Теми статей
Обрати теми

Операції з давальницькою сировиною в Україні

Редакція ПК
Стаття

Операції з давальницькою сировиною в Україні

 

Що вважати операцією з давальницькою сировиною в межах України, визначено в п.п. 14.1.134 ПК. Операція з давальницькою сировиною — операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів (операцій)) з метою одержання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі їх переробки становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції.

Як давальницьку сировину п.п. 14.1.41 ПК розглядає сировину, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб'єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшою передачею або поверненням такої продукції або її частини власникові або за його дорученням іншій особі (п.п. 14.1.41 ПК).

Учасниками операцій з давальницькою сировиною є:

замовник суб'єкт господарської діяльності, що надає давальницьку сировину для виготовлення готової продукції;

виконавець — суб'єкт господарської діяльності, що здійснює переробку давальницької сировини (див. рисунок).

 

img 1

 

Звертаємо увагу, що право власності на давальницьку сировину на кожному етапі її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцію належить замовнику.

Відносини між замовником і виконавцем при здійсненні операцій з давальницькою сировиною оформляються шляхом укладення договору (контракту) на переробку давальницької сировини.

 

Бухгалтерський облік

У замовника. Оскільки право власності на сировину до виконавця не переходить, то вона продовжує значитися у складі активів замовника. Замовник згідно з Інструкцією № 291 відображає сировину (матеріали), яка передана в переробку на сторону, на субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку». У бухгалтерському обліку це відображається таким записом:

Дт 206 «Матеріали, передані в переробку» — Кт 201 «Сировина та матеріали»

Передача давальницької сировини в переробку виконавцю оформляється накладною на відпуск (у ній як підстава для відвантаження зазначається: сировину передано в переробку на давальницьких умовах на підставі відповідного договору (із зазначенням номера і дати його складання)), або актом приймання-передачі сировини.

Тепер про те, як замовнику обліковувати отриману в результаті переробки готову продукцію. Згідно з розд. 6 Методрекомендацій № 373 замовник повинен вести облік виготовленої виконавцем продукції як виробник такої продукції. На вартість матеріалів, переданих у переробку, збільшується собівартість готової продукції, отриманої від виконавця.
В обліку здійснюються такі записи: Дт 23 «Виробництво» — Кт 206 «Матеріали, передані в переробку», а потім Дт 26 «Готова продукція» —
Кт 23 «Виробництво».

Послуги виконавця також збільшують собівартість продукції: Дт 23 «Виробництво» — Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

Важливо зазначити: до складу виробничої собівартості продукції, що виготовляється підприємством, вартість сировини та матеріалів, які перероблено на стороні та становлять основу такої продукції, уключається як прямі матеріальні витрати, за умови, що вони можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат (п. 12 П(С)БО 16).

У виконавця. Давальницька сировина — власність замовника, тому в бухгалтерському обліку виконавець обліковує давальницьку сировину на позабалансовому субрахунку 022 «Матеріали, прийняті для переробки» за ціною, узгодженою в договорі (див. Інструкцію № 291). Аналітичний облік давальницької сировини ведеться за замовниками, видами сировини та матеріалів, місцями їх зберігання або переробки.

Витрати з переробки або доопрацювання давальницької сировини обліковуються на рахунку 23 «Виробництво» (за винятком вартості самої давальницької сировини замовника). Вартість давальницької сировини до витрат виконавця не включається (п. 445 Методрекомендацій № 373).

Повернення (передача) виготовленої з давальницької сировини готової продукції замовнику також оформляється накладною на відпуск (у такій накладній зазначаються найменування готової продукції, отриманої із сировини замовника, її кількість, ціна та загальна сума, що дорівнює заставній вартості сировини) або актом приймання-передачі сировини.

Факт виконання робіт з переробки сировини підтверджується актом виконаних робіт, що підписується уповноваженими представниками замовника і виконавця та служить підставою для відображення результатів робіт в обліку.

Дохід від надання послуг з переробки давальницької сировини в бухгалтерському обліку виконавця формується відповідно до вимог пп. 10 — 14 П(С)БО 15. Дохід відображається на дату підписання акта виконаних робіт записом за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» у кореспонденції з дебетом субрахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями».

 

Податковий облік

Податок на прибуток. На етапі передачі давальницької сировини замовником виконавцю для переробки право власності на цю сировину виконавцю не переходить, така операція не вважається продажем (реалізацією) товарів (п.п. 14.1.202 ПК), тому не зумовлює податкових наслідків у сторін договору. Те ж саме стосується і подальшої передачі виготовленої з давальницької сировини готової продукції.

Податкові наслідки в обох сторін давальницького договору виникають на етапі надання послуг з переробки давальницької сировини. Під оподаткування потраплятиме безпосередньо вартість таких послуг.

Виконавець. На суму вартості послуг з переробки давальницької сировини у виконавця на підставі п.п. 135.4.1 ПК виникає дохід. Такий дохід вважається доходом від операційної діяльності (п. 135.1 ПК), і визнається за датою складання акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, що підтверджує виконання робіт або надання послуг (абз. 2 п. 137.1 ПК). Дохід визнається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше суми компенсації, отриманої в будь-якій формі (п. 135.4 ПК).

Витрати, понесені виконавцем у зв'язку з переробкою давальницької сировини, формують податкову собівартість наданих послуг з переробки. Такі витрати відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації наданих послуг (п. 138.4 ПК), і визнаються в розмірі, що не перевищує доходи, отримані від продажу зазначених послуг (п.п. 153.2.6 ПК).

Замовник. Витрати на переробку давальницької сировини (безпосередньо вартість сировини, вартість послуг з її переробки та інші безпосередньо пов'язані з виробництвом витрати) формують податкову собівартість готової продукції (п. 138.8 ПК). Згідно з п. 138.4 ПК такі витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації готової продукції.

 

ПДВ. Під оподаткування потраплятимуть тільки безпосередньо послуги з переробки давальницької сировини.

Виконавець за датою першої з подій (отримання грошових коштів від покупця або оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг) нараховує податкові зобов'язання за ставкою 20 %. База оподаткування — договірна (контрактна) вартість послуг з переробки давальницької сировини, але не нижче звичайної ціни на такі послуги (п. 188.1 ПК). На цю саму дату виконавець виписує на ім'я замовника податкову накладну.

У замовника за датою першої з подій (списання коштів із банківського рахунка в оплату послуг або отримання послуг, що підтверджено податковою накладною) виникає право на податковий кредит. При цьому відобразити податковий кредит замовник зможе тільки в тому випадку, якщо він отримає від виконавця оформлену належним чином податкову накладну (п. 198.6 ПК).

 

Розрахунки за переробку давальницької сировини здійснюються грошовими коштами

 

Фірма «Ренесанс» (замовник) передала на давальницьких умовах підприємству «Майстер» (виконавцеві) дошку обрізну для виготовлення паркету. Вартість переданої для переробки сировини — 36000 грн. (без ПДВ).

Вартість послуг з переробки сировини в готову продукцію — 12000 грн. (вартість без ПДВ — 10000 грн., ПДВ 20 % — 2000 грн.). Собівартість послуг з переробки сировини у виконавця склала 8000 грн. Розрахунок за послуги здійснюється грошовими коштами.

Витрати замовника на доставку сировини до місця переробки та назад — 840 грн. (без ПДВ — 700 грн.; ПДВ 20 % — 140 грн.).

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

Облік у замовника

1

Передано давальницьку сировину (дошку обрізну) на переробку

206

201

36000,00

2

Перераховано передоплату за послуги з доставки сировини до місця переробки та назад

371

311

840,00

1

1 Згідно з п.п. 139.1.3 ПК суми попередньої (авансової) оплати товарів, робіт, послуг не включаються до витрат.

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі передоплати за транспортні послуги (за наявності податкової накладної)

641

644

140,00

4

Перераховано передоплату за послуги з переробки давальницької сировини

371

311

12000,00

5

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі передоплати за послуги з переробки давальницької сировини (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

6

Отримано послуги з переробки давальницької сировини (підписано акт виконаних робіт)

23

631

10000,00

1

7

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

2000,00

8

Здійснено залік передоплати за виданим виконавцю авансом за послуги з переробки давальницької сировини

631

371

12000,00

9

Отримано послуги з доставки сировини до місця переробки та назад (підписано акт виконаних робіт)

23

631

700,00

1

10

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості транспортних послуг

644

631

140,00

11

Здійснено залік передоплати за транспортні послуги

631

371

840,00

12

Відображено списання вартості давальницької сировини до складу витрат на виробництво

23

206

36000,00

1

13

Оприбутковано готову продукцію за фактичною виробничою собівартістю

26

23

46700,00

1 Витрати, пов'язані з переробкою давальницької сировини, формують собівартість готової продукції, тому згідно з п. 138.4 ПК визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації продукції.

Облік у виконавця

1

Отримано давальницьку сировину для переробки

022

36000,00

2

Надійшла передоплата за послуги з переробки давальницької сировини

311

681

12000,00

1

1 Згідно з п.п. 136.1.1. ПК суми отриманих передоплат не включаються до доходів.

3

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ у складі передоплати за послуги з переробки давальницької сировини

643

641

2000,00

4

Відображено витрати, пов'язані з переробкою

23

13, 20, 65, 66

8000,00

1

1 Витрати, що формують собівартість виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.4 ПК).

5

Передано готову продукцію замовнику, списано вартість переробленої давальницької сировини з позабалансового обліку

022

36000,00

6

Підписано акт виконаних робіт з переробки давальницької сировини

361

703

12000,00

10000,001

02 декларації

1 Згідно з п. 137.1 ПК дохід від надання послуг і виконання робіт визнається за датою складання акта або іншого документа, що підтверджує виконання робіт або надання послуг.

7

Списано суму раніше відображених податкових зобов'язань з ПДВ

703

643

2000,00

8

Здійснено залік передоплати

681

361

12000,00

9

Відображено собівартість наданих послуг з переробки

903

23

8000,00

8000,001

05.1 декларації

1 Одночасно з визнанням доходу від реалізації послуг відображаються витрати, що формують собівартість цих послуг (п. 138.4 ПК).

10

Списано на фінансовий результат:

— собівартість наданих послуг

791

903

8000,00

— суму доходу, отриманого від реалізації наданих послуг з переробки давальницької сировини

703

791

10000,00

 

Якщо розрахунок за надані послуги з переробки давальницької сировини проводиться частиною сировини або готової продукції

У такій ситуації оплата послуг з переробки давальницької сировини здійснюється не грошовими коштами, а сировиною або готовою продукцією, тому така операція має характер бартерної (п.п. 14.1.10 ПК). Ураховуючи це, доходи (у замовника) і витрати (у виконавця) від проведення товарообмінної (бартерної) операції повинні визначатися виходячи з договірної ціни давальницької сировини, переданої як плата за послуги, але не нижче (вище) звичайних цін. (п. 153.10 ПК).

За наданими послугами переробки виконавець збільшує свій дохід на дату складання акта виконаних робіт (п.п. 135.4.1 ПК, абз. 2 п. 137.1 ПК). Ця дата є в нього й датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ. Отриману як оплату за послуги з переробки сировину або готову продукцію виконавець відображає як їх придбання. Якщо отриману як оплату за послуги переробки сировину планується використовувати для виробництва готової продукції або для продажу іншим підприємствам, то на підставі п.п. 138.1.1 ПК вартість цієї сировини в податковому обліку виконавця буде собівартістю товарів, що реалізовуються, або згідно з вимогами п. 138.8 ПК уключатиметься до складу собівартості виготовленої продукції у вигляді прямих матеріальних витрат. При цьому включити вартість отриманої сировини або готової продукції до складу витрат у податковому обліку виконавець зможе не одразу на дату їх оприбутковування, а відповідно до вимог п. 138.4 ПК тільки після включення їх до складу собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг у тому звітному періоді, в якому буде визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Якщо ж отримана сировина або готова продукція не призначені для продажу чи для виробництва продукції, їх вартість уключається до інших витрат, що відображаються в тому звітному періоді, в якому їх було здійснено, відповідно до правил ведення бухгалтерського обліку (п. 138.5 ПК).

Суми ПДВ, сплачені у складі вартості отриманої як оплата сировини або готової продукції, на підставі отриманої податкової накладної виконавець відносить до свого податкового кредиту.

Замовник. На дату відвантаження частини сировини або готової продукції як плати за надані послуги з давальницької переробки збільшується дохід замовника. На цю саму дату збільшуються його податкові зобов'язання з ПДВ з вартості, переданої як оплата сировини або готової продукції. База обкладення ПДВ визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче звичайних цін (п. 188.1 ПК).

 

Розрахунок за переробку давальницької сировини здійснюється частиною цієї сировини

 

Підприємство «Вернісаж» (замовник) передало на давальницьких умовах підприємству «Затишок» (виконавцю) блоки гранітні для виготовлення плит.

Вартість переданої для переробки сировини — 58000 грн. (без ПДВ). Разом з давальницькою сировиною замовник передає виконавцю також сировину як оплату послуг з переробки, договірна вартість якої становить 18000 грн. (без ПДВ — 15000 грн., ПДВ 20 % — 3000 грн.). Собівартість переданої як оплата сировини становить 13000 грн.

Вартість послуг з переробки давальницької сировини в готову продукцію — 18000 грн. (без ПДВ — 15000 грн., ПДВ 20 % — 3000). Собівартість послуг з переробки склала 12000 грн.

Усі ціни встановлено на рівні не нижче звичайних.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

У замовника

1

Передано давальницьку сировину на переробку

206

201

58000,00

2

Відвантажено сировину виконавцю як оплату за послуги переробки давальницької сировини

377

712

18000,00

15000,001

02 декларації

1 Дохід визнається за датою переходу до виконавця права власності на сировину (п. 137.1 ПК). Дохід розраховується виходячи з договірної вартості, але не нижче звичайної ціни сировини (п. 153.10 ПК).

3

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ з вартості сировини, переданої виконавцю як плата за послуги з давальницького договору

712

641

3000,00

4

Списано собівартість сировини, переданої виконавцю як плата за послуги з давальницького договору

943

201

13000,00

13000,00

05.1 декларації

5

Перероблено давальницьку сировину (підписано акт виконаних робіт)

23

631

15000,00

1

6

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ з вартості послуг з переробки давальницької сировини (за наявності податкової накладної)

641

631

3000,00

7

Здійснено залік заборгованостей

631

377

18000,00

8

Списано собівартість переробленої сировини на собівартість продукції

23

206

58000,00

1

9

Оприбутковано готову продукцію за фактичною виробничою собівартістю

26

23

73000,00

10

Списано на фінансовий результат:

— собівартість реалізованої сировини

791

943

13000,00

— суму доходу, отриманого від реалізації сировини

712

791

15000,00

1 Витрати, пов'язані з переробкою давальницької сировини, формують собівартість готової продукції, тому згідно з п. 138.4 ПК визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації такої продукції.

Облік у виконавця

1

Отримано давальницьку сировину для переробки

022

58000,00

2

Оприбутковано сировину, що надійшла як плата за послуги з переробки давальницької сировини

201

631

15000,00

1

1 Вартість оприбуткованої сировини включається до складу витрат у податковому обліку платника тільки на дату визнання доходів від реалізації товарів, виготовлених з цієї сировини (п. 138.4 ПК), або списання до складу інших витрат (п. 138.5 ПК).

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ з вартості отриманої сировини як оплата послуг (за наявності податкової накладної)

641

631

3000,00

4

Відображено витрати, пов'язані з переробкою давальницької сировини

23

13, 20, 65, 66

12000,00

5

Передано продукцію замовнику, списано вартість переробленої давальницької сировини з позабалансового обліку

022

58000,00

6

Підписано акт виконаних робіт з переробки давальницької сировини

361

703

18000,00

15000,00

02 декларації

7

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ у складі доходу від реалізації послуг

703

641

3000,00

8

Здійснено залік заборгованостей

631

361

18000,00

9

Відображено собівартість наданих послуг

903

23

12000,00

12000,00

05.1 декларації

10

Списано на фінансовий результат:

— собівартість наданих послуг

791

903

12000,00

— суму доходу, отриманого від реалізації наданих послуг з переробки давальницької сировини

703

791

15000,00

 

Розрахунок за переробку давальницької сировини здійснюється частиною готової продукції

 

Підприємство «Спортивний стиль» (замовник) передало на давальницьких умовах підприємству «Попелюшка» (виконавцю) тканину для пошиття з неї 120 спортивних костюмів. Вартість переданої для переробки сировини — 16000 грн. (без ПДВ).

Вартість послуг з переробки давальницької сировини в готову продукцію — 12000 грн. (без ПДВ — 10000 грн., ПДВ — 2000 грн.). Собівартість послуг з переробки сировини у виконавця склала 8000 грн.

Згідно з умовами договору оплата за послуги здійснюється частиною готової продукції в кількості 50 одиниць за ціною 240 грн. (без ПДВ — 200 грн., ПДВ — 40 грн.)

Усі ціни встановлено на рівні не нижче звичайних.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

У замовника

1

Передано давальницьку сировину (тканину) на переробку

206

201

16000,00

2

Отримано послуги з переробки давальницької сировини (підписано акт виконаних робіт)

23

631

10000,00

1

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості послуг з переробки давальницької сировини (за наявності податкової накладної)

641

631

2000,00

4

Списано вартість тканини, використаної для пошиття готових виробів

23

206

16000,00

1

1 Витрати, пов'язані з переробкою давальницької сировини, формують собівартість готової продукції, тому згідно з п. 138.4 ПК визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації продукції.

5

Відображено вартість завершеної виробництвом готової продукції за фактичною виробничою собівартістю

26

23

26000,00

6

Відображено дохід від реалізації готової продукції, переданої виконавцю як плата за послуги за давальницьким договором

361

701

12000,00

10000,00

02 декларації

7

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ у складі вартості готової продукції, переданої виконавцю як плата за послуги з давальницького договору

701

641

2000,00

8

Списано собівартість готової продукції, переданої виконавцю як плата за послуги за давальницьким договором (26000 грн. : 120 од. х
х 50 од. = 10833,33 грн.)

901

26

10833,33

10833,33

05.1 декларації

9

Здійснено залік заборгованостей

631

361

12000,00

10

Списано на фінансовий результат:

— собівартість готової продукції

791

901

10833,33

— суму доходу, отриманого від реалізації готової продукції

701

791

10000,00

У виконавця

1

Отримано давальницьку сировина для переробки

022

16000,00

2

Відображено витрати, пов'язані з переробкою

23

13, 20,
65, 66

8000,00

1

1Витрати, що формують собівартість виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.4 ПК).

3

Передано продукцію замовнику, списано вартість переробленої давальницької сировини з позабалансового обліку

022

16000,00

4

Підписано акт виконаних робіт з переробки давальницької сировини

361

703

12000,00

10000,00

02 декларації

5

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ у складі доходу від реалізації послуг переробки давальницької сировини

703

641

2000,00

6

Списано собівартість наданих послуг з переробки давальницької сировини

903

23

8000,00

8000,00

05.1 декларації

7

Оприбутковано готову продукцію, що надійшла як плата за послуги за давальницьким договором

281

631

10000,00

1

1 Вартість отриманої готової продукції включається до складу податкових витрат на дату визнання доходів
від її реалізації (п. 138.4 ПК)

8

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості отриманої готової продукції (за наявності податкової накладної)

641

631

2000,00

9

Здійснено залік заборгованостей

631

361

12000,00

10

Списано на фінансовий результат:

— собівартість наданих послуг

791

903

8000,00

— суму доходу, отриманого від реалізації наданих послуг з переробки давальницької сировини

703

791

10000,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі