Теми статей
Обрати теми

Щодо облікової політики та облікових оцінок

Редакція ПК
Лист від 14.05.2012 р. № 31-08410-07-25/12004

МІНФІН — ПРО ЗМІНУ ВАРТІСНИХ ОЗНАК МНМА

Лист Міністерства фінансів України від 14.05.2012 р. № 31-08410-07-25/12004

«Щодо облікової політики та облікових оцінок»

 

<...>

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит щодо облікової політики та облікових оцінок повідомляє.

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначає облікову політику як сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 р. № 137, облікова оцінка — це попередня оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами.

Згідно з нормами цього Положення (стандарту) облікова політика може змінюватися тільки в тому випадку, якщо змінюються статутні вимоги, вимоги органу, який затверджує положення (стандарти) бухгалтерського обліку, або якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація.

Якщо неможливо розрізнити зміну облікової політики та зміну облікових оцінок, то це розглядається і відображається як зміна облікових оцінок.

Пунктом 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92, передбачено, що для цілей бухгалтерського обліку підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

З урахуванням наведеного, зміна вартісних ознак предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, розглядається як зміна облікових оцінок. У зв'язку із зміною вартісних ознак зміни в бухгалтерському обліку щодо основних засобів, зарахованих на баланс, не проводяться.

 

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку
 М. Чмерук

 

* * *

Лист Всеукраїнського бухгалтерського видання <...>

Всеукраїнського бухгалтерського видання <...>

Міністерству фінансів України

 

До редакції Всеукраїнського бухгалтерського видання <...> та редакції Всеукраїнського бухгалтерського видання <...> з різних регіонів України надходять численні запитання щодо внесення змін в облікову політику відносно збільшення вартісної ознаки для включення об'єктів у склад малоцінних необоротних матеріальних активів.

Редакції видань <...> та <...> звертаються з проханням надати роз'яснення щодо цього питання.

Суть питання

З 01.01.2012 р. в цілях зближення бухгалтерського обліку і обліку для цілей оподаткування податком на прибуток підприємство внесло зміни у свою облікову політику, підвищивши вартісну ознаку для включення об'єктів до складу малоцінних необоротних матеріальних активів з 1000 грн. до 2500 грн. У зв'язку із цим у підприємства виникло запитання, як розцінювати таку зміну з погляду на норми П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 р. № 137:

— або вважати його зміною облікової політики, що, відповідно, спричинює необхідність переведення об'єктів основних засобів первісною вартістю до 2500 грн., які обліковуються на балансі на 01.01.2012 р., зі складу основних засобів до складу малоцінних необоротних матеріальних активів з одночасним коригуванням сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року на суму нарахованої амортизації (у випадку, якщо метод амортизації для малоцінних необоротних матеріальних активів, прийнятий на підприємстві, відрізняється від методу амортизації, прийнятого для основних засобів, які будуть переводитися до складу малоцінних необоротних матеріальних активів);

— або вважати такі зміни зміною облікової оцінки і застосовувати вартісну ознаку в 2500 грн. тільки до тих об'єктів, які вводяться в експлуатацію після 01.01.2012 р., а облік об'єктів первинною вартістю до 2500 грн., уведених в експлуатацію до 01.01.2012 р., залишити без змін, тобто продовжувати враховувати їх у складі основних засобів з нарахуванням амортизації за раніше прийнятим методом до закінчення терміну їх корисного використання.

Заздалегідь вдячні за відповідь.

 

Головний редактор <...> <...>

Головний редактор <...> <...>

Керівник <...> редакції <...>

 

коментар редакції

Виникнення подібного запитання зумовлене нормами п. 14 підрозд. 4 розд. ХХ ПК, згідно з якими у 2011 році застосовувався норматив для основних засобів, визначений у п.п. 14.1.138 ПК, в розмірі 1000 грн. З 01.01.2012 р. почав діяти норматив 2500 грн. Для гармонізації бухгалтерського обліку з податковим багато хто з платників податку прийняв рішення про збільшення відповідного нормативу й у бухгалтерському обліку.

Мінфін листом, що коментується, значно полегшив життя платникам податку, які з нового року прийняли таке рішення. Подібну зміну, як бачимо, Мінфін розцінює як зміну облікових оцінок, а не облікової політики, завдяки чому можна уникнути певних труднощів.

Перше і головне, безумовно, те, що не доведеться переводити об'єкти основних засобів первісною вартістю до 2500 грн., які обліковуються на балансі станом на 01.01.2012 р., зі складу основних засобів до складу МНМА з одночасним коригуванням сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року на суму нарахованої амортизації таких об’єктів.

Зверніть увагу! Це правило не стосується придбаних до 01.01.2012 р., але не введених в експлуатацію станом на цю дату об’єктів: ідентифікувати їх належність до основних засобів або інших необоротних матеріальних активів доведеться, зважаючи на новий критерій, що діє починаючи з нового року. Зрозуміло, що про коригування сальдо нерозподіленого прибутку на суму нарахованої амортизації в такому випадку не йдеться.

Таким чином, навіть якщо при придбанні (у 2011 р.) об’єкт відповідав вартісному критерію, встановленому для основних засобів (припустимо, його первісна вартість становила 2000 грн.), при його введенні в експлуатацію у 2012 р. правильно буде віднести такий об’єкт до складу МНМА.

Друге і також досить важливе те, що вдасться уникнути повторного подання порівняльної інформації щодо попередніх звітних періодів, як того вимагає п.п. 12.2 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 р. № 137 (далі — П(С)БО 6), для випадків зміни облікової політики.

У разі зміни облікових оцінок підприємству відповідно до п. 21 П(С)БО 6 слід розкривати зміст і суму змін в облікових оцінках, які мають суттєвий вплив на поточний період або, як очікується, суттєво будуть впливати на майбутні періоди, а також відобразити такі зміни в наказі про облікову політику.

 

 Юрій Товстоп'ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі