Теми статей
Обрати теми

Відрядження за кордон

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Відрядження за кордон

Працівник відряджається до країни, з якою встановлено візовий режим. У закордонному паспорті працівника відсутні відмітки про перетин кордону України. При цьому є посвідчення про відрядження, що підтверджує факт перебування працівника у відрядженні. Як бути з добовими витратами в цьому випадку та які податкові наслідки такої ситуації для підприємства?

 

Перш за все зазначимо, що згідно з п.п. 140.1.7 ПК сума добових витрат визначається в разі відрядження:

— у межах України та країн, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволу на в’їзд) — згідно з наказом про відрядження та відповідними первинним документам;

— до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд) — згідно з наказом про відрядження та відмітками уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в закордонному паспорті чи документі, що його замінює.

Як бачимо, наявність посвідчення про відрядження не може бути підставою для виплати добових і включення їх до «податкових» витрат. Більше того, на сьогодні чинним законодавством не передбачено використання такого документа, як посвідчення про відрядження.

У разі відряджання працівника до країни, з якою встановлено візовий режим*, для того, щоб підприємство мало право включити добові до складу своїх «податкових» витрат, у закордонному паспорті працівника, що відряджається, або його заміннику повинна стояти відмітка українських прикордонників про перетин кордону України.

* Перелік країн і режими в’їзду (візовий/безвізовий) до них громадян України наведено на офіційному сайті Міністерства закордонних справ (www.mfa.gov.ua).

Тут важливо звернути увагу на те, що автоматично такі відмітки в паспорті не проставляються. Річ у тім, що згідно з п. 1 ч. 3 ст. 12 Закону України «Про прикордонний контроль» від 05.11.2009 р. № 1710 відмітки про перетин державного кордону не проставляються в паспортних документах громадян України, за винятком випадків їх особистого звернення з метою проставляння такої відмітки.

Таким чином, працівникам — громадянам України при проходженні прикордонного контролю при виїзді з України (зворотному в’їзді до України) у візові країни потрібно особисто звертатися до працівника прикордонної служби в пункті пропуску через державний кордон України з проханням про проставляння відмітки про перетин кордону України. Це також зазначали фахівці Держприкордонслужби в листі від 16.03.2011 р. № 234/я-1100.

Якщо такої відмітки немає, то підприємство втрачає право на податкові витрати за такими добовими. При цьому тут виникають такі запитання:

1. Чи можна в цьому випадку відобразити інші витрати, пов’язані з відрядженням (витрати на проїзд, проживання тощо)?

На нашу думку, перешкод для відображення інших витрат, пов’язаних з відрядженням, немає. Головне, щоб виконувалися вимоги, установлені п.п. 140.1.7 ПК:

— витрати мають бути документально підтверджені (перелік підтверджуючих документів наведено в п.п. 140.1.7 ПК);

— витрати на відрядження мають бути пов’язані з господарською діяльністю підприємства. Підтвердженням цьому, як зазначено в п.п. 140.1.7 ПК, можуть бути: запрошення приймаючої сторони, діяльність якої збігається з діяльністю платника податку; укладені договори або контракти; інші документи, що встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документи, що засвідчують участь особи, яка відряджається, у переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, що проводяться з тематики, яка збігається з господарською діяльністю платника податку.

2. Чи можна виплатити добові працівнику?

Виплачувати добові в цьому випадку чи ні, вирішує підприємство. Якщо такі добові буде виплачено, то вони прирівнюються до доходу у вигляді додаткового блага (п.п. 164.2.14 ПК), а значить, із суми добових, що виплачуються працівнику, має бути утримано ПДФО за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПК (15 % і 17 %). На це зокрема звертають увагу і податківців. Так, в одній із консультацій, наведеній в ЄБПЗ (розділ 160.18) зазначено, що:

«сума добових витрат, яка відшкодовується найманому працівнику на підставі рішення керівника підприємства, незалежно від того, що у закордонному паспорті відсутня відмітка уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України, відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ вважається доходом, отриманим платником податку від його працедавця як додаткове благо, та підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 % та/або 17 %)».

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі