Теми статей
Обрати теми

Оренда майна у фізичної особи

Редакція ПК
Стаття

ОРЕНДА МАЙНА У ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ

 

Орендодавець — фізична особа, яка не є підприємцем. При оренді майна у фізичної особи слід ураховувати, що підприємство-орендар у цьому випадку є податковим агентом з податку на доходи фізичних осіб. Це означає, що орендар при нарахуванні (виплаті) орендної плати фізичній особі зобов'язаний утримати податок на доходи за ставкою 15 % (17 %) за рахунок суми такої орендної плати і перерахувати його до бюджету. Фізичній особі — орендодавцю виплачується сума орендної плати за мінусом суми утриманого податку на доходи.

При оренді у фізичної особи нерухомого майна (будівлі, споруди, приміщення тощо) оподатковуваний об'єкт на доходи відповідно до п. 170.1 ПК визначається виходячи з договірної суми орендної плати, але не менше мінімальної суми орендного платежу, установленого органом місцевого самоврядування на початок звітного (податкового) року. При оренді об'єктів нерухомості мінімальна сума орендного платежу визначається за рекомендованими формулами, наведеними в Методиці № 1253, в яких ураховується розташування нерухомості, її функціональні та якісні показники. Обов'язок з визначення мінімальної суми орендного платежу покладено на органи місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких перебуває зазначене майно. При цьому органам місцевого самоврядування рекомендовано виходити із середньої ринкової вартості 1 кв. метра новозбудованого об'єкта, подібного орендованому.

При цьому, якщо до початку звітного (податкового) року орган місцевого самоврядування не визначив мінімальну вартість місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна або не оприлюднив її способом, найбільш доступним для жителів територіальної громади, то податок на доходи справляється виходячи з розміру орендної плати, установленої договором оренди. У зв'язку з цим суб'єктам підприємницької діяльності, які орендують приміщення у фізичних осіб, необхідно з'ясувати, чи була прийнята та опублікована мінімальна вартість оренди в їх населеному пункті до початку звітного року. Якщо так, то необхідно перевірити, чи не перевищує встановлена місцевими органами влади мінімальна сума орендного платежу визначену в договорі оренди суму. За наявності такого перевищення податок на доходи фізичних осіб необхідно утримувати виходячи з установленого мінімального розміру, причому з початку такого звітного року.

При оренді житлового приміщення за договором піднайму згідно з п. 1 Методики № 1253 зберігається аналогічний порядок визначення мінімального розміру плати за користування житловим приміщенням, але він не може бути менше розміру квартирної плати, що сплачується наймачем за приміщення (частину приміщення), що здається, і відповідної частини його витрат з оплати комунальних послуг.

При утриманні податку на доходи сума понесених фізичною особою витрат (наприклад, на оплату комунальних послуг) не враховується, тобто податок утримується з усієї суми орендної плати.

Що стосується строків сплати податку на доходи до бюджету, то тут діють загальні правила перерахування податку до бюджету.

У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ сума орендної плати, нарахованої (виплаченої) фізичній особі, наводиться з ознакою доходу 106.

При отриманні доходів (зокрема доходу у вигляді орендної плати) виключно від одного податкового агента орендодавець — фізична особа звільняється від обов'язку подання річної декларації про майновий стан і доходи, оскільки його доходи було остаточно оподатковано під час їх виплати.

 

Орендодавець — фізична особа — підприємець . Порядок оподаткування виплати орендної плати фізичній особі — підприємцю залежить від того, чи є надання майна в оренду одним з видів діяльності такого підприємця.

Згідно з п. 177.8 ПК під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, що здійснюються в межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надана копія документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо дохід від здавання майна в оренду є для підприємця не пов'язаним з його підприємницькою діяльністю, то він обкладається податком на доходи на загальних підставах, тобто при його нарахуванні (виплаті) орендар — податковий агент утримує податок на доходи за ставкою 15 % у межах суми, що не перевищує в календарному місяці 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року, і за ставкою 17 % із суми такого перевищення без вирахування будь-яких витрат такого орендодавця.

 

Оренда майна у фізичної особи, яка не є підприємцем

Підприємство орендує мобільний телефон у свого працівника. Вартість телефону, переданого в оренду, згідно з актом приймання-передачі становить 1300 грн.

Суму щомісячної орендної плати встановлено в розмірі 60 грн.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Отримано телефон в операційну оренду

01

1300,00

—*

* Операція з отримання майна в оперативну оренду не спричиняє податкових наслідків в обліку.

2

Нараховано суму орендної плати (телефон використовується менеджером зі збуту)

93

685

60,00

60,00*

06.2 декларації

* Право на витрати в орендаря з'являється на дату нарахування орендної плати, установлену договором.

3

Утримано податок на доходи фізичних осіб з доходу у вигляді орендної плати
(60 грн. х 15 %: 100 %)

685

641/ПДФО

9,00

4

Виплачено працівнику орендну плату за телефон із каси підприємства

685

301

51,00

5

Перераховано суму податку на доходи до бюджету (протягом наступного банківського дня після виплати доходу з каси підприємства)

641/ПДФО

311

9,00

 

Оренда майна у фізичної особи, зареєстрованої як підприємець

Підприємство орендує приміщення у фізичної особи — підприємця. Оціночна вартість приміщення становить 75000 грн.

Щомісячну суму орендної плати встановлено в розмірі 1000 грн. (без ПДВ, оскільки підприємець не є платником ПДВ).

Фізичною особою — підприємцем підприємству надано копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб підприємців із зазначенням виду діяльності під кодом 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» Класифікатора ДК 009:2010.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Отримано приміщення в операційну оренду

01

75000,00

—*

* Операція з отримання майна в оперативну оренду не спричиняє податкових наслідків в обліку.

2

Нараховано суму орендної плати (приміщення використовується у збутових цілях)

93

685

1000,00

1000,00*

06.2 декларації

* Право на витрати в орендаря з'являється на дату підписання акта наданих орендних послуг згідно з умовами договору.
Сума нарахованого (виплаченого) доходу підприємцю відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу 157.

3

Перераховано підприємцю орендну плату

685

311

1000,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі