Теми статей
Обрати теми

Зміни у новій формі декларації з податку на прибуток

Редакція ПК
Коментар

зміни у новій формі Декларації з податку на прибуток

 

коментар редакції

Нагадаємо, що наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.09.2011 р. № 1213 (далі — наказ № 1213) дав життя новій формі податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Проте оскільки оприлюднили вказаний наказ лише у IV кварталі 2011 року, то звітувати за новою формою платники мають починаючи з I кварталу 2012 року, тобто в квітні — травні 2012 року. На сторінках нашого видання ми вже аналізували наказ № 1213 («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2012, № 1 (25), с. 53).

Зараз же можна констатувати, що у тому вигляді, в якому форма податкової декларації з податку на прибуток була затверджена наказом № 1213, її так і не доведеться подавати. Річ у тому, що на сьогодні Мінфін уже встиг внести зміни до нової форми декларації наказом «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» від 21.12.2011 р. № 1684. Вище наведена форма податкової декларації з урахуванням цих змін.

Зміст нововведень зводиться до наступного.

По-перше, у декларацію та усі (без винятків) додатки до неї вже поряд з уже існуючими внесено такі звітні періоди: II квартал, II — III квартали, II — IV квартали. Крім того, у виносках після декларації та додатків пояснено наявність таких звітних періодів: «* Звітні (податкові) періоди, що використовувались у 2011 році.».

З якою метою це зроблено? Відповідь банальна: при зміні форм податкових декларацій нова форма починає застосовуватись із першого числа місяця, наступного за звітним кварталом, тобто в нашому випадку — з 01.04.2012 р. (див. про це лист ДПАУ від 17.01.2012 р. № 1389/7/15-1516). Уточнюючої декларації це також стосується. Тобто, якщо платник податку після 01.04.2012 р. виявить бажання уточнити показники, що містяться у раніше поданих ним деклараціях (тобто за звітні періоди 2011 року), то робити це він буде змушений вже за формою декларації, затвердженою наказом № 1213. Тому для того, щоб платник міг коректно відобразити звітний період, дані якого уточнюються, і внесено відповідні зміни.

По-друге, декларацію доповнено ще одним додатком під шифром «ОК». Цей додаток не має назви, тобто якогось словесного розшифрування на кшталт решти додатків до цієї декларації, тому називатимемо його «Перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку». Відповідно, у таблиці «Наявність додатків» під самою декларацією з’явився новий стовпчик «ОК», у нижній клітинці якого ставлять значок «х» у разі подання додатка «ОК».

Складається додаток з двох розділів:

I. Перелік доходів у розрізі контрагентів — платників єдиного податку;

II. Перелік витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку.

Кожен з розділів у свою чергу поділяється на дві частини:

— Фізичні особи — підприємці;

— Юридичні особи — суб'єкти господарювання.

Таким чином, як доходи, так і витрати, нараховані (понесені) при співробітництві із єдиноподатниками, необхідно відображати у розрізі фізичних та юридичних осіб — контрагентів, проте з підсумовуванням загальної суми доходів і витрат.

Крім виду податкової декларації, яку розшифровує цей додаток, коду платника податку на прибуток за ЄДРПОУ та звітного періоду, за який подається додаток, у ньому відображаються наступні дані:

Щодо фізичних осіб — підприємців

Щодо юридичних осіб — суб'єктів господарювання

П. I. Б. платника

Найменування платника

Реєстраційний номер облікової картки*

Код за ЄДРПОУ

Загальна сума без ПДВ

* Серія та номер паспорта зазначаються фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку у паспорті.

 

Зверніть увагу! При відображенні як доходів, так і витрат, відображається сума без ПДВ, адже цей податок до складу доходів або ж витрат не включається (крім особливих випадків).

Нагадаємо, що згідно з п. 152.3 ПК платники податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією подають органу ДПС перелік доходів та витрат платника податку в розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом. При цьому доходи і витрати нараховуються з моменту їх виникнення згідно з правилами, встановленими розділом III ПК , незалежно від дати надходження або сплати коштів, якщо інше не встановлено цим розділом. Таким чином, сам факт співробітництва у звітному (податковому) періоді з контрагентом-єдиноподатником ще не означає необхідності подання додатка ОК. Для цього необхідно, щоб за такими операціями нараховувались доходи або визнавались витрати. Таким чином, отримання у звітному кварталі авансу від платника єдиного податку за товари (роботи, послуги), які будуть поставлені (виконані, надані) платником податку на прибуток у наступному звітному періоді, не спричиняє необхідності подання додатку ОК так само, як і купівля товарів у єдиноподатника, які не використані станом на кінець такого звітного періоду.

Варто також зазначити, що на відміну від решти додатків, серед звітних періодів, за які може подаватись додаток «ОК», вказано лише ті періоди, що застосовуються, починаючи з 2012 р. (тобто відсутні звітні (податкові) періоди, які використовувались у 2011 р.). Думаю, всім зрозуміло, що пов’язано це з тим, що в 2011 р. такого додатку просто не існувало, тому навіть у разі уточнення показників 2011 р. після 01.04.2012 р. подавати такий додаток не потрібно.

 

Юрій Товстоп'ят

 

img 1

img 2

img 3

img 4

img 5

 

 

img 6

 

 

img 7

 

 

img 8

img 9

 

 

img 10

img 11

 

 

img 12

 

 

img 13

 

 

img 14

img 15

 

 

img 16

 

 

img 17

 

 

img 18

img 19

 

 

img 20

 

 

img 21

img 22

 

 

img 23

img 24

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі