Теми статей
Обрати теми

Якщо замість податкового агента ПДФО сплачено самою фізособою

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Якщо замість податкового агента ПДФО сплачено самою фізособою

Підприємство придбаває у фізичної особи легковий автомобіль. Крім інших документів, продавець надав:

— заяву про черговість продажу об'єктів рухомого майна, в якій зазначив, що це другий протягом року продаж легкового автомобіля;

— копію квитанції про самостійну сплату ПДФО.

Чи потрібно підприємству повторно сплатити ПДФО і як таку операцію відобразити в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ?

 

Згідно з абз. 2 п. 173.2 Податкового кодексу України від 02.12.10 р. № 2755-VI (далі — ПК) дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року другого та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною у п. 167.2 ПК.

У свою чергу, якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа або фізична особа — підприємець, така особа вважається податковим агентом і зобов'язана виконати всі функції, визначені для неї розділом IV ПК. При цьому податковий агент утримує податок з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві (п. 173.3 ПК).

Виходячи із зазначеного, при купівлі автомобіля у фізичної особи підприємство повинне:

нарахувати, утримати та перерахувати до бюджету ПДФО за ставкою 5 % від суми, зазначеної в договорі, але не нижче оціночної вартості легкового автомобіля. Зверніть увагу: перерахувати податок потрібно з урахуванням строків, визначених у ст. 168 ПК, тобто або одночасно з виплатою доходу (п.п. 168.1.2 ПК), або протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) доходу* (п.п. 168.1.4 ПК);

відобразити суму нарахованого (виплаченого) доходу та нарахованого (сплаченого) податку в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «105».

* Якщо дохід виплачується готівкою з каси або в негрошовій (натуральній) формі.

У ситуації, що склалася, коли ПДФО самостійно сплачений фізособою, можливі два варіанти розвитку подій. Вони залежатимуть від того, виплачено дохід продавцю чи ні.

Варіант 1 (дохід ще не виплачено) . У цьому випадку при виплаті доходу фізособі підприємство нараховує, утримує та перераховує (з урахуванням зазначених вище строків) ПДФО як завжди. При цьому в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «105» відображається інформація про суми нарахованого та виплаченого доходу (графи 3а і 3 відповідно), а також нарахованого та перерахованого податку (графи 4а і 4 відповідно).

Водночас «не загубиться» і сума ПДФО, яку продавець сплатив самостійно.

По-перше, повернути її може сама фізособа. Для цього за підсумками року необхідно буде подати податкову декларацію про майновий стан і доходи** та заяву на повернення помилково сплачених грошових зобов'язань у довільній формі (ст. 43 ПК).

** Наразі форми такої декларації й додатків до неї затверджено наказом МФУ від 07.11.11 р. № 1395, зі змінами та доповненнями, унесеними наказом МФУ від 03.02.12 р. № 84. Детальніше про це читайте на с. 20 сьогоднішнього номера, а також у газеті «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2012, № 3 (27), с. 22.

По-друге, суму податку продавцю може відшкодувати підприємство. Проте тут варто мати на увазі, що таке «відшкодування» для цілей оподаткування вважається додатковим благом і, отже:

— обкладається ПДФО за ставкою 15 (17) %. При цьому ПДФО нараховується із застосуванням до суми «відшкодування» натурального коефіцієнта (п. 164.5 ПК);

— відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «126».

Варіант 2 (якщо дохід вже виплачено). Одразу зазначимо — це доволі рідкісна ситуація, адже в п. 168.1 ПК первісно закладено механізм обов'язкової сплати ПДФО податковим агентом при виплаті доходу фізособі. Водночас повністю її виключити не можна.

В Єдиній базі податкових знань (розділ 160.08), розміщеній на офіційному сайті ДПСУ (www.sta.gov.ua), податківці зазначають таке:

«Якщо податковий агент при виплаті доходу фізичній особі не нарахував та не утримав податок на доходи фізичних осіб, то така фізична особа зобов'язана самостійно включити суму такого доходу до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію про майновий стан і доходи».

Таким чином, продавець за підсумками року зобов'язаний буде подати податкову декларацію про майновий стан і доходи із зазначенням суми сплаченого за такою операцією ПДФО.

У свою чергу, покупець у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «105» заповнює тільки графи 3а і 3 (на суму нарахованого та виплаченого доходу), а у графах 4а і 4 ставить прокреслення.

 

Яна Клиженко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі