єктів з дати введення в експлуатацію як основних засобів має становити понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Таким чином, критерії для основних засобів, встановлені у податковому обліку, відрізняються від «бухгалтерських»: так, в бухобліку навіть ті об’єкти, які не використовуються з метою отримання доходу, а призначені, скажімо, для задоволення соціально-побутових потреб працівників підприємства, обліковуються в складі основних засобів. Окрім того, встановлення вартісного критерію по віднесенню матеріальних активів до засобів складу малоцінних необоротних матеріальних активів належить до компетенції підприємства, проте, готуючи наказ про облікову політику на 2012 рік, бухгалтерській службі підприємства було б доцільно і в бухгалтерському обліку визначити той же поріг для віднесення матеріальних активів до складу основних засобів та малоцінних необоротних матеріальних активів, що і в податковому обліку (2500 грн.).

Слід звернути увагу на той момент, що до набрання чинності розділом III ПК операція переведення оборотних активів до складу основних засобів потребувала здійснення коригування валових витрат шляхом перерахунку балансової вартості запасів згідно з п. 5.9 Закону про податок на прибуток. З 01.04.2011 р. придбання оборотних активів вже не передбачає виникнення у податковому обліку витрат. Тому при переведенні придбаних після цієї дати оборотних активів до складу основних засобів необхідність коригувати витрати відпала: при цьому достатньо лише відобразити в податковому обліку надходження нового об’єкта основних засобів. Відтепер витрати стосовно такого об’єкта в податковому обліку платника виникнуть не як матеріальні витрати, а частинами при нарахуванні амортизації.

I навіть у тому разі, якщо вартість оборотних активів була віднесена до складу валових витрат (така ситуація можлива у випадку, коли придбання таких активів мало місце до 01.04.2011 р.), у кінцевому підсумку зі складу валових витрат зазначена сума була «витягнута» через механізм перерахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів, проведеного на 01.04.2011 р.

 

Переведення матеріальних активів зі складу оборотних до складу основних засобів

 

Підприємство здійснило переведення: а) готової продукції; б) товарів зі складу оборотних активі до складу основних засобів.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати, що підлягають амортизації

Строка декларації з податку на прибуток або додатку до неї

1

Відображено переведення оборотних активів до складу основних засобів:

— готової продукції

152

26

2800,00

2800,00*

— товарів

153

28

2480,00

2480,00**

2

Відображено введення в експлуатацію об’єкта основних засобів

106

152

2800,00

— ***

112

153

2480,00

* Для основних засобів нарахування амортизації здійснюється з місяця, наступного за місяцем введення об'єкта в експлуатацію.

** У податковому обліку такий товар не може бути віднесено до складу основних засобів, оскільки він не відповідає вартісному критерію (не перевищує 2500 грн.), встановленому п.п. 14.1.138 ПК, тому його зараховують до складу групи 11 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» та нараховують амортизацію методами «50 % / 50 %» або «100 %».

*** Вартість такої готової продукції з місяця фактичного прийняття об’єкта в експлуатацію має обліковуватись у складі податкових основних засобів.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі