Теми статей
Обрати теми

Резервний капітал

Редакція ПК
Стаття

РЕЗЕРВНИЙ КАПІТАЛ

 

Резервний капітал — це страховий капітал, створений підприємством за рахунок відрахувань власного прибутку з метою відшкодування можливих збитків, здійснення виплат інвесторам і кредиторам у разі недостатності коштів. Інакше кажучи, резервний капітал є частиною власного капіталу підприємства, призначеною для покриття можливих у майбутньому непередбачених збитків, втрат.

Деякі суб’єкти підприємницької діяльності відповідно до чинного законодавства та установчих документів повинні спрямовувати частину нерозподіленого прибутку звітного періоду на створення резервного капіталу в обов’язковому порядку.

Так, на законодавчому рівні встановлено обов’язковість і мінімальні розміри формування резервного капіталу (фонду) для господарських товариств. Таку обов’язковість і мінімальний розмір регламентовано ст. 14 Закону про господарські товариства: «У товаристві створюється резервний (страховий) фонд у розмірі, установленому установчими документами, але не менше 25 % статутного (складного) капіталу, а також інші фонди, передбачені законодавством України або установчими документами товариства.

Розмір щорічних відрахувань до резервного (страховий) фонду визначається установчими документами, але не може бути менше 5 % суми чистого прибутку».

Крім того, формувати резерви не нижче певного рівня зобов’язані страхові компанії та кредитні організації (банки).

Для решти підприємств наявність резервного фонду є не обов’язковим, але бажаним елементом гарантії у відносинах із кредиторами.

Використовується резервний капітал, зокрема, для покриття балансового збитку підприємства за звітний період, на виплату боргів при ліквідації підприємства, на виплату дивідендів у разі недостатності нерозподіленого прибутку та на інші цілі, передбачені законодавством. Рішення про напрями використання резервного капіталу приймається власниками підприємства.

Бухгалтерський облік

Резервний капітал формується за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства в розмірах, установлених чинним законодавством та установчими документами підприємства.

Для узагальнення інформації про стан і рух резервного капіталу підприємства призначено рахунок 43 «Резервний капітал». За кредитом рахунка 43 відображається створення резервів, за дебетом — їх використання. Сальдо цього рахунка відображає залишок резервного капіталу на кінець звітного періоду.

Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за його видами (наприклад, обов’язковий і необов’язковий) і напрямами використання (наприклад, резерви на конкретні цілі).

У фінансовій звітності інформація про залишки резервного капіталу відображається за рядком 340 «Резервний капітал» Балансу підприємства. Сума нерозподіленого прибутку, спрямованого протягом звітного періоду на поповнення резервного капіталу, відображається за рядком 160 «Відрахування до резервного капіталу» Звіту про власний капітал підприємства (форма № 4). Також у Звіті про власний капітал підприємства наводиться інформація про рух резервного капіталу.

 

Податковий облік

Створення та використання резервного капіталу в бухгалтерському обліку не впливає на податковий облік підприємства.

 

Формування резервного капіталу

Протягом звітного періоду підприємство спрямувало частину нерозподіленого прибутку в сумі 10000 грн. на поповнення резервного капіталу. За підсумками наступного звітного періоду частину зарезервованих коштів у сумі 5000 грн. було спрямовано на погашення непокритих збитків.

Операції з формування та використання резервного капіталу в обліку підприємства відображатимуться таким чином:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

Здійснено відрахування до резервного капіталу підприємства за рахунок нерозподіленого прибутку

443

43

10000,00

2

Списано прибуток, використаний у звітному періоді

441

443

10000,00

3

Списано в наступному звітному періоді непокриті збитки за рахунок коштів резервного капіталу

43

442

5000,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі