Теми статей
Обрати теми

Про реєстрацію платниками ПДВ суб'єктів господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування

Редакція ПК
Лист від 31.01.2012 р. № 2955/7/18-3117

ПДВ-реєстрація платників єдиного податку

Лист Державної податкової служби Українивід 31.01.2012 р. № 2955/7/18-3117

«Про реєстрацію платниками ПДВ суб'єктів господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування»

 

Державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі

 

Державна податкова служба України інформує про особливості реєстрації платниками ПДВ суб'єктів господарювання, які з 01.01.2012 обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Згідно із положеннями глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі — Кодекс), викладеної у редакції Закону України від 4 листопада 2011 року № 4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» (далі — Закон № 4014), реєстрація платником ПДВ здійснюється у разі, якщо:

особа переходить зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів, встановлених Кодексом (абзац перший пункту 183.4 статті 183 розділу V Кодексу);

платник єдиного податку першої групи, який у календарному кварталі перевищив обсяг доходу, визначений у пункті 291.4 статті 291 розділу XIV Кодексу, переходить на застосування ставки єдиного податку у розмірі 3 відсотків та відповідає вимогам платника єдиного податку третьої групи (підпункт 1 пункту 293.8 статті 293 розділу XIV Кодексу);

платник єдиного податку другої групи, який у податковому (звітному) кварталі перевищив обсяг доходу, визначений у пункті 291.4 статті 291 розділу XIV Кодексу, переходить на застосування ставки єдиного податку третьої групи (підпункт 2 пункту 293.8 статті 293 розділу XIV Кодексу);

особа, яка не є платником єдиного податку, переходить на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 3 відсотків та відповідає вимогам платника єдиного податку третьої або четвертої групи (підпункт «в» підпункту 4 пункту 293.8 статті 293 розділу XIV Кодексу);

особа змінює ставку єдиного податку у розмірі 5 відсотків на ставку у розмірі 3 відсотків у зв'язку з постачанням нею послуг (робіт) платникам ПДВ і якщо обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300000 гривень (підпункт «г» підпункту 4 пункту 293.8 статті 293 розділу XIV Кодексу та абзац другий пункту 183.4 статті 183 розділу V Кодексу);

платник єдиного податку першої групи самостійно прийняв рішення про перехід на застосування ставки єдиного податку у розмірі 3 відсотків та відповідає вимогам платника єдиного податку третьої групи (підпункт 296.5.1 пункту 296.5 статті 296 розділу XIV Кодексу).

При цьому особа обов'язково має відповідати умовам реєстрації платником ПДВ, встановленим пунктами 180 — 183 розділу V Кодексу.

Відповідні зміни внесено до еталонного довідника причин реєстрації платником ПДВ (E_VAT_CREE).

Оскільки обрання особою однієї із нових причин реєстрації платником ПДВ передбачає дотримання нею вимог статті 181 (щодо обов'язкової реєстрації) або 182 (щодо добровільної реєстрації) розділу V Кодексу, то при заповненні розділу 17 реєстраційної заяви платника ПДВ за ф. № 1-ПДВ особа повинна проставити дві відмітки: одну відмітку, що пов'язана із застосуванням (відмовою від застосування) спрощеної системи оподаткування і зазначається в останньому рядку розділу 17 заяви (із зазначенням пункту, статті Кодексу), та другу відмітку, що відповідає статті 181 або 182 Кодексу та стосується відповідно умов обов'язкової або добровільної реєстрації.

У разі обрання особою причини реєстрації, що пов'язана зі зміною ставки єдиного податку у розмірі 5 відсотків на ставку у розмірі 3 відсотків, то у реєстраційній заяві проставляється тільки одна відмітка.

Суб'єкти господарювання, які були платниками єдиного податку згідно з Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» або фіксованого податку згідно з розділом IV Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян», а також юридичні і фізичні особи — підприємці, які були платниками інших податків і зборів, встановлених Кодексом, та прийняли рішення з 1 січня 2012 року перейти на спрощену систему оподаткування відповідно до норм Закону № 4014 та відповідають вимогам статті 291 розділу XIV Кодексу, подають заяву не пізніше 25 січня 2012 року (підпункт «г» пункту 5 розділу II Закону № 4014).

Таким чином, для суб'єктів господарювання, які відповідно до глави 1 розділу XIV Кодексу та підпункту «г» пункту 5 розділу II Закону № 4014 переходять з 01.01.2012 на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку:

а) у розмірі 3 відсотків доходу, відповідають критеріям реєстрації платників ПДВ згідно із статтями 181, 182 Кодексу, не пізніше 25.01.2012 подали заяви про реєстрацію платника ПДВ, у разі такої реєстрації датою реєстрації суб'єкта платником ПДВ та датою початку дії свідоцтва про таку реєстрацію є дата внесення відповідного запису до реєстру платників ПДВ;

б) іншої, ніж 3 відсотки доходу, зареєстровані платниками ПДВ, датою анулювання реєстрації суб'єкта як платника ПДВ є дата:

подання заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ, у разі такого анулювання за ініціативою платника податку;

прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ, у разі такого анулювання за ініціативою органу ДПС.

Враховуючи викладене, ДПС України зобов'язує забезпечити дотримання підпорядкованими органами ДПС процедур реєстрації (анулювання реєстрації), встановлених статтями 180 — 184 розділу V та главою 1 розділу XIV Кодексу.

 

Голова О. Клименко

 

коментар редакції

Хоча лист з'явився із запізненням, він уніс деяку ясність до низки запитань щодо можливості платників єдиного податку зареєструватися платниками ПДВ і перейти на сплату єдиного податку за ставкою 3 %.

У листі ДПАУ навела перелік можливих випадків, за яких єдиноподатник або особа, яка бажає стати платником єдиного податку, може зареєструватися платником ПДВ. Розглянемо їх детальніше.

1. Особа не була платником єдиного податку і переходить на сплату єдиного податку за ставкою 3 %. Ця ситуація стосується тих суб'єктів, які переходять із загальної системи оподаткування, а також новостворених суб'єктів господарювання. У цьому випадку, як справедливо зазначає ДПАУ, зареєструватися платником ПДВ і відповідно перейти на сплату єдиного податку за ставкою 3 % суб'єкт господарювання зможе в тому випадку, якщо він підпадає під умови обов'язкової або добровільної реєстрації платником ПДВ, установлені ст. 181 і 182 ПК. Тут слід зазначити, що оскільки суб'єкт господарювання, який бажає перейти на сплату єдиного податку, не є платником ПДВ, то, судячи з усього, під умови обов'язкової реєстрації він не підпадає. Тому в цьому випадку доведеться розраховувати тільки на можливість добровільної реєстрації платником ПДВ. Нагадаємо, що згідно зі ст. 182 ПК добровільна реєстрація платником ПДВ можлива, якщо обсяг оподатковуваних постачань товарів/послуг за останні 12 календарних місяців менше 300 тис. грн. і при цьому особою дотримується одна з таких умов:

— або обсяг постачань товарів/послуг іншим платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно становить не менше 50 відсотків загального обсягу постачань (тобто особа пропрацювала як мінімум рік і як мінімум 50 % його продажів здійснюється ПДВ-покупцям);

— або статутний капітал чи балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) перевищує 300 тис. грн.

Заява на реєстрацію платником ПДВ в цьому випадку має бути подана не пізніше ніж за 20 календарних днів до бажаного дня реєстрації (тобто до початку кварталу, з якого підприємство або підприємець перейдуть на сплату єдиного податку). У заяві потрібно зазначити бажану дату реєстрації платником ПДВ — 1 число такого кварталу (п. 183.3 ПК).

2. Єдиноподатники 1, 2 груп. Перш за все зазначимо, що перейти до третьої групи платників єдиного податку такі єдиноподатники можуть у разі перевищення граничних обсягів доходу, установлених для відповідної групи. Таку можливість прямо передбачено п. 293.8 ПК. Важливо зазначити таке: податківці в листі, що коментується, допускають і можливість добровільного переходу єдиноподатників із групи 1 до групи 3. Щоправда, чомусь умовчуючи про можливість такого переходу для групи 2.

Щодо можливості єдиноподатників, які переходять із груп 1 — 2 до групи 3, зареєструватися платниками ПДВ, то тут слід зазначити таке. Формально, якщо виходити з визначення «особа», наведеного в п.п. 14.1.139 ПК, такі єдиноподатники потенційно не можуть потрапити до платників ПДВ. Більше того, про те, що вони можуть обрати ставку єдиного податку 3 %, не йдеться і в п.п. 4 п. 293.8 ПК. Але ми раді, що податківці в цьому питанні зайняли лояльну позицію і зазначили, що такі платники можуть зареєструватися платниками ПДВ у тому разі, якщо вони відповідають загальним умовам реєстрації платником ПДВ, установленим ст. 181 і 182 ПК. Тут тільки виникає запитання, в які строки подавати заяву про реєстрацію платником ПДВ. На жаль, про строки реєстрації в цьому випадку податківці в листі умовчали. На наш погляд, слід орієнтуватися на строк, установлений п. 183.3 ПК, — не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду (у цьому випадку — кварталу), з якого особа вважатиметься платником ПДВ.

3. Перехід зі ставки 5 % на ставку 3 %. На жаль, з листа можна зробити висновок, що перейти зі ставки 5 % на ставку 3 % можна тільки в тому випадку, якщо єдиноподатник відповідатиме умовам, наведеним в абз . «г» п.п. 4 п. 293.8 ПК — за останні 12 місяців обсяг постачань послуг (робіт) (товари не враховуються!) платникам ПДВ перевищить 300000 грн. Водночас зазначимо, що в своїй узагальнюючій податковій консультації*, затвердженій наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. № 131** податківці визнають можливість перейти зі ставки 5% на ставку 3 % не тільки тим єдиноподатникам, які набрали обороти за послугами, роботами у 300-тис., а й іншим єдиноподатникам. Головне, щоб вони відповідали умовам обов'язкової або добровільної реєстрації, установленим ст. 181 і ст. 182 ПК.

* Нагадаємо, що згідно з п.п. 14.1.173 ПК узагальнююча письмова податкова консультація є оприлюдненням позиції контролюючого органу, що склалася за результатами узагальнення податкових консультацій, наданих платникам податків.

На відміну від індивідуальної податкової консультації, призначеної виключно для платника, за запитом якого вона надана (інші платники керуватися нею не можуть), узагальнюючою податковою консультацією може скористатися будь-який платник податків.

** З текстом узагальнюючої податкової консультації можна ознайомитися на офіційному сайті ДПСУ: http://www.sta.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=355604&cat_id=314726&showHidden=1

Також у листі звернено увагу на особливості заповнення Реєстраційної заяви платника податку на додану вартість ф. № 1-ПДВ. Як зазначено в листі, оскільки обрання особою однієї із нових причин реєстрації платником ПДВ передбачає дотримання нею вимог ст. 181 ПК (щодо обов'язкової реєстрації) або ст. 182 ПК (щодо добровільної реєстрації), то при заповненні розд. 17 Реєстраційної заяви особа повинна проставити дві відмітки:

— одну відмітку, що пов'язана із застосуванням (відмовою від застосування) спрощеної системи оподаткування і зазначається в останньому рядку розд. 17 Заяви (із зазначенням пункту, статті ПК);

— другу відмітку, що відповідає ст. 181 або 182 ПК та стосується відповідно умов обов'язкової або добровільної реєстрації.

Однак при зміні ставки єдиного податку 5 % на ставку 3 % податківці радять у Заяві проставляти тільки одну відмітку. Тобто заповнити лише останній рядок розд. 17 Заяви.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі