Теми статей
Обрати теми

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

Редакція ПК
Стаття

НЕРОЗПОДІЛЕНИЙ ПРИБУТОК
(НЕПОКРИТИЙ ЗБИТОК)

 

Однією з найважливіших складових власного капіталу підприємства є нерозподілений прибуток (непокритий збиток). Цей показник власного капіталу підприємства відображає фінансовий результат його діяльності в поточному та минулих роках, а також використання прибутку в поточному звітному році.

Нерозподілений прибуток — це частина отриманою в поточному звітному та минулих роках прибутку, не використана власниками (учасниками) товариства.

Непокриті збитки утворюються в діяльності підприємства, коли витрати перевищують його доходи.

Сума нерозподіленого прибутку включається до власного капіталу підприємства, тим самим збільшуючи його, а сума непокритих збитків зменшує розмір власного капіталу підприємства.

 

Бухгалтерський облік

Облік нерозподілених прибутків і непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку ведеться на рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». За кредитом рахунка відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за дебетом — збитки та використання прибутку.

Крім того, на рахунку 44 відображаються уточнення сальдо нерозподіленого прибутку (непокритих збитків) на початок звітного року, пов’язані з виправленням помилок, допущених у попередніх роках при розрахунку зносу, доходів і витрат, активів і зобов’язань.

Кредитове сальдо рахунка 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» (нерозподілений прибуток) збільшує підсумковий показник власного капіталу Балансу, а дебетове (непокритий збиток) — віднімається при визначенні підсумку власного капіталу та наводиться в пасиві Балансу за рядком 350 з від’ємним знаком (у дужках).

Рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» має такі субрахунки:

441 «Прибуток нерозподілена» відображається наявність і рух нерозподіленого прибутку;

442 «Непокриті збитки» — ураховується рух непокритих збитків. Списання таких збитків здійснюється за рішенням уповноваженого органу за рахунок відповідних джерел: нерозподіленого прибутку, резервного, пайового або додаткового капіталу, а в окремих випадках — статутного капіталу;

443 «Прибуток, використаний у звітному періоді», — відображається розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), відрахування до резервного капіталу та інше використання прибутку в поточному періоді. Сальдо на цьому субрахунку наприкінці року закривається в кореспонденції із субрахунками 441 і 442 з виведенням сальдо на одному з цих субрахунків.

Поповнення за рахунок прибутку статутного капіталу

Наразі використання прибутку підприємств відповідно до П(С)БО можливе за такими напрямами:

— поповнення статутного капіталу;

— відрахування до резервного капіталу підприємства;

— виплата дивідендів учасникам;

— покриття збитків минулих періодів.

Можливість збільшення розміру статутного капіталу підприємства передбачено Законом про господарські товариства. Відповідно до ст. 16 цього Закону товариство має право змінювати (збільшувати чи зменшувати) розмір статутного (складеного) капіталу. Зміна розміру статутного капіталу товариства має супроводжуватися внесенням відповідних змін до установчих документів. При цьому збільшення статутного (складеного) капіталу може бути здійснене тільки після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів (оплати акцій), крім випадків, передбачених Законом про господарські товариства.

Відповідно до ст . 38 Закону про господарські товариства збільшення статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства здійснюється в порядку, установленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, шляхом випуску нових акцій чи збільшення номінальної вартості акцій.

До операцій, що об’єднуються поняттям «Використання прибутку», з перерахованих вище шляхів збільшення статутного капіталу акціонерного товариства можна віднести тільки збільшення статутного капіталу за допомогою збільшення номінальної вартості акцій. Ця операція в регістрах бухгалтерського обліку відображається таким записом: Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді», Кт 40 «Статутний капітал».

Що стосується інших господарських товариств (товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повного господарського товариства та командитного товариства), то в чинному законодавстві України передбачено, що їх статутний капітал має бути поділено на чітко визначені, як правило, персоніфіковані частки, що погашаються засновниками та учасниками. Це означає, що збільшення статутного капіталу таких товариств не може бути здійснено за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства безпосередньо, тобто використання запропонованої в Інструкції про застосування Плану рахунків кореспонденції (Дт 443 — Кт 40) для даних видів підприємств неможливо.

Збільшення статутного капіталу господарських товариств, крім акціонерного, можливо за рахунок реінвестування дивідендів, нарахованих засновникам (учасникам). Для відображення таких операцій у бухгалтерському обліку використовуються такі записи: Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді», — Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» — нараховано дивіденди учасникам; Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» — Кт 46 «Неоплачений капітал» — спрямовано дивіденди, нараховані учасникам, на збільшення статутного капіталу.

При цьому слід мати на увазі, що авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів, нарахування та сплата якого передбачені п. 153.3 ПК, не справляється тільки в тому випадку, якщо виплата дивідендів у вигляді акцій (часток, паїв) жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному капіталі підприємства-емітента, а також при виплаті дивідендів фізичним особам. Це ще одна причина того, що операцію збільшення статутного капіталу шляхом спрямування прибутку господарського товариства необхідно відображати з використанням транзитного в цьому випадку субрахунку 671: такі записи дозволяють здійснювати контроль за зміною (незміною) пропорцій часток учасників у статутному капіталі товариства.

 

Використання прибутку для формування (поповнення) резервного капіталу

Необхідність формування підприємствами резервного фонду, як наголошувалося раніше, передбачено Законом про господарські товариства . Резервний капітал господарського товариства створюється з метою покриття можливих у майбутньому непередбачених збитків, втрат і використовується, зокрема, для покриття балансових збитків підприємства за звітний період, на виплату дивідендів за привілейованими акціями в разі недостатності нерозподіленого прибутку, а також на інші цілі, передбачені законодавством.

Одним із джерел формування резервного капіталу (основним джерелом) є нерозподілений прибуток підприємства.

У бухгалтерському обліку формування та поповнення резервного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку відображається записом: Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді», — Кт 43 «Резервний капітал».

Використання прибутку для виплати дивідендів учасникам

Найзагальніше визначення дивідендів міститься в Законі про господарські товариства, відповідно до якого дивіденди — це частина прибутку, що розподіляється між учасниками пропорційно довше кожного з них.

Згідно зі стандартами бухгалтерського обліку під дивідендами розуміється частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.

Для обліку розрахунків з нарахування та виплати дивідендів Інструкцією про застосування Плану рахунків передбачено субрахунок 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» рахунка 67 «Розрахунки з учасниками». На субрахунку 671 обліковуються дивіденди, нараховані власникам простих і привілейованих акцій (часток у статутному капіталі) за рахунок прибутку чи інших, передбачених установчими документами, джерел.

Операція з нарахування дивідендів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства відображається таким записом: Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді», — Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами».

 

Податковий облік

Операції з нерозподіленими прибутками та непокритими збитками, а також із сумами прибутку поточного та минулих років, використаного в поточному звітному році, не відображаються в податковому обліку, за винятком операцій з виплати дивідендів за рахунок прибутку (див. підрозділ «Реінвестиція дивідендів» на с. 16 тематичного випуску; про подробиці розрахунків з учасниками за дивідендами читайте в газеті «Податковий кодекс», 2012 р., № 16 (40)).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі