Теми статей
Обрати теми

Форма № 20-ОПП: хто і коли повинен її подавати?

Редакція ПК
Стаття

Форма № 20-ОПП: хто і коли повинен її подавати?

З початку 2011 року у платників податків з’явився новий обов’язок — повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування, об’єкти, пов’язані з ними, а також про об’єкти, через які здійснюється діяльність, шляхом подання форми № 20-ОПП.

Що це за форма, хто й коли її повинен подавати, а також що загрожує за неподання, розглянемо в запропонованій статті.

Марина Казанова, економіст-аналітик

 

Перш за все зазначимо, що згідно з п. 63.3 ПК платники податків зобов’язані стати на облік за основним місцем обліку, а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування та об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність (неосновне місце обліку). Одночасно з цим пунктом 63.3 ПК, а також розд. VIII Порядку № 1588 передбачено обов’язок платників податків повідомляти про «всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням» органи ДПС за місцезнаходженням таких об’єктів (за основним і неосновним місцем обліку). Здійснюється таке повідомлення шляхом подання «Повідомлення про об’єкти оподаткування, об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» за формою № 20-ОПП (додаток 11 до Порядку № 1588).

Подавати форму № 20-ОПП повинні всі без винятку платники податків і зборів: як юридичні особи, так і фізичні особи.

 

Про які об’єкти йдеться?

 

Оскільки необхідність подання форми № 20-ОПП пов’язана з наявністю «об’єктів оподаткування, об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, або об’єктів, через які здійснюється діяльність», то перш за все слід з’ясувати, що ж мається на увазі під такими об’єктами.

У п. 63.3 ПК, а також п. 8.2 Порядку № 1588 зазначено, що:

«об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі — об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів . Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Податкового кодексу України».

Якщо формально дотримуватися цього визначення, то повідомлення за формою № 20-ОПП потрібно подавати при здійсненні чи не кожної господарської операції. Проте насправді це не так. Першим обмежувачем кола тих об’єктів, щодо яких потрібно надавати форму № 20-ОПП, є п. 8.4 Порядку № 1588, яким передбачено, що:

«повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП (додаток 11) подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу державної податкової служби за місцезнаходженням такого об’єкта».

Як бачимо, Порядок № 1588 говорить про необхідність подання повідомлення за формою № 20-ОПП стосовно об’єктів, які реєструються, створюються або відкриваються і мають при цьому конкретне місцезнаходження.

Про такі об’єкти оподаткування як товари, дохід (прибуток), операції з постачання товарів (робіт, послуг), які відображаються у відповідній податковій звітності платника податків, повідомляти у повідомленні за ф. № 20-ОПП не потрібно. Це, зокрема, зазначали податківці в консультації, розміщеній в ЄБПЗ (розділ 040.07).

Друге, на що потрібно звернути увагу: у зв’язку з реєстрацією, створенням або відкриттям об’єктів у платника повинні виникати обов’язки щодо сплати податків та зборів. Тобто такі об’єкти мають бути визначені як об’єкт оподаткування для конкретного податку/збору або пов’язані з таким оподаткуванням, у зв’язку з чим у платника податків виникає обов’язок обчислити, задекларувати та сплатити суму податку/збору.

Так, наприклад, необхідність подавати форму № 20-ОПП виникає у випадку:

— реєстрації права власності на земельну ділянку або укладення договору оренди земель державної та комунальної власності. Такі земельні ділянки згідно зі ст. 270 ПК є об’єктом обкладення плати за землю;

— реєстрації, створення або відкриття стаціонарного джерела забруднення, що здійснює викиди забруднюючих речовин у повітря, наявність якого безпосередньо пов’язана з необхідністю сплати екологічного податку тощо.

Якщо стосовно того чи іншого об’єкта подібних зобов’язань щодо декларування та сплати податкових зобов’язань немає, то й повідомлення за формою № 20-ОПП стає зайвим.

Проте тут слід звернути увагу на довідник типів об’єктів оподаткування, рекомендований ДПСУ. Цей довідник не має статусу нормативно-правового документа, але в самій формі № 20-ОПП є посилання на те, що типи об’єктів оподаткування потрібно брати саме з цього Довідника. Цей довідник можна знайти на сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua) в рубриці: «Ексклюзив від департаментів // Департамент інформатизації та обліку платників податків / Типи об’єктів оподаткування» або на інформаційному стенді у своєму податковому органі. У ньому перелічені, наприклад, такі об’єкти, як: офіс, склад, магазин, кіоск, лоток, оптовий склад, завод цех тощо. Ознайомившись з довідником, можна зробити висновок, що під типом об’єкта оподаткування податківці розуміють, зокрема, об’єкт (місце), в якому здійснює свою діяльність платник податків. Тобто, на думку податківців, форму № 20-ОПП потрібно в тому числі подавати при появі чи зміні місць (пунктів) здійснення діяльності (торговельних точок, складів та інших об’єктів), навіть якщо при цьому жодних нових зобов’язань у сфері оподаткування у платника не виникає. Позиція вкрай спірна, однак податкові органи досить послідовно дотримуються її.

Отже, підіб’ємо підсумки: з точки зору законодавства, подавати форму № 20-ОПП потрібно виключно при появі, зміні, або припиненні тих об’єктів, з якими пов’язаний обов’язок подавати звітність і сплачувати податкові зобов’язання. Податківці ж наполягають на тому, що форму № 20-ОПП потрібно подавати не тільки в зазначених вище випадках, а й стосовно всіх об’єктів, через які здійснює свою діяльність суб’єкт господарювання (таких як офіси, склади, торгові точки тощо в разі їх появи або зміни стану чи відомостей про них).

 

Коли потрібно подавати форму № 20-ОПП?

 

Як випливає з норм пп. 8.4, 8.5 Порядку № 1588, подавати форму № 20-ОПП потрібно у випадку:

1) якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення або відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку (п. 8.3 Порядку № 1588). Якщо у платника податків здійснюється реєстрація, створення або відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці не за місцем обліку, то такий платник податків заздалегідь зобов’язаний стати на облік у «чужій» податковій за місцезнаходженням такого об’єкта (п. 8.3 Порядку № 1588), і вже після цього подати повідомлення за формою № 20-ОПП. Для постановки на облік за неосновним місцем потрібно протягом 10 робочих днів після створення об’єкта оподаткування подати до «чужої» ДПІ один із документів:

— реєстраційну заяву за формою № 1-ОПП;

— або форму № 5-ОПП з відміткою: «Облік за неосновним місцем обліку» (п. 7.2 Порядку № 1588).

Повідомлення за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення або відкриття об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588);

2) якщо змінюються відомості про об’єкт оподаткування , а саме:

змінюється тип об’єкта оподаткування (наприклад, якщо суб’єкт господарювання припиняє бути платником будь-якого податку (збору) або, навпаки, стає платником нового податку (збору);

змінюється найменування об’єкта оподаткування;

змінюється місцезнаходження об’єкта;

змінюється стан об’єкта. Тут варто відзначити, що сама форма повідомлення передбачає такі можливі стани об’єкта: «будується», «готується до введення в експлуатацію», «експлуатується», «тимчасово не експлуатується», «здається в оренду», «орендується», «непридатний до експлуатації», «об’єкт відчужений», «об’єкт повернений власникові», «змінено призначення», «перепрофільований». Тобто під зміною стану об’єкта оподаткування податкові органи схильні розуміти зміну функціонального напряму використання об’єкта, тобто його перепрофілювання, відчуження, здавання в оренду тощо.

Строки подання повідомлення при зміни відомостей про об’єкт оподаткування або зміни його стану Порядком № 1588 не встановлено. Хоча не виключено, що податківці наполягатимуть: подати таку форму слід у той самий строк, що і для випадку реєстрації, створення або відкриття об’єкта оподаткування (тобто протягом 10 робочих днів).

 

Чи потрібно подавати інформацію про об’єкти, зареєстровані, створені та відкриті до 01.01.2011 р.?

 

Форму № 20-ОПП було введено в дію з 14.01.2011 р. Порядком № 979. У зв’язку з цим виникало запитання: чи потрібно подавати повідомлення щодо тих об’єктів оподаткування, яких було зареєстровано, створено або відкрито до 01.01.2011 р.? На думку податківців, що міститься в ЄБПЗ (розділ 040.07), суб’єкти господарювання зобов’язані подати повідомлення за формою № 20-ОПП про всіх об’єктів оподаткування, у тому числі й тих, яких було створено або відкрито до 2011 року, навіть якщо інформація про них не змінювалася. При цьому вони уточнюють, що «терміну подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, які зареєстровані, створені чи відкриті до 01.01.2011, чинним законодавством не передбачено».

Ми з такою думкою податківців про необхідність повідомлення про об’єкти, що виникли до 01.01.2011 р., не згодні, адже Порядок № 1588 не вимагає подавати інформацію про об’єкти, інформація про які не змінювалася.

 

Куди подавати?

 

Згідно з пп. 8.1 і 8.4 Порядку № 1588 повідомлення за формою № 20-ОПП подається до податкової за місцезнаходженням об’єктів (за основним і неосновним місцем обліку).

Так, якщо об’єкт знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то інформацію про такий об’єкт платник податків повинен подати до податкової за місцем знаходження об’єкта (заздалегідь ставши в ній на облік за неосновним місцем). У кожній формі відображаються тільки ті об’єкти, що перебувають у веденні конкретної податкової. Причому, подавати копію такого повідомлення до «своєї» податкової за основним місцем обліку (як це відбувається з податковою звітністю) Порядок № 1588 не вимагає.

При створенні відокремленого підрозділу юрособи, розташованої за межами України, повідомлення подається до органу ДПС за основним місцем обліку юридичної особи (абз. 2 п. 8.4 Порядку № 1588).

 

Порядок заповнення

 

Умовно форму повідомлення можна розділити на дві частини:

— «шапка», в якій суб’єкт господарювання зазначає відомості «про себе»;

— основна частина, що є таблицею, до якої заносяться об’єкти оподаткування. На ній детально й зупинимося.

 

Назва графи

Що зазначається

1

2

Код ознаки подання інформації

Тут зазначають код причини подання інформації. Такі коди містяться в ряд. 4 форми № 20-ОПП:
«1» — первинне подання інформації про об’єкти оподаткування;
«2» — подання інформації про новий об’єкт оподаткування;
«3» — подання інформації у зв’язку зі зміною відомостей про об’єкт оподаткування (зміни типу, найменування, місцезнаходження тощо);
«4» — подання інформації про зміну стану об’єкта оподаткування.

Тип об’єкта оподаткування

Зазначається назва типу об’єкта оподаткування, що обирається з рекомендованого Довідника ДПСУ і найбільше підходить за функціональним призначенням. Наприклад, оптовий склад, офіс тощо. Код типу причини зазначати необов’язково. Якщо платник не знайшов у Довіднику відповідного типу об’єкта, то він його визначає самостійно.
Як зазначено в роз’ясненнях, розміщених в ЄБПЗ, вибираючи тип об’єкта, слід дотримуватися принципу «укрупнення інформації» про об’єкти та відображення призначення об’єкта. Якщо однотипні об’єкти оподаткування розташовані за різним місцезнаходженням, то у цій графі їх необхідно показувати окремо

Найменування об’єкта оподаткування

Зазначається в тому випадку, якщо об’єкт має найменування. Наприклад, якщо до форми № 20-ОПП вносяться відомості про магазин як об’єкт оподаткування, то в цій графі зазначається назва такого магазина

Місцезнаходження об’єкта оподаткування

Зазначається адреса, де розташований об’єкт

Стан об’єкта оподаткування

Зазначається відповідний стан, у якому знаходиться об’єкт, зокрема: «будується», «готується до введення в експлуатацію»; «експлуатується»; «тимчасово не експлуатується», «здається в оренду», «орендується», «зміна місцезнаходження»; «непридатний до експлуатації»; «об’єкт відчужений», «об’єкт повернутий власнику»; «зміна призначення», «перепрофілювання»

РРО

Зазначається кількість реєстраторів розрахункових операцій за їх наявності на об’єкті

Наявність патентів, ліцензій, дозволів

У разі наявності зазначається назва документа, його реквізити та граничний строк дії

 

Згідно з примітками, наведеними у бланку форми № 20-ОПП, при першому поданні форми № 20-ОПП зазначаються всі розташовані на території цього органу ДПС об’єкти оподаткування. При наступних поданнях форми № 20-ОПП зазначаються тільки нові об’єкти оподаткування або ті, за якими відбулися зміни.

Якщо відбувається зміна призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання, інформація про це зазначається у формі № 20-ОПП двома рядками:

— в одному рядку зазначається інформація про закриття того об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється;

— у другому рядку — оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено або відкрито на підставі закритого (пп. 8.4 і 8.5 Порядку № 1588).

Так, наприклад, якщо змінюється місцезнаходження об’єкта, то в першому рядку вписується стара адреса, а в другому — нова.

 

Чи потрібно подавати повідомлення за формою № 20-ОПП при здаванні об’єкта в оренду?

 

На думку податківців, при здаванні (отриманні) в оренду об’єкта або його частини суб’єкт господарювання має відобразити його у ф. № 20-ОПП. Причому, інформацію про орендований об’єкт, якщо слідувати логіці податкових органів, потрібно подати до податкової за місцезнаходженням об’єкта як орендодавцеві, так і орендарю. Строк подання — 10 робочих днів, який, на нашу думку, повинен відраховуватися з дня підписання акта приймання-передачі об’єкта в користування.

Для орендодавця передача об’єкта в оренду вважатиметься зміною стану об’єкта оподаткування. Йому потрібно буде подати повідомлення за формою № 20-ОПП з ознакою «4» (подання інформації про зміну стана об’єкта оподаткування»), а у графі «стан об’єкта оподаткування» зазначити «здається в оренду». У разі припинення оренди в орендодавця також виникає обов’язок подати повідомлення за формою № 20-ОПП.

В орендаря, на думку податківців, при отриманні об’єкта в оренду виникає новий об’єкт оподаткування, а отже, виникає необхідність подати форму № 20-ОПП з ознакою «2» (надання інформації про новий об’єкт оподаткування).

У графі «Стан об’єкта оподаткування» щодо об’єктів оподаткування, які взяті в оренду, слід зазначити «орендується».

Проте, на нашу думку, подавати форму № 20-ОПП орендарю потрібно тільки в тому випадку, якщо у зв’язку з орендою такого об’єкта у платника виникає обов’язок подавати «нову» звітність і сплачувати податкові зобов’язання. Наприклад, підприємство орендує склад, розташований на території іншої адміністративно-територіальної одиниці (не за місцем обліку платника податків). Якщо у зв’язку з орендою такого складу в підприємства виникли зобов’язання з подання тієї чи іншої звітності до податкової (наприклад, на складі є котел, у зв’язку з чим підприємству потрібно подавати декларацію з екологічного податку), то підприємству потрібно буде стати на облік до податкової за місцем знаходження складу і подати туди форму № 20-ОПП із зазначенням відомостей про цей склад. Якщо ж обов’язку подавати звітність і сплачувати податкові зобов’язання у зв’язку з такою орендою не виникає, то подавати форму № 20-ОПП, на нашу думку, не потрібно.

 

Відповідальність за неподання

 

Податківці у своїх консультаціях, розміщених у ЄБПЗ, зазначають, що за неподання або несвоєчасне подання повідомлення за формою № 20-ОПП повинні застосовуватися штрафні санкції, установлені ст. 117 ПК. Так, штраф становить:

— для самозайнятих осіб (до самозайнятих осіб згідно з п.п. 14.1.226 ПК належать і фізичні особи підприємці) — у розмірі 170 грн.;

— для юридичних осіб — 510 грн.

Якщо це правопорушення не було усунено або здійснено повторно протягом року, то штраф уже становить:

— для самозайнятих осіб — 340 грн.;

— для юридичних осіб — 1020 грн.

Проте, на нашу думку, штрафні санкції за неподання форми 20-ОПП на цій підставі бути застосовані не можуть. Адже у ст. 117 ПК ідеться про «неподання у строки та у випадках, передбачених цим Кодексом, заяв чи документів для взяття на облік у відповідному органі державної податкової служби, реєстрації змін місцезнаходження або внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік або внесення змін, надання з помилками або в неповному обсязі, неподання відомостей про осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та складання податкової звітності, відповідно до вимог, установлених цим Кодексом».

На підставі форми № 20-ОПП платника не можуть узяти на облік. Для цього передбачено форми № 1-ОПП і № 5-ОПП. Зміни до облікових даних вносяться або на підставі відомостей, отриманих від держреєстратора, або на підставі звернення, отриманого від підприємця. Форма № 20-ОПП до них жодного відношення не має.

Таким чином, за неподання форми № 20-ОПП штрафні санкції, установлені ст. 117 ПК, на застосуванні яких наполягають податківці, до суб’єктів господарювання застосовуватися не повинні.

 

Приклад. Підприємство зареєстровано за основним місцем обліку в Комінтернівському районі м. Харкова.

09.07.2012 р. підприємством у міської ради взято в оренду земельну ділянку, розташовану в Жовтневому районі м. Харкова. Про новий об’єкт оподаткування підприємство повинне проінформувати ДПІ Жовтневого району м. Харкова (за місцем розташування земельної ділянки), шляхом подання форми № 20-ОПП, заздалегідь ставши в ній на облік. Строк подання — не пізніше 20.07.2012 р. Орієнтовний зразок заповнення форми № 20-ОПП може мати такий вигляд (див. с. 21).

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ І СКОРОЧЕННЯ

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Порядок № 979 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979 (утратив чинність).

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПАУ: www.sts.gov.ua\ebpz

 

img 1

* Повідомлення надається до органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування.

** Серія та номер паспорта зазначаються лише для фізичних осіб — платників податків, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті.

img 2

* Цей аркуш повідомлення подається у кількості, яка є достатньою для надання відомостей про всі об'єкти оподаткування.

При першому наданні повідомлення зазначаються всі об'єкти оподаткування.

При наступному поданні повідомлення зазначається новий об'єкт оподаткування або об'єкт оподаткування, щодо якого відбувається хоча б одна із зазначених змін.

** Рекомендований довідник типів об'єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу державної податкової служби та розміщується на інформаційних стендах в органах державної податкової служби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі