Теми статей
Обрати теми

Щодо зазначення коду УКТ ЗЕД у податковій накладній

Редакція ПК
Лист від 15.02.2012 р. № 4621/7/15-3417-20

у податковій накладній проставляється код УКТ ЗЕД, вказаний у ВМД, навіть якщо віН змінився

Лист Державної податкової служби України від 15.02.2012 р. № 4621/7/15-3417-20

«Щодо зазначення коду УКТ ЗЕД у податковій накладній»

 

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо заповнення податкової накладної і повідомляє.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках визначені підпунктами «а» — «і» обов’язкові реквізити, зокрема для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, в податковій накладній має бути вказаний код товару згідно з УКТ ЗЕД (підпункт «і» пункту 201.1 статті 201 розділу V Кодексу).

При постачанні імпортованих товарів платник податку повинен в графі 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної зазначати виключно код УКТ ЗЕД, вказаний у вантажній митній декларації, якою були оформлені такі товари при їх ввезенні на митну територію України, в тому числі і у тому випадку, якщо вказаний у вантажній митній декларації код УКТ ЗЕД змінився на момент постачання товару.

Аналогічне роз’яснення з цього питання розміщено на WEB-сайті ДПА України (www.sta.gov.ua) у рубриці «Єдина база податкових знань» банера «Інформаційно-довідковий департамент».

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

Коментар редакції

У листі, що коментується, податківці роз’яснили, який код УКТ ЗЕД ставити в податковій накладній при постачанні імпортних товарів, якщо на момент їх постачання код УКТ ЗЕД змінюється. Висновок податківців такий: у гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної повинен зазначатися виключно той код УКТ ЗЕД, який зазначено у ВМД, якою було оформлено такі товари при їх ввезенні на митну територію України, у тому числі й у разі, коли зазначений у ВМД код УКТ ЗЕД змінився на момент постачання товару.

Тут перш за все слід зазначити про ситуації, у яких можливі такі зміни.

Перша з них — це зміни в самому УКТ ЗЕД. Так, припустимо, що на дату ввезення на митну територію України товар відповідав певному коду УКТ ЗЕД. Проте на момент постачання товарів покупцю до Митного тарифу України було внесено зміни, унаслідок чого цей товар тепер відповідає іншому коду УКТ ЗЕД. У цьому випадку у гр. 4 податкової накладної повинен стояти код, зазначений у ВМД, причому на всіх етапах постачання товарів до моменту їх продажу кінцевому споживачу.

Ще один випадок — отримання постачальником -резидентом від українського покупця передоплати за товар, який ще не ввезено на митну територію України. На дату отримання передоплати постачальник-резидент зобов’язаний виписати покупцю податкову накладну, зазначивши код УКТ ЗЕД. Проте під час митного оформлення товару код УКТ ЗЕД товару може уточнюватися та змінюватися. У графі 4 УКТ ЗЕД при цьому має проставлятися той код, який вказаний в ВМД. У ситуації, що склалася, продавець повинен: виписати покупцю розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, що містить коди УКТ ЗЕД, які після оформлення ВМД уточнені, та зменшити кількість (вартість) товарів, вказаних в такій податковій накладній. У розрахунку коригування продавцю потрібно заповнити два рядки. У першому зі знаком «-» зазначити дані із спочатку виписаної «авансової» накладної з «неправильним» кодом УКТ ЗЕД. А у другому рядку зі знаком «+» відобразити вже дані з кодом УКТ ЗЕД, який зазначено у ВМД.

Окремо хотілося б звернути увагу на ситуацію, коли код УКТ ЗЕД змінюється в результаті переробки імпортованого товару за допомогою простих складальних операцій. Такими, згідно зі ст. 280 ТКУ є «операції, які здійснюються шляхом складання виробів за допомогою простого кріпильного матеріалу (гвинтів, гайок, болтів тощо) чи клепання або монтажу готових вузлів за допомогою зварювання (за винятком виготовлення складних виробів шляхом зварювання), а також інші операції (регулювання, контроль, заправка робочою рідиною тощо), необхідні у процесі складання і не пов’язані з переробкою (обробкою) товарів, незалежно від кількості та складності таких операцій». Прості складальні операції не відповідають критерію достатньої переробки (ст. 280 ТКУ) а отже, і товар, який отримано в результаті такої переробки, не може класифікуватися як вітчизняний. Відповідно при постачанні такого товару повинен зазначатися код УКТ ЗЕД, причому, як випливає з роз’яснень податківців, у цьому випадку в податковій накладній повинні виділятися поелементно імпортні комплектуючі «зібраного» товару із зазначенням відповідного коду УКТ ЗЕД з ВМД напроти кожного. На нашу думку, заповнити податкову накладну в цьому випадку можна так:

— у гр. 3 — зазначити назву товару (створеного в результаті переробки імпортованого товару, недостатньої для того, щоб вважати такий товар товаром вітчизняного виробництва), що поставляється, у тому числі й перелік імпортних комплектуючих;

— у гр. 4 — коди УКТ ЗЕД комплектуючих виробів (зазначені у ВМД), з яких було «перероблено» товар.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі