Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ передачі в оренду нежитлового приміщення

Редакція ПК
Лист від 02.06.2011 р. № 15382/7/16-1517-10

«Оперативно-орендні» платежі обкладаються ПДВ, передача/повернення майна — ні

Лист Державної податкової служби України від 02.06.2011 р. № 15382/7/16-1517-10

«Про обкладення ПДВ передачі в оренду нежитлового приміщення»

 

<…>

Відповідно до підпункту 196.1.2 пункту 196.1 статті 196 Податкового кодексу <…> (далі — ПКУ), не є об'єктом оподаткування, зокрема, операції з:

— передачі майна у схов (відповідальне зберігання), а також у лізинг (оренду), крім передачі у фінансовий лізинг;

— повернення майна із схову (відповідального зберігання) його власнику, а також майна, попередньо переданого в лізинг (оренду) лізингодавцю (орендодавцю), крім переданого у фінансовий лізинг.

Отже, передача майна в оперативний лізинг (оренду), а також повернення такого майна його власнику не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Згідно з підпунктом 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 ПКУ постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Відповідно до статті 283 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Підпунктом «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ визначено, що об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.

Враховуючи зазначене, при здійсненні платником ПДВ операцій з передачі майна в оперативний лізинг (оренду) об'єктом оподаткування ПДВ є вартість наданих послуг у межах договору лізингу (оренди), тобто сума лізингових (орендних) платежів підлягає оподаткуванню в загальновстановленому порядку за основною ставкою.

 

Заступник голови комісії з проведення
реорганізації ДПА України,
заступник Голови О. Любченко

 

Коментар редакції

Висновок, зроблений у цьому листі, досить очевидний: у разі оперативної оренди (лізингу) оподатковується тільки сума орендних (лізингових) платежів. До цього варто додати, мабуть, тільки одне: операції з безпосередньої передачі майна в оперативну оренду та повернення з неї не відображаються ані в рядку 3 «Операції, що не є об'єктом оподаткування», ані в будь-якому іншому рядку податкової декларації з ПДВ. Не беруть участі вони й у визначенні частки оподатковуваних/неоподатковуваних операцій з метою розподілу податкового кредиту. Справа в тому, що така передача майна за визначенням не є постачанням товарів (послуг).

У цьому плані передача об'єкта в оренду цілком аналогічна передачі майна в заставу, а з приводу застави ДПАУ дала чітке роз'яснення в листі від 17.03.2011 р. № 7402/7/16-1517-15.

 

Олексій Кузнєцов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі