Теми статей
Обрати теми

Реінвестиція дивідендів

Редакція ПК
Стаття

РЕІНВЕСТИЦІЯ ДИВІДЕНДІВ

 

Одним зі способів збільшення величини статутного капіталу як акціонерного товариства, так і товариства з обмеженою відповідальністю, є реінвестиція дивідендів. Проте застосування цього варіанта збільшення статутного капіталу можливе лише тими товариствами, які за результатами діяльності мають прибуток.

Під реінвестицією слід розуміти господарську операцію, яка передбачає здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок прибутку, отриманого від інвестиційних операцій (п.п. 14.1.81 ПК).

Згідно з Порядком збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу публічного або приватного акціонерного товариства, затвердженим рішенням ДКЦПФР від 30.08.2011 р. № 1181, одним із джерел збільшення статутного капіталу акціонерного товариства є прибуток або його частина (реінвестиція дивідендів у тому числі). Таке збільшення статутного фонду акціонерного товариства може бути здійснене виключно шляхом збільшення номінальної вартості акцій.

Що стосується товариства з обмеженою відповідальністю, то при збільшенні статутного капіталу за рахунок реінвестованих дивідендів, нарахованих учасникам, збільшується сума вкладу кожного учасника до статутного капіталу.

 

Бухгалтерський облік

Облік збільшення статутного капіталу товариства шляхом реінвестування дивідендів здійснюється подібно до його збільшення за рахунок додаткових внесків з тією лише різницею, що в погашення заборгованості учасників за додатковими внесками до статутного капіталу зараховується заборгованість за нарахованими акціонерам (власникам) дивідендами.

 

Податковий облік

Відповідно до п.п. 136.1.3 ПК суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, емітент не включає до складу доходів.

Особливості обкладення дивідендів податком на прибуток регулює п. 153.3 ПК. За загальним правилом емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі ставки, встановленої п. 151.1 ПК (у 2012 році — 21 %), нарахованої на суму дивідендів, призначених для виплати. При цьому саму суму фактично виплачуваних дивідендів на суму такого податку не зменшують. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/ або одночасно з виплатою дивідендів.

УУ той же час згідно з п.п. 153.3.5 ПК у разі виплати дивідендів (1) фізичним особам та (2) у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих (випущених) підприємством, що нараховує дивіденди, підприємство-емітент не сплачує авансовий внесок з податку на прибуток із суми дивідендів, за умови, що така виплата дивідендів жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному капіталі підприємства-емітента, незалежно від того, були такі акції (частки, паї) належним чином зареєстровані (відображені в зміні до статутних документів) чи ні. В іншому випадку при недотриманні цих умов (якщо частки, паї будуть змінені або ж дивіденди підлягають виплаті юрособам) підприємство-емітент повинно буде до або одночасно з виплатою дивідендів сплатити авансовий внесок з податку на прибуток у загальновстановленому порядку.

Таким чином, при виплаті дивідендів можна за допомогою збільшення статутного капіталу знизити податкове навантаження на підприємство, важливо лише, щоб пропорції (частки) участі всіх акціонерів (власників) у статутному капіталі товариства не змінювалися.

Зауважимо також, що згідно з п.п. 165.1.18 ПК дивіденди, що нараховуються у вигляді акцій (часток, паїв), не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а отже,  не обкладаються податком на доходи фізичних осіб при дотриманні таких умов:

— такі акції (частки) мають бути емітовані юридичною особою-резидентом, що нараховує дивіденди;

— нарахування дивідендів жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному капіталі емітента;

— у результаті зазначених дій збільшується статутний капітал такого емітента на сукупну номінальну вартість таких нарахованих дивідендів.

Звичайно, виконання останньої умови можна назвати найбільш витратним, оскільки збільшення статутного капіталу акціонерного товариства передбачає здійснення певних дій, установлених законодавством.

Таким чином, акціонерне товариство, так само як і товариство з обмеженою відповідальністю, проводячи реінвестицію дивідендів і не змінюючи при цьому співвідношення часток учасників у статутному капіталі емітента,, має податкову поблажку у вигляді несплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Крім того, сума реінвестованих дивідендів не обкладається податком на доходи фізичних осіб, що є вже поблажкою для фізосіб-акціонерів.

Проте слід ураховувати: якщо учасником товариства є юрособа-нерезидент, то із суми та за рахунок суми нарахованих на його користь дивідендів емітент зобов’язаний утримати і перерахувати до бюджету (у разі такої виплати) податок з доходів, отриманих нерезидентом з джерелом їх походження з України, за ставкою 15 %, якщо інше не передбачене міжнародними угодами (ст. 160 ПК).

Операції з виплати дивідендів у вигляді цінних паперів (корпоративних прав) або в грошовій формі, які здійснюються емітентом, не є об’єктом обкладення ПДВ відповідно до п.п. 196.1.1 ПК.

 

Оподаткування реінвестованих дивідендів у акціонера акціонерного товариства — фізичної особи

У акціонера ПАТ було 200 акцій номінальною вартістю 0,50 грн. на суму 100 грн. Після прийняття рішення про реінвестицію дивідендів статутний капітал товариства збільшився вдвічі за рахунок підвищення номінальної вартості акцій з дотриманням пропорцій (часток) участі всіх акціонерів у статутному капіталі ПАТ. Отже, в результаті акціонер має 200 акцій уже на загальну суму 200 грн. У 2012 році цей акціонер продає всі свої акції (200 штук) за 252 грн., тобто за ціною 1,26 грн. за одну акцію.

Дохід такого акціонера становить 252 грн. (200 шт. х 1,26 грн.), а витрати — 200 грн. (200 шт. х 1,00 грн.). Отже, інвестиційний прибуток дорівнює 52 грн. (252 грн. - 200 грн.).

ППодаток на доходи фізичних осіб: 52 грн. х 15 % : 100 % = 7,80 грн.

Зверніть увагу: якби акціонерне товариство не проводило реінвестицію, а вирішило виплатити акціонеру дивіденди у розмірі 100 грн. грошовими коштами, то на першому етапі акціонер сплатив би зі свого доходу у вигляді дивідендів податок у розмірі 5,00 грн. (100 грн. х 5 % : 100 %).

На другому етапі, коли такий акціонер вирішив би продати належні йому акції, його інвестиційний дохід склав би:

200 х 1,26 грн. - 200 х 0,50 грн. = 152 грн.

Відповідно податок на доходи з інвестиційного доходу:

152 грн. х 15 % : 100 % = 22,80 грн.

 

Збільшення статутного капіталу ТОВ шляхом реінвестиції дивідендів без зміни часток учасників

Загальними зборами засновників ТОВ «Світанок» прийнято рішення про нарахування дивідендів за підсумками 2011 року в сумі 10000 грн. і спрямування таких дивідендів на збільшення статутного капіталу товариства без зміни співвідношення часток власників.

Засновниками ТОВ «Світанок» є:

—— ТОВ «Дельта» — частка в статутному капіталі 60 %;

— Іванов С. П. — частка в статутному капіталі 40 %.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

1

Сформовано фонд дивідендів (оголошено дивіденди)

441

443

10000,00

2

Відображено заборгованість перед учасниками з виплати дивідендів (нараховано дивіденди):
 — ТОВ «Дельта»;
 — Івановим С. П.

443
443

671
671

6000,00
4000,00

3

Зареєстровано зміни до статуту ТОВ у зв’язку зі збільшенням статутного капіталу

46

40

10000,00

44

Спрямовано дивіденди на збільшення статутного капіталу

671

46

10000,00

 

Збільшення статутного капіталу ТОВ шляхом реінвестиції дивідендів без зміни часток учасників (учасники — нерезиденти)

Загальними зборами засновників ТОВ «Світанок» прийнято рішення про нарахування дивідендів за підсумками 2011 року в сумі 10000 грн. та спрямування таких дивідендів на збільшення статутного капіталу товариства без зміни співвідношення часток власників.

Засновниками ТОВ «Світанок» є:

— ТОВ «Сигнал» (резидент Росії) — частка в статутному капіталі 60 %;

—— ПП «Призма» (резидент Білорусі) — частка в статутному капіталі 40 %.

Засновники не надали довідку з підтвердженням того, що вони є резидентами країн, з якими укладено міжнародні угоди щодо уникнення подвійного оподаткування.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

Сформовано фонд дивідендів (оголошено дивіденди)

441

443

10000,00

2

Відображено заборгованість перед учасниками з виплати дивідендів (нараховано дивіденди):
 — ТОВ «Сигнал»;
 — ПП «Призма»

443
443

671
671

6000,00
4000,00

3

Нараховано податок з доходів нерезидентів (податок на репатріацію) за ставкою 15 %(10000 грн. х 15 % : 100 % = 1500 грн.)

671

641/Податок на репатріацію

1500,00

4

Зареєстровано зміни до статуту ТОВ у зв’язку зі збільшенням статутного капіталу (10000 грн. - 1500 грн.)

46

40

8500,00

5

Перераховано податок з доходів нерезидентів до бюджету

641/Податок на репатріацію

311

1500,00

6

Спрямовано дивіденди на збільшення статутного капіталу

671

46

8500,00

 

Збільшення статутного капіталу ПАТ шляхом реінвестиції дивідендів зі зміною часток учасників

Загальними зборами акціонерів ПАТ «Вікторія» прийнято рішення про нарахування дивідендів за підсумками 2011 року в сумі 10000 грн. та спрямування частини таких дивідендів на збільшення статутного капіталу товариства.

Акціонерами ПАТ «Вікторія» є:

— ТОВ «Свема» — частка в статутному капіталі 60 %;

—— ПП «Прадо» — частка в статутному капіталі 20 %;

— Іванов С. П. — частка в статутному капіталі 20 %.

Акціонери ТОВ «Свема» та Іванов С. П. згодні спрямувати належні їм дивіденди на збільшення статутного капіталу ПАТ. ПП «Прадо» не заперечує проти збільшення статутного капіталу ПАТ та збільшення номінальної вартості акцій, але дивіденди ПП «Прадо» виплачуються грошовими коштами.

У результаті реінвестиції дивідендів змінилося співвідношення часток акціонерів у статутному капіталі товариства.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

Сформовано фонд дивідендів (оголошено дивіденди)

441

443

10000,00

2

Відображено заборгованість перед учасниками з виплати дивідендів (нараховано дивіденди):
 — ТОВ «Свема»;
 — ПП «Прадо»;
 — Івановим С. П.

443
443
443

671
671
671

6000,00
2000,00
2000,00

33

Утримано ПДФО із суми дивідендів, що належать Іванову С. П.
(2000 грн. х 5 % : 100 % = 100 грн.)

671

641/ПДФО

100,00

4

Перераховано ПДФО до бюджету*

641/ПДФО

311

100,00

* ПДФО підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету в такі строки:

— у момент реєстрації змін до статуту (якщо дивіденди реінвестуються в місяці їх нарахування або протягом 30 календарних днів, наступних за місяцем їх нарахування);

— з нарахованих, але не реінвестованих дивідендів податок має бути перераховано до бюджету в строки, встановлені ПК для місячного податкового періоду, тобто протягом 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування дивідендів.

5

Зареєстровано зміни до статуту ТОВ у зв’язку зі збільшенням статутного капіталу [6000 грн. + (2000 грн. - 100 грн.) = 7900 грн.]

46

40

7900,00

6

Сплачено авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів юридичним особам(у розмірі 21 %) ((10000 грн. - 2000 грн.) х 21 % : 100 % = 1680 грн.)

641/АвПП

311

1680,00

7

Спрямовано дивіденди акціонерів ТОВ «Свема» та Іванова С. П. на збільшення статутного капіталу

671

46

7900,00

8

Виплачено дивіденди акціонеру ПП «Прадо»

671

311

2000,00

 

Збільшення статутного капіталу ПАТ шляхом реінвестиції дивідендів зі зміною часток учасників (один з учасників — нерезидент)

Загальними зборами акціонерів ПАТ «Прогрес» прийнято рішення про нарахування дивідендів за підсумками 2011 року в сумі 10000 грн. та спрямування частини таких дивідендів на збільшення статутного капіталу товариства.

Засновниками ПАТ «Прогрес» є:

— ПП «Призма» (резидент Білорусі) — частка в статутному капіталі 60 %;

—— ПП «Прадо» — частка в статутному капіталі 20 %;

— Іванов С. П. — частка в статутному капіталі 20 %.

Акціонери ПП «Призма» та Іванов С. П. згодні спрямувати належні їм дивіденди на збільшення статутного капіталу ПАТ. ПП «Прадо» не заперечує проти збільшення статутного капіталу ПАТ та збільшення номінальної вартості акцій, але дивіденди ПП «Прадо» виплачуються грошовими коштами.

У результаті реінвестиції дивідендів змінилося співвідношення часток акціонерів у статутному капіталі товариства.

Засновник-нерезидент не надав довідку з підтвердженням того, що він є резидентом країни, з якою укладено міжнародну угоду щодо уникнення подвійного оподаткування.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

Сформовано фонд дивідендів (оголошено дивіденди)

441

443

10000,00

2

Відображено заборгованість перед учасниками з виплати дивідендів (нараховано дивіденди):
 — ПП «Призма»;
 — ПП «Прадо»;
 — Івановим С. П.

443
443
443

671
671
671

6000,00
2000,00
2000,00

33

Утримано ПДФО із суми дивідендів, що належать Іванову С. П. (2000 грн. х 5 %: 100 % = 100 грн.)

671

641/ПДФО

100,00

4

Нараховано податок з доходів нерезидентів (податок на репатріацію) за ставкою 15 % (6000 грн. х 15 %: 100 % = 900 грн.)

671

641/Податок на репатріацію

900,00

5

Перераховано податок на доходи фізичних осіб до бюджету*

641/ПДФО

311

100,00

——

* ПДФО підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету в такі строки:
 — у момент реєстрації змін до статуту (якщо дивіденди реінвестуються в місяці їх нарахування або протягом 30 календарних днів, наступних за місяцем їх нарахування);
 — із нарахованих, але не реінвестованих дивідендів податок має бути перераховано до бюджету в строки, установлені ПК для місячного податкового періоду, тобто протягом 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування дивідендів.

6

Зареєстровано зміни до статуту ТОВ у зв’язку зі збільшенням статутного капіталу [(6000 грн. - 900 грн.) + (2000 грн. - 100 грн.) = 7000 грн.]

46

40

7000,00

7

Сплачено авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів юридичним особам (у розмірі 21 %)((10000 грн. - 2000 грн.) х 21 %: 100 % = 1680 грн.)

641/АвПП

311

1680,00

8

Перераховано податок з доходів нерезидентів до бюджету

641/Податок на репатріацію

311

900,00

99

Спрямовано дивіденди акціонерів ПП «Призма» та Іванова С. П. на збільшення статутного капіталу

671

46

7000,00

10

Виплачено дивіденди акціонеру ПП «Прадо»

671

311

2000,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі